Kolovoz 04, 2025, 16:34:00 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Protok u 250 l  (Posjeta: 4523 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
Protok u 250 l
« u: Studeni 20, 2009, 01:25:21 prijepodne »
Ajde kad su te rasprave o protoku već u modi u zadnje vrijeme, da se i ja priključim.  :)
U procesu sam prikupljanja opreme za 250 litarni biljni akvarij (100*50*55), tj. sve sam kupio osim stream pumpi/powerheada. Filter je Eheim proffesionel 3 250 (na rubu preporučenog, znam), i to je jedan od razloga zašto moram poboljšati protok. Dakle, ako sam dobro shvatio, powerhead daje uži, a stream pumpe širi mlaz.
Dakle, mislim da bi mi za biljni više odgovarale stream pumpe, ali molim vas ispravite me ako griješim jer nisam vidio ni jedno ni drugo u radu. Također, CO2 sam mislio distribuirati preko pumpe, je li to moguće koed stream pumpi? I još na kraju, iz vašeg iskustva, kaj bi mi više odgovaralo: 2*Hydor Koralia Nano (900 l/h) pa svaku u jedan kut ili jedan jača pumpa od oko 2000/3000 l/h pa nek sama vrti?
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Mastino

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Odg: Protok u 250 l
« Odgovori #1 u: Studeni 20, 2009, 09:04:39 prijepodne »
nemam iskustva sa stream pumpama u biljnom AQ, ali na tvom mjestu bi sigurno stavio stream umjesto powerhead-a bas iz raloga sta si vec i sam napisao (sirina mlaza).

co2 neces klasicno moc spojit na stream kao na power, ali ako difuzor stavis pod stream on ce uvlaciti co2 i tako ga rasprsivat po cijelom AQ (moje teoretsko razmisljanje ali neznam ako je to 100% u praksi  :-[ )...

posto vec imas dovoljno jak filter ja bi na tvom mjestu stavio jaci stream, evo bas sinoc nam je Neve (tnx prijatelju) narucio neke mini (malih dimenzija) stream pumpe od 2000L/h, vidjet cemo kad dodju kako ce funkcionirat jer s obzirom na cijenu (70kn) malo smo skepticni i jedan i drugi  :D ...

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Studeni 20, 2009, 09:22:20 prijepodne »
Mislim da je bolje ići na dvije nano nego na jednu veliku, u krajnjem slučaju zbog toga što ćeš bolje pokriti eventualne mrtve točke po akvariju. Malo teoretski pričam jer nemam iskustva, ali kontam da bi jedna jača pumpa bila dovoljna za iwagumi dok
više manjih treba za nature (granje i bilje po svuda).

Što se CO2 difuzije tiče, ubaci jedan powerhead ili izvuci vani preko protočne pumpe kao što Cigo ima.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline mega

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • ZADAR
« Odgovori #3 u: Studeni 20, 2009, 10:38:06 prijepodne »
e ovo što je wickerman napisao sam ja danas mislio pitati......  8)
identična situacija (100x50x50) ali filter je haqos expro 1200... i mene zanima stream pumpa....
ja sam mislio staviti jednu od ~2000 litara možda i malo jaču iznad difuzora (što i mastino kaže, bar bi trebalo probati) pa ako bude valjalo......super a ako ne smišljati nešto drugo.......
powerhead mi ne dolazi u obzir jer bi držao skalare a njima se baš i ne sviđa jači protok....... bar ne mojima  :D :D
a stream ima širi mlaz i ne toliko usmjeren..
a sad i neve kaže da su bolje dvije manjeg protoka.......... -?
a možda ove što ih je neve naručio budu dobre pa ćemo žicati link di ih se može nabaviti 8)
koji put se probudim samo da bi mogao opet leći!!!

