Srpanj 13, 2025, 16:13:18 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: jel moguce da uz EI sistem fali gnojiva???  (Posjeta: 7580 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tbusljet

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
jel moguce da uz EI sistem fali gnojiva???
« u: Listopad 15, 2009, 20:56:25 poslijepodne »
poceo sam gnojit pomocu EI sistema, i ako sam dobro shvatio dodaju se 3 puta tjedno makroelementi, a svaki drugi dan 3 puta tjedno i mikroelementi... sad, kolicina od  20–30 ppm nitrata, 1-3 ppm fosfata, 20-30ppm kalija je tjedna doza? svaki drugi dan dodajem 10ppm nitrata i 1 ppm fosfata i cini mi se da mi se jos uvijek stvara zelena tockasta alga (nedostatak fosfata??)... co2 sibam cca. 3 mjehurica u sekundi (za otapanje-ljestve, dc pokazuje zeleno), aq 180 litara, rasvjeta 140w, 10h dnevno...

btw. prije sam koristio pps i imao hrpu algi, otkako sam presao na EI bilje pocelo perlat i cini mi se da se situacija popravlja...

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: jel moguce da uz EI sistem fali gnojiva???
« Odgovori #1 u: Listopad 15, 2009, 21:00:25 poslijepodne »
ja isto idem sa ei sistemom, al ne ko ti već svaki dan..

kaj se tiče zelene točkaste imal sam ju na staklu čak sam dnevno stavljal po 1ppm fosfata, onda sam spušil smeđu čupavu, i opet vratil na koja 0,3ppm dnevno..
kaj hoću reć smanjil sam svjetlo za 1 sat i mogu reć, pošto svakio četvrtak mi pada kad mjenjam 50% vode, danas prvi putnisam strugal staklo zbog zelene točkaste,

reko bi da je problem kod predugog svjjetla i njeggove snage (w/l), ja sam tak uspio rješit svoj problem

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #2 u: Listopad 15, 2009, 21:41:55 poslijepodne »
meni se alga stvarala i posumnjao sam na makro elemente i nešto povečavao doze i nije pomoglo, kod mene je problem bio druge prirode

vratio sam se na dodavanje svaki dan 2,5 ppm NO3, 0,25 ppm PO4 i oko 2,5 SO4, Profito i EasyCarbo prema uputama, svjetlo mi je 8,5 sati 54W na oko 45 litara, UradiSam co2, prema DC se ravnam, cirkulacija vode pojačana potopnom pumpom od 420lit/h, podloga zemlja Substral TerraMagma i šoder 1-3 mm

vjeruj mi da je cirkulacija vode jako bitna, od kada sam dodao tu pumpu bilje se puno bolje osjeća

kod tebe bi možda trebalo smanjiti foto period, na koliko treba odokativnom metodom odrediti, smanji na 9 sati pa promatraj neko vrijeme, ima teorija da ne postoji prejako svjetlo nego predugačak foto period
biljke imaju neko svoje radno vrijeme (što je svjetlo jače, to vrijeme je kraće), poslije toga fotosinteza prestaje i alge nastupaju na scenu
kod mene se na polyspermi vidjelo da nakon 9 sati svjetla listovi više nisu rašireni već se skupljaju kao cvijet što se zatvara pred noć, to je znak da svjetla više ne treba, makar je to teško doma objasniti boljoj polovici, ona bi da svjetli od 7-23 ("kakav ti je to akvarij kad je stalno kmica unutra")  :D
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 15, 2009, 21:56:34 poslijepodne »
ma prije mi je svjetlo radilo 12h na dan, sad radi 10 sati dnevno i ne primjetim bas da mi se biljke "sklapaju", dok su se pri 12h dnevno sklapali listovi...

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 15, 2009, 21:59:09 poslijepodne »
jel ti je možda kakav prozor u blizini akvarija, pa da pada sunce na njega u neko doba dana?

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 15, 2009, 22:36:47 poslijepodne »
ne...

