Lipanj 29, 2025, 20:01:07 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: zuto uha kornjaca  (Posjeta: 23252 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline TITO

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
Odg: zuto uha kornjaca
« Odgovori #75 u: Kolovoz 28, 2009, 00:06:05 prijepodne »
Mislio sam na temperturu vode,jel nije ista?
jeste ... tu nedgje 26-27 stepeni, ali temparatura suncanja je takodjer vazna.
Ove kornjace se jako puno vole suncati, i u zatocenistvu se za njih koristi HQI rasvjeta
(sto bi inace i za trachemys vrste trebalo)
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline Dombe

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
« Odgovori #76 u: Kolovoz 28, 2009, 00:07:47 prijepodne »
Ja sa rasvijetom nemam problema,moje imaju najbolju moguću rasvijetu-sunce,i u njemu jako puno uživaju. :)

Offline p.luka

• Punopravni član
« Odgovori #77 u: Kolovoz 28, 2009, 00:10:03 prijepodne »
jer one vole drustvo sad neznam nis o toj kornjaci pa mi recite vidim da sve kornjace puno jedu hihi

Offline Dombe

• Punopravni član
« Odgovori #78 u: Kolovoz 28, 2009, 00:11:51 prijepodne »
Ne vole one baš društvo,ostani na jednoj.Vole one puno jesti ali moraš paziti koliko im daješ jesti jer pretjerivanje hranom,pogotovo mesom nije dobro za kornjačino zdravlje.

Offline p.luka

• Punopravni član
« Odgovori #79 u: Kolovoz 28, 2009, 00:14:38 prijepodne »
pa kupit cu joj kasnije jos jednu to kad opremim akvari i to sve to je svakako necu ostat na jednoj ja cu 2 i to je dovoljno a pod sta spadaju ti racici jer to meso kao sta je to to je nes odvratno hh

Offline Dombe

• Punopravni član
« Odgovori #80 u: Kolovoz 28, 2009, 00:18:23 prijepodne »
pa kupit cu joj kasnije jos jednu to kad opremim akvari i to sve to je svakako necu ostat na jednoj ja cu 2 i to je dovoljno a pod sta spadaju ti racici jer to meso kao sta je to to je nes odvratno hh

I jedna je dovoljna.I ako nekako možeš da ponekad upotrijebiš zarez ili točku da te bolje razumiješ šta pričaš. :D
Račići su račići :D,bezkralježnjaci,samo što su ovako u jako osušenom stanju :D,nemaju nikakve hranjive vrijednosti.

Offline BoO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
« Odgovori #81 u: Kolovoz 28, 2009, 00:22:54 prijepodne »
Teško ćeš ju naći u Osijeku. Ta vrsta je bila samo par mjeseci u pet shopu,više ih nigdje nema. I molim te nemoj kupovati još jednu jer nemaš uvjete ni za jednu,a kamoli dvije. Ak stvarno voliš tu svoju koju sad imaš onda za njezino dobro nemoj kupovati još jednu nego njoj priušti normalne uvjete. Početnik si,sad kad vidiš kak to sve funkcionira sa akvarijem/terarijem češ polako steći iskustva. Dovoljna ti je ta kornjačica koju imaš!!!

Da i to sam zaboravio reči: MOLIM TE da upotrebljavaš REČENIČNE ZNAKOVE!

Offline p.luka

• Punopravni član
« Odgovori #82 u: Kolovoz 28, 2009, 00:27:23 prijepodne »
a bojim se da nece bit usamljena ljudi o ovom sam prico s jednim cvojekom reko mi je jednom u mjesec dana napuni kadu onak punu vode jer to ima puno vise neg terari litara vode stavi kornjacu untra neka naravno voda bude 26-30c pusti je 30m nek se ispliva i sve nek roni dojdi nahrani je pusti nek se malo odmori promjeni joj vodu u  terariu ili gdje vise i pusti je unutra ukljuci grijac filter i svjetlo!!!! ja to radim i bude sretan sta kazete   :up: ili  :down:

Offline BoO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
« Odgovori #83 u: Kolovoz 28, 2009, 00:40:45 prijepodne »
Samo pročitaj ovo što smo ti mi rekli i poslušaj savjete. Primjeni to i biti češ sretan,a još sretnija tvoja kornjača. Probaj joj što prije nabaviti akvarij sa potrebnom opremom i počni ju pravilno hraniti!!!

Offline p.luka

• Punopravni član
« Odgovori #84 u: Kolovoz 28, 2009, 00:45:49 prijepodne »
od nedjelje do srijede dobivam 250kn i sad je pitanje vremna to haha al bit ce moj rafo sretan sam sto mi voli grist prste hihi volimo se jednostavno :)

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #85 u: Kolovoz 28, 2009, 07:23:11 prijepodne »
Pitanje za Tita:

Ove kornjače najčešće u trgovinama vidim pod nazivom Graptemys pseudogeographica kohni, ili samo Graptemys kohni. Radi li se o sinonimima s G. p. pseudogeographica ili su u pitanju različite podvrste? Općenito mi je taksonomija ovog reda konfuzna i nalazim kontradiktorne podatke.

