Srpanj 12, 2025, 15:48:56 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: slabo mi rastu biljke  (Posjeta: 2388 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline maliapostol

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
slabo mi rastu biljke
« u: Listopad 08, 2009, 12:15:36 poslijepodne »
Juwel rio 180 high lite sa org. filterom (unutra su sve spuzve keramika i ugljen)
vodu mjenjam jednom tjedno 10% i lampe su oko 8 mjeseci(t5)
unutra su:1 skalar,15 neonki,2 foxa,5 pandi,3 ancistrusa,5 crvenonosne tetre,2 moly,1 teleskop!
stavio sam vulkanit i pokrio sa šljunkom 2-3mm
imam tri manja panja i kokos
biljke su skroz svijeze(10 dana):cabomba,javanska mahovina,Cladophora,
mahovinu sam omotao oko njmanjeg komada za probu a i jednu cladophoru takoder sam omotao za probu
stavljam nutrafin plantgro i neki dan sam poceo dodavati easycarbo sve po uputama
kolko vidite cabomba je jako losa a ni mahovina neide bas pa savjet ako moze koji :-[ :-[ :-[
Odrasto sam al na kratko bit cu dijete zivot cijeli...C.J.

Offline El Enki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
Odg: slabo mi rastu biljke
« Odgovori #1 u: Listopad 08, 2009, 12:28:06 poslijepodne »
skalar i teleskop zajedno :D :D

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Listopad 08, 2009, 12:40:40 poslijepodne »
pa da :)ja sam dokaz da vec skoro 6 mjeseci funkcioniraju jer mi je skalar relativno bahat ali da mogu razdvojio bi ih ali cura neda teleskopa a ja nedam toplovodne a za jos jeddan ak.nemamo mjesta i tak i tak i tak :P :P :P
nego mene zanimalo za biljke?

Offline Annie_S

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #3 u: Listopad 08, 2009, 12:46:10 poslijepodne »
Mozda smeta ova ful nabrijana zracna pumpica. Nek se jave iskusniji. (Makar, meni bilje ok izgleda.)

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 08, 2009, 12:58:00 poslijepodne »
Mozda smeta ova ful nabrijana zracna pumpica. Nek se jave iskusniji. (Makar, meni bilje ok izgleda.)
ma nije jako pusten zrak sam tak izgleda na slici ali mogu ja smanjiti ako to smeta  :up:

Offline artal

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #5 u: Listopad 08, 2009, 13:10:31 poslijepodne »
Prva stvar, sam si rekao da ti je bilje staro 10 dana, treba ipak proci odredjeni period da se bilje prilagodi uvjetim u akvariju.
Cladophora inace raste sporo pa s te strane se ne moras nista cudit.
I sad dolazimo do cabombe koja je ipak malo zahtjevnija biljka. Ona moze prezivljavati u slabijim uvjetima ali za dobar i bujan rast ipak trazi solidnu rasvjetu sta za sobom povlaci gnojenje, dodavanje co2...
Sad kakvi su uvjeti u akvariju. Rasvjeta, filtracija (ugljen ti moze ponistit djelovanje gnjojenja, osim ako je bas duze vrijeme u akvariju), temperatura, dodajes li co2 osim easycarbo...
Uglavnom strpi se jos malo pa vidi kako napreduje...
Razlika između genijalnosti i gluposti je ta da genijalnost ima granice

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 08, 2009, 13:11:30 poslijepodne »
Posto ti je bilje kod tebe tek 10 dana, mozda samo imas malo prevelika ocekivanja. Koliko ja znam, od toga kaj imas, jedino bi ti cabomba trebala pokazivati neki primjetljivi rast. Neka me netko ispravi ako treba. (Moje iskustvo je da cabomba raste ko kuga)

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 08, 2009, 13:19:11 poslijepodne »
ugljen je mjesec i pol dana!
ma svjestan sam ja da nemogu puno ocekivati ali mi cabomba visi i pozutila je blizu korijena pa sam zato reagirao(slike bas i ne prikazuju kak treba)a i druge dvije stabiljke nisu bas dole zelene kak su bile kad su dosle a neidu na bolje jer nakon deset dana bar su mogle boju vratiti!
co2 nemam a i nebi htio jos i to jer ne zelim biljni akvarij vec cisto malo da pozeleni radi cjelokupnog izgleda pa pokusavam sa biljkama za koje mi on netreba(bar sam tak procitao za cabombu)
jos mislim staviti anubiasa malog i lotus mozda jos nesto ali ove su samo za probu
cladophora znam da sporo raste ali sam ju slikao cisto zbog info i kod mene se na njoj vidi napredak(mozda mi je akvarij stvoren za alge)
znaci cabomba ne stoji vec pada i pomalo zuti u donjem dijelu

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 08, 2009, 13:26:48 poslijepodne »
Ja bih odrezala taj zuti dio i zapiknula zdravi ostatak u podlogu.

