Srpanj 24, 2025, 02:19:22 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: problemi s biljnim  (Posjeta: 5211 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline tiestos

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
problemi s biljnim
« u: Rujan 14, 2009, 15:30:46 poslijepodne »
moj akvać je 140l,imam pumpu 1000l/h,,svjetlo 21w!piavilami se kao neka smeđa alga! zemlje nemam nego samo kamenčiće!od preparata aguatan,algovec,popolno gnojivo(mikroelementi,diy co2 ali to meni nekako nefunkcionira! e sad,mene zanima koji uzrok bi mogao bit! jel poćela se jako širit! a da naglasim ja neznam koliko da stavljam ovog algoveca protiv algi i tekućeg gnojiva za bilje! eto pomoć -?
« Zadnja izmjena: Rujan 14, 2009, 15:44:12 poslijepodne od Jurupari »

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
Odg: problemi s biljnim
« Odgovori #1 u: Rujan 14, 2009, 15:44:58 poslijepodne »
molim neka naslov bude u skladu s pravilima. hvala ;)

Offline pega777

• Punopravni član
    • http://www.google.com
« Odgovori #2 u: Rujan 14, 2009, 16:37:50 poslijepodne »
neam iskustva sa sredstvima protiv algi al kolko znam nisu učinkoviti tak da mislim da nema smisla kupovat to...kaj se tekućeg gnojiva tiće trebalo bi ti pisat na njemu kako se dozira ;)
pegaC
Prelog

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #3 u: Rujan 14, 2009, 17:17:19 poslijepodne »
od kuda krenut?

140 lit - 21W - biljke, teško bude to išlo
i još povrh svega dodaješ co2 i gnojiva

kod tebe je svjetlo stvarno preslabo, ispod svih minimuma, bilje (nisi napisao koje) slabo raste i malo troši co2 i gnojiva koje usput i dodaješ, dok ne središ svjetlo (bar 60-70W) nemoj ništa dodavati u akvarij
ako pojačaš svjetlo onda se može pričati o dodavanju co2, makro i mikro elemenata

pozz ....
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline tiestos

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 14, 2009, 19:08:48 poslijepodne »
pa kontam ja to za svijetlo,ali gle sad ovo..ja kad sam uzimao svjetlo on je meni tamo rekao da je zapravo 21w samo kao napismeno! ali tih 21w ide x 5,kao da su te neonke jake,znaći da bi trebalo bit negdje oko 100w ,to je ono oko o,8 po litri! tako da mislim da je to okej što se tićže svjetla! a jako je previše i ovako!sad neznam..

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 14, 2009, 19:10:46 poslijepodne »
vidim ja da treba osnovati Klan High Light na ovom forumu, vas nekoliko na svaki problem s akvarijem kažete da se mora pojačati svjetlo!  :D :D :D :D

jače svjetlo=više algi ako ne dodajše adekvatan i stabilan CO2 i makroelemente (koje vidim da ne dodaješ).

ako je akvarij prilično mlad, smeđa alga je uobičajena pojavam. Da citiram www.theplantedtank.co.uk, da se ne pravim pametan:

Description:   Forms in brown patches on the glass, substrate and plants.
Cause: Usually found in newly setup tanks due to silicates and ammonia as the filter and substrate have yet to mature.
Removal:   Can be vacuumed out or wiped of the glass with a soft cloth. Usually disappears after a few weeks when the tank has matured. Otocinclus will eat it.

Znači, prestani s kemijom, mjenjaj vodu i budi strpljiv. Eventualno bi sugerirao makroelemente, već ako dodaješ CO2 i mikroelemente.

I ovaj tko ti je rekao to za svjetlo, mislim da ti je ili ispričao glupost stoljeća ili ga nisi dobro shvatio.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline tiestos

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 14, 2009, 19:16:43 poslijepodne »
ma neam pojma ni sam... al meni nije jasno kaki će to spektar svjetla bit kad dodam još jednu neonku!betlehem čovjeće..

