Svibanj 13, 2025, 20:59:49 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: od kuda početi s preuređenjem  (Posjeta: 4002 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline ljudi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: zagreb
od kuda početi s preuređenjem
« u: Rujan 29, 2009, 13:57:02 poslijepodne »
pozdrav svima,

situacija je ovakva... imamo u kući akvarij koji je manje više svima tlaka postao. osim što se nahrane ribice, sve drugo je preko k... kako je mene opet uhvatila volja za akvarijem i želja za učiniti ga ugodnijim svima (a znanja nema), priložio sam slike akvarija, a htio bi da vi uletite s prijedlozima i savjetima kako bi ja ponešto naučio. akvarij je u živom kaosu, uostalom vidjet ćete na slikama.. najviše bi se htio posvatiti posađivanju novog bilja.
http://img24.imageshack.us/img24/7995/dsc08014k.jpg
http://img25.imageshack.us/img25/1440/dsc08015q.jpg
http://img25.imageshack.us/img25/8824/dsc08016m.jpg
http://img188.imageshack.us/img188/1876/dsc08017z.jpg
http://img25.imageshack.us/img25/8179/dsc08018z.jpg
http://img59.imageshack.us/img59/4439/dsc08021i.jpg

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: od kuda početi s preuređenjem
« Odgovori #1 u: Rujan 29, 2009, 17:28:27 poslijepodne »
čuj pa nije to tak strašno kak veliš   ;)

oko samo setup-a, postoji milijun rješenja i to sam odlučuješ kaj misliš stavit

kolika je litraža akvarija, koje ribe sad imaš, rasvjeta (koliko su stare lampe i koliko), podloga (supstrat i još kaj), koje bilje bi htio imat
malo pitanja za početak, pa će i drugi uskočit u temu ;) 

i da dobro nam doš'o :)

Offline ljudi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Rujan 29, 2009, 20:44:17 poslijepodne »
akvarij ima nešto manje od 100 litara. za podlogu sam pitao starog, pošto je on složio akvarij, vadio je pijesak iz save ;) unutra su gupije (jedine preživjele, zvuci okrutno) i pokoji čistać. lampa je samo jedna neonka 18w. vjerojatno je to malo... a što se tiće biljaka - ne znam im imena ali ništa specijalno, sve što se da vidjet na slikama na forumu... glavno da nije samo jedna vrsta kao što je sad.

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • AqVu
« Odgovori #3 u: Rujan 29, 2009, 20:52:09 poslijepodne »
Dobrodošao! kao što je cannibal rekao postoji puno riješenja oko setup-a....e sad rasvjeta ti je jako mala ali ima bilja kojima će i to biti dovoljno...prvo bi ti preporučio usisavanje dna jer vidim da su gupyi dosta toga iskakali.... :D 

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 29, 2009, 20:54:41 poslijepodne »
ja bi nekak najrađe išel na kompletno rasturanje, ne znam zakaj al to mi je nekak zadnje vrijeme cool

rasturil bi ga, kupil gotov supstrat, pošto nije velika litraža u pitanju, šljunak 1-2mm granulacije, panj imaš, dodal još jednu lampu il možeš već kad slažeš stavit dvije t5 imaš philipsove jeftine 965, i to je to, možda nabavil još bilja il rasporedil ovo....
sretno ;)

Offline ljudi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Rujan 29, 2009, 20:59:30 poslijepodne »
to se još čini i najbolje. a oko tog plana, što je točno potrebno. sve ispraznim u neke plasticne posude, zajedno s iscupanim biljkama
ribama itd.? zasto su ovi korijeni vani, to zbog podloge? i gdje je najbolje kupiti te stvari u zagrebu

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • AqVu
« Odgovori #6 u: Rujan 29, 2009, 21:13:29 poslijepodne »
ja bi nekak najrađe išel na kompletno rasturanje, ne znam zakaj al to mi je nekak zadnje vrijeme cool

rasturil bi ga, kupil gotov supstrat, pošto nije velika litraža u pitanju, šljunak 1-2mm granulacije, panj imaš, dodal još jednu lampu il možeš već kad slažeš stavit dvije t5 imaš philipsove jeftine 965, i to je to, možda nabavil još bilja il rasporedil ovo....
sretno ;)

a kad ti voliš rasturavati setup-ove!  :D :D :D danas sam i ja to napravio,tako da ako ima volje i ja preporučujem kretanje ispočetka! ;)

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #7 u: Rujan 29, 2009, 21:33:34 poslijepodne »
i ja se slažem s vašim mišljenjima, jer razumijem da iste stvari kad tad dosade..
najprije uzmi manji akvarij ili  neku posudu gdje ćeš moći staviti preostale ribice( paziti na zrak i grijanje, a i svjetlo), pa istočiti svu vodu iz akvarija, povaditi  bilje. Ono koje nećeš više u akvarijumu, pokloni, mijenjaj ili prodaj. Dobro  operi akvarij i kreni onako kako si rekao supstrat, podloga, pijesak, sadnja bilja, setup onoga što češ imati u aq( kamenje, panj i sl), s tim da imaš  na umu da si u glavi  malo posložiš sliku što  želiš u konačnici, a baci i na papir, pa ćeš  mijenjati to u hodu što ti ne odgovara, a isto tako je  bitno  koje  ribice misliš  imati u aq, jer ne vole sve ribe isto i to je novi aq.
Eto  mala pomoć od mene i ne zmjerite mi svi vi iskusniji što sam si dao za pravo da i ja napišem malo što sam i ja od vas naučio  :)

