Ja baš nemam iskustva s njima, ali ovi djeeaci dolje imaju, pa ti šaljem jedan copy-paste njihovih textova

--------------------------------------------------
BOJKO
Apistogramme vole meku vodu, malo kiseliju, pH oko 6, meka voda(KH1, GH2) i viša temperatura (26-28°C), tamna podloga, puno bilja, glatko kamenje, te koji korjen, ustvari neku okolinu, koja imitira reke i jezera iz južne Amerike.
Uglavnom , pri takvoj vodi oni postaju "najzadovoljniji" i slobodno možete oeekivati mrijest (ukoliko ih dobro hranite).
Što se tiae prehrane, ko i svaka riba, preferirarju živu hranu ... granulice dobro do?u, ali listiai su im katastrofa.
Ti ciklidi su mirni ali teritorijalni, mužjak jeste onaj koji brani teritorij. Vole da žive u paru a neki vole da žive i u grupama.
To su ikraši, pa ih za vreme mresta najbolje odvojiti u posebni tako zvani mrestni akvarij. Ženka ispušta ikre u koju špilju (saksija, kokosov orah) i kasnije te ikre euva. No za uspešan mrest potrebna je prava voda, te kod kojih vrsti i dodavanje sveže vode. Pored vode i živa hrana jak je podsetitelj mresta.
Apistogramme su jako, jako osetljive na nitrate te nitrite, pa one traže eestu i redovitu zamjenu vode.
Zanimljivo je posebno to što ribe pokazuju svoju ciklidašku narav, ali ne u afriekom stilu, vea u svojem , originalnom ... primjetit aete da se dominanti mužjaci kaee, al tu nema toliko agresije, poraženi jednostavno podvije rep i pokupi se.
------------------------------------------------------------ -----
OCTOPUS
Poceo sam sa ramirezima (tada su oni jos uvek bili u rodu Papilochromis ako se dobro secam) da bi uz njih vrlo brzo dosli A.cacatuoidesi, A.agasizi, A,boreli, ornatipinisi, reitzigi i mnoge druge vrste tako da je u jednom trenutku moja
kolekcija brojala oko petnaestak vrsta ovih divnih i veoma srcanih patuljaka, medju ciklidima.
Moja opsednutost njima je bila toliko velika da sam ih sve prilicno uspesno mrestio sto i nije zapravo neka
velika filozofija jer oni sve odrade sami. Na meni je bio jedino zadatak da im napravim vodu adekvatnu onoj iz
njihove postojbine i obezbedim kvalitetnu i raznovrsnu ishranu. (U to vreme su radnje imam osecaj bile dosta
snabdevenije nego sada i to je cinjenica koja me poprilicno zaboli, danas kada bi zapravo trebalo biti
obrnuto.) Ta ljubav na prvi pogled prema ovim ribama traje i danas mada se moja kolekcija prilicno smanjila na
nekih 5 vrsta a ja kao opravdanje pred samim sobom navodim cinjenicu da mi je to danas ne samo hobi vec i
profesija i da uz njih gajim jos sijaset drugih vrsta.
Pomenute agasizije imam i danas i jos uvek ih mrestim na isti nacin kao i nekada.Pa hajde da podelim to
iskustvo sa onima koje ono zanima.
Kada sam nabavio svoje prve agasizije one ni u kom slucaju nisu licile na one divne ribe iz knjiga, jer su bile
poprilicno mlade. Secam se da sam se u prvom trenutku pomalo razocarao njihovim izgledom ali je moje razocaranje
za oko dva meseca (toliko im je trebali da potpuno odrastu i polno sazru) preraslo u pravo odusevljenje. Tada su
se ribe okitile svojim pravim bojama. Duzina muzjaka iznosila je oko 6,5 cm dok su zenke bile znatno manje nesto
malo ispod 4 cm. Boja muzjaka i zenki se znatno razlikovala. Muzjak je kako to kod ciklida obicno biva (a i
ostatka zivotinjsko