Srpanj 22, 2025, 01:23:28 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: pomoć oko filtera  (Posjeta: 5737 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline helena

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Lokacija: Pula
pomoć oko filtera
« u: Studeni 15, 2009, 10:07:49 prijepodne »
Jučer sam sva sretna išla u Pet Centar Rijaka da kupim svu potrebnu opremu za novi 100L akvarij. Prodavačica me uvjeravala da kad je veći protok l/h od zahtijevanog uopće nije problem, jer slabiji model nisu imali. >:( I tako sam kupila Ferplast 1200 l/h. Ujedno sam kupila samo spužvasti 300 l/h za akvarij 20L. Kad sam uključila ovaj manji u 20L akvarij turbulencija vode je bila prevelika, pretpostavljam da će se isto desiti sa filterom 1200 l/h u 100L akvariju.  Dali bi to moglo biti u redu, ili da ga uopće niti ne pokušavam ukljućivati ?

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: pomoć oko filtera
« Odgovori #1 u: Studeni 15, 2009, 10:28:44 prijepodne »
Jučer sam sva sretna išla u Pet Centar Rijaka da kupim svu potrebnu opremu za novi 100L akvarij. Prodavačica me uvjeravala da kad je veći protok l/h od zahtijevanog uopće nije problem, jer slabiji model nisu imali. >:( I tako sam kupila Ferplast 1200 l/h. Ujedno sam kupila samo spužvasti 300 l/h za akvarij 20L. Kad sam uključila ovaj manji u 20L akvarij turbulencija vode je bila prevelika, pretpostavljam da će se isto desiti sa filterom 1200 l/h u 100L akvariju.  Dali bi to moglo biti u redu, ili da ga uopće niti ne pokušavam ukljućivati ?

neće, toliko ja imam u 54l brutto :D

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #2 u: Studeni 15, 2009, 10:37:10 prijepodne »

neće, toliko ja imam u 54l brutto :D
Al ti nemaš ribe u njemu manijače  :D

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Studeni 15, 2009, 11:45:54 prijepodne »
ko ti to reko, da nemam ribe imam, cijelih 11 neonki  :D

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #4 u: Studeni 15, 2009, 12:00:07 poslijepodne »
ko ti to reko, da nemam ribe imam, cijelih 11 neonki  :D
Ups! My bed..
helena sorry na offtopicu :-[

Offline helena

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Studeni 15, 2009, 13:25:53 poslijepodne »
Dečki vi se zafrkavate, a ja sam stvarno očajna. Vidjela sam da ferplast ima regulaciju protoka. Dali mogu smanjiti jačinu protoka na minimum pa da bude ok ? Ako raspakiram filter, a ispostavi se da je prejak neće mi ga više zamijeniti u Pet Centru. Ja bi ga išla zamijeniti da mi nije hitnoća pustiti akvarij u funkciju. Živim 100km od Rijeke i do idućeg vikenda ne bi mogla opet gore. Molim nekog tko je stručan za savjet.

Offline sifra100

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • život je bajka !!!!!!!!!
« Odgovori #6 u: Studeni 15, 2009, 13:36:39 poslijepodne »
Dečki vi se zafrkavate, a ja sam stvarno očajna. Vidjela sam da ferplast ima regulaciju protoka. Dali mogu smanjiti jačinu protoka na minimum pa da bude ok ? Ako raspakiram filter, a ispostavi se da je prejak neće mi ga više zamijeniti u Pet Centru. Ja bi ga išla zamijeniti da mi nije hitnoća pustiti akvarij u funkciju. Živim 100km od Rijeke i do idućeg vikenda ne bi mogla opet gore. Molim nekog tko je stručan za savjet.

kako si i sama rekla ako ce ti biti prejak ima regulaciju protoka pa smanjis i sve je ok zato jer bolje imat jaci filter kojem se da regulirat protok nego slabiji .   ;) ;) ;)
ma život je lijep ???????