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #6 u: Listopad 16, 2009, 08:52:49 prijepodne »
Ili smanji rasvjetu (period osvjetljenja) ili pojacaj co2, a prije svega omoguci adekvatnu cirkulaciju, jedno 8-10 puta litraza akvarija.

Zbog cestih upita u zadnje vrijeme treba svima biti jasno gdje lezi problem kod algi:
-i ptice na grani znaju da ovako idu potrebe biljka svjetlo- co2 - NPK- mikrolementi, al je zanimljivo kako vecina preskoci prve dvije stvari i traze izvor problema neadekvatnog rasta i algi u gnojenju. Dokle god se redovito gnoji nece biti problema sa biljkama (EI doze),  al ce biti velikih problema ako biljke nemaju dosta co2 da iskoriste svjetlost i ako nema cirkulacije u akvariju da odnese biljkama co2 i gnojiva.

Rezime: 90% algi nastaje zbog nedovoljne cirkulacije i nedovoljnog co2 za odreden nivo svjetlosti, ukljucujuci i dust algu, i tockastu, i crnu, i koncastu, i staghorn algu. ;)   

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 16, 2009, 17:53:15 poslijepodne »
Ili smanji rasvjetu (period osvjetljenja) ili pojacaj co2, a prije svega omoguci adekvatnu cirkulaciju, jedno 8-10 puta litraza akvarija.

Zbog cestih upita u zadnje vrijeme treba svima biti jasno gdje lezi problem kod algi:
-i ptice na grani znaju da ovako idu potrebe biljka svjetlo- co2 - NPK- mikrolementi, al je zanimljivo kako vecina preskoci prve dvije stvari i traze izvor problema neadekvatnog rasta i algi u gnojenju. Dokle god se redovito gnoji nece biti problema sa biljkama (EI doze),  al ce biti velikih problema ako biljke nemaju dosta co2 da iskoriste svjetlost i ako nema cirkulacije u akvariju da odnese biljkama co2 i gnojiva.

Rezime: 90% algi nastaje zbog nedovoljne cirkulacije i nedovoljnog co2 za odreden nivo svjetlosti, ukljucujuci i dust algu, i tockastu, i crnu, i koncastu, i staghorn algu. ;)   

co2 sam pojacao, bojim se da mi ribice ne vrisnu od previse co2... imam DC koji pokazuje pravo zeleno, mozd i mrčak ide na žuto, ali cu pokusat jos malo pojacat i fino pratit ribe... filter mi je fluval 305 koji ima protok mislim 700L/h... znaci meni treba nekih 1400-1800??? kako najlakse sredit dodatnih 700L/h? cirkulacijskom pumpom? posto su i gdje najbolje nabavit?

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 16, 2009, 17:59:26 poslijepodne »

meni je cirkulacija oko 12x na količinu vode u aq, filter ima volumen više od 10% akvarija, i opet pojava semđe čupave -?, al znam kod mene je greška u nedovoljnoj količini co2, a za vikend ide još jedna boca diy pa bumo vidli kaj se bu desilo, dc nemam i ne želim se s tim opterečivat, dok god ribe ne plivaju na površini sve je ok kaj se njih tiče, al biljčice mi nisu jasne

svjetelo se pali u 13,00 gasi u 22,00, znači 9 sati što je dovoljno je su oko 21,30 zatvorene, a najzanimljivije mi je to što oko 18,00 sati svakog dana nastupa perlanje i to nenormalno, pa mi nije jasno, ak bi bilo premalo co2, vjerojatno biljkama ne bi odgovaralo i ne bi bilo perlanja i čemu i kak onda ova smeđa čupava po kamenju -?

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 16, 2009, 18:52:48 poslijepodne »
koliko znam smedja cupava nastaje od niskih nitrata i povecanih fosfata...

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 16, 2009, 19:09:44 poslijepodne »
koliko znam smedja cupava nastaje od niskih nitrata i povecanih fosfata...

mislil i ja al ne znam bumo vidli sad je po4 na 0,3ppm ,a nitrati na 4 ppm dnevno...