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 29, 2009, 21:48:35 poslijepodne »
bog s tobom zeki, kaj bi zamjerili, pa ja većinom laprdam po forumu, zato imam tak puno postova, a ne zato kaj nekaj znam, no dobro nekaj znam, al broj postova nije mjerilo znanja ;)

svako razmišljanje je dobrodošlo :) :up:

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #9 u: Rujan 29, 2009, 21:54:51 poslijepodne »
 :)  :-[

Offline viky_16

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
« Odgovori #10 u: Rujan 29, 2009, 22:54:21 poslijepodne »
ja bi to rastavila , ostavila panj, kupila substrat kao sto su rekli....a od bilja bi se bazirala na cryptama, microsorumu, mahovini i anubiasima ....to su bilje koje su vrlo nezahtjevne i prekrasnu su mi aq s kombinacijom ovg bilja  :)
Ako morate birati između dva zla, odaberite ono koje još niste probali....

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 29, 2009, 23:21:16 poslijepodne »
ok vidim da su se svi neš raspisali, a da neke bitne stvari nisu spomenute.

1. koji filter koristiš, jer na slikama ne vidim nikakav.
2. najjednostavnije riješenje će biti generalka, znači sve van, pa ponovno slaganje. O tome kakav akvarij ćeš složiti ostavljam tebi na dušu i inspiraciju, ali te moram na nekoliko bitnih stvari upozoriti.
3. svijetlo probaj sam složiti jer će te ispasti puno jeftinije, ako neznaš kako ili to nemre napraviti neko od tvojih (mama, tata, susjed, brat, djed...) onda imaš gotove komplete glomat (ukucaj u google) i preporučam da neideš preko 0,5 w/L
4. možeš puno stvari iskoristiti iz sadašnjeg postava. počevši od bilja, panja, ribica.
5. svakako sačuvaj sadašnju podlogu. Ja bi stavio kao glavnu podlogu zemlju, a ne kupovne substrate, ali to je moj odabir. Što se tiće pjeska sa save i njega bi stavio u novi postav i to ti toplo preporučam.Zašto? Zato što ćeš imati puno-puno manje problema s fazom cikliranja novog akvarija što znači manje algi. Samo isperi taj pjesak najobičnijom pipovačom i spreman je za stavljanje natrag u akvarij.

nadam se da će ovo malo pomoć

Offline ljudi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Rujan 30, 2009, 00:10:01 prijepodne »
hm... da. ja za svako vase rijesenje imam pitanje. sto se tice svijetla, nece biti problem, kuzim se u struju.
recimo da ostanem pri starom pijesku. znaci zemlja - potrebno ju je namakat u vodi par tijedana? nakon toga
ide sloj zemlje par centimetra, pa ovaj pijesak, pa krupnije kamenje? sve zajedno da ispadne oko 6-7cm? koliko
dugo traje cikliranje tim postupkom. to znaci da ce ribe, biljke morat biti negdje do tada?

inace filter postoji, vanjski je.

oprostite sto davim, hvala svima na trudu i vremenu

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 30, 2009, 06:00:10 prijepodne »
zemlju min namoči 3 tjedan da izađe amonijak, naravno u to vrijeme svkih tr do četri dana mjenjaj vodu gdje je zemlja za cvijeće

podlogu možeš, a i ne moraš ostavljat , mislim šljunak i pijesak, granulacija 1-2mm 10kg ti je kojih 40,00kn, tak da nije neki trošak

filter materijal isperi u akvarijskoj vodi koju ćeš vadit van, tak da imaš zacikliran filter kaj je najveća stavka, poigraj se sa rasvjetom i udri, čekamo nastavak,  kad zapneš pitaj ;)

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 02, 2009, 14:11:11 poslijepodne »
cannibal, podlogu neka ne treba stavljati novu (osim zemlje) jer je to glavni problem kod novih akvarija i ja bih svakako iskoristio staru upravo zbog bakterija koje se nalaze u njoj i bit će puno-puno manjih problema s algama.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Listopad 03, 2009, 20:35:05 poslijepodne »
cannibal, podlogu neka ne treba stavljati novu (osim zemlje) jer je to glavni problem kod novih akvarija i ja bih svakako iskoristio staru upravo zbog bakterija koje se nalaze u njoj i bit će puno-puno manjih problema s algama.

cigo, prije kad sam radil onaj woods by cannibal, ostavil sam staru podlogu i ispod zemlju za cvijeće, i kaj sam dobil, popušil cb, i sve bacil u tri pm....
ak je filter zacikliran nema frke, a općenito mislim da pretjerujemo sa tim cikliranjem, ne cikliranjem, ak je ok je ok....

