Srpanj 27, 2025, 20:32:44 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Rio 125 ili Cayman 80 Profess.?  (Posjeta: 4174 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dove

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
Rio 125 ili Cayman 80 Profess.?
« u: Listopad 01, 2009, 11:58:24 prijepodne »
Pozdrav forumasima od novog clana iz Rijeke. Nadam se da vam se nije odmah digla kosa na glavi zbog pitanja iz naslova. Pretrazio sam forum i vec duugo ga nitko nije postavio.:D Koliko sam uspio procitati nekada su ova dva akvarija imala podjednaku cijenu sto vise nije slucaj.

Zbog cega je doslo do tolike razlike u cijeni, dali je opravdana u kvaliteti, sta se to promijenilo u zadnjih par godina?
Dakle sto kao pocetnik da kupim, Rio 125 za cca.1800kn ili Cayman 80Profess. za 2500kn, tj. ne morate mi odgovoriti na ovo pitanje nego bi samo molio neku dobru dusu da mi ukratko usporedi osnovne karakteristike opreme koja dolazi s ova dva akvarija a koje cu mi uskoro biti bitne? S kojim cu akvarijem prije postati nezadovoljan jer cu pozeljeti neki upgrade opreme?

p.s. ono sto znam je da ce akvarij biti jedan od ova dva zbog limitiranog prostora i da mi je (tj. Njoj :D) malo ljepsi Cayman ali ne 700kn ljepsi.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Odg: Rio 125 ili Cayman 80 Profess.?
« Odgovori #1 u: Listopad 01, 2009, 12:13:09 poslijepodne »
u Rio je lakše stavljati dodatnu opremu radi poklopca... možeš ga pretvorit i u morski jednog dana..s caymanom je to malo teže..

ma, sve ovisi o tebi ,koje su ti želje i potrebe.. i meni je cayman ljepši,ali je rio po meni funkcionalniji za ono što ja trebam i očekujem od akvarija...što pak s tobom ne mora bit slučaj.. a za 700 kuna razlike ga doslovno napuniš sa svime što ti treba...

aha, dobrodošlica!! :)
« Zadnja izmjena: Listopad 01, 2009, 12:44:33 poslijepodne od Vedran »

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Listopad 01, 2009, 12:14:12 poslijepodne »
nemam niti jedan od tih dva, al znam da juwel ima bolji filter od caymana, ostalo stvar izbora, netko će već nać druge razlike -?

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #3 u: Listopad 01, 2009, 12:31:59 poslijepodne »
istog sam misljenja kao i Vedran...  :up:

Offline dove

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Listopad 01, 2009, 13:08:31 poslijepodne »
Karakteristike:
Cayman 80
AQUASKY 24W T5 (x 1)
AQUARELLE 24W T5 (x 1)
HeaterBLUCLIMA 100 W
Pump BLUPOWER 350 l/h
1 prekidac za sve
Timer
Prakticniji poklopac za upotrebu ali ne i nadogradnju
2 godine garancije

RIO 125
High-Lite Light Unit 80 cm, 2 x 28 W
Pump Set Bioflow 600 l/h
Heater 100 Watt
2 godine garancije

Prema osnovnim podacima RIO 125 ima jace lampe i veci protok pumpe!?
I nesto mi se cini da sam procitao da kod caymana filter moze biti postavljen na vise mjesta i da ima otvor predviden za hranilicu koja ce mi definitivno biti potrebna.

Jesam to dobro ispisao? :-[
Pustite onaj subjektivni dio oko ljepote, to nije uopce bitno.

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #5 u: Listopad 01, 2009, 13:33:18 poslijepodne »
MIslim(nisam siguran) da bi i Rio trebao imati otvor za hranilicu,jer ako ga ima Reckord 60 valjda su ga stavili i na 3 put skuplji komplet.. Mana Juwela je ta što ima taj silikonom zaljepljeni filter,pa ga ne možeš po volji pomicat,osim ako ne izrežeš nečim tankim taj silkon što ga drži,al onda opet filter moraš fiksirat.. Buni me malo i tih 2*28w kod Juwela,jel to neka njihova ili standardna verzija t5 lampe. Za slučaj da poželiš promjeniti rasvjetu,da ne ovisiš samo o Juwel lampama,pa ak to netko zna nek napiše..
Između ta 2 ja bih izabrao Juwel,ali to je moje subjektivno mišljenje,gore sam napisao o čemu još razmislit... Pogledaj i Wave akvarije..

I da,Dobrodošao!!

Offline damirOS

• Punopravni član
    • 240Biljni
« Odgovori #6 u: Listopad 01, 2009, 13:40:00 poslijepodne »
što se tiće tih t5 lampi u rasvjeti, ja na rio 240 imam t5 lampe od 54w ali duljine 1047mm koje nitko drugi ne proizvodi nego juwel tako da samo od njih možeš zamjeniti te lampe. Npr, lampe za moj rio 240 koštaju 140kn po komadu u jednoj trgovini u Osijeku, a u pet centru 240 kn po komadu pa se ti misli, dok ostale T5 lampe drugih proizvođaća su puno jeftinije...
Tako da provjeri koje su lampe u tom rio125 da znaš koliko će te koštati mjenjanje rasvijete!?