Offline artal

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 08, 2009, 14:55:41 poslijepodne »
Cabomba raste i siri se ako joj uvjeti odgovaraju, ako ne onda podosta zaostaje u razvoju. Procitaj malo vise o njoj pa ces vidit da nije bas toliko nezahtjevna  ;)
Napisi malo vise o uvjetima u akvariju...
Jos samo jedna stvar, cini mi se da si mahovinu zavezao u malo predebelom sloju

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 08, 2009, 15:06:40 poslijepodne »
vadi ugljen van ne trab ti, jer pokupi sve manje više štetno , u biti korisno za bilje na sebe.

a kaj se bilja tiče strpljenja, inače dopada mi se kak izgleda aq, caldophoru nemoj ni očekivat da će ti ne znam kak rast, a mahovina će dobit dovoljno hrane sa mjenjajem vode, a sa cabombom će se stanje sredit, friško je još to sve

Offline Puffy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #11 u: Listopad 08, 2009, 15:52:27 poslijepodne »
pa da :)ja sam dokaz da vec skoro 6 mjeseci funkcioniraju jer mi je skalar relativno bahat ali da mogu razdvojio bi ih ali cura neda teleskopa a ja nedam toplovodne a za jos jeddan ak.nemamo mjesta i tak i tak i tak :P :P :P
nego mene zanimalo za biljke?

Nedovoljno dobar argument za držanje istih.
Nema veze što su 6 mjeseci zajedno, preko noći se može dogoditi nešto što pretpostavljam ne želiš.
Zlatne ribice, točnije - hladnovodne, ispuštaju sluz koja toplovodnima itekako smeta. Time je objema vrstama narušen imunitet, pa je stoga opasnost od bolesti veća.
Mislim da je najmanji problem pronaći dobrovoljca koji će udomiti ovako lijepog teleskopa, koji je zaslužio svoj mir u velikom akvariju sa pripadnicima svoje vrste, a i toplovodne  će odahnut.... Ako ne ide to, onda ga fino odneseš u obližnji shop....
Sretno.......
FILIP (Valpovo)

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • AqVu
« Odgovori #12 u: Listopad 08, 2009, 17:02:06 poslijepodne »
Pozdrav! ili hladnovodne ili toplovodne ribe! zajedno nikako! kolika ti je temperatura u akvariju? ugljen ako je star mjesec i pol dana više nije aktivan pa ga ni ne moraš vaditi...kisik možeš izbaciti jer ga ima već dovoljno pa ti je nepotrebna ta pumpica..a za bilje se malo strpi...ima još puno ne zahtjevnih vrsta koje će uspjevati u tvom akvariju....e mahovinu si malo u predebelom sloju vezao pa će ti truniti...

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Listopad 08, 2009, 18:51:23 poslijepodne »
temperatura je stalna 24(kolko je to moguce)
lampe rade od 10 do 22
zrak sam smanjio na jedan baloncic cisto radi ugodaja a onaj drugi u cosku di su jako sitni baloncici sam ostavio ali na jako lagano(ja sam mislio da treba puuuuunooo zraka)
sto se tice mahovine ja sam teti u duckasu rekel da mi da malo za probu i ona meni veli da jedan busen kosta 20 kn i da ga ima dovoljo a dala mi toliko da sam jos dvije trecine poklonio viska pa sam zato tak debelo motal-kaj sad da pustim da strune kaj misli ili da malo probam razrijediti!
cabombu cu kak velite cvaknuti tam di je jos zelena pa ponovno piknuti
ja bi jos samo malo nesto zelenila (naravno ovo da se malo rasiri ali ne prevec)i kaj mi preporucujete s cim da gnojim ili kaj da mjenjam
ili izbacim(teleskopa cu pokloniti ali to cete znati kad dode vrijeme-valjda uskoro :( :'()ili mozda jos dodam???
kao sto sam vec rekel mislim staviti lotus crveni i po vrhovima panjeva staviti anubias da bude kao grana na vrhu brda(kuzite kaj mislim) i u prednji plan nesto neznam jos sto

Offline artal

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 08, 2009, 21:00:10 poslijepodne »
Temperatura ti je sa skalara preniska a za neonkice i tetre na donjoj granici. Znaci da po noci kad lampe ne griju dodatno ta temperatura je jos niza. Moj savjet bi bio da je dignes na 26 stupnjeva.
Sta se tice mahovine ukoliko je zavezana predebelo onaj donji sloj pocet ce trunuti i zagađivati vodu. Znaci mahovina se veze u jako tankom sloju. Pogledaj malo po forumu i netu najvjerojatnije ces nac kako se veze mahovina.
Cacomba ti je malo zahtjevnija biljka (ne prezahtjevna ali ipak), ona moze zivit i u losijim uvjetima ali nikad nece izgledati kako treba. Moj ti je savjet da malo procitas o uvjetima koje trazi. Isto ti nju presadi i daj joj malo vremena.

U vezi biljaka koje bi dodao ja bi isao na neko nezahtjevno bilje tipa anubijas, valisnerija, cripte, sagitarija... Pogledaj malo u bazi bilja pa ces vidit dosta bilja koje ne zahtjeva neke pretjerane uvjete a izgleda lijepo.

