Ovo sam ja dobio od Faune tu ima dosta o mrijestu neonki
Ako si mislio kako da nadjes infuzoriju, to nije u opste tesko, sam je pravis. Za pravljenje infuzorije treba da kupis jednu bananu, da je ogulis i pojedes.

A zatim koru banane ubacis u neku posudu (moze i flasa) sa vodom i ostavi to na svetlosti da stoji 2-3 dana . Nakon tog vremena izvadi koru od banane i sacekaj par minutada se voda smiri i videces na povrsini vode bele fleke , to je infuzorija (mikroorganizmi) . E sa tim hranis tek izlezenu mladj. Inace ovo isto mozes uraditi ako ubacis malo sena u posudu sa vodom, ne mora bas banana da bude.
Akvarijum gde mrestis ribu nesmes koristiti za ishranu da se ne bi remetili strogi parametri i da nedobijes NH3 i NO2 u tom akvarijumu .U tom slucaju opet bi zabrljao sa mrestom neizlezena ikra bi stradala. Rekao sam ti da parove samo ubacujes kada trebaju da bace ikru (uvece) i odma ih vadis (sutradan) . Drugi akvarijum gde spremas parove ne mora da bude iskljucivo samo sa neonkama ali moras u tom akvarijumu prilagodjavati parametrepriblizno mresnom akvarijumu,kako ne bi bilosokakada ih prebacujes uvece da se izmreste. Znaci mozes imati i druge ribe u tom akvarijumu ali bolje je da su same jer kako i sam kazes, one ne mogu da dodju do hrane od ostalih riba. Zato je pozeljnoimati poseban akvarijum za p. neonke.
Resetka na tom mresnom akvarijumumoze da posluzi jer roditelji mogu da pojedu ikru ako ih na vreme ne izvadimo. Mada, cim se zenka izmresti treba izvaditi taj par.
Tek izlezene p.neonke (posle 4 dana od mrescenja) ,hranis sa infuzorijom a nakon toga prelazis na tek izlezenu artemiju (artemija izlezena nakon 24 h )

Sto se tice raspoznavanja polova ,hm...trebace ti malo iskustva u tome. U principu muzjaci su nesto vitkiji ,dok su zenke malo krupnije i zaobljenijeg stomaka(zbog ikre), narocito pred mrescenje to je i te kako primetno. Da bi bio 100% siguran zamoli nekog iskusnijeg da ti to pokaze kako se razlikuju polovi, ovako preko posta je malo i nezgodno ali nadam se da me shvatas ovo sto tiobjasnjavam. Jos da dodam,... ako budes uspeo da zapazis, plave prugese isto razlikuju ,kod zenke je ona vijugava a dok je kod muzjaka ravnija.
Zec, najbitnije da odaberes mlade i tek polno zrele parove a dalje ce sve ici prirodnim tokom. Dok pripremas akvarijum za mrest, ti neonke obilato hrani ali same u nekom drugom akvarijumu ,nemoj u zajednickom kako ti radis. Naravno da mora biti ziva hrana jer jedino tako postices ribe na mresta uporedo snizavas pH vrednost i tvrdocu vode . To je iz razloga sto kada ih prebacis u akvarijum gde ces ih mrestiti da ribe ne dozive soka kada bi se to desilo,tada opet nista od mresta

.
Nadam se da si ovaj deo shvatio , dva akvarijuma moras imati , jedan gde polako pripremas uslove za mrest(mrestiliste) a drugi gde ih polako pripremas na uslove (kiselost i tvrdocu vode).
Kada sve spremis, tada odvajas parove i ubacujes u spremljeni akvarijum za mrest. To cinis uvece pre nego sto ugasis svetlo u akvarijumu i to samo jedan par (1 muzjak + 1 zenka). Ujutro bi trebalo da muzjak i zenka izbace i oplode ikru. Ako tada ne bude bilo nista, sacekajdan ,dva paces videti da li ce se mrestiti ili ne.Ako i tada ne bude bilo nista ,promeni par.
Ovo sto sam ti rekao , to ti pricam sto sam stotinu puta g