Kolovoz 03, 2025, 19:56:36 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Gdje kupiti kamen  (Posjeta: 11580 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline joke44

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Gdje kupiti kamen
« u: Rujan 04, 2009, 12:20:46 poslijepodne »
Gdje kupiti jadranski , a gdje tropski kamen u Zagrebu - preporuke i cijene.

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
Odg: Gdje kupiti kamen
« Odgovori #1 u: Rujan 08, 2009, 11:57:34 prijepodne »
svi su pametni ali kad trebaš pomoč nema nikoga :(
Ima 3 dučana za tropski iaki neki i jadranski prodaju pod tropski :o
Ako još uvijek neznaš pošalji mi PM ;)

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #2 u: Rujan 08, 2009, 13:04:38 poslijepodne »
tropski, dobar i zdrav je u Viliju što znam , oko 130 kn, kod Psychoreefera je bilo, za Belugo ne znam , nisam duže bio...

Jadranski kamen za kupiti nisam viđao u zadnje vrijeme, u biti zadnjih par godina, a mislim da baš i nije pretjerano legalno, pa trgovci izbjegavaju takve aranžmane...

Još sam nešto mislio napisat i Daretu, ali nema smisla... Njegov potpis je također dovoljno jasan kao i moj :D

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #3 u: Rujan 08, 2009, 15:08:32 poslijepodne »

Moja je sestra umjetnička keramičarka i takve bi se stvari dale napraviti sigurne i korisne a da ne spominjem zaštitu okoliša.
Šefe šta veliš na soluciju??

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #4 u: Rujan 08, 2009, 15:38:46 poslijepodne »
ne vidim sliku...

spominješ keramičarku sestru pa pretpostavljam da je nešto vezano uz izradu kermaike... reef keramika, umjetni kamen i slične điđe se vani rade i u DIY varijanti... ima poprilično planova i recepata na netu... doduše, nisam se niakd s problematikom zamarao, ali mislim da je čak i kod nas moguće nabavit materijal za dobar reef kamen nabavit.. velim čak i kod nas jer sam čuo da jučer u Pevecu i Bauhausu nije bilo ni gletera za kupit običnih :D :D

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #5 u: Rujan 08, 2009, 15:49:36 poslijepodne »
ne vidim sliku...

spominješ keramičarku sestru pa pretpostavljam da je nešto vezano uz izradu kermaike... reef keramika, umjetni kamen i slične điđe se vani rade i u DIY varijanti... ima poprilično planova i recepata na netu... doduše, nisam se niakd s problematikom zamarao, ali mislim da je čak i kod nas moguće nabavit materijal za dobar reef kamen nabavit.. velim čak i kod nas jer sam čuo da jučer u Pevecu i Bauhausu nije bilo ni gletera za kupit običnih :D :D

to ti je zbog recesije i otpuštanja radnika i zatvaranja odjela građevine, a ne zbog reefovaca :D

Offline Bkaradza

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Hrvatska
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #6 u: Rujan 08, 2009, 21:48:04 poslijepodne »
Ja ću imat nešto jadranskog kamena (jadranski koraljni kamen) ali je kompletno mrtav i očišćen. Kad napunim svoj akvarij onda ću znat i koliko će mi kamena ostata viška (ali prema ovome što znam oko 20ak kg minimum)...

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #7 u: Rujan 08, 2009, 22:38:51 poslijepodne »
sad sam vidio filmić..odlično je lik to složio..mrak  :up:

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #8 u: Rujan 09, 2009, 18:50:23 poslijepodne »
napokon da stavim nešto korisno

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #9 u: Rujan 10, 2009, 16:01:10 poslijepodne »

Razmisli i o reef keramici: nije iz zagreba, ali blue ju salje na kucnu adresu.
Keramike mislim da ima i na stepenicama u Belugu.
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #10 u: Rujan 10, 2009, 17:55:00 poslijepodne »
Tamo je pravi koralj i to po 85 kn a dali bi i živi iz njihovih akvarija po istoj cijeni!!

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 10, 2009, 18:01:28 poslijepodne »

izmedu reef keramike i suhog kamena uvijek bi uzeo kamen a mislim da je i povoljniji.

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #12 u: Rujan 10, 2009, 18:49:03 poslijepodne »
Tamo je pravi koralj i to po 85 kn a dali bi i živi iz njihovih akvarija po istoj cijeni!!

??
Ovaj...sto si ti to napisao? Ne kuzim nista.

izmedu reef keramike i suhog kamena uvijek bi uzeo kamen a mislim da je i povoljniji.