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 15, 2009, 14:08:33 poslijepodne »
a ja se ne zajebavam 1200l/h imam u aq od 54 litre i nije prejako, samo podesiš kak da ti cirkulira voda ;)

Offline helena

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Studeni 15, 2009, 14:32:24 poslijepodne »
Ok, hvala vam puno puno puno...igrom slučaja imam gužvu sa ribicama u 54L i svaki dan strijepim da mi dva skalara koja su tamo, ne naprave masakr nad ostalima (2 blackmoly, 2 šverta, 2 trihogastera)...tako da moram danas složiti 100L i pokrenut cikliranje. Gupici i platy su mi sada u 20L i morala sam im ugasiti filter jer je tamo onaj što su mi podvalili 300l/h, a nema mogućnosti smanjivanje protoka. Upravo mi je crknula jedna ženka  :'( Ima li tko kakvu ideju kako bi mogla prigušiti protok. Probala sam u izlaznu cijev gurnuti komadić spužve za suđe. Možda vam izgleda smiješno ali kad netko nema iskustva i znanja, a očajan je kao ja u strahu za ribice svašta pokušava.

Offline sifra100

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • život je bajka !!!!!!!!!
« Odgovori #9 u: Studeni 15, 2009, 14:35:00 poslijepodne »
probaj okrenut izlaz filtera prema staklu odnosno najblizoj stijenki  -?
ma život je lijep ???????

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
« Odgovori #10 u: Studeni 15, 2009, 14:44:44 poslijepodne »
a ja se ne zajebavam 1200l/h imam u aq od 54 litre i nije prejako, samo podesiš kak da ti cirkulira voda ;)

e svašta,... :D
aj, bar to ne pričaj okolo kao da je to normalno,...

helena, ako ima regulaciju protoka, onda nemaš problema, naprotiv imaš bolji filter sa više medija,...
koji ti je to filter od 300 L/h  na manjem akvariju? obično imaju regulaciju na pumpi kad ga rastaviš,...

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #11 u: Studeni 15, 2009, 14:57:12 poslijepodne »
helena, nisi ništa pogriješila. ne moraš na filteru smanjivat protok, nego cirkulaciju vode složiš tak da ne nosi prejako, znači bez cjevčice s rupicama koju si dobila u kompletu.  :up:

Offline helena

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Studeni 15, 2009, 15:45:00 poslijepodne »
Evo posložen šljunak u 100L i opran filter. Sad prokuhavam mangovo drvo...nadam se da ću kroz sat-dva isprobati filter. Antimon, manji filter je SACEM GEMINI 270l/h. Ja sam ga probala rastavljati ali nisam nigdje vidjela regulaciju. Sad kad sam gurnula komad spužve na izlaz vidim da se ne dešava ništa jer se voda sve više muti...a kad ga uključiš nastaje pravi vir u akvariju...ribice naprosto lete. Hvala vam svima puno na savjetima. :zagrljaj:

Offline dkukanja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Vrgorac
« Odgovori #13 u: Studeni 15, 2009, 16:30:05 poslijepodne »
Ako je to ferplast blumodular 03 (1200 l/h), za par dana kad se malo onečiste spužve smanjit će se protok drastično. Moje rješenje velikog vrtloženja u akvariju je bila plastična cijev (spray-bar) koja dođe s njim (probušio sam je na još nekoliko mjesta za smanjit izlazni pritisak vode i usmjerio prema površini (potopljenu 4-5 cm ispod površine s izlazima pod 45 stupnjeva), tako da mreška površinu.

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Studeni 15, 2009, 19:56:03 poslijepodne »

e svašta,... :D
aj, bar to ne pričaj okolo kao da je to normalno,...

ante ne pričam da je normalno, neg da joj neće bit prejako u 100 litara, boji se ko da će napravit tsunami u akvariju, bogati..

inače filter mi je od 900/h + protočna pumpa od 300/h, na koju je spojen co2, sveukupno je 1200/h i nikom niš, nit bilje leti oko, nit nema problema sa plivanjem riba..

bogati ste pamteni

Offline helena

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Studeni 15, 2009, 21:21:33 poslijepodne »
Evo složeno. Zbog premale visine akvarija 40 cm nemogu čitav filter potopiti u vodu (potobljen je do polovice razine pumpe). Tako da kas stavim cijevčice imam fontanu, a kad idem bez njih lijeva kao ludo. Kako ste ga vi potopili. Tako da ne stoji okomito nego horizontalno ?

