Srpanj 04, 2025, 06:20:48 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Alge,algetine, alguše..problemi  (Posjeta: 4828 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ace

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Grad
Alge,algetine, alguše..problemi
« u: Listopad 02, 2009, 21:07:37 poslijepodne »
Ovak imam svega u akvariju..očito totalni kaos..neznam ni sam kak je do toga došlo..
Akvarij: Cayman 80 pro (120L)
Rasvjeta: 2x18w (grolux, aquastar) u pogonu već 9 mjeseci
Bilje: nešto bilja
Gnojenje: ništa
Filter: Orginalni caymanov   +  dodan prije nekin 2-3 tjedna Expro 1200l/h
Zamjene vode: tjedno nekih 12 L

U akvariju: cijano, crna čupasta , smeđe i zelene alge po stijenkama stakla..

Neznam u čem je problem, sumnjam na :

1. premala tjedna promjena vode
2. stare spužvice u unutrašnjem filteru
3. stare lampe
..

Offline cann

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Alge,algetine, alguše..problemi
« Odgovori #1 u: Listopad 02, 2009, 21:13:07 poslijepodne »
prvo i treće

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Listopad 02, 2009, 21:17:07 poslijepodne »
zamjeni sad 50 % vode i tjedno drži sa 20%
počupaj kaj možeš, cb bi se trebala smirit prilikom izmjene vode

lampe možda i izdrže, kolko su stare

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 02, 2009, 21:22:48 poslijepodne »
Mijenjao sam nekih 30 litra vode jedno vrijeme i onda mi se pojavilo nešto slično kamencu pa mi je bed da mi se to opet ne pojavi..

Ovdje tema o tome:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=34236.0

Ja nekako najviše sumnjam na lampe, jer bi mi se ovo stanje s algama puno ranije pojavilo..pošto mi je akvarij u pogonu nekih 9 mjeseci..a uvijek su bile izmjene vode nekih 10-15l tjedno ...osim kraćeg vremena zamjena 30 litara..

Štoviše lampe su lagano posivile na krajevima, na jednoj se vidi pri kraju lampe crna pjega..

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 02, 2009, 21:24:21 poslijepodne »
e pa jbg, ne možeš sad malo bi mjenjal malo ne, zato ti se i ovo dogodilo, miješaj onda vodu, pol ro pol pipopvaču

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 02, 2009, 21:31:15 poslijepodne »
Pa jel ti čitaš čoveče kaj ja pišem  :rolleyes:
Kad sam mijenjao 10 litara vode tjedno nisam imao problema i tako barem 6-7 mjeseci , dapače problemi su se počeli javljati s većom promjenom vode u obliku te ljige..

A koji je smisao miješanja pipovače i destilirane..misliš da bi izbjegao ljigu(kamenac..makar nije ustanovljeno da se radi o kamencu)?

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 02, 2009, 21:45:40 poslijepodne »
Pa jel ti čitaš čoveče kaj ja pišem  :rolleyes:
Kad sam mijenjao 10 litara vode tjedno nisam imao problema i tako barem 6-7 mjeseci , dapače problemi su se počeli javljati s većom promjenom vode u obliku te ljige..

A koji je smisao miješanja pipovače i destilirane..misliš da bi izbjegao ljigu(kamenac..makar nije ustanovljeno da se radi o kamencu)?

ajd smiri ton malo...
ak si tak pametan riješi problem sam, al evo zadnje od mene

prije si mijenjal siću nije bilo problema jer je akvarij bil mlad i nisu ribeki toliko nakake i stvarale nitrate i nitrite, bilje ih je moglo pokupit , a sad kad si opet vratio ovo mjenjanje vode sve se poremetilo, višak nečeg i eto ti sranja

i sad sam dobro pročital, mjenjaj lampe jer su ošle, bok...

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #7 u: Listopad 02, 2009, 22:17:35 poslijepodne »
lampe su za sada glavni sumnjivac

malo mi je čudno da bi zamjena 30lit vode u 120lit akvariju radila probleme

alge se u večini slučajeva javljaju radi nedostatka i/ili nagle oscilacije co2, slabog protoka vode i nedostatka i makroelemenata, ima tu i amonijak i sl ...
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 02, 2009, 22:23:37 poslijepodne »

malo mi je čudno da bi zamjena 30lit vode u 120lit akvariju radila probleme

da me se krivo ne shvati, problem je po meni u premalo mjenjaju vode, a ovih 30l bi bilo onak tu negdje ok, a spomenul sam da je zamjena od 12 l il kolko je bilo definitvno premalo, al ace veli da mu je onda bilo ok...

