Srpanj 20, 2025, 06:16:11 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: CO2  (Posjeta: 2111 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline acme386

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
CO2
« u: Rujan 01, 2009, 22:16:30 poslijepodne »
Pozdrav svim akvaristima. Poveden nekim tekstovima resio sam da napravim CO2 generator i difuzor.
Sad,sama izrada nije teska medjutim nesto mi se cini da neradi kako treba. Za generator klasika boca od 2l i jedna od 0.5l. Stavio sam 400gr secera,jednu kafenu kasicicu suvog kvasca, i pola sode bikarbone.Za difuzor sam koristio pumpu za fontanu(3 eura) i plastiku dijalizatora (na slici se vidi kako izgleda). Treba li po vasem cenjenom misljenju jos nesto dodati ili oduzeti.

Unapred Hvala.

Dejan 

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
Odg: CO2
« Odgovori #1 u: Rujan 02, 2009, 08:37:15 prijepodne »
dobrodošao, pozdrav i tebi   :a015:

provjeri sve spojeve, sigurno negdje iz sistema izlazi CO2, najbolje da sve spojeve (cijev - čep) silikoniraš, slabi spojevi su 99.99% uzrok greške

ovakva smjesa je i kod mene, CO2 izlazi nakon cca 2 sata, samo ja ne stavljam sodu jer je voda ionako jako tvrda
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline Ozoman988

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #2 u: Rujan 02, 2009, 23:56:34 poslijepodne »
Vrlo vjerojatno spoj, meni se doduse dogodilo da mi je kvasac bio otvoren na vlaznom pa je otisao kvragu. 99% spoj  :up:
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline pega777

• Punopravni član
    • http://www.google.com
« Odgovori #3 u: Rujan 03, 2009, 15:57:08 poslijepodne »
ej. jučer sam i ja napravil isto takav difusor i to navečer i pogodi šta me ujutro dočekalo  :dead: sve ribe onak ošamućene,ancistrusi su hvatali zrak i fala bogu imal sam pripremljenu vodu tak da je jedna izmjena gotovo sve popravila.a onda jedan nesretan kori onak lagano ošamućen došao do difuzora i otišao gore po "zrak" tj udahnul je co2 i pao je dolje direkt na šljunak.kasnije je još par sati se okretal i nažalost uginul je :punch:.time saMo oću reč svima nek budu oprezni jer je ovaj difuzor dosta učinkovit. ja imam aq od 75 l i sad sam stavil da se filter koji raspršuje co2 gasi zajedno s lampama nadam se da bude dalje sve ok.dobra vijest je da je i microsorum (ako je to uopće moguće jer je u užasnom stanju) perlao  :down:
pegaC
Prelog

Offline Triput

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #4 u: Rujan 04, 2009, 14:27:32 poslijepodne »
Vidio sam da ima za kupiti onaj spoj za spajanje dvije cijevčice koji ima unutra šerafić za reguliranje protoka. Mislim da je to namijenjeno za razdijeljivanje cijevčica za zrak. Zanima me bi li funkcioniralo da na diy CO2 stavim taj razdjelnik (il kak se već zove) tako da mogu smanjiti ili ako je moguće potpuno zaustaviti protok CO2 preko0 noći. Ukoliko bi se zatvorio u potpunosti izlaz CO2, bi li se dogodilo nešto (čitaj eksplozija :) ) s bocom?

Offline pega777

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 04, 2009, 15:21:17 poslijepodne »
vjerojatno nebi bil bum nego sam čul da najprije počinje popuštat po spojevima ali bi se dao ja mislim regulirat. ali ako imaš složen difuzor s raspršivačem samo isključi pumpu/filter koji raspršuje co2 i mjehurići budu ti se minimalno otapali preko noći.
pegaC
Prelog

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #6 u: Rujan 04, 2009, 15:27:19 poslijepodne »
ja sam kupio taj spoj u pet centru od firme Karlie za 5-6 kuna (2kom) i ništa ne valja.... svejedno kako okrenuo ne zatvara - protok isti ... bili su neki koji su koštali 15-20kn komad ... možda suti bolji
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline Triput

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 04, 2009, 16:48:17 poslijepodne »
Još nemam nikakav sistem, tek planiram napravit pa se informiram. Ne bi se raspršivalo preko filtera nego bi za difusor koristio običan zračni kamen.