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #11 u: Listopad 16, 2009, 19:16:01 poslijepodne »
Cannibale 90% algi nastaje zbog nedovoljne cirkulacije i nedovoljnog co2 za odreden nivo svjetlosti, te fluktuacija u kolicini co2 sta je kod diy najcesci slucaj.  To sam zaboravio dodat.  Takoder perlanje nije znak dovoljne kolicine co2...da je tako ne bi nam trebao DC s kojim se ti ne zelis opterecivat. :zagrljaj:

Trudim se napisat zbog cega alge nastaju, i onda opet da je stvar do nitrata i fosfata... :nud:

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 16, 2009, 19:20:59 poslijepodne »
lp lako tebi govorit kad znaš o čem pričaš, a meni na početku sa makro el. mi je malo teže pronać ono kaj bi odgovaralo mom akvariju, svaki je zasebni, to smo apsolvirali tisuću puta...

ma evo i tebi  :zagrljaj:, i kaj ti imaš dc il si našel neku normu, i da vezano za fosfate i nitrate, hoćeš reć da nisu dovoljno izbalansirani npr kod mene, zato il da turnem co2 bocu i to bi onda trebalo riješit problem algi (smeđa čupava u ovom slučaju), il je problem kod prevelike razlike po4 i no3 (nedovoljno nitrata) ;)

ovo mi postaje sve teže i teže pisat i pratit jer mi se toliko gluposti vrti po glavi oko makro i mikro da je to nevjerojatno :D

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Listopad 17, 2009, 11:02:30 prijepodne »
Premalo CO2 i premali protok  :) :) :), to je Tom Barrova mantra zadnjih godinu dana, kaj god ga pitaš premalo CO2, rupe u lišču od botia a on odgovara pojačaj CO2, dobro slažem se da bi jako pojačani CO2 riješio i taj problem  :D.
Sigurno je da se pojačavanjem CO2 može riješiti puno problema vezanih uz alge ali isto tako je činjenica da  koncem sedamdesetih i početkom osamdesetih (predinternetsko doba, a s obzirom da danas vrijedi ako nije na netu ne postoji rekao bi prapovjest) u "duch" stilu akvarija nisu imali ni jaki protok ni CO2, makroelementi su bili tabu, po današnjim standardima su svijetlili sa svječama, a opet po raznovrsnosti bilja u jednom tanku i izgledu bilja šiju natural stil a uspjevali su održati tankove bez algi.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 17, 2009, 11:12:39 prijepodne »
tuljan zaključi do kraja misao ;)

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #15 u: Listopad 17, 2009, 11:19:13 prijepodne »
To da li siju natural je stvar ukusa...meni su iskreno tankovi iz tog doba, ono malo sta sam vidio, uzas.

Nisu imali algi upravo zbog toga...malo svjetla ko svijeca. Al kad ja to napisem ovdje da ne treba  stavit sunce iznad akvarija nego je dosta lampa iza i lampa naprijed, da gore 8-9 sati, onda ispadam blentav.

Kad napisem da alge nastaju bas zbog te hrpetine svjetla i samim time nemogucnosti da se postigne dosta co2 po stoti put, i to pojedinacno objasnim vise puta...normalno da izgubim volju vise, kad se unatoc tome razgovara o makrolementima ili ne znam cemu jos, kao uzroku algi.  ;)

Idem ja svojim aquascapeovima nazad, a sta manje objasnjavat...jer ocito da mi to i ne ide bas.   :D

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Listopad 17, 2009, 11:23:48 prijepodne »
ma lp, ne se ljutit na nas bedake, usvojili smo da je co2 glavni krivac, uz naravno previše svjetla ak ga imaš, i cirkulacija, možda sam bedak al vjerojatno bi se skužili kad bi popričali ovak, a ne prek postova jer je ponekad komlicirano napisat kaj misliš ;)

