Kolovoz 09, 2025, 16:09:06 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: da li moze grijac od 100 wata u akvarij od 20 l?  (Posjeta: 4000 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
Odg: da li moze grijac od 100 wata u akvarij od 20 l?
« Odgovori #25 u: Listopad 31, 2009, 13:24:17 poslijepodne »
Pa uronjivi su bolji jer ravnomjernije zagrijavaju akvarij a kontrole ionako ne diras jednom kad ih nastimas. A ako moras mijenjat temperaturu onda se moze nabaviti grijac za odvojenim regulatorom:

http://cgi.ebay.com/300W-Thermostat-Aquarium-Heater-Digital-Controller-MX-1_W0QQitemZ320441712695QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item4a9bd08037

Ovaj je 38$

Offline maliapostol

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #26 u: Listopad 31, 2009, 17:40:52 poslijepodne »
pa sto se tice ravnomjernosti to je istina u akvarijima bez filtera i pumpi ali ti filter ionako stalno cirkulira vodu pa svejedno
meni su drazi oni sa komandama vani zbog nikad neznas proboja struje jer ipak su to pomicni dijelovi a voda uvijek nade put pa za svaku sigurnost.....
Odrasto sam al na kratko bit cu dijete zivot cijeli...C.J.

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #27 u: Listopad 31, 2009, 18:34:31 poslijepodne »
a ako ces tako gledat moze te jednako strest i filter,naravno trebas biti 'uzemljen' negdje,mislim da je slucajnost da pogines od udara od struje u akv malo veca nego recimo od frizidera.sad ti postoci su opet smijesni ako se nadjes medju njima
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Studeni 01, 2009, 09:58:22 prijepodne »
Što se tiče akvarija i elektrifikacije, naravno velik je rizik zbog svih tih potrošača uronjenih u vodu, ali opet sretna je okolnost što se za ništa konkretno u vodi čovjek ne može primiti, pa ako i dođe do grčenja, usljed proboja faze u vodi, desiti će vjerojatno to da će čovjek nekak trznuti i izvući ruke iz vode, još ako pritom sve ne razbije, dobro je prošao. Naravno ako netko ima slabo srce..... :'(

Naravno da za takve situacije postoji adekvatno rješenje. Zaštitna sklopka sa diferencijalnom zaštitom od proboja izolacije (poznatije kao Fidova sklopka) i obavezno uzemljivanje akvarija, tj. elektroda u vodi spojena na uzemljenje (to može biti radijator ili preko šuko utičnice)

Da se netko ne zaleti, kod morske vode obavezno korisiti elektrodu koja se neće otapati u morskoj vodi i pobiti filtar bakterije, znači titan, zlato ili slično dolazi u obzir.

Opet postoji i caka kod ovog načina zaštite ljudi, naime, ako dođe do manjeg proboja, a dif. zaštita zakaže, doći će do pojave struje od mjesta proboja do elektrode uzemljivača, što će pobiti praktički sve što se nalazi u akvariju. Samo jedna mala digresija, za ubiti čovjeka dovoljno je 50 mA struje, a ako zakaže dif. zaštita, struju ograničava prekostrujni zaštitni član do visokih 10-tak A, pa će struja biti 200 x veća od one koja je dovoljna za ubiti čovjeka. 

Tak da je sve to za razmisliti, koga i kako zaštititi.

Meni je nedavno probila pumpa u sumpu na morskom akvariju, kad bih gurnuo ruku u akvarij, i malo se naslonio laktom na aluminijsku haubu od rasvjete koja je uzemljena preko utikača, došlo je do trzanja mišića u ruci i nezgodnih grimasa na mome licu. Kad sam malo prekopao našao sam krivca! Mala pumpica 700 l protoka koja tjera vodu kroz tubu s ugljenom.

Znači za vrijeme kvara pumpe cijeli akvarij mi je bio na nekih 230 V potencijalu prema zemlji, i nikome u nutra ništa. Znači, dokle god struja ne poteče, nikome se ništa ne događa.

I tako, sjedila ptica i veselo pjeva na golom vodiču 200 kV dalekovoda!  :D

Opet kompliciram!

Offline maliapostol

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #29 u: Studeni 01, 2009, 10:25:42 prijepodne »
ali ja sam samo govorio o pomicnim djelovima grijaca da su potencijalni ubojice a ovo ostalo se :D-kaj nije bilo od jabuke- :D
Odrasto sam al na kratko bit cu dijete zivot cijeli...C.J.

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #30 u: Studeni 01, 2009, 12:36:53 poslijepodne »
fidova sklopka je strasna stvar,ako je malo osjetljivija odma ce u slucaju proboja izbacit,ali to je recimo i bila mana.meni je tako jednom izbacila kad nikog nije bilo doma 3 dana,frizider nastradao,tj ono u njemu
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...