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #7 u: Listopad 01, 2009, 13:51:02 poslijepodne »
u ti sunac...

viš...podli trik...

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 01, 2009, 14:22:51 poslijepodne »
Ima sada T5 lampi za Juwel high lite konzole i drugih proizvodjaca kao npr JBL, Arcadia i nisam siguran da je bilo rijeci da ce ih Sylvania izbaciti na trziste.
Meni osobno Jbl puno bolje od Juwelovi orginal

I sve nove Rio high lite serije akvarija imaju pripremljen otvor za hranilicu.

Offline Ace

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Grad
« Odgovori #9 u: Listopad 01, 2009, 14:27:16 poslijepodne »
Koliko sam uspio procitati nekada su ova dva akvarija imala podjednaku cijenu sto vise nije slucaj.

S kojim cu akvarijem prije postati nezadovoljan jer cu pozeljeti neki upgrade opreme?

Neznam ..prije godinu dana je razlika u cijeni bila ista..a zašto je toliko različita nebih znao reći..  -?

Odgovor na tvoje pitanje ovisi o tome što želiš napraviti s akvarijem..ako želiš imati biljni akvarij..računaj na nadogradnje akvarija, prvenstveno rasvjete(makar vidim da su u novim verzijama caymana 80 podebljali rasvjetu, ja imam 2x18W :up:)...vjerojatnost je da ćeš uskoro nakon nabavke bilo koja od dva akvarija poželjeti vanjski filter(zato da sam na tvom mjestu nebi ni gledao toliko karakteristike pumpi..dobro, da sam na tvom mjestu nebi ni kupovao akvarij u dućanu tj. novi, no to je već druga tema)..koji moraš rjeđe čistiti, ne zauzima dragocjeno mjesto u akvariju, po meni je bolji protok vode u akvariju, ali to možeš i s potopnom pumpom napraviti..

Npr. Što je meni ovo ljeto "zasmetalo", što kad želiš po vrućinama podignuti poklopac, onda i rasvjeta ide s njime, tako da sam morao poklopac "podboltati" s nečim da bi rasvjeta ostala na mjestu a opet da dobijem protok zraka po površini vode..dok kod juwela samo podigneš dio poklopca..rasvjeta ostaje na mjestu..

Offline Cvele

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • Vjetropirac
« Odgovori #10 u: Listopad 01, 2009, 14:44:30 poslijepodne »
osbno prvo dobrodošlica.

Ja imam i juwell i cayman i DIY, mogu samo reči da jedino tamo gdje sam si sam složio unutaršnjost(filter,grijać,skimer, moonlight) je onako kako sam želio.
Razlika izmeču tvorničkih je neznatna:
filter-cayman-ov se vadi van cijeli i to je zgodno, ali se i kod juwella vadi, ali njegovo kučište ostaje na mijestu.
Lampe: i jedne i druge su dobre, ali pitanje ide dalje. Kaj unutra misliš držati ?
Grijač: po meni isti i u jednom i u drugom je u filteru, tako da ne smeta.
Dizajn: cayman ima zaobljenije rubove, dok juwell je još uvijek u standardima kocke. Pa sada ko voli neka izvoli.
Osobno bih izabrao juwell.

ali mislim da se za te novce da napraviti i veči akvarji od 125 litara u DIY verziji.

Offline dove

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Listopad 02, 2009, 08:25:09 prijepodne »
Zahvaljujem svima na dobrodoslici i odgovorima!  :up:
Vjerujem da je DIY najbolja varijanta ali ne i za pocetnika poput mene koji za sada sve proucava u teoriji i nije jos ni mali prst smocio :D Zato je i moj odgovor na pitanje sta zelim u akvariju pocetnicki; zelim tropski slatki mjesani akvarij  :nerd: Zabolila me moja cjepidlacka glava od citanja svih tih pocetnickih vodica, akvarijskih savjeta i stranica s kojih mi namiguju ribice cudnih imena, pa sam odlucio da idem korak po korak. Prvo akvarij.

Cini mi se da je zakljucak da su ova dva akvarija jednako dobra/losa i da cu filter kad tad zamjeniti za vanjski. Jedino me jos zanima koliko cesto se u prosjeku mjenjaju lampe i, ako netko zna iz glave ili mi da link gdje bi mogao pitati, koja je razlika u cijeni izmedu Juwelove i standardne T5 lampe koja ide u Cayman (mozda ispadne da nakon nekog vremena cayman i nije skuplji)
Jos jednom hvaaalaaa...

