Kolovoz 07, 2025, 22:06:37 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: pozdrav!  (Posjeta: 2228 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline berina.selvedin

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
pozdrav!
« u: Studeni 12, 2009, 15:05:03 poslijepodne »
eh ovako  :)
imam akvarij vec neko vrijeme, pa me zanimaju osnovne stvari.
akvarij je od 80l, znaci nako koliko trebam mijenjati vodu, jer ispocetka je bila voda super cista, a u zadnje vrijeme nakon dva tri dana sto promijenim vodu postane zuta! kako da ih hranim jednom dnevno ili vise i kojr doba dana je najbolje? u kavariju imam (barem mislim da imam sve)pumpicu sa filterom, grijac, cistace i staklare!
evo slika mog akvarija samo bez grijaca! hvala
i ako jos sta trebam raditi koristilo bi mi....

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
Odg: pozdrav!
« Odgovori #1 u: Studeni 12, 2009, 15:12:06 poslijepodne »
dobrodošao..prije svega otiđi na početnu i pročitaj vodič za početnike i biti će ti puno toga jasnije.daj nam sami opis akvarija.da li imaš kakvu biljku u akvariju jer na slici koliko vidim nemaš,kako često mijenjaš vodu,tj čistiš filter,šta od ribica imaš u tom akvariju..

Offline berina.selvedin

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Studeni 12, 2009, 15:21:55 poslijepodne »
dobrodošao..prije svega otiđi na početnu i pročitaj vodič za početnike i biti će ti puno toga jasnije.daj nam sami opis akvarija.da li imaš kakvu biljku u akvariju jer na slici koliko vidim nemaš,kako često mijenjaš vodu,tj čistiš filter,šta od ribica imaš u tom akvariju..
aha procitala sam, pa filter cistim pretezno svako 7 dana, i imam i bilja to sam zaboravila reci..
od riba imam gupi, moli, svert, i jos par drugih kojima ne znam ime... uglavnom to je to... hvala ti

Offline simeZg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Studeni 12, 2009, 15:25:40 poslijepodne »
vidio sam na slici da imas stakleno kamenje u bojama.
Mislim da je bolje da ga zamjenis pravim i ako imas plasticne biljke da uzmes zive.
Ipak je prirodno.
Struja je jedina imenica ženskoga roda koja se ne smije dirati golom rukom!

Offline berina.selvedin

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Studeni 12, 2009, 15:28:33 poslijepodne »
vidio sam na slici da imas stakleno kamenje u bojama.
Mislim da je bolje da ga zamjenis pravim i ako imas plasticne biljke da uzmes zive.
Ipak je prirodno.

imam i pravo kamenje, a nemam plasticnih biljki imam prave... u svakom slucaju hvala ti

Offline simeZg

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 12, 2009, 15:30:37 poslijepodne »
da li si stavila kakav supstrat ispod podloge?

Offline berina.selvedin

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Studeni 12, 2009, 15:33:31 poslijepodne »
da li si stavila kakav supstrat ispod podloge?

ne, sad sam bas procitala... nisam, to vjerovatno ima kupiti u ovim radnjama gdje se ribe prodaju....

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #7 u: Studeni 12, 2009, 15:37:36 poslijepodne »
ovo šta ti pušta boju možda ako imaš kakav panj npr mopanov ii mangrov..oni hoće farbati vodu..s druge strane ako ti je filter malog obujma a dosta ribica brzo se zapuni i smanji se čišćenje vode..ako ti se sviđa ovakav postav ok ali ja bi ti preporučila da staviš podlogu (zemlja,bilo kupljena orig.bilo namočena za cvijeće)stavi dosta sitniji pijesak oko 3mm,povadi ovo krupno i stakleno kamenje vani i popikaj dosta bilja naravno grupirano da na nešto sliči..bilje će ti trošiti nitrate iz vode pa neće biti niti algica...pozadinu ako ti se sviđa ostavi ili je jednostavno zamijeni nekom jednobojnom folijom pa će ti tvoj akvarij sa biljem i ribicama doći do izražaja..

Offline simeZg

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Studeni 12, 2009, 15:40:37 poslijepodne »
imas kupiti u svim pet shopovima,npr . belugo ili villi. Kupi si i tabletice koje se uguraju u blizini korjena biljke, to je gnojivo za snazan rast. biljke trebaju i zeljezo i co2.
to su jeftine stvari ali korisne za lijep rast biljki. Pazi u pet centru sa kupnjom jer oni pod akvarijske prodaju i terarijske pa ti nakon nekog vremena strule.

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #9 u: Studeni 12, 2009, 15:45:15 poslijepodne »
neznam koliko imaš skalara u akvariju,ja vidim dva..za njih trebaš imati najmanje 100 litara vode i visine bar 50 cm da bi bezbrižno plivali i pravilno se razvijali..slobodno pitaj šta te zanima,rado ćemo pomoći savjetima...
šime,nemoj je još opterećivati sa željezom i co2..ako je obična rasvjeta u akvariju a pretpostavljam da jest onda joj co2 neće pomoći za biljke nego za alge..kada se stavi podloga i posade biljke mogu se za prvu ruku dodavati te tabletice i profito za hranjenje bilja preko lista..eventualno sa jako malim dozama EC-a..jer za co2 da bi se održala stabilnost akvarija treba jača rasvjeta,biljna masa prije svega ali tada se moraju makroelementi dodavati..
dakle,za početak možda pretumbati akvarij i dohranjivati samo sa profitom...

Offline simeZg

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Studeni 12, 2009, 15:45:33 poslijepodne »
probaj pijesak sloziti tako da se lagano penje prema iza da dobijes dojam dubine!

Offline simeZg

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Studeni 12, 2009, 15:48:58 poslijepodne »
slazem se sa tobom nika :klap:, polako ali sigurno :)

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #12 u: Studeni 12, 2009, 15:57:22 poslijepodne »
a da sada odgovorim i na tvoje prvo pitanje..kad promjeniš vodu...nadam se da ne mijenjaš kompletno cijelu vodu u akvariju..voda se treba zaciklirati u praznom akvariju do ribica a kasnije se jednom tjedno mijenja samo 10-30 % vode i to sa vodom koja je bar jedan dan odstajala negdi u kakvoj kanti,kanistru i sl uz dodatak neutralizatora vode (ffm,aquatan..i sl..).jer ako svaki put mijenjaš cijelu vodu uvijek ispočetka kreće proces cikliranja..filter isto nemoj prati ispod česme nego u izvađenoj vodi iz akvarija..ove ribice koje imaš dovoljno je hraniti dva puta,ujutro i navečer.onako prstohvat koliko one mogu odmah pojesti u roku minut,dva.sve ostalo će pasti na dno i pretvatari se u negativne elemente za čistoću i stabilnost vode.ja moje hranim nekih pola sata do sat nakon paljenja svjetla i nekih sat,dva prije gašenja svjetla...