Mislim da je danas keramika stvarno dobro odradjena, sto izgledom, sto funkcionalnoscu, tako da bi kod mene cijena presudila!
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline blue

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 10, 2009, 19:40:53 poslijepodne »

Zasto?
Suhi kamen je prije bio zivi i pun zivota, zatim je stavljen na sunce da sve u njemu i sa njega ugine tako da je cijela struktura tog kamena puna otpada i smeca sto se vidi po kasnijim rezultatima gdje 90 % korisnika tog kamenja (pogotove one katastrofe koja je bila dostupna prije godinu dvije tkz slonove noge  :D )ima krcat akvarij algama i cijanobakterijom na koje zatim potrose tisuce kuna da bi ih se rijesili.
Kamenje koje mi koristimo za reef akvarije, svejedno da li tropski ili jadranski je porozne karbonantne strukture koja djeluje kao spuzva na sav moguci otpad koji se absorbira unutar tih pora. Jednostavan primjer je kad se alge pojavljuju uvijek na jednom te istom mijestu, akvaristi ga ocetkaju a drugi dan su alge natrag, zato jer je kamen upio otpad, fosfat se moze vezati sa karbonatnom strukturom kamena te trebaju proci mijeseci prije nego sto se odstrani sa tog mijesta uz dobru filtraciju. Uostalom uvrijezeno je pravilo da se ne koristi staro kamenje iz starih akvarija pri izradi novog jer je to kamenje upilo sav moguci otpad iz akvarija koje ce otpustati u novom, to je opcepoznata cinjenica u reef akvaristici. Zasto onda kupovati kamenje koje je krcato organskog otpada?
Just curious.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #14 u: Rujan 10, 2009, 20:47:44 poslijepodne »
potpisujem ovo gore..nikad mrtvi kamen (više) u akvarij ... ukoliko bih ga imao, prvo bi bilo par tjedana čišćenja sa sodom kaustikom, pa u vodu , pa opet soda, pa voda ,pa za svaki slučaj opet :D

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Rujan 10, 2009, 21:27:59 poslijepodne »
potpisujem ovo gore..nikad mrtvi kamen (više) u akvarij ... ukoliko bih ga imao, prvo bi bilo par tjedana čišćenja sa sodom kaustikom, pa u vodu , pa opet soda, pa voda ,pa za svaki slučaj opet :D
obicna RO voda koja se promjeni par puta i poslje stavi u akvarij u kojem ima nesto zivog kamenja i ko bomboncic.

Offline bolek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #16 u: Rujan 10, 2009, 21:41:13 poslijepodne »

Znaci li to onda da bi se i keramika trebala mjenjat nakon par godina kad se natalozi otpad
Zasto?
Suhi kamen je prije bio zivi i pun zivota, zatim je stavljen na sunce da sve u njemu i sa njega ugine tako da je cijela struktura tog kamena puna otpada i smeca sto se vidi po kasnijim rezultatima gdje 90 % korisnika tog kamenja (pogotove one katastrofe koja je bila dostupna prije godinu dvije tkz slonove noge  :D )ima krcat akvarij algama i cijanobakterijom na koje zatim potrose tisuce kuna da bi ih se rijesili.
Kamenje koje mi koristimo za reef akvarije, svejedno da li tropski ili jadranski je porozne karbonantne strukture koja djeluje kao spuzva na sav moguci otpad koji se absorbira unutar tih pora. Jednostavan primjer je kad se alge pojavljuju uvijek na jednom te istom mijestu, akvaristi ga ocetkaju a drugi dan su alge natrag, zato jer je kamen upio otpad, fosfat se moze vezati sa karbonatnom strukturom kamena te trebaju proci mijeseci prije nego sto se odstrani sa tog mijesta uz dobru filtraciju. Uostalom uvrijezeno je pravilo da se ne koristi staro kamenje iz starih akvarija pri izradi novog jer je to kamenje upilo sav moguci otpad iz akvarija koje ce otpustati u novom, to je opcepoznata cinjenica u reef akvaristici. Zasto onda kupovati kamenje koje je krcato organskog otpada?
Just curious.
I'm Normally Not a Praying Man, but If You're up There, Please save Me Superman

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Rujan 10, 2009, 21:57:57 poslijepodne »
obicna RO voda koja se promjeni par puta i poslje stavi u akvarij u kojem ima nesto zivog kamenja i ko bomboncic.

Zasto bi se to dogodilo? Ili mislis da ro voda ima toliko niski pH da bi otopila otpad vezan uz karbonate? Ako na to mislis onda krivo mislis posto ro voda kao i voda iz slavine ima isti pH, samo sto je ro voda cista.
Ili mislis da postoji neka magicna opcija ro vode da na sebe veze i otopi otpad? Da je to istina svi bi pili ro vodu i zivjeli 200-300 godina.

