Lipanj 10, 2025, 23:52:51 poslijepodneNajnoviji Član: mikxon

Autor Tema: Bradonja - pitanja  (Posjeta: 6195 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bor

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 36
Bradonja - pitanja
« u: Listopad 17, 2009, 18:20:56 poslijepodne »
pozdrav svima, imam nekoliko pitanja vezanih za bradatu agamu. ima oko mjesec dana.

prvo što me zanima je treba li nužno dok je ovako mlada jesti i biljnu hranu (uopće ju ne želi) i može li ju se ikako "motivirati" da to počne jesti? probao sam joj dati maslačak, grožđe, jabuku,crveni radić, mrkvu, zelenu salatu, grašak i bananu. tamani cvrčke, žohare i brašnare (njih manje dajem). samo jučer je pojela 8 malih žohara i 2-3 brašnara, danas 2-3 žohara i 1 ili 2 brašnara.

drugo, relativno je malo aktivna, dosta često stoji blizu, ali ne točno ispod reflektorke i dosta često zatvara oči. nekoliko puta dnevno živahno prošeće terarijem i povremeno se zavlači pod kamen u sjenu. probava joj je redovita, uglavnom svaki dan. je li to sve normalno?

i treće - koliko vidim, neonka Repti Glo 2.0, 45 cm, 15 W koju sam kupio je preslaba za ovu vrstu guštera. da ju odmah mijenjam ili mu neće smetati ako ju pustim neko vrijeme?

hvala na odgovorima!  :)

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Odg: Bradonja - pitanja
« Odgovori #1 u: Listopad 17, 2009, 19:01:47 poslijepodne »
Biljnu hranu možeš nuditi 1-2 puta tjedno, ali ne očekuj da će je jesti dok ne napuni barem 4-5 mjeseci - bebe su gotovo isključivo insektivorne.
Što se tiče grijanja na hot spot-u, provjeri temperaturu na tom dijelu. Bilo bi dobro i da staviš koju fotografiju terarija.

ReptiGlo 2.0 neonka je praktički neupotrebljiva; nabavi ako možeš 10.0 varijantu, ali nemoj paničariti ako ne uspiješ, jer ovi gušteri mogu rasti i potpuno bez UVB rasvjete (nije preporučljivo, ali mogu) pod uvjetom da redovito (svaki dan) suplementiraš hranu kvalitetnim mineralno-vitaminskim dodatkom koji mora sadržavati dovoljne količine kalcij-karbonata i vitamina D3. Suplementiranje je obavezno čak i ako imaš UVB rasvjetu jer niti jedna umjetna rasvjeta, bez obzira na kvalitetu, ne može nadomjestiti pravo sunčevo svjetlo. Uz to, ishrana kultiviranim kukcima (cvrčci, žohari, zophobasi, brašnari, itd.) nije ni blizu tako bogata hranjivim tvarima kao divlji kukci kojima se gušteri hrane u prirodi. Napiši koji suplement koristiš.

Offline Bor

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Listopad 17, 2009, 22:10:45 poslijepodne »
super, sviđa mi se ovo s biljnom hranom, jer sam se već zabrinuo. Repti Glo 10 ću pokušati nabaviti pa što bude, barem 8-icu ako ništa drugo...
temperatura na hot spotu je, kad sam mjerio, bila oko 40-43°C, ali pošto je u privremenom terariju koji grijem sa stolnom lampom, nije uvijek sve identično, u toplijem dijelu je između 33 i 38, a u hladnijem otprilike 24-27 stupnjeva.

ovih dana kad pripremim terarij u kojem će provesti neko vrijeme (moram osušiti zemlju i napraviti rasvjetu) će se uvjeti stabilizirati i sigurno će mu/joj biti bolje. onda ću staviti i slike.

a suplement - ne znam što je točno, znam da ima vitamina D, dobio sam tog praha zajedno s gušterom i imam ga za neko vrijeme, a pretpostavljam da ima sve što mu treba jer nije "s place" :)

hvala na pomoći!