Jos bi skalaru dodao drustva jer mi je nekako otuzno gledat ga usamljenog, a uostalom oni se i drze u grupama.

Uglavnom izbaci hladnovodnu ribu i podredi uvjete onome sto zelis imati u akvariju, bilo da su to ribe ili bilje.
Sretno  :up:

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Listopad 08, 2009, 21:11:47 poslijepodne »
"Temperatura ti je sa skalara preniska a za neonkice i tetre na donjoj granici. Znaci da po noci kad lampe ne griju dodatno ta temperatura je jos niza. Moj savjet bi bio da je dignes na 26 stupnjeva."
grijac mi je na 24 a kad lampe griju ide na 25-26 ali otvaram poklopac tak da donja granica nikad nije ispod 24
skalaru sam planirao uzeti drustvo ali sad kad velis ovo za temp malo cu razmisliti pa ga mjenjati ili kaj vec
teleskop ce uskoro naci smjestaj a biljke hvala na savjetu i volji :up:
kad pozeleni bit ce slike jos sad nije onako kako bi ja htio

Offline artal

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Listopad 08, 2009, 21:20:19 poslijepodne »
25-26 je o.k. temperatura, ja sam mislio da ti je po danu uz lampe na 24 stupnja. Izvinjavam se moja greska  :-[

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Listopad 08, 2009, 21:34:20 poslijepodne »
prije moja :-[

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Listopad 14, 2009, 17:16:59 poslijepodne »
cisto da javim
maknuo sam veliki srednji panj i malo ga usitnio
krenuo sam sa co2 kucni i cabomba se lijepo oporavlja iako velike stabiljke su gecrk a pri dnu su pustile mladice pa sam ono ostalo cvaknuo i sad se mladice penju
javansku sam mahovinu omotao oko kokosa i ona isto jako dobro pici
piknuo sam sitne dvije stabiljke rogolista(10 cm) i nakon tri dana mi izasle van iz akvarija (kolko brzo to cudo raste)
dobio sa malo cube na poklon i posadio i za sada je lijepo posvjetlila(dosla je u jako losem stanju) i malo se ispruzila
sve ove promjene sam napravio prije 6 dana i lagano sam sretan
moram se zahvaliti na savjetima pa hvala ;)
inace jos uvijek dodajem gnojivo jednom tjedno i svaki dan easycarbo
slika ce za koji dan sam da se jos bilje uhvati(ako bude)pa da mi velite jer dobro napreduje

Offline artal

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Listopad 15, 2009, 16:02:11 poslijepodne »
Drago mi je da ti je krenulo  :up:

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #20 u: Listopad 15, 2009, 23:12:31 poslijepodne »
dobrodošao..drago mi je da ti je bilje krenilo..nisi rekao jel imaš podlogu ispod šljunka? ako nemaš to ti je jedan od razloga usporenog rasta bilja..inače,svaka biljka treba koji dan da se oporave i prilagode uvjetima u novom okruženju.zračna pumpica ako je želiš možeš je držati i na ful jer ona nikome ne smeta ako misliš na bilje ili ribice..to je čisto estetski ili je izvadi pa je čuvaj za nedajbože brze reakcije i ozračivanja akvarija.kad izvadiš te hladnovodne ribice slobodno podigni da ti dnevna temperatura bude oko 26 jer ti neonkice i skalari vole takvu temperaturu kao i korići..jedino korići kad se mrijeste vole malo hladniju vodu..skalaru probaj dodati još jednoga.ako vidiš kojeg je spola pa nabavi da imaš par..ako ćeš se držati većine ribica tu su ti i moli viška jer su živorotke a ovo drugo ikrašice i za molije ti isto treba bar nekoliko primera iste vrste...
od bilja možeš nabaviti raznorazne kripte,valismerije,anubiase,rotale ili ludvigije koje nisu zahtjevne..nebi se složila da je cabomba teža biljka..zavisi koja..ova standardna npr caroliana ne zahtjeva prevelike uvjete i kad se prilagodi na oči raste..neke druge cabombe su teže i traže super uvjete u akvarijima...sretno

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Listopad 16, 2009, 00:06:33 prijepodne »
podloga je vulkanit a zracnu pumpu palim samo po noci jel me strah trovanja sa co2 i to stavim na jako slabo
skalara bi htio jos samo jednog jer mi je i ovaj dosta a lijepi su mi
a moli sam dobio jednu zenku i muskica pa znas kak je budu me pitali a di su moje ribice
zasada sam zadovoljan ponasanjem biljaka a za cabombu sam skuzil da je u pocetkuteska ali ide jako lijepo pa me tjesi ali velim prvom prilikom cu staviti slike pa da mi velite kaj da jos napravim i tak
nije mi fotic doma a i biljkama bi jos dao tjedan dana sepurenja pa da se bas ne osramotim a i ujutro odo u labin i neka guzva pa kad sve zbrojis kronicni umor :(