Srpanj 19, 2025, 16:51:17 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Početnik, 250l projekt  (Posjeta: 3855 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline merlin_world

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 42
    • Malawi 280l - prvi izlet
Početnik, 250l projekt
« u: Rujan 06, 2009, 00:58:45 prijepodne »
Pozdrav,

Evo nakon mjeseci premišljanja, kako to već ide, odlučili smo se za kupovinu tj. izradu akvarija po mjeri. Što se dimenzija tiče, uglavnom su diktirane prostorom (113cm dug, 37 dubok), jedino visina nije fiksna. Pošto ciljam na negdje 250l, trebala bi biti 60cm. Čitajući ranije postove i imajući na umu moju malu terminatoricu koja će uskoro prohodati, da bih bio on the safe side, najradije bih se odlučio za 12mm staklo. Da li to jako komplicira i poskupljuje sve skupa? Toplo bih zamolio za savjete i sugestije oko svega ostaloga, trenutno mi se milijun pitanja mota po glavi, npr. da li će postolje od 2x18mm iverice izdržati težinu (cca 330kg po izračunu) ili trebam ići na metalni okvir samo obložen ivericom? Da li trebam predvidjeti u njemu kakav prostor za popratne sadržaje? Što za poklopac? Kako izvesti filter?
Unaprijed zahvaljujem na svakoj pomoći  :up:

Offline staglin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Non bene pro toto libertas venditur auro
Odg: Početnik, 250l projekt
« Odgovori #1 u: Rujan 06, 2009, 07:41:55 prijepodne »
merline kao prvo dobrodosao.... :up:
i dosao si na pravo mjesto...... :up:

evo par savjeta posto sam prvi....
113 je odlicna duzina (moglo je bit i 120 : )
37 je losa dubina...ako vam  akv nije u zidu neka bude barem 50
12mm staklo nepotrebno za tu litrazu (bez obzira na bebace,ja ih imam dvoje)
pokopac????      ima dosta ideja za ga izraditi (kupiti,nabaviti) svakako navrijeme ga nabaviti......

a sad ono najbitnije.....nisi nam reko koje bi ribe....CIKLIDI?????.......pa ne bi pogrijesio ako bi neku Tanganyiku slozio u to...... :D....Sretno sa projektom!!!!!
"Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega."

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 06, 2009, 09:29:17 prijepodne »
kod mene 250 litraša drži komoda 4x18 mm, i drži ali nisam baš najsretniji sa tim riješenjem. nekako mi je stislo onu dasku ispod komode, što nogice skriva.

izbuši si rupe u pozadini postolja za cijevi filtera (ako će biti eksterni) i za žice i to je sve. ako ideš na unutarnji preljevni onda ti ni to ne treba. ali žrtvuješ onda dio prostora u akvariju.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Coolmad666

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #3 u: Rujan 06, 2009, 13:42:06 poslijepodne »
Dobina od 37 ti i baš nije dobra,barem 50 jer na tu dužinu neznam kako će to baš izgledati a i zbog bilja

što se tiče filtera najbolje ti je eksterni sve ovisi koliko love mislis investirati.

Poklopac je možda najbolje kupiti jer ako nije ljepo izveden može da kvari kompletnu sliku akvarija.

Za staklo 10mm
Jebeš pijanstvo ako te nije poslje njega tri dana sramota

Offline ivborosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #4 u: Rujan 06, 2009, 14:05:25 poslijepodne »
gle ak nejde vise od 37 nejde samo si uracunaj i mjesto za poklopac....37cm je super dubina za bilje jer ce svijetlo u vecem intenzitetu bstizat do poda....gledo sam bas dosta salatasa (ljudi koji rade biljne akvariju) uzima dubinu od 40 cm radi svjetla

samo kaj se kod takve dubine trebas ogranicit malo na ribama primjerice to je premalo za skalare i diskuse, ali od toga se moze slozit jako jako ljep akvarij =)

a kaj se tice stakla, netreba ti 12mm to ce ti samo jako jako poskupit cijeli akvarij...ja sam imo od 6 i drzo je dok se nije razletio xD, tak da 8 je cist ok a 10 ono ultra save...

