Svibanj 03, 2025, 16:51:12 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: mangrovo drvo  (Posjeta: 3852 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline morino

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
mangrovo drvo
« u: Rujan 09, 2009, 12:44:27 poslijepodne »
Čitam malo po netu i stalno neš o tome pa me zanima;

jer ga ima tko u nekoj kombinaciji u morskom akvariju?
bas bi si htio tako nesto nadoštukat na sistem ako je to moguće pa me zanimaju vasa iskustva?
koliko to brzo raste?

Offline El Enki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
Odg: mangrovo drvo
« Odgovori #1 u: Rujan 09, 2009, 12:48:15 poslijepodne »
kak mislis raste?

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 09, 2009, 12:57:05 poslijepodne »
govorim o živom drvetu koje se zasadi.
znaci zanima me jer ga tko ima?
tj koliko brzo to raste?

Offline Xenia

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Rujan 09, 2009, 16:08:37 poslijepodne »

Imaju ga mnogi, mislim da ga ima Pletko kod nas.
To je dobra stvar, ali je ipak drvo, koje raste brzo i veliko. U suprotnom nema nekog efekta jer i treba rasti brzo, da bi vršilo funkciju pročišćavanja vode ( izvlačenju nitrata- prvenstveno). Treba mu puno svjetla ( najbolje HQI - sa malo žutog spektra- NDL ili sl.) i dosta prostora. Zasadi se u pijesak ( refugiuma ili sl.) , ali raste izvan vode ,pa mu  treba mjesta .
Mangrova pušta korijenje u pijesak, a kroz listove oslobađa sol.Dekorativno izgleda i korisna je .
Xenia

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 09, 2009, 16:19:51 poslijepodne »

Imaju ga mnogi, mislim da ga ima Pletko kod nas.
To je dobra stvar, ali je ipak drvo, koje raste brzo i veliko. U suprotnom nema nekog efekta jer i treba rasti brzo, da bi vršilo funkciju pročišćavanja vode ( izvlačenju nitrata- prvenstveno). Treba mu puno svjetla ( najbolje HQI - sa malo žutog spektra- NDL ili sl.) i dosta prostora. Zasadi se u pijesak ( refugiuma ili sl.) , ali raste izvan vode ,pa mu  treba mjesta .
Mangrova pušta korijenje u pijesak, a kroz listove oslobađa sol.Dekorativno izgleda i korisna je .
di se kod nas može nabavit sadnica?i koju vrstu uzet?
ma tako sam si ja to i zamislio čak mozda koji tank s tim i koja ribica,rak unutra mislim da bi fora izgledalo..
jer utjece na mjenjanje saliniteta?

Offline blue

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 09, 2009, 16:39:31 poslijepodne »
Mangrovo drvo je vecinom samo ukras, količina nutrientsa koju izvadi van je zanemariva tj ne vadi skoro ništa nitrata i ostalih hranjivih tvari iz akvarija van radi vrlo sporog rasta, gotovo nikakvog. Zahtijeva hranjivu podlogu a ne pijesak jer je to stablo koje izvlaci hranjive tvari iz podloge a ne kao alge iz vodene suspenzije. Akvaristi koji ga zele imati i zele da lijepo raste ga drze u slicnoj podlozi kao i posedoniu, podloga vrlo slicna zemlji obogacena fosfatima, nitratima... uglavnom nesto sto se definitivno ne stavlja ni blizu reef akvarija. Vizuelno je lijep te ga neki znaju staviti iza kamenja u akvarij, korijenje u vodi, mangrovo vani ali tako ne traje dugo niti ima ikakvog efekta na filtraciju akvarija.

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 09, 2009, 17:04:00 poslijepodne »
Da znam za to, to su gluposti. Pratim tj pratio sam mangrove filtraciju od 1999-e godine.
Dosta akvarista u svijetu ga koristi ali to je samo za ukras ili tko zeli mangrovo drvo u akvariju kao ukras.
Pravi rast mangrovog drva se dobije u bogatoj i hranjivoj podlozi, montiranja u akvarij, sump, pijesak ili vodenu suspenziju su samo dekoracija za foru, rast mangrova u pravoj podlozi je 10 puta brži, ali ni tada ne predstavlja nikakvu znacajnu kontrolu nutrientsa niti absorpciju, caulerpa ili chaeto alga vade puno vece količine nitrata van ako netko bas zeli koristiti prirodne sisteme za vadenje nutrientsa. Ja osobno koristim koralje za to.

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 09, 2009, 17:12:44 poslijepodne »
Takoder ako pogledas slike mangrovog drveta u prirodi vidjeti ces da (sto je njihov prepoznatljiv znak) je korijenje vani na zraku i razgranato sto vise, to je zbog toga sto mangrovo drvo raste u mocvarama gdje je vrlo mala količina kisika u podlozi te se mangrovo drvo prilagodilo za uzimanje kisika iz zraka, dakle izvan vode. Vecinu hranjivih tvari zima iz muljevite podloge. To su standardne naucne cinjenice, ne akvaristicke.

Offline Bkaradza

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Hrvatska
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #9 u: Rujan 09, 2009, 19:37:33 poslijepodne »
Čitam malo po netu i stalno neš o tome pa me zanima;

jer ga ima tko u nekoj kombinaciji u morskom akvariju?
bas bi si htio tako nesto nadoštukat na sistem ako je to moguće pa me zanimaju vasa iskustva?
koliko to brzo raste?

Vidio sam ja na dosta mista o Mangrovima koje ljudi stavljaju u akvarije ali me nije zanimalo pošto nisam baš mislio stavit stablo da mi raste u akvariju :)

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 09, 2009, 19:46:46 poslijepodne »
veliki tank s jedne strane hrid i mangrovo drvece a s druge otok kao usred morA I DOLE bijeli pjesak mislim da bi to bila bomba