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #17 u: Listopad 17, 2009, 13:23:08 poslijepodne »
tuljan zaključi do kraja misao ;)
Nemam neke pametne misli (nije to za očekivati od mene) jedino sam dovoljno dugo u ovom hobiju da sam vidio i probao svašta, puno toga može proči, puno akvarija funkcionira dobro kad po svim parametrima nebi trebali a još više ih ne funkcionira a trebali bi. Kad sam prije par godina metnuo zemlju u akvari svi su rekli da se neču moč riješit algi i da to nevalja, onda sam krenuo s makroelementima, opet je bila ista priča, možda se več za mjesec dana pojavi nešto novo u što če mo se opet svi kleti i misliti kako ono prije nije niš valjalo a ja nebi rekao da su nam akvariji danas (ili zadnjih 20-30) godina loši jedino drukčiji (stvar mode  :))

LP nisam napisao jel ljepši natural stil ili duch nego da je u jednom tanku obično kod ducha prisutno puno više vrsta nego kod natural, što više vrsta u jednom tanku to veča šansa da jednoj vrsti nešto nebude po volji a po teoriji niše to je put za razvoj algi. A što se svjetla tiče još prije četri godine sam tvrdio da svjetla i CO2 nemože biti previše, definitivno sam se jako zajebo ali u svoju obranu u to doba nije bilo ni T5 lampi a ni HQI nikom nije padalo na pamet metnuti iznad tanka, zapravo nije bilo ni poštenih reflektora za T8.  T8 jednostavno fizički nisi mogao naslagati previše iznad tanka. Danas svi nemamo vremena i ako biljka ne perla minutu nakon paljeenja svjetla nismo zadovoljni, puno svjetla puno problema, svih mogučih vrsta.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #18 u: Listopad 17, 2009, 14:39:48 poslijepodne »
Malo smo se krivo razumjeli...al to nije ni bitno.

Bitno je ovo:

puno svjetla puno problema, svih mogučih vrsta.

pa valjda ako i ti to kazes mozda netko i povjeruje.  ;)

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #19 u: Listopad 17, 2009, 17:37:26 poslijepodne »

Bitno je ovo:

Neče  niko :) ali nije bitno ponavljat če mo opet.

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #20 u: Listopad 17, 2009, 18:08:51 poslijepodne »

Bitno je ovo:

dečki, ne bih se složio s vama,

naime nisu važni problemi, važno je znati nositi se s njima
treba samo malo pratiti forum i nema problema, koliko se sjećam, Lp (naravno i drugi) je već milijun puta ponovio osnove kojih se treba pridržavati i čini mi se da će morati još, uvijek dolaze novi akvaristi i ako treba ponovit ćemo neke stvari milijun i prvi put
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Listopad 17, 2009, 18:12:50 poslijepodne »
naravno, evo ja uspio neke stvari posložit u glavi i sutra sprovodim u djelo i mašem algicama pa pa :D

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #22 u: Listopad 18, 2009, 10:29:20 prijepodne »

Bitno je ovo:

Neče  niko :) ali nije bitno ponavljat če mo opet.
Slažem se s pampom! Ja mislim da kad se par ovakvih ''aquamacana'' poput vas oglasi na forumu da to itekako ima težinu i da se sluša načuljenih ušiju.
Sve što ja u biljnoj akvaristici primjenjujem bazira se na lp-imevim savjetima i kolko vidim bilje mi je zato zahvalno. Stoga,nemojte mislit da ''kokodačete'' uzalud :D Upijamo ko spužva,al dobro to sad več spada u morsku..

Offline Ace

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Grad
« Odgovori #23 u: Listopad 18, 2009, 14:06:37 poslijepodne »

Bitno je ovo:

Tu se vjerojatno misli i na predugačak fotoperiod..ako imamo "sunce" iznad akvarija..znači ako imate "sunce" iznad akvarija skratite fotoperiod..to sam isto skužio u ovoj kratkoj akvarističkoj "avanturi"  ;)

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Listopad 18, 2009, 14:55:51 poslijepodne »
ne ace nego ga nafilaj sa co2