Offline tiestos

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 14, 2009, 19:32:05 poslijepodne »
neve ja nevjerujem kaki je ono akvarij tamo što si mi link poslao! pre jako... mogu ja povećat svjetlo nije to problem.. samo opet ostaje problem zvan:co2,miko i makroelementi!??? koliko toga dodavati tjedno ili dnevno kako god? co2 mi je diy verzija i sad ja to nekužim uopće!taj mjehurić što izađe u akvarij on odmah ode gore na površinu,koja korist?nikakva.. zato sam mislio da bih bilo dobro nešto što raspršuje te mjehuriće po akvariju a ne zraćni kamen! a te alge ili kako to već nazvat sigurno nije od co2jel sam ga stavio prije dva dana a ovo mi se poćelo nakupljat jedno 2,3 tjedan od kad sam napravio akvarij! sad ga imam jedno mjesec dana. neznam tko je sad to toćno napisao da je to normalno ako je akvarij tek napravljen! eto,,sad ja mislim da je najveći problem u tome što neznam koliko da dodajem te kemije jel ju stavrno ne dodajem puno! eto..hvala na odgovorima

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 14, 2009, 19:59:13 poslijepodne »
Količina gnojiva ti ovisi o CO2. Otapanje CO2 kroz zračni kamen, kao što si sam ustanovio, nije jako efikasno. Osobno sam sa zračnim kamenom zadovoljan samo ako imam i jedan vrh PET boce iznad njega, u kojem se CO2 sakuplja pa na taj način osiguravam koliko-toliko konstantan CO2. Izlaz filtera naravno idem prema tom vrhu PET boce.

Link ti nisam slao da bi se divio akvariju, ili gledao količinu svjetla. Tamo imaš prilično dobar vodič za alge, vjerojatno će ti trebati.

Sad, ako dodaješ male količine makro i mikro elemenata to je ok. Ove alge su rezultat mladog akvarija, usisavaj ih kad mjenjaš vodu i budi strpljiv.

U osnovi, kako se gnoji ti je prilično jednostavno: tjedan dva daješ jednu količinu gnojiva. Ako nisi zadovoljan rastom, dodaješ malo više opet u razdoblju par tjedana. I tako pojačavaš dok nisi zadovoljan, ili dok se ne pojave alge. Preporučam da se prije zadovoljiš, umjesto da se s algama boriš.

Samo polako i sretno  :up:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline tiestos

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 14, 2009, 20:02:45 poslijepodne »
hvala puno.. a ubacivanjem makro i mikro elemenata nije baš efikasno bez co2 jel? i jedno pitanje još ovako:jel znaš možda gdje ima tepih biljke kao što su cuba ili ricia? jel ima to uopće kod nas :'(

Offline tiestos

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 14, 2009, 20:13:28 poslijepodne »
da nemisliš da sam od jućer,danima tražim mahovinu ili cubu i nemogu ju od nikog nać! zato pitam :)

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 14, 2009, 20:29:23 poslijepodne »
Mikro i makro moraš davati u okvirima koliko imaš CO2. Pretjeraj i imaš alge, jer biljkama treba CO2 da bi uspijele prihvatiti makro i mikro elemente.

E sad, ako želiš tepih od cube i riccie, MORAT ćeš riješiti kvalitetan CO2 ali i POJAČATI svjetlo. Te biljke u pravilu traže malo jače uvijete, koje ti za sada nemaš. Plus, što se cube tiče, nemaš hranjivu podlogu koju ova traži. Riccia bi se još dala održavat ako riješiš prije navedeno. Obje biljke se može naći na forumu, ako si strpljiv.

Mahovinu stvarno nebi trebalo biti problem naći...
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline tiestos

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 14, 2009, 20:35:07 poslijepodne »
ma riješio bih ja to sve..samo da je meni nabavit te biljke..mahovinu nemogu nać! to je nevjerojatno..zato bih najrađe prodao cijel akvać kad nemam te biljke:( a po meni su one najvažnije! ma stalno stavljam linkovei  nitko se nejavlja,bilo za neznam koju cijenu:(

Offline tiestos

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 14, 2009, 20:36:53 poslijepodne »
e da..a sadj e pitanje koliko ja stavljam co2 u akvarij? blago rećeno nema pojma koliko je to mjehurića i koliko se to mjeri
 :down:

Offline tiestos

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Rujan 14, 2009, 20:41:02 poslijepodne »
jel bi ricia išla  da stavim zemlju i gore kamenčiće?

