Srpanj 30, 2025, 07:08:28 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: mišljenje iskusnih ciklidaša  (Posjeta: 14149 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Frida

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Dob: 47
Odg: mišljenje iskusnih ciklidaša
« Odgovori #100 u: Rujan 25, 2009, 19:17:26 poslijepodne »
Frida,ne govorimo o zakonu.Jel ta prodavačica u pravu kad je odgovorila da zlatnima ne treba filter?K vragu,neću raditi posao,a da ne znam neke osnove!I k tome sa živim bićima.
Je u pravu je.Odgovarajuća kvaliteta vode može se postići i bez filtera  ;) A ako radiš kao trgovac,oprosti onda jedino što moraš znati je trgovanje.A sve ostalo je ćisto tvoja dobra volja.

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #101 u: Rujan 25, 2009, 19:18:56 poslijepodne »
Frida,ne govorimo o zakonu.Jel ta prodavačica u pravu kad je odgovorila da zlatnima ne treba filter?K vragu,neću raditi posao,a da ne znam neke osnove!I k tome sa živim bićima.
Je u pravu je.Odgovarajuća kvaliteta vode može se postići i bez filtera  ;)
e miša mu ljubim pa kak?Kaj one ne prljaju jako vodu?

Offline Frida

• Punopravni član
« Odgovori #102 u: Rujan 25, 2009, 19:21:33 poslijepodne »
E pa tak!Zna se kolko zlatnoj treba vode i po meni im uopče nije mjesto u akvariju.Zato bi pravi znalac i ljubitelj tih riba trebao kupcu uvalit lopatu i nek im iskopa umjetno jezero!

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #103 u: Rujan 25, 2009, 19:26:57 poslijepodne »
E pa tak!Zna se kolko zlatnoj treba vode i po meni im uopče nije mjesto u akvariju.Zato bi pravi znalac i ljubitelj tih riba trebao kupcu uvalit lopatu i nek im iskopa umjetno jezero!

:D :D :D :D :D
ili nek mu napravi Obelixa od baby ekipe  :P :up:

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #104 u: Rujan 25, 2009, 19:33:24 poslijepodne »
Ispričavam se što ulijećem u ovu zanimljivu raspravu, ali obzirom da se slična/ista stvar dešava i u teraristici, naprosto nisam mogao odoliti.

Ovo što je Frida napisala:

A ako radiš kao trgovac,oprosti onda jedino što moraš znati je trgovanje.A sve ostalo je ćisto tvoja dobra volja.

je potpuno točno i ključno u razmatranju problematike. Povucimo paralelu: treba li trgovac u dućanu informatičke opreme znati kako funkcionira računalo? Treba li prodavač bijele tehnike znati kako se veš-mašina održava?

Ne. Za to služe uputstva za uporabu. Naime, zakonska je obveza da se uz svaku robu koje je na tržištu dijeli i uputstvo za korištenje, održavanje, kao i sigurnosna upozorenja.

Uvijek me čudilo zašto se i životinje (koje su doduše živa bića, ali isto tako roba na kojoj netko zarađuje, a s druge strani netko je "koristi") ne prodaju sa svojevrsnim "tehničkim uputstvima". Kvragu, pa čak i kad kupim fikus, dobijem s njim karticu zapiknutu u zemlju na kojoj piše koliko često zalijevati, koliko svjetlosti zahtijeva, kada prihraniti i sl.

« Zadnja izmjena: Rujan 25, 2009, 19:50:29 poslijepodne od Nino G »

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #105 u: Rujan 25, 2009, 19:38:21 poslijepodne »
upravo zato nino g, jer se životinje ne tretiraju kao tehnika il stvar, već su to živa bića i trebalo bi se podrazumjevat da osoba koja ju uzima il kupuje zna osnove o držanju, ishrane, smještaja..

mislim upravo suprotno, da trgovci koji rade u pet shopovima znaju osnove koje bi trebali, al trebali napomenut kupcu o njihovom smješatju i svemu ostalom, i mislim da bi trebali proć osnove il neki tečaj prije nego počnu sa radom u dućanu

zar smo mi dobili kakve upute za održavanje naše djece pri izlasku iz rodilišta? nismo jer se podrazumjeva da neke osnove znamo, ak ne onda pitamo....

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #106 u: Rujan 25, 2009, 19:46:22 poslijepodne »
Dijete nisi kupio, već ga imaš svojom voljom, dakle nije roba. Osim toga, dijete je mladunče ljudskog bića, pa se podrazumjeva da se za njega znaš i brinuti.