Offline BoO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
« Odgovori #3 u: Listopad 18, 2009, 19:54:51 poslijepodne »
super, sviđa mi se ovo s biljnom hranom, jer sam se već zabrinuo. Repti Glo 10 ću pokušati nabaviti pa što bude, barem 8-icu ako ništa drugo...
temperatura na hot spotu je, kad sam mjerio, bila oko 40-43°C, ali pošto je u privremenom terariju koji grijem sa stolnom lampom, nije uvijek sve identično, u toplijem dijelu je između 33 i 38, a u hladnijem otprilike 24-27 stupnjeva.

ovih dana kad pripremim terarij u kojem će provesti neko vrijeme (moram osušiti zemlju i napraviti rasvjetu) će se uvjeti stabilizirati i sigurno će mu/joj biti bolje. onda ću staviti i slike.

a suplement - ne znam što je točno, znam da ima vitamina D, dobio sam tog praha zajedno s gušterom i imam ga za neko vrijeme, a pretpostavljam da ima sve što mu treba jer nije "s place" :)

hvala na pomoći!
Nemoj joj baš zemlju stavljati. Bolje kupi pijesak,nije skup!

Offline Striček Matija

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 20, 2009, 22:05:39 poslijepodne »
a zašto pijesak? bradate agame ne žive u "pješčanoj" pustinji...

Offline Bor

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Listopad 25, 2009, 19:38:28 poslijepodne »
Može li mi tko reći kako se zove vrsta drva od kojeg je napravljen terarij, ovo iza kameleona? Hvala.

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #6 u: Listopad 25, 2009, 19:58:52 poslijepodne »
To su ti OSB ploče.
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline Ivaci

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Listopad 27, 2009, 09:57:00 prijepodne »
Daj joj probaj malo spustit temperaturu na sunćalištu bar ispod 40 stupljeva!!!!!!!!!!!!!!!

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #8 u: Listopad 27, 2009, 11:52:46 prijepodne »
Daj joj probaj malo spustit temperaturu na sunćalištu bar ispod 40 stupljeva!!!!!!!!!!!!!!!

Zakaj?
Tu mi se možete javiti

Offline toncek12

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #9 u: Listopad 27, 2009, 12:01:57 poslijepodne »
meni je ispod lampe za "sunčanje" 42-43 stupnja...jel to ok?

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #10 u: Listopad 27, 2009, 12:51:38 poslijepodne »
meni je ispod lampe za "sunčanje" 42-43 stupnja...jel to ok?

Je, taman.

Offline toncek12

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Listopad 27, 2009, 15:13:48 poslijepodne »
super! inače sam primjetio da uvijek kada jede ode na to sunčalište di je viša temp.vjerojatno zbog boljeg "varenja" hrane koju je pojela čas prije... -?

Offline Bor

• Novi član
  • *
Presvlačenje...
« Odgovori #12 u: Listopad 31, 2009, 09:50:00 prijepodne »
Opet ja... Moj mali/mala se presvlači i to već nekoliko dana pa me zanima je li to normalno. Oljušto mu se, koliko vidim, samo rep (i to bez vrška i na korijenu do prve svijetle pruge nakon stražnjih nogu). Neko vrijeme je njuškicu trljao u drvo i to prije nego mu se počeo ljuštiti rep, ali nisam baš siguran da je skinuo sve što je htio od kože... Malo prije sam ga okupao na par minuta u toploj vodi kako sam pročitao u starijim temama, ali na ova pitanja nisam našao odgovore. Tu su i fotke, mislim da se dovoljno vidi, a ako ipak treba više, imam ih još.
Hvala...

Offline BoO

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Listopad 31, 2009, 09:53:21 prijepodne »
Super ti je malac.
Što se preslačenja tiće to ti je normalno da se preslači par dana,bitno da je da ga pustiš na miru i ne diraš,sam će se on.
Nemoj baš jako često kupati bradonju kad je tak mala.