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 20, 2009, 10:46:56 prijepodne »
Nemoj baš puno mene slušati, teoretiziram pošto nisam nikad imao takve pumpe.  :clown:
Kad dođu vidimo, pa javim.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #5 u: Studeni 20, 2009, 11:06:48 prijepodne »
sve je to još nama teorija..... treba isprobavati........
ja sam malo čitao okolo i vidim da se sad počelo malo više voditi računa o protoku u akvariju..... i meni se javila ideja za više stream pumpi ali mi je to bilo skupo (ako je svaka pa 120-140kn).........
jedino ne znam da li napraviti nekakav kružni tok vode u akvariju ili sve namjestiti da tuče sa jedne strane akvarija na drugu...... taj dio još moram malo istražiti.... :roll:

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #6 u: Studeni 20, 2009, 11:36:15 prijepodne »
ako vam nije sila, strpite se 15-ak dana jer u tom roku bi trebale stice pumpe sta je narucio Neve pa cemo lako onda hvaliti ili kuditi te pumpe...  :-[

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #7 u: Studeni 20, 2009, 14:00:41 poslijepodne »
strpljen-spašen-akvarist........... :D

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #8 u: Studeni 20, 2009, 16:16:20 poslijepodne »
pa otkud li je to naručio da 15ak dana ide?  :rolleyes:  s mjeseca,, ili se neko treba rodit i odrast da ih napravi....

u matidi ima super pumpi , malih i s nevelikim protokom. nisu skupe, a pouzdane su i tihe.  :up:

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #9 u: Studeni 20, 2009, 16:27:55 poslijepodne »
jedino ne znam da li napraviti nekakav kružni tok vode u akvariju

po mojem najbolja stvar, jer je cirkulacija i prijenos hranjivih tvari za bilje tak najbolje rješena..
ja imam kružno i jako sam zadovoljan sa rezultatima, da me se krivo opet ne interpretira...

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #10 u: Studeni 20, 2009, 17:23:26 poslijepodne »
pa otkud li je to naručio da 15ak dana ide?  :rolleyes:  s mjeseca,, ili se neko treba rodit i odrast da ih napravi....

u matidi ima super pumpi , malih i s nevelikim protokom. nisu skupe, a pouzdane su i tihe.  :up:
narucene su u engleskoj i ne diktiram ja koliko im treba za slanje i koliko robi treba da stigne u hr. ;)

ako ima stream pumpi od 2000L/h za cca 100kn (jer nesto manje ce nas doc kostat ove sa carinom ako je naplate) onda se moze reci da nisu skupe. vec dve godine u AQ imam sun sun 3000L/h kupljena u ER-u i radi bez greske, placena ako se ne varam 150kn, dok pumpe ostalih renomiranih proizvodjaca su bile vise puta skuplje, za slatkovodnu su dobre i ove jeftinije ali za morsku slazem se da su bolje ove "jace" marke jer imaju neke detalje bolje rjesene (ne sjecam se tocno sta, cini mi se nesto oko osovine ili slicno).

tako da moj zakljucak je, do daljnjeg cu kupovati tamo di me u konacnici dodje najjeftinije i uopce me ne interesira dal je to kina, rusija, banglades ili slicno jer moja savjest je cista dok lijepoj nasoj uredno platim pdv i ostale troskove...

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #11 u: Studeni 20, 2009, 17:27:06 poslijepodne »
e baš ti fala kaj si i neke detalje naveo  :a040: :a040: iz tebe sve treba izvlačit...  :D

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #12 u: Studeni 20, 2009, 17:40:32 poslijepodne »
nema na cemu i drugi put...  :D

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Studeni 20, 2009, 18:36:37 poslijepodne »
E samo da napomenem da ako budemo morali plaćati carinu na pumpe rok dostave će se produžiti za barem 5-6 dana jer ću im se krvi napiti ako za pošiljku ispod 300 kn žele da platim carinu! :clown:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #14 u: Studeni 20, 2009, 18:42:02 poslijepodne »
plaćaš nur pdv.