a kaj se tice djece nezna kakva su, kod mene kad dolaze djeca ja im ljepo kazem da se to gleda a ne dira i to je to...stvarno uzivaju pred akvarijem....a sad ak nemas srece i ak ti djete cekicem ili auticem napadne akvarij onda ni 20ka nije sigurna...ali aj sam uvjeren da nebuju
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline Coolmad666

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 06, 2009, 14:41:46 poslijepodne »
A poklopce vidi u aqua terra

evo link

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=34222.0

Offline merlin_world

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Rujan 06, 2009, 16:13:03 poslijepodne »
Hvala na dobrodošlici  i odgovorima ;)

Sorry, pogrešno sam napisao, nije mi dubina 37cm, već širina akvarija, a dubina bi mi bila 60cm. Što se širine tiče, to je maksimalno koliko mogu s obzirom da će se aq. nalaziti u otvoru u ugradbenom ormaru. Što se debljine stakla tiče, vidim da ste se tu svi složili oko 10mm pa će valjda tako i biti, iako mi je ovaj izračun, kojeg sam našao u nekim ranijim postovima, sugerirao 12mm uz faktor sigurnosti 4.
Što se tiče naseljavanja, moram priznati da sam ja to dosada sve zvao ribice :-[, a sada vidim da je ipak malo složenije. Tu su ciklidi, onda i oni imaju tematske podjele Malawi, Tanganyika... Pošto sam u Splitu, ne znam što mi je od organizama uopće dobavljivo ovdje. Kakve su vaše preporuke, trenutno nemam nikakvih preferenci?
Za stalak me Neve jako iznenađuje da se 4x18 uvija. Onda mi je pametnije raditi željezni okvir -? Ideja za eksterni filter mi se više dopada, imate li koji link da vidim kako izgleda ta izvedba? Onda je filter vjerojatno smješten u ormariću ispod?
Tnx. Coolmad, baš ću poslati upit za cijenu poklopca?

Offline Coolmad666

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 06, 2009, 16:38:00 poslijepodne »
Sa postoljima se nije za igrati, moj savjet ti je da odes stolaru da ti napravi ploču od punog drveta koju staviš na tu ivericu. Moraš i uracunati i pjesak podlogu kamennje i to ti je još barem 20kg

Offline merlin_world

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Rujan 07, 2009, 19:49:18 poslijepodne »
Cool, za postolje sam se odlučio, napraviti ću metalni okvir od 30x30 profila i obložiti ga ivericom od 18mm, jedino ću gornju ploču napraviti od 2x18mm. Mislim da će to biti ok.
E sad me muči jedno drugo praktično pitanje, naime otvor u koji će mi doći akvaij je 114x38 i to je fiksno, visina nije. Ako bih se htio odlučiti za princip vanjskog filtera, za kojeg vidim da je dosta raširen na forumu, kolike su max dimenzije akvarija, a da uspijem provuči sve potrebne cijevi?

Offline skatavic

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 25, 2009, 00:29:30 prijepodne »
Svakako metalni profili u postolju. U pet shopu sam vidio originalni stalak za Caymana 230L,sama iverica,ne bih nikad stavio 300KG na to. Sretno i strpljivo sa izradom :klap:

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #10 u: Rujan 25, 2009, 12:28:16 poslijepodne »
dobrodošao...mislim da ti je duljina akvarija ok ali na širini ćeš morati par cm skratiti..iza akvarija ti moraju proči dvije cijevi (kod vanjskog filtera) promjera nekih 2-3 cm i najmanje dva kabela(rasvjeta,grijač) gledaj da kod izrade ormarića koji će ići na knap napraviš i nekakvu rupu,otvor kroz koji ćeš izvući te cijevi i kablove u ormarić da ti ne strši sa vanjske strane(kablovi)..vanjski filter ti ide u ormarić ispod akvarija tako da si napravi bar jedna vratašca i jedan dio sa kojom policom jer tu svaaašta stane