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 02, 2009, 23:17:03 poslijepodne »
ajd smiri ton malo...
ak si tak pametan riješi problem sam, al evo zadnje od mene

prije si mijenjal siću nije bilo problema jer je akvarij bil mlad i nisu ribeki toliko nakake i stvarale nitrate i nitrite, bilje ih je moglo pokupit , a sad kad si opet vratio ovo mjenjanje vode sve se poremetilo, višak nečeg i eto ti sranja

i sad sam dobro pročital, mjenjaj lampe jer su ošle, bok...

:D :D A jesi smješan..
Neda mi se ni pisati..ali pređeš s promjene vode u dve sekunde na lampe..znam da si ti u svakoj temi najbrži na odgovoru, što je pohvalno jel očiito želiš pomoći ljudima što prije..ali daj prije detaljno pročitaj ono što netko napiše..

P.S. Zakaj bi smirio ton..baš mi se sviđa tonalitet  ;)

E da što se tiče ribeka, imam jednog ribeka u akvariju..

Ma ja sam 80% siguran da su lampe u pitanju ali sam htio čuti prije nabavke što više različitih mišljenja..ionak i ovak znam da će svatko imati svoje mišljenje..čari akvaristike  ;)

@Pampa1
Što se tiče one ljige, ona se pojavila kad sam počeo zamjenu tih 30L vode i dan danas je imam u akvariju, zato mi je bed opet krenuti s tim većim izmjenama..da opet to ne bukne..makar i sada ima toga u unutrašnjem filteru..

Zapravo sam pokrenuo temu da vas pitam za mišljenje s čime prvo početi..promjeniti lampe, veće zamjene vode, rješiti ertitromicinom cijano, itd..??

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 02, 2009, 23:26:33 poslijepodne »
gle cb će se sigurno povuć pri čestim i većim izmjenama vode

ono kaj si rekel da sam promjenil ploču, nije istina i dalje tvrdim da je na tu litražu premalo mjenjat 12l vode, ja mjenjam u 54l brutto, znači sa filterom koji 44l, tjedno 20l, tak da bi ti stvarno preporuil veće izmjene vode, jer sa time će i biljke dobit hranu (znaš da pipovača ima mg, ca i bla bla)

a lampe isto, stvarno nisam pročital post do kraja temeljito, mjenjaj, ja sam isto imal problema kad nisam jednu od tri zamjenil

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Listopad 03, 2009, 11:03:24 prijepodne »
CB ti je najvjerojatnije nastao na mjestima gdje je smanjena cirkulacija. Budući da imaš jaki filter u tom akvariju, vjerojatno ga nisi opalio da šiba na najjaće, moj prijedlog za smirivanje svih vrsta algi poduzmi slijedeće. Stavi spraybar na stražnju stranu akvariju i nek ti šiba cirkulacija vode po cijelom akvariju dosta jako. Budući da nemaš riba to neće biti neki problem. 2. već ti je i LP ranije spomenuo, a i ja sam ti rekao da nećeš moć ništa riješiti bez co2. To ti je uzročnik algi u tvom slučaju. Lampe ako su gotove možeš promjenit, ali ovo gore napisano su u tvom slučaju najveći krivci. Što se izmjena vode tiće, toplo ju preporučam što češću i što opsežniju to nije bio krivac za alge sigurno.

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 03, 2009, 12:19:40 poslijepodne »
CB ti je najvjerojatnije nastao na mjestima gdje je smanjena cirkulacija. Budući da imaš jaki filter u tom akvariju, vjerojatno ga nisi opalio da šiba na najjaće, moj prijedlog za smirivanje svih vrsta algi poduzmi slijedeće. Stavi spraybar na stražnju stranu akvariju i nek ti šiba cirkulacija vode po cijelom akvariju dosta jako. Budući da nemaš riba to neće biti neki problem. 2. već ti je i LP ranije spomenuo, a i ja sam ti rekao da nećeš moć ništa riješiti bez co2. To ti je uzročnik algi u tvom slučaju. Lampe ako su gotove možeš promjenit, ali ovo gore napisano su u tvom slučaju najveći krivci. Što se izmjena vode tiće, toplo ju preporučam što češću i što opsežniju to nije bio krivac za alge sigurno.