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Rujan 14, 2009, 22:04:24 poslijepodne »
mjeri se CO2 drop checkerom, što ti je u osnovi spremnik sa nekom kemikalijom koja reagira sa CO2. proguglaj malo. sad u osnovi ti nemaš pojma koliko CO2 imaš, to je malčice problem. u osnovi i nije problem, ali nema veze.  :D :D

količina CO2 se ne mjeri u balončićima u sekundi.

što se riccie tiče, ona ti je plutajuća biljka koja se trikovima natjera da se drži na podlozi. opet, proguglaj.

budi maštovit kod oglasa, igraj na emocije. ono, stavi slike tužnih pasa i slično  ;)
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • wywh
« Odgovori #16 u: Rujan 15, 2009, 16:29:41 poslijepodne »
vidim ja da treba osnovati Klan High Light na ovom forumu, vas nekoliko na svaki problem s akvarijem kažete da se mora pojačati svjetlo!  :D :D :D :D

:D pa nisam predložio MH rasvjetu od 250W, moraš priznati da 21W na 140 litara je stvarno malo, predložio sam 60-70W, to bi bilo super za dosta biljaka, recimo kod mene je 55W na 45 litara, a planiram ubaciti još oko 20W  :up:

kod tebe nije svjetlo trenutni problem, nego to što dodaješ stvari za koje moraš imati puno više svjetla, s ovim svjetlom ne dodavati co2 i gnojiva, na HC i ricciu zaboravi, kao i na puno ostalog bilja

E sad, ako želiš tepih od cube i riccie, MORAT ćeš riješiti kvalitetan CO2 ali i POJAČATI svjetlo.

ipak smo došli na jače svjetlo, nisam te nagovarao da staviš 1W/lit, već na skromno svjetlo od 0,5W/lit, onih tvojih 21W je stvarnih 21W koji se računa, ono što ti je rekao trgovac zaboravi

i slabo svjetlo i jako svjetlo su za ljude s malo više iskustva, postoje osnove kojih se treba pridržavati ovisno o količini rasvjete, kad odabereš koliko svjetla hoćeš počni razmišljati koje biljke ćeš imati i kako ih održavati

Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline tiestos

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Rujan 15, 2009, 18:54:13 poslijepodne »
koliko meni onda treba svjetla da bih meni glossa blistala u akvariju,jer namjeravam tepih od glosse?

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Rujan 15, 2009, 19:16:30 poslijepodne »
cca 70w sa dobrim reflektorima

Offline tiestos

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Rujan 15, 2009, 19:53:31 poslijepodne »
da odmah iskoristim temu:koja je ova gusta biljka  što raste u vis,ne tepih nego ova kao grm?

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • wywh
« Odgovori #20 u: Rujan 15, 2009, 20:01:35 poslijepodne »
cca 70w sa dobrim reflektorima

:up:

ovisi i koja ti je visina akvarija, ak je jako visok (npr, preko 50 cm) trebat ćeš i više

Offline tiestos

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Rujan 15, 2009, 20:08:01 poslijepodne »
evo dimenzije su 90 dužina,40dužina i 40 širina,mislim kao što je i canibal rekao da bih mi oko 70 w plus reflektori trebalo biti dosta!lega cijeli ću centar osvijetlit ako budem imao manje!

Offline tiestos

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Rujan 15, 2009, 20:08:45 poslijepodne »
više svjetla ne manje :'(

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Rujan 15, 2009, 20:51:28 poslijepodne »
ipak smo došli na jače svjetlo, nisam te nagovarao da staviš 1W/lit, već na skromno svjetlo od 0,5W/lit, onih tvojih 21W je stvarnih 21W koji se računa, ono što ti je rekao trgovac zaboravi

na jače svijetlo smo došli nakon što se čovjek zapitao šta mu treba za tepih od riccie, a ne onda kad smo počeli raspravu.

u osnovi, odustajem. više se ne javljam na ovakve postove.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Rujan 15, 2009, 20:53:56 poslijepodne »

na jače svijetlo smo došli nakon što se čovjek zapitao šta mu treba za tepih od riccie, a ne onda kad smo počeli raspravu.

u osnovi, odustajem. više se ne javljam na ovakve postove.

zato sam ja čekal da vidim gdje leži srž cijele priče oko rasvjete

ajd neve nemoj bit takav, inače cijenim svaki tvoj post jer ima i glavu i rep i k tome drži vodu, ajd ajd ;)