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #12 u: Listopad 02, 2009, 10:37:43 prijepodne »
MIslim da u Cayman idu standardne lampe,ispravite me ak grješim. t5 lampe u kombinaciji sa elektronskom prigušnicom se praktički mogu koristiti dok ne krepaju,t8 bi navodno trebalo promjeniti svakih pola do godnu dana. Nego htio sam te pohvaliti za duboko promišljeni pristup  :up: ali vidim da te on več malo i opterečuje jer si zasipan s previše informacija. Ovo ti je zabava i sjetit češ se jednom riječi ''čike Vele bita'' zavaljen u naslonjač ispred svog prekrasnog akvarija: Sve je jednostavno,vidjet češ..  :D

Offline pink

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Listopad 02, 2009, 11:19:55 prijepodne »
Rio 125 nema 2×28, neg 2×18 W i nisu T5 neg T8 lampe. Poklopac je bolji, može se nadogradit rasvjeta, ili stavit oriđiđi juwelovi reflektori. Filter je duplo jači, glomazna su oba doduše. Mislim da je razlika u cijeni neopravdana. Ova rasprava je prožvakana sto puta ;)
Kupujmo Hrvatsko! - pušimo lavandu!

Osijek/Hrvatska

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 02, 2009, 11:26:42 prijepodne »
Jedino sam izgleda ja vratio u oba Juwel akvarija njihov orginalni unutarnji filter i odustao od kanistera  :D

Pink:
svi novi Juwel akvariji serija Rio i Trigon imaju novu T5 rasvjetu, a stari modeli imaju T8 i vise se ne proizvode s tom rasvjetom i ako ih ima jos negdje za kupiti po ducanim to je vjerojatno stara zaliha koju nisu uspjeli prodati trgovci u ducanu.
evo info na www.juwel-aquarium.com

Offline myself

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #15 u: Listopad 02, 2009, 12:04:49 poslijepodne »
Definitivno je filter ono sto se nepotrebno placa u juwel i cayman akvarijima, dizajnom su oba lijepa, ostalo ovisi o svakom ponaosob, ja ne trebam dodatnu rasvjetu i meni je bolji caymanov poklopac, ljeti stavim spuzvicu s kojom cistim staklo pod poklopac i uz ostale rupe koje imam za crijeva od filtera i caymanov prozracnik nemam problema kod visokih temperatura.

ovdje je puno toga receno :up:
Dizajn: cayman ima zaobljenije rubove, dok juwell je još uvijek u standardima kocke. Pa sada ko voli neka izvoli.

ali mislim da se za te novce da napraviti i veči akvarji od 125 litara u DIY verziji.

DIY akvariji da ali tko ih radi i kako?
I ono nesto sto je receno u ovom citatu, taj akvarij ces imati godinama ako imas novce za svoj gušt kupi sto zelis, greske nema u oba slucaja, to su ipak vrhunski akvariji.

Ja sam jucer kupio caymana 80 (imam i caymana 110 koji je na prodaju) a skoro sam uzeo juwel-a rio 125, postigao sam dobru cijenu za caymana i odluka je bila ponovno cayman(i skvo me nagovorila :D)

dobrodosao! 

Offline Cvele

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • Vjetropirac
« Odgovori #16 u: Listopad 02, 2009, 12:17:28 poslijepodne »
Neču sada reklamirati , ali postoje trgovine koje prodaju samo staklo, poklopac možeš i sam napraviti ili kupit po dimentijama.
E sada ovdje ja vidim prednost: filtracija- unutarnja ili neki vanjski kanister filter. Ja sam za vanjski kanister , jer ovi unutarnji mi se puno prije zamažu i treba ih dobro isprati. i nešto što me najviše smeta, kada ih ponovo upališ, prvo izleti ostatak smeća, koje kasnije treba pokupiti.
DIY verzija poklopca daje ti mogučnost raznih dogradnji.

Ali nije to neka litraža gdje treba previše razbijati glavu. Kupi ono što ti je ljepše, jer i jedan i drugi proizvođać rade vrhunske proizvode.
I kako je neko već prije reko, jeftiniji i kupi ostale stvari za razliku novca (Vedran)

Offline dove

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Listopad 02, 2009, 13:04:09 poslijepodne »

Ja sam jucer kupio caymana 80 (imam i caymana 110 koji je na prodaju) a skoro sam uzeo juwel-a rio 125, postigao sam dobru cijenu za caymana i odluka je bila ponovno cayman(i skvo me nagovorila :D)

dobrodosao! 

Postigao si dobru cijenu za Caymana kojeg si kupovao ili za ovog kojeg si prodao(jes)?
Pošto vjerojatno nije dozvoljeno reklamiranje na forumu, moze na PM gdje se u Rijeci moze povoljno kupiti jedan od ova dva akvarija, osim u onom "najvecem centru".

Offline pink

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Listopad 02, 2009, 14:01:31 poslijepodne »
Jedino sam izgleda ja vratio u oba Juwel akvarija njihov orginalni unutarnji filter i odustao od kanistera  :D

Pink:
svi novi Juwel akvariji serija Rio i Trigon imaju novu T5 rasvjetu, a stari modeli imaju T8 i vise se ne proizvode s tom rasvjetom i ako ih ima jos negdje za kupiti po ducanim to je vjerojatno stara zaliha koju nisu uspjeli prodati trgovci u ducanu.
evo info na www.juwel-aquarium.com

Ok, nisam u tijeku izgleda, al na njihovoj stranici ima dosta netočnosti, kao npr. piše da rio 240 ima filter od 600l/h
Kupujmo Hrvatsko! - pušimo lavandu!

Osijek/Hrvatska