Offline Bor

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Listopad 31, 2009, 09:55:28 prijepodne »
thanks ;)

Offline Bor

• Novi član
  • *
Spol...
« Odgovori #15 u: Prosinac 02, 2009, 21:59:48 poslijepodne »
Eto, moj bradonja ima oko 20 cm, nešto manje od 3 mjeseca. Malo sam znatiželjan koji mu je spol, cijelo vrijeme ga zovem Rex, pa da promijenim dok još nije kasno...  -?
Nisu mi baš neke fotke, ali nisam htio gnjaviti ga više, nije mu bilo previše drago. Pa ako netko nešto vidi iz ovih fotki, bilo bi lijepo, a ako ne - strpljen, spašen! Hvala  :)

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #16 u: Prosinac 03, 2009, 09:30:47 prijepodne »
Od ovih fotografija ništa! Nije dovoljno samo dignuti rep, potrebno je kad se rep podigne, malo ga zakretati lijevo desno ... pa ukoliko je mužjak, tada se kao na fotografiji ispod iscrtavaju dva hemipenisa.
.. evo tu pogledaj ako već nisi. http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=219:pogona-vitticeps-bradata-agama-ukratko-i-openito&catid=56:gmazovi&Itemid=176
Tu mi se možete javiti

Offline BoO

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Prosinac 03, 2009, 23:12:02 poslijepodne »
Možda bolje pričekaj još koji tjedan pa ćeš moći sam sa sigurnošću reći jel mužjak il ženka. Tak sam i ja bio nestrpljiv,al što su veći to ti se bolje vidi...

Offline Bor

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Prosinac 04, 2009, 11:03:57 prijepodne »
Ma da, najbolje tako. Zapravo mi se i ne žuri... Još sam prije bio proučavao slike iz linka i zaključio da je razlika u tome kako su posložene ljuske i kojeg su oblika. Očito pogrešno  :D
U svakom slučaju hvala obojici. Evo baš mu radim  novi veliki terarij pa kad to sredim dolaze i bolje sličice.

Offline Bor

• Novi član
  • *
« Odgovori #19 u: Prosinac 04, 2009, 14:27:27 poslijepodne »
...i još nešto - radim terarij 110x60x60, prednja strana će biti cijela staklena, ostalo OSB ploče. Gdje sve bi bilo najbolje da napravim otvore za ventilaciju i kolike?

Offline Rossi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
    • Parking senzori, alarmi, daljinsko centralno!!
« Odgovori #20 u: Prosinac 04, 2009, 14:56:13 poslijepodne »
najbolje ti je napravit sa svake strane i odozgora ventilaciju
R-46

Offline Bor

• Novi član
  • *
« Odgovori #21 u: Prosinac 04, 2009, 14:59:30 poslijepodne »
najbolje ti je napravit sa svake strane i odozgora ventilaciju
na bokovima isto pri vrhu terarija? ili da s jedne strane stavim malo niže, na sredini recimo?

Offline BoO

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Prosinac 04, 2009, 22:27:01 poslijepodne »
Da,stavi niže. Jednu višlje drugu niže da ti bude vertikalno. Odma ti je bolja cirkulacija zraka u terariju!

Offline Bor

• Novi član
  • *
« Odgovori #23 u: Prosinac 08, 2009, 21:24:57 poslijepodne »
Primijetio sam da i moj mali kao i onaj kojeg ima toncek12 tema "potrebna mala pomoć" često zatvara oči. Do prije nekoliko dana znao je tu i tamo zatvorit jedno oko, uglavnom naizmjenično, ali to je bilo stvarno rijetko. Zadnjih dan-dva to je postalo sve učestalije, danas skoro cijeli dan ima jedno, a ponekad i oba oka zatvorena... Molim pomoć!  :(
Evo i slike očiju.

Offline toncek12

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Prosinac 08, 2009, 21:58:52 poslijepodne »
tvoj ima nekako deblje kapke nego moj -? ...ja svojem kapkam ujutro i navečer kapljicu u desno oko...e sad me zanima ako netko zna..možda Nino..ako mu je ozdravilo to oko a ja i dalje kapkam da li mu može šta bit od tog? primjetio sam da ponekad zatvori i lijevo oko,ali čitao sam po drugim forumima o bradatim agamama da je to normalno da tako zatvore,pogotovo kad se sunčaju..morat cu malo bolje poslikat njegovu glavu-oči da mi znaš bolje reči o čemu se točno radi..ima oko 2mj i več tamani jabuku ko lud,baš je voli jest hehe..uvijek ima posudu sa svježom vodom,ali nikad nije pio,znao je proč kroz posudu pa samo lizne :)