nimbochromis venustus
porjeklo-- afrika -malawi veliaina 20--25 cm svjetlost-- srednja svjetlost ure?enje----preporuka--tamni kamen --odli-- kvarc pjesak-bilje može i nemora. temperatura --25--26 c.
omjer -- 1 mužjak na 4-6 ženki-
hrana --terina za ciklide
nepoželjno--mješati sa manjim mabunama jer bi mogli postat pljen..
prvi put se spominje--1908 -Boulenger.
tank --najmanje 400litara ,puno prostora za plivat..
venustus je ustonoša .
kad su mali nema neke razlike izme?u mužjaka i ženke ,tek kad poanu sazrijevat mužjak poane poprinat plavkastu glavu ,ženka ostaje šarena ali malo blje?e boje .
zašto stalno spominjem obli kamen--- ja sam u tanku imao svakakvog kamena ,a najgore se pokazao šupljikava stjena .
u tom kamenu mi se znala zaglavit manja riba ,onda je treba vadit van ,pa se ošteti,pa ostanete bez jedne ribe ..znam da se ciklidaši pale na velike stjene u tanku i dobro to izgleda --vama--mora se tank prilagodit ribi.ovaj kamen šta ja imam je iz rakitija .ima ga u svim bojam i veliaina i da se složit ljepi dizajn..
moglo bi se reai još neke stvari o venustusu ,da ide sam sa veaim ciklidima. agresivnos pokazuje ko i svaki drugi...ovo šta sam ja napisa o to su neke poaetne informacije o toj ribi --mislim one bitnije.da se zna odkud je ,veliaina ,ishrana .sam da spomenem da imam neka saznanja da ljudi koje drže venustuse imaju doma još jedan mali tank sa gupyma,tako da ih i sa malim gupyam hrane .ustvari svaki veai ciklid pojest ae manjeg.neko kaže oni jedu biljnu hranu ,jedu a probaj im stavit manju ribu...