Daj ljudi ne pretjerujte.
Kuhanje možda može pomoči da panj potone ali dugotrajno izlaganje višoj temperaturi "uništava" vanjski sloj drveta i time ga čini podložnim napadu gljivica, i smanjujemu vijek trajanja pod vodom (više manje nebitno jer sumljam da ikom granje ne dosadi nakon par godina i ne promjeni ga).
Kad več dodajete sol hitite i malo mesa, jeb** gulaš bez mesa

, ozbiljno, ako več kuhate nešto par sati što mislite koji organizmi mogu to preživjeti? eventualno prioni ali oni su nam krajnje neinteresantni u akvaristici

Ja panjeve samo dobro čistim od kore, perem pod jakim mlazom i namačem što duže mogu. Akvari nije operaciona sala pa ne treba baš sve što ulazi u njega sterilizirati.
I priča o špricanju je uvelike pretjerana, karenca rijetko kojeg otrova koji se koristi u vinogradarstvu prelazi 28 dana, svih otrova če te se riješiti namakanjem od mjesec dana, oni koji su "ugrađeni" u drvo tak i tak neče izači van.
Zadnje grane koje sam dobio su za vrijeme namakanja potjerale lišče, dakle definitivno nisu bile suhe, posebno ne 10g, potrgao sam im lišče, na dno zašarafio keramičke pločice da potonu i ubacio u akvari. Normalno da je za sedam dana iz njih izašla smola i to ne malo nego hrpa, bile su pokrite prst debelo s bjelom sluzi, dva odrasla puža jabučara su tu sluz očistili za dva dana, grana je puno ali ta sluz im jako paše i nisu odustajali dok je bila i mrvica bijelog na granama. Sad su u tanku več treči mjesec i sve pet.