Srpanj 19, 2025, 08:35:06 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: mali akvarij - koliko ribica  (Posjeta: 3503 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ana07

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 37
mali akvarij - koliko ribica
« u: Rujan 30, 2009, 15:22:58 poslijepodne »
nova sam u ovome i kupila bih akvarij od 30-40 litara, pa me zanima koliko bih mogla neonki nastaniti u njemu? mislila sam nakon cikliranja kupiti jednog betta borca, a znači li to da bih neonke mogla staviti s njim tek nakon par mjeseci (jer sam čitala da su one osjetljivije i da se akvarij treba duže ciklirati)?

Offline artal

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: mali akvarij - koliko ribica
« Odgovori #1 u: Rujan 30, 2009, 16:59:01 poslijepodne »
Mogla bi sa borcem staviti neonkice, a kako su one jatne ribe nije ih dobro stavljat ispod 5-6 komada.
A sad moze li 6 komada (ili vise njih) u akvarij od 30-40  litara to ce ti morat neko drugi odgovorit.
Koliko sam citao njima treba akvarij minimalne duzine od 60 cm da bi imale prostora za plivanje.

Sta se tice cikliranja, tu si u pravu, sto duze to bolje kod neonkica.

Ja imam dva akvarija s borcima i u oba su sami (jedan od 10 drugi od 14l)

Sretno s novim akvarijem  :up:
Razlika između genijalnosti i gluposti je ta da genijalnost ima granice

Offline ana07

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Rujan 30, 2009, 17:03:34 poslijepodne »
hvala na odgovoru :) a borca znači držiš samog? što je sve potrebno za akvarij za borca?

Offline piksooo

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Rujan 30, 2009, 18:15:43 poslijepodne »
ejla, dobrodošla  :zagrljaj:

kao prvo, baš super da si se odlučila na bettice  :inlove:

ja sam isto nova u svemu tome, i isto planiram držat bettu i neonkice, pa ću ti pokušat pomoć koliko mogu  :)....
za svaku ribicu potrebno je 2-2,5 l vode po centimetru odrasle ribice (bez repa), a neonkice narastu max 4 cm, pa si sad izračunaj koliko bi ih mogla stavit na tu litražu...ja imam aq od 63l i planiram imat 1 bettana i 10ak neonkica + čistači...  bettu možeš stavit nakon 3 tjedna, a neonke tek nakon 2-3 mjeseca jer im je potreban "zreliji" aq...

zbog bette nebi smjela imat umjetnog bilja jer je većinom dosta oštro i bettica bi se mogla ozljedit, pa bi bilo najbolje da ako možeš posadiš neke biljčice, i pošto su bette dvodihalice možda bi bilo ok da staviš i neko plutajuće bilje kao npr. vodena leća....

planiraš kupit aq u kompletu (mislim s poklopcem i svom opremom) ili?

sretno  :a020:

Offline artal

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 30, 2009, 21:49:19 poslijepodne »
hvala na odgovoru :) a borca znači držiš samog? što je sve potrebno za akvarij za borca?

Gledaj neki minimalni uvjeti za borca su ti akvarij od 3-5 litara sa grijacem. Znaci bez podloge, bilja, samo grijac...
Ja svoje bette drzim sa podlogom i dosta bilja uz grijač i filter. Volim da imaju zelenila a mislim da se i ribama svidja  ;)
Ako ces bettu drzati u malom akvariju bez filtera ond bi trebala mijenjati vodu svaka 3 dana a ako je drzis u zasadjenom akvariju sa filterom onda mijenjas svakih tjedan ili dva.
Uglavnom grijac je obavezan jer bette vole topliju vodu,  :up:

Offline ana07

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Listopad 01, 2009, 01:04:21 prijepodne »
hvala na odgovorima :)...provela sam zadnja 2 dana na forumu i pročitala priručnik tako da sam saznala neke stvari :) radila bih akvarij s podlogom, grijačem, filterom i biljkama, samo ne znam ima li manjih akvarija u kompletu s tim svim (i poklopcem) ili da sve to kupujem odvojeno... treba li mi još nešto?

Offline artal

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 01, 2009, 10:04:59 prijepodne »
Postoje neki modeli. Znam da ti ima Wave box 45, on ti je priblizno 35-36 l, ali ti dodje sa staklenim poklopcem i rasvjetom. dakle bez grijaca i filtera.
Znam da sam vidjao i atmanove modele otprilike te litraze i mislim da idu sa kompletnom opremom, vjerojatno ima i drugih firmi ali nisam puno obracao pozornost na manje akvarije.
Sad moja preporuka bi ti bila da uzmes malo veci akvarij 60, 80 ili cak 100 l, lakse ces moci baratati ribama i bit ce ti ga lakse i odrzavati...

Sta se tice isplativosti najbolje ti je sacekati pravu priliku ovdje na forumu. Pogledaj malo po oglasima ili stavi oglas da kupujes akvarij i naletit ce prava prilika.

Naravno moras se jos odluciti i sta su ti prioriteti, ribe ili bilje ili bas neka odredjena vrsta ribe i onda tome prilagoditi uvjete.

Uglavnom sretno s hobijem  :klap:

Offline ana07

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Listopad 20, 2009, 17:52:56 poslijepodne »
evo da se opet javim... bila sam malo prije tu u zaprešiću u pet shopu i konačno odlučila, samo još moram obavit kupovinu kad malo sredim financije :)

odlučila sam se za akvarij od 54 litre (košta 500 kn i ima svu opremu) a od ribica za početak bettu pa ću odlučit za ostale, ali vjerojatno neonkice...

eh sad  moje pitanje je koliko bi neonki mogla stavit u ovu litražu i bih li mogla kombinirati s još kojim ribicama (svidjele su mi se još jedne, mislim da se zovu krijesnice)?

Offline Annie_S

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #8 u: Listopad 20, 2009, 17:56:32 poslijepodne »
Da, lijepe su te krijesnice, ali rekla mi je prodavacica u istom tom pet shopu da znaju biti dosta agresivne.  -? Mozda da stavis glowlight tetre umjesto njih.