Što se tiče trgovaca,to nikako nije ostvarivo. Možda ukoliko je trgovac u prodavaonici istovremeno i vlasnik/entuzijast. Suočavamo se, međutim, s proliferacijom mega-dućana za životinje (tipa pet-centra) gdje rade ljudi koji uglavnom ne znaju o životinjama ništa ili, pak, vrlo malo.
Ja bih rado radio na takvom mjestu kada bi i jedan vlasnik zoo-shopa mogao dati ponudu koja bi se izjednačila s mojim primanjima na sadašnjem poslu, ali to je naprosto nemoguće. Plaće su tamo toliko jadne da na njih pristaju (i to kratkotrajno) samo klinci koji si krpaju buđet.

Što bi falilo da ispod svake vrste životinje stoje grubi podaci o potrebnoj veličini akvarija/terarija/krletke, načinu ishrane, potrebnoj rasvjeti, itd...?

Offline Frida

• Punopravni član
« Odgovori #107 u: Rujan 25, 2009, 19:50:39 poslijepodne »

Što bi falilo da ispod svake vrste životinje stoje grubi podaci o potrebnoj veličini akvarija/terarija/krletke, načinu ishrane, potrebnoj rasvjeti, itd...?
Nebi falilo ništa ali ni to nebi puno značilo jer smo mi nažalost razmažena nacija koja traži sve na pladnju.Ako kužiš kaj ti hoču reći  ;)

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #108 u: Rujan 25, 2009, 19:53:21 poslijepodne »
ma daj me Frida nemoj radit bedakom.Karikiram,akvarij 150l i dvije zlatne i kaj joj fali?I ne treba joj filter?

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #109 u: Rujan 25, 2009, 19:54:38 poslijepodne »
Nebi falilo ništa ali ni to nebi puno značilo jer smo mi nažalost razmažena nacija koja traži sve na pladnju.Ako kužiš kaj ti hoču reći  ;)

Kužim, ali u tom slučaju nitko ne bi mogao kriviti trgovca za svoju ignoranciju. Kad mu krepa ribica i dođe se potužiti, fino mu zalijepiš uputstva na čelo i pitaš ga zakaj se nije pridržavao!  :D

Offline Frida

• Punopravni član
« Odgovori #110 u: Rujan 25, 2009, 20:01:25 poslijepodne »
ma daj me Frida nemoj radit bedakom.Karikiram,akvarij 150l i dvije zlatne i kaj joj fali?I ne treba joj filter?
Akvarij 150L+ 2 zlatne i ne treba joj filter.Sorry ako misliš da te pravim bedakom,nije mi to namjera,ali traže se detalji,ne?Ja imam 5 zlatnih u 350L bez filtera  ;)

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #111 u: Rujan 25, 2009, 20:14:15 poslijepodne »
Akvarij 150L+ 2 zlatne i ne treba joj filter.Sorry ako misliš da te pravim bedakom,nije mi to namjera,ali traže se detalji,ne?Ja imam 5 zlatnih u 350L bez filtera   ;)
:D

Offline kjunno

• Punopravni član
« Odgovori #112 u: Rujan 25, 2009, 20:16:59 poslijepodne »
ribe u akvariju bez filtera može držati samo totalna budala :)

Offline Frida

• Punopravni član
« Odgovori #113 u: Rujan 25, 2009, 20:23:15 poslijepodne »
Ajme Kjuno,jako si u krivu!Ribe u akvariju bez filtera uspješno može držati samo pravi znalac.Ima,mislim,i tu negdje tema o tome pa malo pročitaj.

Offline Frida

• Punopravni član
« Odgovori #114 u: Rujan 25, 2009, 20:24:21 poslijepodne »
Akvarij 150L+ 2 zlatne i ne treba joj filter.Sorry ako misliš da te pravim bedakom,nije mi to namjera,ali traže se detalji,ne?Ja imam 5 zlatnih u 350L bez filtera   ;)
:D
Vlastitim rukama iskopano jezerce  :P

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #115 u: Rujan 25, 2009, 20:35:02 poslijepodne »
Dijete nisi kupio, već ga imaš svojom voljom, dakle nije roba. Osim toga, dijete je mladunče ljudskog bića, pa se podrazumjeva da se za njega znaš i brinuti.

to sam čekal da netko napiše

zašto smo mi ljudi takvi idioti, npr. mi smo po tome dužni se samo brinut za svoju vrstu, mislim o čem pričamo, ribe, sisavci, ptice i ostala živa bića brinu za svoju mladunčad isto ko i mi, al mi smo evolucijski najviše napredovali, i zato smatram da kad netko otiđe i kupi neku životinju da zna barem osnove za drženje tih životinja.

a ovo bi moglo biti izvedivo, barem naljepnica nije skupa da se gore isprinta što određenoj vrsti riba, ptica, gmaza i ne znam čega ne, treba za osnovno držanje

