Srpanj 19, 2025, 10:41:08 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: prehranbene novosti za agame  (Posjeta: 1832 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Vuksa

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
prehranbene novosti za agame
« u: Rujan 22, 2009, 11:40:34 prijepodne »
vjerovali ili ne,moja agama jede frisko pilece meso,tvrdo kuhano jaje i male friske ribice,sto mi veoma olaksava probleme u nalazenju hrane,a sto vise to mu stvaro odgovara i voli to sve da jede.Smjesno zar ne,ali je istinito :)

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Odg: prehranbene novosti za agame
« Odgovori #1 u: Rujan 22, 2009, 12:40:45 poslijepodne »
Mala djeca obožavaju bombone, čokoladu, lizalice, sokove, itd...

To što ih vole, ne znači da su dobri za njih. Iako u prirodi agame neće prezrijeti malog sisavca ili pticu, najveća većina proteinskog dijela njihove dijete sastoji se od kukaca. Dugoročno, to je jedina kvalitetna prehrana koja će osigurati zdrav život gušteru.

P.S. Pretpostavljam da govoriš o bradatoj ili vodenoj agami.

Offline Vuksa

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Rujan 22, 2009, 12:55:15 poslijepodne »
o bradatoj,ali to sto mu dajem dobije jedamput u 10 dana,to mi je rekao strucnjak za teraristiku iz subotice ali mi je i za kukce rekao da ne treba davati svaki dan nego kad ga naranis desetak dana mu ne moras davati dok ne svari kako treba jer mu je tako i u prirodi,kada naiđe na roj on ih pozdere,a onda gladuje dok ne nađe ponovo sto i nije tako cesto u pustinjama.A ovo sve sto mu dajem ne dajem cesto vec ponekad i po malo,tu nema sta biti lose cisto meso i riba ali u malim kolicinama,posto mu i kukce sad slabije dajem jer je nestasica,a biljke jede normalno tako da je to samo mala promene

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 22, 2009, 16:20:55 poslijepodne »
...to mi je rekao strucnjak za teraristiku iz subotice ali mi je i za kukce rekao da ne treba davati svaki dan nego kad ga naranis desetak dana mu ne moras davati dok ne svari kako treba...

S ovom konstatacijom se apsolutno ne slažem. Čak i odrasle bradate agame treba hraniti kukcima barem tri puta tjedno, dok mladunci, kako bi se normalno razvijali, zahtijevaju i do tri obroka na dan. Ciklus prežderavanje-gladovanje nikako nije preporučljiv.

Offline Vuksa

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Rujan 22, 2009, 16:51:28 poslijepodne »
prijatelju stvarno ne znam posto nisam neki teski strucnjak,ali znam da mi je on tako sve objasnio,a covjek ima toliko gustera,zmija i paukova da je to strasno,a uz to radi u zoo vrtu na palicu

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 22, 2009, 17:06:49 poslijepodne »
 Ne želim paušalno demantirati nečiju stručnost, ali i sam ti govorim s pozicije iskustva: počeo sam uzgajati bradate agame još 1993. i od tada uzgojio mnoge generacije mladih - sve do 2005. kada sam prestao raditi s ovom vrstom.
Uglavnom, ono što je bitno jest dobrobit životinje koja se nalazi u tvojoj skrbi, a ne pitanje stručnosti.
Uvijek je bolje hraniti češće u manjim obrocima, nego sporadično i rijetko u velikoj količini.
Ako imaš problema s redovitom opskrbom kukcima predlažem ti da počneš uzgajati kukce sam - vjerovatno ćeš najlakše i s najmanje utrošenog prostora i vremena uzgojiti argentinske žohare (Blaptica dubia) koji su vrlo bogat izvor proteina za insektojedne guštere. Istovremeno, ove kukce ćeš vjerovatno lako nabaviti jer su unazad nekoliko godina postali standard u prehrani gmazova.

Offline Tinny

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #6 u: Rujan 23, 2009, 22:41:15 poslijepodne »
slazem se sa ninom..kukce minimum 3puta tjedno uz to i vitaminske dodatke moras davati kao sto je nekton,kalcij itd..
=)