Srpanj 20, 2025, 20:08:44 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Sve što u kršu baciš.....  (Posjeta: 1376 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Sve što u kršu baciš.....
« u: Veljača 11, 2005, 15:26:00 poslijepodne »
VORI PITKE VODE U JADRTOVCU
ZAGA?ENI SASTOJCIMA NEPOZNATA PODRIJETLA

Morinjskom jezeru prijeti ekološka katastrofa

ŠIBENIK - Izvori žive vode u Jadrtovcu, koje tamošnji stanovnici nazivaju Vrutak, vea više od dva tjedna zaga?eni su sastojcima nepoznata podrijetla. Na tom izvorištu pitke vode, poznatom iz davnih vremena, širi se nesnosni smrad fekalija, koje voda odnosi u Morinjsko jezero, inaee poznatom po tome što se u njemu nalaze velike kolieine ljekovita peloidnog blata i mrjestilište ribe. Sami izvori vea su poprimili bijelo-sivu boju, a sluzasta masa takve boje raširila se gotovo cijelim dnom vijugavih potoeiaa, koji se slijevaju u Morinje. Na ovu pojavu, do sada nezabilježenu na ovom podrueju, upozorio nas je Zdenko Morovia, potpredsjednik ekološke udruge Morza, koja je o ovom incidentu obavijestila nadležne županijske inspekcijske službe.
- Ovo je - kaže Morovia - ekološka katastrofa za Morinje, cijeli jadrtovaeki kraj, ali i šire podrueje, jer ae plima sve to odnijeti do Solarisa, Krapnja i Zlarina.
Jadrtoveani kažu kako ne mogu sa stopostotnom sigurnošau tvrditi o kakvom se zaga?enju radi. Tlo je ovdje porozno, kažu, fekalije su mogle biti ispuštene negdje daleko i sad su se pojavile na Vrutku. Neki su uvjereni da zaga?enja potjeeu od ogromnih kolieina maslinove komine, koja se vea pet godina odlaže u nekoa aktivnom kamenolomu smještenom u blizini Jadrtovca. Dopuštenje za odlaganje ove mase odobrila je šibenska Ispostava Hrvatskih šuma, koja gospodari tim podruejem. Jadrtoveani, naime, sumnjaju da se s maslinovom kominom odlažu i fekalije iz gradske kanalizacije. Od lokalnog šumara Mladena Petkoviaa, me?utim, euli smo da takvo što nije moguae, jer bi u suprotnom, kaže on, to bilo primijeaeno i alarmirali bi se inspektori zaštite okoliša. Jadrtoveani su nam kazali i to da su manja zaga?enja primijetili i na potoku Ribnik, kojim u Morinje tako?er dotjeee pitka voda. Uzorkovanje i analiza vode na tom dijelu zasigurno ae potvrditi je li Ribnik zaga?en, no vizualno i po mirisu to se sada ne može odrediti.
Županijski vodopravni inspektor Branko Kužina kazao nam je da je Zavod za javno zdravstvo uzeo uzorke vode na Vrutku i sada se eeka prva analiza. Ona vjerojatno, veli Kužina, neae pokazati vezu s nekim od zaga?ivaea i bit ae potrebno izvršiti dodatna istraživanja. Svoj izlazak na teren najavio je i dr. Goran Miheleia, koji je kao znanstvenik šibenske ispostave Instituta "Ru?er Boškovia", prije šest godina u svojoj doktorskoj disertaciji dokazao da morinjski peloid ima visoka ljekovita svojstva.
N. URUKALO

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
« Odgovori #1 u: Veljača 11, 2005, 16:33:00 poslijepodne »
... bojim se da ae u buduanosti akvariji biti jedinavoda sa živim ribama
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline ZEC

• Punopravni član
    • http://htnet.hr
« Odgovori #2 u: Veljača 11, 2005, 18:07:00 poslijepodne »
A sta da se kaze na to jedino da je jako tuzno
Lipik - Pakrac / Hrvatska
Covjek uci dok je ziv i opet umre glup

Offline Krcko

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 11, 2005, 19:47:00 poslijepodne »

Citat: Max....sz
... bojim se da ae u buduanosti akvariji biti jedinavoda sa živim ribama

... a mi aemo biti zadnji euvari ribljeg svijeta koji je nakada slobodno plivao u rijekama...

...e moramo si nabaviti nekakve plašteve i kukuljice i Din-Don proglasiti tajnim okupljalištem
Ludim smatraju onoga čije se ludost ne poklapa sa ludošću većine!

Offline Krcko

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 11, 2005, 19:49:00 poslijepodne »

A sad ozbiljno.

Mi imamo tu privilegiju da smo prva zemlja u Europi po kvaliteti i kolieini pitke vode i izvora, ali oeito to neznamo cijeniti

Offline Dubravko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
« Odgovori #5 u: Veljača 11, 2005, 20:18:00 poslijepodne »
Bez brige, jesu primjetili oni koji nas sada natežu dali bi nas primili ili nebi, a onda ae nas velikodušno primiti ali pod par uvjeta: kupit aemo sve na obali,preuzeti sve izvore pitke vode,preuzeti plodnu ravnicu i onda nas šutnuti nogom u "pedu" i reai nam drugo i niste zaslužili jer nam to niste znali prodavati za velku lovu iz godine u godinu jer mi to sami više nemamo u našim ruševinama !(nikada nisu niti imali vea su sve stekli pljaekajuai u kolonijalnim ratovima)

Offline moto

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 11, 2005, 20:39:00 poslijepodne »

Citat: DUBRAVKO
Bez brige, jesu primjetili oni koji nas sada natežu dali bi nas primili ili nebi, a onda æe nas velikodušno primiti ali pod par uvjeta: kupit æemo sve na obali,preuzeti sve izvore pitke vode,preuzeti plodnu ravnicu i onda nas šutnuti nogom u "pedu" i reæi nam drugo i niste zaslužili jer nam to niste znali prodavati za velku lovu iz godine u godinu jer mi to sami više nemamo u našim ruševinama !(nikada nisu niti imali veæ su sve stekli pljaèkajuæi u kolonijalnim ratovima)

to je apsolutna istina............. zato bi trebali biti pametni...i ne prodavat, nego radit................
Vraćam se odmah - Godot

Offline Krcko

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 11, 2005, 21:14:00 poslijepodne »

U Europ je litra vode 2 eura akod nas slobodno teee, me?u zadnjim smo Europskim zemljama koja još uvijek ima pitku vodu u slavinama, imamo najljepšu obalu na Mediteranu i me?u najljepšima u svijetu i onda se još damo za***avat i MI njih onda još molimo da nas prime a oni kao neae

TKO JE TU GLUP!?

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Ex. Roštiljator
« Odgovori #8 u: Veljača 11, 2005, 22:33:00 poslijepodne »
Citat: Krcko
TKO JE TU GLUP!?

Pa kaj pitaš ... MI

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Ex. Roštiljator
« Odgovori #9 u: Veljača 11, 2005, 22:39:00 poslijepodne »
Citat: Max....sz

Citat: Krcko
TKO JE TU GLUP!?

Pa kaj pitaš ... MI

... a ne samo ONI

P.S. - Što pop***** kad samog sebe citiram.

Offline Krcko

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 11, 2005, 22:47:00 poslijepodne »
Kod nas da uvedeš porez na glupost bili bi bogatiji od Švicarske

Offline moto

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 12, 2005, 00:27:00 prijepodne »

........ a niko ne zna u biti zašto bi mi htjeli biti dio EZ-a........ tek onako da nas prime u društvojer smo sami nesposobni vjerovat u sebe i imat svoj film....

kolko nas ima u hrvatskoj i kolko zemlje i vode imamo, da svaki proizvede 10kg krumpira bili bi bogati....... kak smo glupi... al neka........... kad dobijemo po p***i možda se opametimo.... nadam se brzo jer akose zakasnii to neae pomoa...
Vraćam se odmah - Godot