Offline Frida

• Punopravni član
« Odgovori #116 u: Rujan 25, 2009, 21:12:10 poslijepodne »
Frida ne se ljutit, iz osobnog iskustva, vise puta sam bio prisutan kad su trgovci svasta prodavali pocetnicima (bio sam pocetnik i kupio 1 (slovima jedan) kamen za 250kn, a jesam budala), da ne kazem koliko sam naknadno jos budalastina kupio na preporuku "postenih" prodavaca, od svakojake opreme, raznih lijekova, hrane, itd. :D

isto tako odgovorno tvrdim da od shopova u puli nitko nema blage veze i prodat ce sve sta mogu i tako ce ti lijepo slozit pricu da i ako ne zelis to kupit na kraju ces ipak kupit  :D, isto to mogu tvrdit za PC Rijeka i Heinzelova-Zg...

i na kraju samo za Fridu, cast izuzecima ;)  :D (mala sala)

I ja sam se naslušala sveg i svačeg od strane kolega,daleko smo mi od ideala....
Nego,Mastino,daj ti meni nešto reci...Gledam ja već neko vrijeme ovaj svoj 17L kozičnjak obrastao mahovinom i već mi ide lagano na živce...Imam filter,a i grijač.Jelda da bi tu,naravno ako izbacim grane i mahovinu i unutra stavim koji kamen,mogle ići one tvoje,kak se zovu?Cyrtocara moorii?Jel'da?

Offline moke

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #117 u: Rujan 25, 2009, 21:36:34 poslijepodne »
Ode ova tema do sudnjeg dana... :D :D :D
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #118 u: Rujan 25, 2009, 21:49:01 poslijepodne »
mastino - ispravak krivog navoda - o ciklidima malawcima znaš puno...

frida - strašno mi je žao što si se mojim (doista smatram dobronamjernim) postom našla uvrijeđena jer nisam ciljala ni na koga osobno...a i sama znaš da tvoji kolege, kao i moji kolege iz moje struke, često i griješe i daju kojekakve "savjete" - na žalost, prilikom raznih boravaka u pet shopovima (ne samo kod nas!) naslušala sam se i vidjela koječega...uostalom što kod nas nije komercijalizirano do bola?...zato ljudi koji rade svoj posao kako spada ispadaju krelci...ili ih se ne sluša (što mi se čini da je u ovom slučaju bilo)

a u priču od zlatnima se ne dam uvuć!  :P samo da velim da moje ljepotice neće ići u jezero, makar im morala složiti tank od cijele kupaone  ;)!

mislim da bismo trebali ovu temu završiti jer se zapravo vrtimo ko stare pokvarene ploče... -?

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #119 u: Rujan 25, 2009, 21:50:45 poslijepodne »

a u priču od zlatnima se ne dam uvuć!  :P samo da velim da moje ljepotice neće ići u jezero, makar im morala složiti tank od cijele kupaone  ;)!

a nego kaj je obelix neg jezero :D

Offline Frida

• Punopravni član
« Odgovori #120 u: Rujan 25, 2009, 21:56:51 poslijepodne »
mastino - ispravak krivog navoda - o ciklidima malawcima znaš puno...

frida - strašno mi je žao što si se mojim (doista smatram dobronamjernim) postom našla uvrijeđena jer nisam ciljala ni na koga osobno...a i sama znaš da tvoji kolege, kao i moji kolege iz moje struke, često i griješe i daju kojekakve "savjete" - na žalost, prilikom raznih boravaka u pet shopovima (ne samo kod nas!) naslušala sam se i vidjela koječega...uostalom što kod nas nije komercijalizirano do bola?...zato ljudi koji rade svoj posao kako spada ispadaju krelci...ili ih se ne sluša (što mi se čini da je u ovom slučaju bilo)

a u priču od zlatnima se ne dam uvuć!  :P samo da velim da moje ljepotice neće ići u jezero, makar im morala složiti tank od cijele kupaone  ;)!

mislim da bismo trebali ovu temu završiti jer se zapravo vrtimo ko stare pokvarene ploče... -?
Ma nemojte me krivo shvatiti ja nisam uvrijeđena ni povrijeđena s ničijim komentarom!Samo sam ljuta jer se već po neznam koji put vuče ista tema bez ikakvog poučka.Činjenica je da nas ima svakakvih...

