Srpanj 10, 2025, 00:23:18 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Raspršeni CO2  (Posjeta: 2540 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
Raspršeni CO2
« u: Rujan 25, 2009, 00:40:24 prijepodne »
Već neko vrijeme kao difuzor CO2 koristim jedan manji unutarnji filter sa priključkom za zrak u koji sam utaknuo crijevo iz CO2 boce. Filter zatim raspršuje plin na male mjehuriće i nosi ih po akvariju. Biljke mi se čine zadovoljne tom inovacijom, pogotovo Microsorum koji jednostavno buja. Sistem mi se čini učinkovitiji od npr. ljestivica ili keramičkog difuzora baš zbog toga što mjehurići lete na struji vode i raznose se posvuda po biljakama. Ima li smisla to moje razmišljanje, ili su klasični načini po vama ipak učinkovitiji? :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Neve

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Odg: Raspršeni CO2
« Odgovori #1 u: Rujan 25, 2009, 08:01:19 prijepodne »
meni sličan sistem radi boli glava, drop checker svijetli uvijek isto (zeleno žuto).  :up:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #2 u: Rujan 25, 2009, 08:09:05 prijepodne »
Pa naravno da ima smisla...i da to moze superefikasno poluzit kao co2 difuzer. E sad kao i svaki difuzer ima svoje prednosti i mane.

Recimo kod tog nacina sa pumpom ili filterom prednosti su to sto si naveo, al je mana recimo sta se to vidi u akvariju, pa ako imas manji akvarij stvarno ruzno izgleda. To razbijanje mjehurica od strane propelera pumpe ili filtera takoder pusta i zvukove, pa i to moze smetat ako se spava u sobi. Al da je efikasno zbilja je.

Stakleni difuzer izgleda super u akvariju (fancy  :D) i zbilja, ako je co2 iz boce, moze superefikasno rastvarat co2. Opet s druge strane treba ga cistit svakih 10-15 dana jer se keramicku povrsinu nasele alge. Takoder ne radi dobro sa DIY co2.

Ljestve losije od ovih prije difuzera rastvaraju co2, dosta su velike pa mogu izgledat ruzno u manjim akvarijima, a kad se sjetim puzeva koji svako malo blokiraju put mjehuricima  :dead:...al opet s druge njihovo odrzavanje je super, ne mora ih se ocistit po 2-3 mjeseca, stavis ih i zaboravis da ih imas. Idealne su za diy co2 i ne treba brojac mejhurica uz njih.

Vidio sam po nekim forumima da ima superefikasnih difuzera koji su eksterni, montiraju se na cijevi vanjskog filtera pa i to moze biti super, samo sta treba rezat opremu filtera. Filter od cigare stavljen u akvarijsku cijevcicu isto cuda radi, al ga se treba cesto mjenjat isto.

Tako da svatko ce sebi nac sta mu odgovara...ja koristim stakleni difuzer jer imam bocu, i zato sto u manjem akvariju ne narusava izgled akvarija, pa mi je idealan, a nije mi ga problem ocistit svako dva tjedna.

Offline damirOS

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • 240Biljni
« Odgovori #3 u: Rujan 25, 2009, 08:52:12 prijepodne »
ja isto imam tako co2 spojen na posebnu pumpu u akvariju samo što sam ja na izlaz pumpe nabio bocu od 0,5 litre i razrezao je na dnu,i okrenio prema dolje, tako da se ti razbijeni mjehurići još malo "mješaju" u boci i imam 99-100% otopljen co2 u vodi!
Nedostatak je što se ta boca vidi, ali akvarij mi je dosta velik a i bocu namjestim u čošak iza biljaka pa se baš i ne primjeti ...

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Rujan 25, 2009, 10:39:17 prijepodne »
koristim diy co2, prije sam imal prek powerheada koji je nosil po aw raspršene mjehuriće. kak veli lp, aq mi je premali i stvarno je izgledalo onak robusno u njemu

onda sam kupil co2 difuzor stakleni, nije radil na diy sistem i na kraju sam ga sje :-X, jer sam ga na silu odvajal od cjevčice, puko u tri pm

novo kaj imam to je zračni kamen (vjerojatno mislite stara fora), imal sam ga i prije, al sad mi se dopada jer se mjehurići razbijaju u sitne sitne, a stavil sam ga nasuprot izlaza filtera, a pošto je aq 54l brutto filter je 900/h i mogu vam, reć da sam super zadovoljan sa topljenjem i sa nošenjem mjehurića po aq :up:

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #5 u: Rujan 25, 2009, 13:43:59 poslijepodne »
novo kaj imam to je zračni kamen (vjerojatno mislite stara fora)

negdje sam vidio (Vili?, Pet Centar?) prije mjesec dana keramički kamen, istog je oblika ko i svi samo je bijele boje i koštao, da me ubiješ nisam siguran, oko 50-60Kn, možda on šljaka dobro ko i stakleni difuzor s keramikom, al` bome tolko i košta X-(
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 25, 2009, 14:40:27 poslijepodne »
fensi stakleni difuzor je deset dolara,tak da bi ja to prije uzeo...

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 25, 2009, 14:45:31 poslijepodne »
To razbijanje mjehurica od strane propelera pumpe ili filtera takoder pusta i zvukove, pa i to moze smetat ako se spava u sobi.

Ovo je meni dugo vremena smetalo, čak toliko da nisam koristio ovaj način uvođenja CO2 u akvarij nekih 6 mjeseci. Onda sam na jednom stranom forumu pročitao da pomaže ako se postavi zračni kamen unutar filtera da se tako uvodi CO2 za "razbijanje".

Akumulatorska u ruke, 5 kuna u zoo shopu za kamen, i preporodio sam se. Ja više ne čujem da se razbijaju balončići.

Doduše, sad mi smeta to što su balončići po cijelom akvariju pa smišljam kako da što efikasnije otopim CO2 prije nego krene po akvariju  :D :D :D
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 25, 2009, 16:14:34 poslijepodne »
aquamedic eksterni difuzor ili diy verzija istog....