Istina je, ovaj vanjski sam upogonio prije nekih 2-3 tjedna...ovo stanje je od ranije i mislio sam da će ga taj dodatni vanjski filter rješiti..čitao sam i da prljavi unutarnji filter može izazvati cijano bakteriju..ja ovaj svoj nisam redovito čistio  :-[(još uvijek je i unutarnji u akvariju, vadit ću ga za nekih 2 tjedna)

Vanjski filter je na maximumu, jedino mi je spraybar malo više okrenut prema površini vode , razlog da bi bilo više mreškanja vode(makar imam i zračnu pumpu koja dodatno mreška vodu) tj. više kisika u vodi..eventualno bi ga mogao usmjeriti više prema sredini ili prema dnu(gdje je najviše algi) akvarija..

Znam da kad bi imao sve (co2, gnojenje) da nebi imao algi ili bi ih imao neprimjetne(kao u malom biljnom koji imam) ali zbog zlatne (da, jedne zlatne :D) , neću uvoditi co2 unutra..e sad htio sam i ranije pitati kako održati akvarij bez algi i drugih problema, a opet bez dodavanja co2 i gnojenja..jel to moguće?

Znači po tebi krivci za alge su po redosljedu vjerojatnosti:
1. Nedostatno strujanje vode
2. Nedostatak co2
3. Lampe?(znači ak su sive i jedna ima tu pjegu na kraju, spremne su za izmjenu?)
4. Male izmjene vode

Idem odmah pomaknuti spraybar prema sredini/dnu akvarija da baca vodu.. :up:

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Listopad 03, 2009, 14:24:52 poslijepodne »
Imam 75 litraša bez CO2, gnojim PPS Pro, top filter (nekakav Atman akvarij) koji čistim jednom u 3 mjeseca.

30 W T8 na 75 litara, oko 10 sati na dan.

Promjena 30% vode jednom tjedno.
crypte, mahovina, limun, bacopa australis.
5 glowlight neonki, colisa, trihogaster, corydoras.

algi nema.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 03, 2009, 15:43:56 poslijepodne »
Ma i ja bi trebao gnojiti s makroelementima zasigurno jer skoro od početka slaganja akvarija imam zelenu točkastu algu(manjak fosfata) na staklu..samo se nećkam dali da krenem s gnojenjem s makro elementima..neznam dali je to štetno za zlatnu ribu koju imam unutra(makar nebi trebalo biti, pošto i vi imate ribice unutra..makar su zlatne dosta osjetljive na parametre vode)

Mene zanima dali je moguće bez ikakve kemije(uključujući, makro i mikro gnojenje) imati akvarij bez algi..da dodam..samo sa jednom ribom unutra..

A koja bi bila litraža koju bi trebao tjedno izmjenjivati po vama, s obzirom na negnojenje i samo jednu ribu u akvariju od 120L + nešto nezahtjevnog bilja(kripte,limun,polysperma,anubias)...i ako možete napisati kako odrediti točnu litražu vode koja bi se trebala promijeniti(po kojim parametrima)

Znači ti neve furaš pps , bez co2 i na 0,4 W/L(ja bi imao neki 0,3) rasvjete? Zar nebi trebao dodavati co2 kod korištenja neke od metoda makro gnojenja?

Kaj je najbolje ja i ti smo vodili raspravu oko cijano ak se sjećaš ;) , gdje si ti rekao da manjak kisika dovodi do cijano, ja sam rekao da sam je obuzdao dodavanjem nitrata..baš bi htio još jednom testirati dali se dodavanjem nitrata može obuzdati cijano..samo opet ponavljam, zbog zlatne se nećkam ..   -?

Offline Annie_S

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #15 u: Listopad 03, 2009, 15:48:36 poslijepodne »
Se mogu ubaciti ja s jednim pitanjem, odnosno opazanjem? :) Imam i ja nesto malo, malkice zelene tockaste na pozadini (kutni akvarij), ali tocno od polovice akvarija prema iza. Jel to nekak povezano sa svjetlom mozda?

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Listopad 03, 2009, 15:55:41 poslijepodne »
je,...

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Listopad 03, 2009, 15:57:00 poslijepodne »
sigurno je povezano sa svjetlom, štoviše jedan od glavnih triggera za točkastu je i danje svijetlo uz fosfate.

Što se tiće tvojih algi Ace, ja bih redoslijed uzročnika promjenio:

1. co2 -80% slučajeva
2. nedovoljna cirkulacija
3. neadekvatno svijetlo u kombinaciji s manjkom hranjivih tvari
4. nedovoljna promjena vode

ali opet ovo što sam napisao nije nikakvo pravilo, svaki je akvarij individualan i ne možeš ga svoditi na ovu formulu osim za pod točku 1.

uzročnik tvojih algi je nečeš vjerovat, ali tvoja zlatna ribica prije svega. Zlatne su veliki kakavci i kad si prestao često mjenjati vodu porasla je količina nitrata u akvariju, a budući da ne dodaješ fosfate, biljke u nedostatku jednog elemenata ne koriste niti onaj kojega ima na pretek, tako da si dobio algarij. Nadam se da sam ti pomogao.