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #16 u: Listopad 03, 2009, 22:07:45 poslijepodne »
mislim da bi puno brže skratio vrijeme postavljanja novog akvarija ako bi razmrdao cijeli akvarij,sačuvao npr pola zaciklirane vode,filter isprati u akvarijskoj vodi,šljunak u pipovači ali ne baš ono izribati...koristiti kupovni supstrat jer nije veliki akvarij a nema čekanja. bilje inače ne treba čekati da se voda zaciklira,nemoj da te to buni nego se bilje odmah sadi ako ga se ima kad se pokreće akvarij i bilo koji dan cikliranja se može bilje dodavati u akvarij.dakle,ako je korjenje predugačko potkratiti ga na nekih 1-1,5 cm da biljka prije se učvrsti i razvije novi korjenski sustav u novoj podlozi.dakle nakon pranja,dezinfekcije akvija odmah staviti supstrat,vratiti stari pijesak,staviti ukrase( kamenje,korjenje) korjenje biljki isprati i skratiti te upikati u podlogu.vratiti dio stare vode,doliti novu koju dan dva prije šta odstajala i tretirana i nakon bar par sati kad se voda malo smiri u akvariju i temperatura bude na svojoj kvoti vratiti i ribice..nakon tjedan dana ponovo promijeniti dio vode..nema prevelikog čekanja cikliranja jer će pozitivnih bakterija biti iz filtera,podloge i dijela vode.voda će se ev malo zamutiti (možda i neće) ali neće naškoditi ribicama,bar ne gupijima...

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Listopad 03, 2009, 22:21:18 poslijepodne »
staru vodu iz tanka ne trebaš čuvat jer je ona tak i tak manje bitna, najviše bakterija naseljeno je u podlozi i filter materijalu, a voda je tak idi mi dođi mi.., zakaj bi si prljal akvarij, sipaj novu pripremljenu sa sredstvom za pripremu vode

Offline ljudi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Listopad 09, 2009, 00:59:50 prijepodne »
hvala na odgovorima. pomogli ste puno.. ovih dana se bacam na preuredjenje pa cu i pokazati
sta sam napravio od ovog đumbusa  :)

Offline ljudi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #19 u: Listopad 09, 2009, 20:06:19 poslijepodne »
evo ga ljudi, kako sam rekao tako sam i napravio. ovo je moj prvi akvarij  :)

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Listopad 09, 2009, 20:21:55 poslijepodne »
teško kužim kaj je kaj unutra, jer ova pozadina mi bode oči, daj makni to , stavi crnu tapetu i puno će ti akvarij izgledat ozbiljnije..

ne se ljutit na ovaj moj post jer me glava rastura i slab sam sa živčekima, i onda još naletim na ovakvu pozadinu, gdje zbog nje ne vidim kaj je sve u akvariju, pohvala za trud :up:

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Listopad 09, 2009, 20:40:17 poslijepodne »
još nekaj kaj sam tek sad uspio vidjet, to iznad akvarija vidim neonku stalvjenu na zid, il ti je to poklopac tak podignut -?

Offline piksooo

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #22 u: Listopad 09, 2009, 20:52:27 poslijepodne »
evo i ja bi se malo umješala, nisam baš iskusna u svemu ovom i nadam se da neće nekom smetat što komentiram, ali dala bi par prijedloga s obzirom na to šta sam do sad naučila  :-[ .....
....ova pozadina stvarno malo bode u oči  -?.... ne kuži se baš šta ima od biljka unutra, ali čini mi se da bi mogli posadit još nešto, i bilo bi bolje da je na prednjem djelu aq (1-2 cm) samo šljunak bez zemlje jer bi ljepše izgledalo, ovako malo grdo izgleda kad se vidi 3 sloja podloge....znači, promjenit pozadinu, posadit još malo biljka i rješit da se ta zemlja ne vidi na prednjem staklu....inače akvarij izgleda ok i sa nekim sitnim promjenama mogao bi izgledat perfektno :up:

Offline ljudi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #23 u: Listopad 09, 2009, 21:54:09 poslijepodne »
s obzirom da je prvi logicno je da imate primjedbe.. ali evo prvu sam vec ispravio ;)
sto se tice sadnje novih biljaka, s obzirom da je bio prethodni bio zarasto pricekat cu malo
da se ove razrastu pa ce doc s vremenom nove. necu zurit...

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Listopad 09, 2009, 22:01:40 poslijepodne »
e to je već puno puno bolje, sad izgleda ozbiljnije ;) :up:

ja bih ovak, panjeve nafilal sa mahovinom, šljunak je sitnije granulacije vidim, pa bi stavil neš sitnolisnog i niskog naprijed, iza bi dodal rotalu, ma sve štima, zasadi ga neamš kaj čekat s njim čim više bilja tim bolje jer vidim da imaš puno gupya pa budu dost kakali i eto hrane za bilje bez dodavanja ičeg, uživaj sad ;)