Srpanj 15, 2025, 20:26:15 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pomoć oko održavanja akvarija!  (Posjeta: 1760 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ayas

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Pomoć oko održavanja akvarija!
« u: Listopad 17, 2009, 21:11:54 poslijepodne »
Lijepi pozdrav svima na forumu!
Imam akvarij od 40 l bez poklopca koji je u funkiji već puna tri mjeseca, i u njemu
1.betu splendens - mužjaka
2.dvije zebrice
3.četiri barbus titeje
4.tri platia
5.jednog ancistrusa
6.jednog coridorasa

U akvariju imam biljke koje jako dobro rastu, jedan panj mopana kojeg nisam baš dugo kuhao ali sam ga zato vrlo detaljno isčetkao, granu vinove loze(prokuhanu vrlo dobro - kuhao sam je nekoliko dana iako nije bila šricana godinama), i nekoliko kamena.
Sve u svemu meni to jako lijepo izgleda.
E sad postavlja se pitanje da li je to dobro?

Činjenica je da mi se filter strašno brzo prlja i ima dosta prljavštine u akvariju, a da ne govorim o milijardama sićušnih plivajućih čestica. Veće čestice rješavam usisavanjem i promjenom vode 1x tjedno a manje JBL-ovim clearol-om i Nutrafinovim Waste control-om ali bezuspješno.

Inače filter ja aquaclear 75 l.

Kako riješiti problem prljanja filtera i sitnih plivajućih čestica i da li je dobro to što mijenjam vodu svaki tjedan do 15 litara uz dodatke aqua safe i fluid filter medium - Easy Life?

Lijepi pozdav!

Offline myself

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 50
Odg: Pomoć oko održavanja akvarija!
« Odgovori #1 u: Listopad 18, 2009, 20:06:30 poslijepodne »
pozz
Previse riba za tu litrazu. Nisu bas ni usklađene, kako funkcioniraju betta i barbusi?
Zebre i plati su jatne i drustvene ribe i trebas ih vise od 2 ili 3.Minimalno 5,6 riba.
Svaki panj je dobro iskuhati i kupovni i uradi sam panj, jesi skinuo koru sa vinove loze?
Promjena 15-20% vode tjedno je dovoljno.
Zasto koristis i FFM i ACUACLEAR??? dosta je samo FFM

"JBL clearol i Nutrafin Waste control" neznam sto su i cemu sluze pa ne mogu komentirati

Kazes da imas dosta cestica u vodi i jako ti je prljav filter?
Mislim da ti treba jaci filter :)

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #2 u: Listopad 18, 2009, 21:36:17 poslijepodne »
ne bih o broju ribica, ali ako je  voda puna čestica i prljav filter, onda  tu nešto  ne štima s filterom. pokušaj staviti jači filter, jer ovaj očigledno ne zadovoljava potrebe  ovoliko riba..

Offline maliapostol

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Listopad 18, 2009, 21:38:24 poslijepodne »
nisam bas neki strucnjak ali bi neke stvari pokusao i promjenio naravno odgovoriti ce ti i drugi malo strucniji!slazem se sa krivim "rsporedom ribica" i kolicinom a i kemija ti ne treba a jbl clearol(probao koristiti) i ostale kemije ti ne trebaju iako ffm dobro dode ali ako sve funkcionira cemu onda -?
jesi li probao promjeniti smjer mlaza filtera jer kako ti opisujes tebi mlaz dize cestice ali ih ne pokupi pa gledaj da drugacije usmjeris mlaz recimo odozgora jednog coska prema sredini dole da ti digne otpad sa dna i odbije se od stakla i ponovno ide gore u usis znaci cijeli krug po akvariju!
naravno i snaga filtera uvelike znaci iako bi tvoj trebao biti dostatan ali mozda s njim nesto nije dobro!probaj ga cijelog raskopati i sve pokretne djelove dobro oribati ali pazi na filter materijal(zbog dobrih bakterija)
coridoras takoder voli biti u grupama i gledaj si malo razrijediti vrste riba,zamjeni prodaj i sl.i ostavi one sebi naj jer ovak ti i one zbog stalnog komesanja rade velike nerede! ;)
nisam bas neki strucnjak ali bi neke stvari pokusao i promjenio naravno odgovoriti ce ti i drugi malo strucniji!
Odrasto sam al na kratko bit cu dijete zivot cijeli...C.J.

Offline Brancinko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • From the beginning !!!
    • Čarolija balona
« Odgovori #4 u: Listopad 19, 2009, 10:13:09 prijepodne »
Kao prvo dobro došao na forum.
Svakome se događa da pogriješi,na kraju ljudski je griješiti.
Eto kako su ti kolege rekle možda bih bilo najbolje da se odlučiš koje ribice bi htio držati. To je početak.

Ako ti se sviđa betta borac,trebao bih maknuti barbuse svakako a i platye. Ne miješaj živorotke sa barbusima.
Zebrice su jatne ribice pa znaći 4-6 komada na tu litražu, 3 Corydorasa i 1 ancistrus. I bez platya.
Ako pak želiš platye zadržati, oni bi mogli sa bettom i 3 corydorasa i ancistrus.

Što se tiće filtera. Mislim da taj filter ima samo spužvu u sebi,bez fine vate i keramičkih valjčića.
Prijedlog je da odrežeš komad crne spužve tj. da ju skratiš i ubaciš keramičke valjke i na izlazu finu vatu.
Nadam se da ti nisam napravio preveliku dilemu. ;)

Ako želiš barbuse ostaviti, najbolje bi bilo izbaciti bettu borca i zebrice a i platye.