Nabavit ću vjerojatno taj skuplji onda pa javim ak valjaju ;)

Offline Ozoman988

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #8 u: Rujan 04, 2009, 20:49:48 poslijepodne »
Ja sam sebi isto uzeo te "razvodnike", nis ne valjaju, ocaj, na jednome mi je sarafic puknuo cim sam dotaknuo, a na drugome kak god ti okretao - isto.
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline pega777

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 05, 2009, 11:33:20 prijepodne »
kolko ti je litara aq ? meni je u 75 bez problema filter raspršivao co2 dan i noč i sve je bilo ok
pegaC
Prelog

Offline Triput

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 05, 2009, 15:41:43 poslijepodne »
Imam 96 litara. Ma i mislim si da ne bi bilo problema ako bi ispuštao po noći, ali ako se može izbjeći zašto ne?

Offline pega777

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 05, 2009, 18:25:42 poslijepodne »
može se izbjeći al ja se usudim reći da nebi bilo nikakvih problema i da budeš u budućnosti (skoroj :)) htel napravit difuzor da se ipak za trunku bolje otapa :D jer meni je u početku bilo spojeno na filter raspršivać i nisam baš bio zadovoljan mahovina nije perlala,riccia neš sitno.onda sam napravio co2 difuzor ko ovaj  samo bez da ga filter raspršuje.e to je već bilo bolje (možda i idealno) i preko noći isto sve ok. mahovina i riccia lijepo perlale.treći,prethodno opisan pokušaj nije bil nimalo uspješan  :( . kontrolirati prek noći jedino možeš tako da cijev pukneš van.
pegaC
Prelog

Offline Triput

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 05, 2009, 20:08:06 poslijepodne »
Vjerojatno budem htio složiti malo bolji difusor ali mi je za sad ovo najjednostavnije, a pošto mi akvarij nije baš bujan (još) mislim da će poslužit.

Offline Triput

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 12, 2009, 08:58:34 prijepodne »
Gotov je reaktor i za sad fino radi. Za malu bocu sam iskoristio bocu za vodu za bicikl. Ona ima čep gore koji se lako može otvoriti/zatvoriti po želji, tako da preko noći samo otvorim čep i CO2 izlazi linijom manjeg otpora kroz čep u sobu, a ne preko cijevčice u akvarij.

Offline sifra100

• Punopravni član
  • život je bajka !!!!!!!!!
« Odgovori #14 u: Rujan 12, 2009, 13:07:52 poslijepodne »
može se izbjeći al ja se usudim reći da nebi bilo nikakvih problema i da budeš u budućnosti (skoroj :)) htel napravit difuzor da se ipak za trunku bolje otapa :D jer meni je u početku bilo spojeno na filter raspršivać i nisam baš bio zadovoljan mahovina nije perlala,riccia neš sitno.onda sam napravio co2 difuzor ko ovaj  samo bez da ga filter raspršuje.e to je već bilo bolje (možda i idealno) i preko noći isto sve ok. mahovina i riccia lijepo perlale.treći,prethodno opisan pokušaj nije bil nimalo uspješan  :( . kontrolirati prek noći jedino možeš tako da cijev pukneš van.

a dali se tko od vas sijetio preko noci imat upaljenu na najjace pumpu za zrak. ipak bilje po noci koristi kisik iz vode a preko dana co2 (fotosinteza). ja sam imao tako nariktano u par biljnih akvarija da kad se gasi svijetlo da se pali pumpa za zrak , i ujuto obrnuto. a diy co2 cijelo vrijeme stoji u akvariju i sve pet.
ma život je lijep ???????

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #15 u: Rujan 12, 2009, 20:41:00 poslijepodne »
generalno, co2 se dodaje kad ima dosta bilja i kad su ostali uvjeti zadovoljeni (svjetlo, makro, mikro, dobra podloga ...)

ako su svi uvjeti zadovoljeni teško da može biti problema preko noći, ujutro co2 ima malo više, navečer malo manje i tak u krug ... ovo sve je iz mog iskustva, imam diy i co2 pere i noću i danju
do viška co2 može doći i danju ako ga se puno šiba u akv a nema potrošnje istog
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.