Srpanj 27, 2025, 20:18:23 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: cikliranje velikih akvarija  (Posjeta: 2560 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bura2

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 092 10000 36
cikliranje velikih akvarija
« u: Studeni 06, 2009, 06:38:04 prijepodne »
prošlo je malo više od 3 tjedna kako sam startao akvarij od 760 lit i voda mi se još nije skroz razbistrila,a brat je svoj od 250 lit startao tjedan dana kasnije i njemu je voda skroz bistra.
sad me zanima jel večim akvarijima treba duže vremena da se dobro zacikliraju?

Offline Livada

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 54
  • Ciklid mix, Diskusi
Odg: cikliranje velikih akvarija
« Odgovori #1 u: Studeni 06, 2009, 06:50:29 prijepodne »
Pozdrav! Iskreno mi smo svoj od 430 l ciklirali manje od tjedan dana. Da budem precizan tri dana. U njemu su diskusi, neonke i par ramireza te algojedi ( sijamci ). No mi smo podlogu slagali na način da smo preko zemlje prvo nasipali fini pijesak pa po njemu krupniji. Ovaj sitni služi kao membrana. I ne izlazi na površinu. Mislim da smo time uveliko skratili vrijeme cikliranja. A pomaže i duplo-trodupla doza FFM.
Livada BRALE !!!

Offline Coolmad666

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #2 u: Studeni 06, 2009, 10:44:23 prijepodne »
cikliranje ne znači da se voda razbistri nego da ti se namnože dobre bakterije u filteru i podlozi koje služe za razgradnju amonijaka i dr. štetni tvari u manje štetne koje biljke iskorištavaju a to traje otprilike 3 tjedna.
Ako si dodavao startere onda si to vrijeme znatno skratio.
Ffm će riješiti problem zamućenosti.
Jebeš pijanstvo ako te nije poslje njega tri dana sramota

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Studeni 18, 2009, 08:30:45 prijepodne »
A kako ga cikliraš, kažeš da si ga startao?!
Stavljaš neku hranu, čime filtriraš...?

To što je mutno i nije tako loše. Znači da ima bakterija u nešto većoj količini i obično se sama razbistri.
Inače cikliranje obično traje oko 3-4 tjedna minimalno. Drugo je što neki cikliraju usput sa malo riba u puno vode, pa nema velikih skokova u koncentraciji toksičnih spojeva (amonijak, nitrit), tako da ribe prežive.

Po meni klasično cikiranje je nepotrebno ako se može negdje užicati 2,3 šake filter materijala tipa vata, biobalsi, keramika i sl.
Obično je zgodno kupiti kutijicu keramike i nekome tko ima filter koji je u radu, uvaliti novu keramiku u zamjenu za "živu".

Na taj način filter se odmah naseljava sa dvije kulture bakterija koje su zaslužne za filtraciju, nitrosomonas i nitrobacter, pa nema nezgodnih pojava raznih štetnih bakterijskih produkata po fazama kako se filter formira, jer već postoje sve vrste bakterija zaslužne za kompletnu filtraciju.

Evo slikica!

Offline pubi

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Studeni 29, 2009, 16:13:32 poslijepodne »
prošlo je malo više od 3 tjedna kako sam startao akvarij od 760 lit i voda mi se još nije skroz razbistrila,a brat je svoj od 250 lit startao tjedan dana kasnije i njemu je voda skroz bistra.
sad me zanima jel večim akvarijima treba duže vremena da se dobro zacikliraju?

...........hmm! Neko ko je "startao" akvarijem od 760l taj 100% nije pocetnik (....barem se nadam). Ja bi najprije (..obavezno) dodao vanjski filter prilične kapacitete i preko njega forsirano propustao cirkulaciju najmanje tri tjedna. Pored toga bi od suvih bananinih kora stvorio paramecije koje bi amplicirao u prvu komoru filtera. Priporucio bi, da se uz prociscene paramecije doda nešto hranjivih tvari iz kojega filtera koji duže vremena dobro obavlja svoj posao. Lp Pubi

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 29, 2009, 23:10:53 poslijepodne »
Za cikliranje osim samog filtera, važno je da se bakterije nakupe i u podlozi, a to sumnjam da će uspijet u velikom akvariju u tjedan dana. Moj savjet je da dodaješ svaki dan malo hrane za ribice u akvarij kako bi se njenom razgradnjom stvarao amonijak i nitriti koji će biti "hrana" za bakterije, pa ćeš malo ubrzati proces. Cikliranje traje 4 tjedna minimalno, ali druga je stvar kad ljudi dodaju ribe u akvarij i kojem riziku ih izlažu...

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #6 u: Studeni 30, 2009, 00:42:13 prijepodne »
Brzina cikliranja ovisi i o zapremini filtera, jel moguce da je premala? P.S. Starteri ne ubrzavaju cikliranje.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline bura2

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 092 10000 36
« Odgovori #7 u: Prosinac 02, 2009, 09:33:49 prijepodne »
nije mi prvi akvarij koji sam ciklirao,ali mi je prvi tak veliki.
u manjim akvarijima mi je voda bila bistra nakon 10-ak dana a s ovim imam problema još i sad.
po mojim iskustvima akvarij se stabolizira tek nakon 3-4 mjeseca,onda tek mi prestanu bujat alge a po meni kad alge prestanu rast onda se uspostavila prava biološka ravnoteža.
problem mi je u zelenkastoj vodi
stavim uv-sterilizator i voda je kristalno bistra ali opet se vidi da je zelenkasta,a nakon tjedan dana mi postane lagano mutna,onda opet stavim uv lampu i opet je skroz bistra ali se opet vidi da je zelenkasta
Jel bi to moglo biti od dnevnog svijetla?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #8 u: Prosinac 02, 2009, 10:03:50 prijepodne »
a koliko ti je akvarij izložen danjem svjetlu?
moglo bi biti!
probaj ga pokriti dekom da bude u potpunom mraku barem dva dana, pa onda vidi....