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #121 u: Rujan 26, 2009, 11:47:22 prijepodne »
.. ja ljudima u dučanu nudim osnove o prehrani i držanju, za neke životinje ... tipa Boa, bradonje.. tigrice ... nimfe .. pa čak i za neke vrste ribica.... a ako netko želi za neku treću životinju.. i to mu isprintam ... ali veliki broj ljudi kaže.... pa kaj ste vi normalni ... za jednu tigricu tak veliku gajbicu?!?!? Tada mi dođe da im velim.... maaa neee treba.. možete je držati i u ovoj maloj kartonskoj transportnoj kutijici koju dobijete besplatno!....

.. ova tema nema kraja kao što nema kraja niti ljudskoj gluposti ... kaj ne?  :)

Ja se više o tome ne brinem previše... ja ljudima lijepo kažem što i kako se brine o toj životinji, te koliki bi im minimalni smještaj i kakav trebao biti.... neki posušaju, neki ne... neki se za dan dva vrate po veće kaveze, akvarije, aqua terarije .. neki i po nove životinje jer nisu slušali kaj im je bilo rečeno.... uglavnom ako netko nešto želi to će i uzeti .. ja se ne želim sa ljudima bez potrebno prepirati ... zašto tako... zato jer niti ja ne volim kada nešto želim kupiti da mi netko soli pamet....

Uvijek će biti zadovoljnih, te nezadovoljnih kupaca, te ljubaznih i neljubaznih prodavaća. Ipak smo mi svi samo ljudi!
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #122 u: Rujan 26, 2009, 12:05:20 poslijepodne »
Nego,Mastino,daj ti meni nešto reci...Gledam ja već neko vrijeme ovaj svoj 17L kozičnjak obrastao mahovinom i već mi ide lagano na živce...Imam filter,a i grijač.Jelda da bi tu,naravno ako izbacim grane i mahovinu i unutra stavim koji kamen,mogle ići one tvoje,kak se zovu?Cyrtocara moorii?Jel'da?
ahaaa ovo je sad trik pitanje  ;) :D
pa naravno da moze, 17L je i previse za mooriie, jedno lijepo jato od 10-ak komada i niti setup ti netreba, jer ribe su tu bitne, ali ipak kad bolje razmislim ja bi najradije stavio jedno 5-6 primjeraka Fossorochromis rostratus...  ;) :D

znam da tebi Frida vjerovatno nije potrebno pojasnjenje ali samo da naglasim da ovo sta sam iznad napisao za mooriie i rostratusa ne moze u 17L. (da nebi bilo za par mjeseci, Mastino je napisao da moze)  :D

Uvijek će biti zadovoljnih, te nezadovoljnih kupaca, te ljubaznih i neljubaznih prodavaća. Ipak smo mi svi samo ljudi.
:up:

Offline Frida

• Punopravni član
« Odgovori #123 u: Rujan 26, 2009, 12:22:39 poslijepodne »
ahaaa ovo je sad trik pitanje  ;) :D
pa naravno da moze, 17L je i previse za mooriie, jedno lijepo jato od 10-ak komada i niti setup ti netreba, jer ribe su tu bitne, ali ipak kad bolje razmislim ja bi najradije stavio jedno 5-6 primjeraka Fossorochromis rostratus...  ;) :D

znam da tebi Frida vjerovatno nije potrebno pojasnjenje ali samo da naglasim da ovo sta sam iznad napisao za mooriie i rostratusa ne moze u 17L. (da nebi bilo za par mjeseci, Mastino je napisao da moze)  :D

Uvijek će biti zadovoljnih, te nezadovoljnih kupaca, te ljubaznih i neljubaznih prodavaća. Ipak smo mi svi samo ljudi.
:up:
Ma sigurna sam da bi neko rekao da si ti dao dozvolu za držanje   :rotfl: :rotfl:

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #124 u: Rujan 26, 2009, 12:36:54 poslijepodne »
- kad se kupuje nekakva bedastoća, tipa, mobitel, grafička ili zv. kartica, ljudi su u stanju tjednima proučavat podatke o željenom i traženom, tak da mislim da bi svako barem malo trebao proučiti i raspitati se o području u koje ulazi.
- s druge strane, neću se petljat u ovu raspravu, al mi se kod tebe frida nisu svidjeli komentari u temi o nerita puževima, gdje sam između ostalog u vrećicu dobio praznu kućicu (za 15kn) i strgane vrhove na kućicama živih, a ti si rekla (u smislu) "ko te .... kad nisi gledo kaj nosiš doma"...
e, tu je prodavač u laganoj prev... igrici u odnosu na kupca; povjerenje ili podvala. pitanje je sad. ne znam u kojem ti dućanu radiš, a bogme me ni ne zanima...

nadam se da nemaš ništa protiv da se "tvoj" stav, s tvoje strane, toelrira mehaničarima kad odeš na servis s autom i sl...  :D

;) :up: