Svibanj 05, 2025, 19:43:21 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Razmožavanje jabučara  (Posjeta: 6731 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline klavirka

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Razmožavanje jabučara
« u: Listopad 07, 2009, 14:30:33 poslijepodne »
Imam dva puža jabučara koji samo rastu ali se ne razmnožavaju.

Moželi mi netko reći zašto se ne razmnožavaju?

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • CiCo
Odg: Razmožavanje jabučara
« Odgovori #1 u: Listopad 07, 2009, 15:25:57 poslijepodne »
jabučari nisu dvospolci kao neki drugi puževi... možda imaš 2 muška ili 2 ženske ... pa niš od toga

evo cijeli jedan tekst o njima:

"Puž jabučar zbog pripadnosti porodici Ampullariidae, još se naziva i Ampularis. Porodica Ampullariidae, nastanjuje suptropske i tropske predjele svih kontinenata, ali samo u Australiji se nalazi kao uvezena vrsta. Puževi iz porodice Ampullariidae se dijele u nekoliko vrsta i to Asolene, Felliponea, Marisa i Pomacea koje nastanjuju južnu i centralnu Ameriku i južni dio SAD-a te Afropomus, Lanistes i Saulea nastanjuju Afriku, dok je vrsta Pila rasprostranjena i u Africi i Aziji.

Puž jabučar (Ampullariidae Pomacea) se najčešće drži u akvarijima, on je amphibija i ujedno jedna od najvećih vrsta slatkovodnih puževa, koja većinu vremena provodi pod vodom, dok na kopno izlazi rijetko. Može udisati kisik iz vode ili atmosferski zrak jer su mu dišni organi organizirani kao kombinacija škrga i pluća pa se često može vidjeti kako puž prilijepljen za akvarijsko staklo skida alge dok mu dišni sifon izviruje iznad površine vode. Ova mu prilagodljivost omogućava izlazak na kopno radi potrage za hranom ili radi polijeganja jajašaca.

Jajašca polaže u obliku kalcificiranih grozdova, čija boja ovisi o podvrsti puža, pa tako može biti bijele, žućkaste, narančaste, roza ili čak zelene boje. Iz jajašaca se liježu umanjeni primjerci puževa. Inkubacija ovisi o vrsti puža, temperaturi i vlazi okoliša.

U slučaju vrste Pomacea, inkubacija jaja traje tri tjedna.

Pomacea se u prirodi može naći u barama, jezerima i riječnim tokovima južne i centralne Amerike, nije zahtjevna vrsta po pitanju kvalitete vode pa čak ni temperature, stoga je potrebno izbjegavati bacanje ovih organizama u vodotokove jer se vrlo brzo razmnožavaju i vrlo su invazivna vrsta.

Za razliku od ostalih vrsta puževa koji su hermafroditi (dvospolci), jabučari to nisu i razlikuju se po spolu. Spolne razlike uočljive su samo u trenucima kada puž klizi po akvarijskom staklu. Sa lijeve srane iznad škržnog otvora mužjak ima razvijen spolni organ (penis), koji djelomično prekriva škržni ulaz. Razlikovanje po obliku kućice i broju spirala na kućici nije moguće, kako se često misli.

Za razmnožavanje puževa iz spomenute porodice nisu potrebni nikakvi posebni uvjeti osim prisutnosti mužjaka i ženke. Tvrdoća vode nije određena, ali tvrđa voda pogoduje razvoju kućice dok bi pH trebao biti 6,8-7,5, a temperatura vode 22-26°C."
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline klavirka

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Listopad 07, 2009, 15:49:44 poslijepodne »
Imali tko možda ŽENSKE puževe jabučare?

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • CiCo
« Odgovori #3 u: Listopad 07, 2009, 15:52:38 poslijepodne »
nama su položili jaja prije 10-tak dana pa bu možda malih... pa ću imati za djeliti ... naravno ako uspije... ovo su i nama prva jaja puževa  :-[
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline Annie_S

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #4 u: Listopad 07, 2009, 15:55:24 poslijepodne »
Možda već imaš dva ženska. :)

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #5 u: Listopad 07, 2009, 16:05:41 poslijepodne »
ovak. ;) ja imam jednog jedinog jabučara,, žutog. u zadnjih 2mj bacio sam 4 grozda jaja u smeće, al jednog nisam vidio i sad imam na desetine malih jabučara, žutih. osim njih imam i neritu. ak je tak kak velite, jedino preostaje da se taj jabučar kresao s neritom.  8)

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #6 u: Listopad 09, 2009, 09:40:10 prijepodne »
upravo sam i ja htjela komentirati..ja također imam jednog jedinog puža i svako malo mi lijepi lijepe roza grozdove i naravno nikad ništa od njih...da li ženka svejedno liježe jajašca bez obzira šta nisu oplođena ili??

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #7 u: Listopad 09, 2009, 10:12:44 prijepodne »
upravo sam i ja htjela komentirati..ja također imam jednog jedinog puža i svako malo mi lijepi lijepe roza grozdove i naravno nikad ništa od njih...da li ženka svejedno liježe jajašca bez obzira šta nisu oplođena ili??
da

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #8 u: Listopad 09, 2009, 11:07:06 prijepodne »
hvala sarita..znači moram u lov na muškoga...

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #9 u: Listopad 09, 2009, 19:57:51 poslijepodne »
nitko neće komentirat otkud meni hrpa jabučara, a oduvijek imam samo jednog?  :nerd:

Offline virus1977

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #10 u: Listopad 10, 2009, 02:58:00 prijepodne »
Uh, ja imam dva zuta 3 mjeseca i jedva se rijesio mladih. Eto tek neki dan odnio u jedan zoo centar 580 kom, a do sada 7 gnijezda bacio. Nemojte me krivo shvatit, ali nevidim bas neko veselje u njihovom razmnozavanju. Trebalo mi sat i po da ih povadim van iz aq, pojeli mi fug masu sa pozadine. Sad uredno bacam svako gnjezdo i molim se da svako gnjezdo primjetim na vrijeme.

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #11 u: Listopad 10, 2009, 09:07:34 prijepodne »
potpisujem. čim sam primjetio mlade jabučare da plaze po akvariju, ovaj je zahićen u dvorište, mravima...  :( sad lovim jednog po jednog i stišćem o staklo, da ribe jedu. ak nekom treba, prodajem ih po 2 kune komad.  ;)

Offline locoo

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Listopad 23, 2009, 22:19:22 poslijepodne »
U baš sam se pito šta je to a lik mi ki.u uče po staklu  a drugi nema aha