Offline Bkaradza

• Punopravni član
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #18 u: Rujan 10, 2009, 22:34:02 poslijepodne »

Ja kupio mrtvi kamen dobro ga očistio i stavio u akvarij skupa sa par komada živog kamena i uopće nemam nikakvih problema sa algama, ciano bakterijama i sličnim glupostima. Bitno je mrtvi kamen totalno očistiti od svega unutra a moj je bio skoro 9 miseci u vodi koja se minjala svako 15 dana...

Offline bolek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #19 u: Rujan 10, 2009, 22:47:56 poslijepodne »
Neznam zasto se nije pokazalo moje pitanje a ono je za blua: da li treba onda i keramiku mjenjat nakon 2 ili 3 godine kad se zapuni smecem
I'm Normally Not a Praying Man, but If You're up There, Please save Me Superman

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Rujan 10, 2009, 22:48:34 poslijepodne »
Vecina reef akvarista bas nema volje cistiti kamen 9 mijeseci, takoder vecina nema pristup moru pa trebaju kupovati sol za izmijenu mora svakih 15 dana u 9 mijeseci sto bi ih na kraju kostalo vise od premium zivog kamenja.

Offline Bkaradza

• Punopravni član
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #21 u: Rujan 10, 2009, 22:54:00 poslijepodne »
Vecina reef akvarista bas nema volje cistiti kamen 9 mijeseci, takoder vecina nema pristup moru pa trebaju kupovati sol za izmijenu mora svakih 15 dana u 9 mijeseci sto bi ih na kraju kostalo vise od premium zivog kamenja.

Nisam ima volje ni ja to radit ali kako akvarij još uvik nije u pogonu onda sam eto očistio kamen samo tako.  Ipak mislim da na kraju svatko odluči što i kako napraviti i to je to. Netkome je draži jadranski drugom tropski a treći izabere reef keramiku i mislim da nitko od ove imaginarne trojke nije pogriješio u izboru.

P.S. ja sam kamen čistio u običnoj vodi pošto je bia mrtav pa nisam ništa što sam trebao sačuvati u njemu..

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Rujan 10, 2009, 22:56:42 poslijepodne »
Neznam zasto se nije pokazalo moje pitanje a ono je za blua: da li treba onda i keramiku mjenjat nakon 2 ili 3 godine kad se zapuni smecem
Prije ces u tom slucaju promijeniti akvarij jer ako dodes u situaciju da ti je keramika toliko puna otpada da je treba promijeniti nakon 2-3 godine po mom misljenju onda je keramika najmanji problem.

Vecina sto prodaje staro morsko kamenje po oglasima ga prodaje jer im nesto ne stima sa akvarijem, da im stima onda to kamenje nebi mogli ni izvaditi jer bi ih koralji i ostali zivi svijet zazidao.

Prednost kod keramike je sto startas sa cistim kamenom, dakle ona nema nista u sebi, nikakav otpad, nikakvo smece te je puno laksi start. To je naravno moje misljenje a uostalom i misljenje nekih trenutno najpoznatijih i najrenomiranijih ljudi u morskoj akvaristici kao sto je Klaus Jansen koji radi sve svoje akvarije, vrijednosti par sto tisuca eura pa na gore samo sa reef keramikom. Po njegovom misljenju reef keramika je najbolji izbor za aquascape.

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #23 u: Rujan 10, 2009, 23:25:50 poslijepodne »
Keramika ima cijenu zbog umjetničke vrijednosti i unikatnosti ali sam produkt (ulazna cijena) nije skup. Zato se ja i mislim baciti na proizvodnju za svoj akvarij i ako se kome svidi može se priklju
 Mislim ispeći 1/4 m3  pa pola mogu i ustupiti za koju sitnicu iz vaših akvarija.

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Rujan 10, 2009, 23:32:46 poslijepodne »
Da ne bi bilo zabune reef keramika korsti poseban materijal za izradu, to nije standardna keramika od koje radu ukrasni suveniri, tanjuri... za svakodnevnu upotrebu, takoder postoji specijalan sistem da se dobije unutrasnja poroznost koja mora biti specificna u mikrone kao i unutrasnja struktura mreza, kanala... itd.

Ne tvrdim da je ti ne mozes napraviti nego da to nije isto sto i obicna keramika, btw inace radim i sa standom (nakit/suveniri) i prodavao sam keramiku godinama sa covijekom koji je radi sto metara dalje od mene, to nije isto.