Srpanj 19, 2025, 23:27:22 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Hydrocotyle leucocephala....da da  (Posjeta: 1537 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Carlito

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Hydrocotyle leucocephala....da da
« u: Rujan 27, 2009, 21:48:22 poslijepodne »
Kupio sam ovu biljčicu Hydrocotyle leucocephala u pet shopu i prvih 4 dana(upravo sam u cikliranju akvarija, 4 dana) biljka se ponasala normalono, ali... ali sad su mi donji listovi totalno požutjeli i upravo sam ih izbacio iz akvarija, pa me zanima jel to normalno ili kaj?

Offline sifra100

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • život je bajka !!!!!!!!!
Odg: Hydrocotyle leucocephala....da da
« Odgovori #1 u: Rujan 27, 2009, 22:19:21 poslijepodne »
 nije normalno da pozute !? to ti se moglo desit iz samo jednog razloga a taj je premalo svijetla dobivaju doljnji listovi. ta biljka najbolje raste i izgleda kao plutajuca ili privezana za panj ili granu . a ako si je posadio u podlogu kao sto predpostavljam biljki nedolazi dovoljno do doljnjih listova pa zato i propadaju .
ma život je lijep ???????

Offline Carlito

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Rujan 27, 2009, 22:22:45 poslijepodne »
gle... brijem da dovoljno svjetla dolazi do svih listova... jer donji listovi nisu nesto posebno zaklonjeni od gornjih...mozda neko drugo objasnjenje...?

Offline El Enki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #3 u: Rujan 27, 2009, 22:24:01 poslijepodne »
fali željeza ;)

Offline Carlito

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Rujan 27, 2009, 22:29:00 poslijepodne »
pitanje: željezo trebam uzimati u obliku nekog posebnog substrata ili je dovoljan substrat koji sam dobio uz gnojivo?

Offline sifra100

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 27, 2009, 22:32:21 poslijepodne »
fali željeza ;)
a po cemu si ti takop siguran da fali zeljeza u akvariju koji se tek ciklira .?
gle... brijem da dovoljno svjetla dolazi do svih listova... jer donji listovi nisu nesto posebno zaklonjeni od gornjih...mozda neko drugo objasnjenje...?
ja imam tu biljku u 4 akvarija i raste mi kao sumanuta prakticki svaki tijedan je poklanjam i vjeruj mi jedini bi ti problem moglo biti to sta sam ti rekao .

Offline Carlito

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Rujan 27, 2009, 22:36:26 poslijepodne »
Jedino kaj ti mogu reci je to da uz dvije stabljike koje su mi kao istrunule je to da na jednoj stabljici mi se cini da nicu novi izdanci...

Offline Carlito

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Rujan 27, 2009, 22:38:17 poslijepodne »
Pitanje: jel biljke mogu dobivati previse svjetla?????

Offline sifra100

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 27, 2009, 22:42:13 poslijepodne »
 gle daj mi prvo reci gdje ti se biljka nalazi u akvariju odnosno dali si je zakopao u podlogu ili si je ostavio da pluta .

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #9 u: Rujan 28, 2009, 08:16:53 prijepodne »
krivo pucate dečki... prvo i osnovno - SVAKA biljka koja promijeni akvarij se mora prilagoditi novome kemizmu vode, svjetlu, podlozi ... i zbog toga stari listovi propadaju, a novi rastu.. drugim riječima, pusti je na miru, bacaj staro lišće van da ne opterećuje vodu truljenjem i čekaj.. inače, ona se može saditi ili koristiti kao plutajuzća biljka, a u fazi cikliranja je jako dobra jer bi ( trebala) brzim rastom trošiti hranjive tvari iz vode...

odgovor na pitanje 2 - biljke mogu dobivati previše svjetla, ovisno o vrsti, što pak treba odraditi kao domaću zadaću i kod slaganja akvarija planirati izbor bilja i smještaj u akvariju u skladu s potrebama

Offline Frida

• Punopravni član
  • Dob: 47
« Odgovori #10 u: Rujan 28, 2009, 08:21:27 prijepodne »
krivo pucate dečki... prvo i osnovno - SVAKA biljka koja promijeni akvarij se mora prilagoditi novome kemizmu vode, svjetlu, podlozi ... i zbog toga stari listovi propadaju, a novi rastu.. drugim riječima, pusti je na miru, bacaj staro lišće van da ne opterećuje vodu truljenjem i čekaj.. inače, ona se može saditi ili koristiti kao plutajuzća biljka, a u fazi cikliranja je jako dobra jer bi ( trebala) brzim rastom trošiti hranjive tvari iz vode...

odgovor na pitanje 2 - biljke mogu dobivati previše svjetla, ovisno o vrsti, što pak treba odraditi kao domaću zadaću i kod slaganja akvarija planirati izbor bilja i smještaj u akvariju u skladu s potrebama

Kradeš mi slova s tipkovnice  :D

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #11 u: Rujan 28, 2009, 15:57:38 poslijepodne »
Meni je ova biljka odbacila 90% lišća s kojim je došla. Otkad se prilagodila raste ko mutava i super izgleda. Nije mi u najsvjetlijem djelu akvarija, nemam CO2. Prvo sam ju piknuo pod kamen, onak blizu površine, ali sad sam ju učvrstil su onim gumenim priljpcima (dakle sva je iznad podloge) i super napreduje.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #12 u: Rujan 29, 2009, 12:30:59 poslijepodne »
Biljke koje se kupe su bile na nabrijanom uzgoju, znaci idealni uvjeti sto se tice svjetla, hranjiva i co2. I sad ti to kupis i stavis u akvarij koji je ispod te razine i naravno da se mora desiti da stari listovi propadaju. Ono sto bi trebalo zabrinuti je slucaj i da novoizrasli dijelovi biljke propadaju.
Jednom davno (davno...) sam na pocetku svoje akvaristicke karijere kupio par kosarica prekrasne tamnozelene elodee i u roku dva tjedna mi je ostao samo jedan komadicak duzine par cm koji sam zakopao u podlogu. Par tjedana kasnije sam mjerio duzinu izrasle biljke i bila je nekih 3 metra.