CB nastaje zbog nedostatka kisika i male cirkulacije prije svega drugog

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Listopad 03, 2009, 16:00:21 poslijepodne »
Tockaste nema tamo gdje dopire danje svijetlo, a iza ima tak da mi nije bas logicno ili sam ja nekaj krivo skuzila.

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Listopad 03, 2009, 16:04:15 poslijepodne »
to mi je čudno, obično se meni javlja i CB i točkasta kad dođe sunce na stranu tako da puca na prednju stranicu akvarija. Stavi fotku bi će mi lakše za skužit

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Listopad 03, 2009, 16:08:55 poslijepodne »
Ok

1. Kažeš co2, tu nemogu ništa učiniti jer ga ne namjeravam dodavati..zbog ribe
2. Usmjerio sam spraybar prema dnu ..pa ćemo vidjeti dal to pomaže nešto
3. Manjak hranjivih tvari..tu se slažem..nešto sigurno fali(šta znači neadekvatno svjetlo, misliš na starost lampi?)
4. Mogao bi se varatiti na zamjene 30L vode tjedno..s nadom da se ljiga neće početi kretati po mom akvariju opet..

A ako bi izvadio svo bilje izvan akvarija..eventualno ostavio paprat i anubias...dali bi smanjio alge pošto nebi bilo bilja unutra kojemu bi falili nutrijenti?Znači dali da izvadim bilje van(već sam ga dosta izvukao van)

"CB nastaje zbog nedostatka kisika" :o
A nerazumijem kako nastaje zbog nedostatka kisika a ja u akvariju ne dodajem co2, i imam veliki zračni kamen..štoviše imao sam dva velika zračna kamena ..

"Often caused by very low nitrates. It is fairly common to have it growing in the substrate against the front glass from where it can spread. Sometimes it appears with new setups that have had light and ammonia present at some point. Dirty substrates and filters may also bring it on. Poor water circulation is another possible cause."

Dodao sam ovo gore za CB

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Listopad 03, 2009, 16:09:51 poslijepodne »
Akvarij je trenutno skoro pa skroz u mraku jer je krepala rasvjeta tak da poslije mogu staviti slike. Inace jako pazim na danje svijetlo, rolete su dosta spustene otkad imamo akvarije osim sad kad je rasvjeta  :dead:

Ace sorry na upadanju u temu.  :-[

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Listopad 03, 2009, 16:47:45 poslijepodne »
Ace, pps pro se zasniva na vrlo malom unosu makroelemenata u vodu pa je očito mom akvariju on dovoljan. Možda je stvar u top filteru, s obzirom na veliki kontakt zraka i vode možda ulazi dovoljno CO2 na taj način. Tako sam si nekako ja objasnio, ne znam da li je točno.

Ovo ostalo ti je Cigo rekao, svaki akvarij za sebe. Pogotovo oni tuđi, kod kojih ne znam šta se s njima radilo svaki dan.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Listopad 03, 2009, 17:32:21 poslijepodne »
Evo jedne teme o promjenama vode:

Po  ovome stvarno su različiti pristupi

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=32603.0

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Listopad 03, 2009, 17:36:28 poslijepodne »
istina je da imaš zračni kamen, ali stvar je u tome da zbog manje cirkulacije na tim mjestima gdje je ona smanjena nije dolazila friška voda, a s njom i hranjive tvari. Može biti da je i zbog manjka nitrata, iskreno nisam to nikada proučavao, ali kao što sam rekao (imaš slike u mojoj temi) meni je nastajala na prednjem staklu u podolozi gdje nije bilo kisika i zadržavala se tamo gdje je bio minimalan protok.

Ja recimo u kozičnjaku ne mjenjam vodu tjednima i ne dodajem nikakva gnojiva niti co2. imam mali filter koji radi na pumpu i to je sva tehnologija u njemu. rasvjeta je na nekih 0,5 w/l i bilje mi buja ko ludo. Zašto? Iskreno nemam pojma, ali pretpostavljam da zbog ovog filtera na pumpu u akvarij osim kisika ulazi i dovoljna količina co2 za biljke koje su u njemu. Stavio sam sve nezahtjevne vrste poput anubiasa, mahovina i microsoruma. Dakle može akvarij i bez svih tih tehnikalija i dodataka, samo je kao što sam rekao potrebno uskladiti biljni fond s tim postavkama.