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Studeni 20, 2009, 20:56:06 poslijepodne »
nikad nisam ništa plaćao za sve ispod 300 kuna, ajd vidjet ćemo  :up:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #16 u: Studeni 23, 2009, 12:20:55 poslijepodne »
Uzet ću dvije Hydor Koralia Nano od 900l/h pa ako ne bude dosta uzet ću još jednu.
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #17 u: Studeni 23, 2009, 15:22:16 poslijepodne »
za lagano promiješat vodu, sasvim dovoljno.  :up:

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #18 u: Studeni 23, 2009, 17:49:20 poslijepodne »

po mojem najbolja stvar, jer je cirkulacija i prijenos hranjivih tvari za bilje tak najbolje rješena..
ja imam kružno i jako sam zadovoljan sa rezultatima, da me se krivo opet ne interpretira...
[/quote]

e meni baš i trebaju podatci od ljudi koji su zadovoljni sa cirkulacijom.....pa kakva bila da bila samo da mi kažu da li je kružni tok ili samo do strane do strane...... :up:

ovaj put neću saditi biljke uz same stranice već ću ostaviti malo da voda može kružiti.... kad posadim uz stranice bilje brzo naraste i spriječi protok vode pa mi se javljaju alge.... osim raspodjele hranjivih tvari nadam se da će alge teže "uspjevati"............. :biggrin:

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Studeni 23, 2009, 19:33:00 poslijepodne »
Alge ti se javljaju na tim djelovim gdje su se biljke razrasle ili?
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #20 u: Studeni 23, 2009, 20:09:40 poslijepodne »
meni je u biti najveći problem što su mi na svim akvarijima hang-on filteri....gde pada njihov mlaz nema baš algi a okolo ih ima....
samim time i nemam baš neku cirkulaciju u akvariju a u 20 l mi se nije baš stavljalo neku cirkulacijsku pumpu....u 50 l sam ubacio mali unutrašnji filter bez komora koji baca nekih 300 l ali je to malo.....
kako jednom tjedno mijenjam vodu vidim da je to malo ali dva put rijetko stignem (sad je mala već narasla pa će biti lakše) a mislim te male "ugasiti" i sve prebaciti u veliki (250l) tako da želim od početka imati sređenu cirkulaciju.....
akvariji su dosta ubiljeni ali 20 l je sa spororastučim biljkama (anubias i microsorum) i jednom vrstom kripte........
ima 11w rasvjete 6500k....

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Studeni 23, 2009, 20:30:48 poslijepodne »
Kod mene na 10 litara imam jedan hang on od 200 l/h i nikakvih problema nemam što se cirkulacije tiče. Znam da postoje i jači hang on, a ako nemaš prostora (ili novaca) za jači vanjski filter uvijek možeš staviti još jedan jači hangon, na suprotnoj strani od postojećeg (ako govorimo o tome da ti je filter sa strane montiran).

Isto tako, možda ti alge nisu uopće tu zbog cirkulacije, možda ti je CO2 problem...
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #22 u: Studeni 23, 2009, 22:01:08 poslijepodne »
wickerman999 sorry malo na uzurpiranju teme.... :-[

problem je što je akvarij prepun bilja i voda ne može naći mjesto za protok... :D :D :D
služi mi kao rasadnik za velikog ali sam ga misec-dva bio zapustio malo zbog loma noge i nikako da ga sredim......
dodajem easy carbo duplu dozu ali nema pomaka.............
kad sredim velikog probati ću ponovo sa malih 20l (ako mi žena da)......... :k046:
tako da sam uvjeren da je do protoka...........

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #23 u: Studeni 24, 2009, 11:10:12 prijepodne »
definitivno stoji da je bolje imati više slabijih pumpi nego jednu jaku, pogotovo ako je powerhead s jakim mlazom

lakše je pokriti mrtve kutove akvarija
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline mega

• Punopravni član
  • ZADAR
« Odgovori #24 u: Prosinac 20, 2009, 20:12:15 poslijepodne »
ako vam nije sila, strpite se 15-ak dana jer u tom roku bi trebale stice pumpe sta je narucio Neve pa cemo lako onda hvaliti ili kuditi te pumpe...  :-[

jesu stigle te pumpe?...............jeste ih isprobali?..................ajde bacite koju rič!!!..........