Offline dkukanja

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Studeni 16, 2009, 14:46:04 poslijepodne »
mislim da nema smisla okrenit filter vodoravno, nije planiran za takvu ugradnju, primjetio sam da "lakše" i tiše radi kad je potopljen, nego kad je do pola pumpe u vodi.
a svoj filter sam potopio jer imam 55 cm visine akvarija.
pokušaj namjestit cijev prema staklu, tako da ne prska van akvarija, samo razbijanje vode na stakli će ti smanjit i protok u akvariju.
s tim filterom je lako, regulator protoka i cijev nisu fiksirani, pa postaviš regulator protoka kako ti odgovara i onda navučeš cijev na njega u položaju u kojem želiš da ide voda, ako si dovoljno jaka, možeš čvrsto držat regulator protoka u nekom položaju, a spray bar lagano zakrečat i namještat protok vode.

Offline helena

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Studeni 16, 2009, 16:51:32 poslijepodne »
Hvala Dkukanja. Protok je ok, međutim kako nije potopljen voda pada sa visine, kao da imam fontanu u dnevnom boravku. Dali netko zna dali bi mogla slinuti jednu posudu filtera pa da ga uspijem uroniti u vodu (sad je od tri dijela)...znam da bi slabije filtrirao ali ovako je prebučno.

Offline dkukanja

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Studeni 17, 2009, 13:41:32 poslijepodne »
možeš skinit jednu posudu, dok nisam dobio akvarij ove visine, koristio sam filter samo sa dvije posude i nisam imao problema.

Offline helena

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #19 u: Studeni 20, 2009, 10:26:15 prijepodne »
Hvala na savjetu, i ja sam skinula jednu posudu jer nisam mogla drugačije riješiti. Sad se akvarij ciklira, pričekat ću još dva tjedna pa onda preseliti ribice.

Offline pubi

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Studeni 29, 2009, 15:59:31 poslijepodne »
Ok, hvala vam puno puno puno...igrom slučaja imam gužvu sa ribicama u 54L i svaki dan strijepim da mi dva skalara koja su tamo, ne naprave masakr nad ostalima (2 blackmoly, 2 šverta, 2 trihogastera)...tako da moram danas složiti 100L i pokrenut cikliranje. Gupici i platy su mi sada u 20L i morala sam im ugasiti filter jer je tamo onaj što su mi podvalili 300l/h, a nema mogućnosti smanjivanje protoka. Upravo mi je crknula jedna ženka  :'( Ima li tko kakvu ideju kako bi mogla prigušiti protok. Probala sam u izlaznu cijev gurnuti komadić spužve za suđe. Možda vam izgleda smiješno ali kad netko nema iskustva i znanja, a očajan je kao ja u strahu za ribice svašta pokušava.
....pozdrav Helena! Vidim, da se sekiras i to nije slabo jer akaristika je pored vsih lepih stvari i radosti i sekiracija. Uvijek se nama nesto popreci u nasem akvariju.....ono sa cirkulacijom čes resiti jer si na dobrom putu! Meni smeta kombinacija riba black moly sa skalarima iako razumjem, da je tvoj akvarij manje vise namjenjem razlicitom biotopskom sustavu. A tesko molyu (koji trazi ekstremno tvrdo vodo) ziviti sa skalarkom koja dolazi iz područja izrazito mekanih voda....Mozda gresim ali to mi se cini kot tebe veci problem od one "predobre-prejake" cirkulacije te zbog toga veoma dobroga filtriranja. Lp Pubi