Offline Dombe

• Punopravni član
« Odgovori #86 u: Kolovoz 28, 2009, 10:59:23 prijepodne »
Graptemys pseudogeographica kohni je podvrsta Graptemys pseudogeographica pseudogeographica,isto kao i Graptemys ouachitensis ouachitensis koja se isto mogla nači u pet shopovims.Vidjeti ćemo što će TITO reći ali mislim da je ovo točno.

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #87 u: Kolovoz 28, 2009, 11:12:44 prijepodne »
Pitanje za Tita:

Ove kornjače najčešće u trgovinama vidim pod nazivom Graptemys pseudogeographica kohni, ili samo Graptemys kohni. Radi li se o sinonimima s G. p. pseudogeographica ili su u pitanju različite podvrste? Općenito mi je taksonomija ovog reda konfuzna i nalazim kontradiktorne podatke.
Vrsta Graptemys pseudogeographica ima dvije podvrste:
G.p.pseudogeographica i G.p.kohni. Razlikuju se vrlo lako po šarama na glavi.
Neznam tocno tko je htjeo postaviti podvrstu G.p.kohni u samostalnu vrstu Graptemys kohni
ali se u glavnom to nije nikad prihvatilo, kao sto i nije trebalo inace bi odmah
mogli sve uzimati kao samostalne vrste. Donje slike prikazuju razliku izmedju te dvije podvrste.
« Zadnja izmjena: Kolovoz 28, 2009, 11:45:47 prijepodne od TITO »

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #88 u: Kolovoz 28, 2009, 11:22:40 prijepodne »
Graptemys pseudogeographica kohni je podvrsta Graptemys pseudogeographica pseudogeographica,isto kao i Graptemys ouachitensis ouachitensis koja se isto mogla nači u pet shopovims.Vidjeti ćemo što će TITO reći ali mislim da je ovo točno.
Krivo se izrazavas. Nemozes reci: Graptemys pseudogeographica kohni je podvrsta Graptemys pseudogeographica pseudogeographica. Jer nemoze jedna podvrsta biti podvrsta druge podvrste.
Mozes reci: G.p.kohni je podvrsta od  G.pseudogeographica kao sto je G.p.pseudogeographica podvrsta od G.pseudogeographica.
Druga stvar: Graptemys ouachitensis ouachitensis. Mjesas jednu podvrstu skorz druge vrste u ovu vrstu...
Ne cudi me ako netko najkasnije sada prestane citati ovaj moj post jer postaje i meni zapetljan ...
Graptemys ouachitensis ouachitensis je podvrsta G.ouachitensis i nema veze sa pseudogeographicom.
A da je se ouachitensis mogla kupiti u ZG ja nemogu komentirati jer nisam vidio,
ali bi osobno to sa oprezom razmatrao, jer se "ouachita" moze zamjeniti lako sa
G.p.pseudogeographicom ako netko nije upucen u Graptemys vrste.

Offline Dombe

• Punopravni član
« Odgovori #89 u: Kolovoz 28, 2009, 11:28:33 prijepodne »
Meni nije zapetljan :),vidim da sam dvaput napisao pseudogeographica,nisam tako mislio.
Uglavnom koliko znam one bi trebale nešto bolju filtraciju i protok vode jer žive u brzim potocima,jel tako?

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #90 u: Kolovoz 28, 2009, 11:42:49 prijepodne »
Uglavnom koliko znam one bi trebale nešto bolju filtraciju i protok vode jer žive u brzim potocima,jel tako?
Neznam, mozda ja definiram pogresno "potok". Ali njih nalazimo u rijekama, od sporotekucih pa do brzih.
Potoci su preplitki i premali za njih. A sto se filtracije tice. I za crvenouhe trebamo kvalitetnu vodu,
tako da je nebi tu pravio neku razliku. Ja koristim Eheimove vanjske, za jedne i za druge. A i drzim ih zajedno.

Offline Dombe

• Punopravni član
« Odgovori #91 u: Kolovoz 28, 2009, 11:44:51 prijepodne »
Mislio sam brzim rijekama.E da vidio sam da i kod tebe sa mošusnima pliva kornjača slična žutouhoj ili je to nešto drugo?

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #92 u: Kolovoz 28, 2009, 11:48:35 prijepodne »
Mislio sam brzim rijekama.E da vidio sam da i kod tebe sa mošusnima pliva kornjača slična žutouhoj ili je to nešto drugo?
Vjerovatno si vidio sliku onog hibrida kojeg sam imao izmedju crvenouhe i zutouhe.
Da drzao sam ih zajedno. Inace mosusne mozes drzati zajedno sa crvenouhima ako imas mjesta.
U tvom slucaju ih nebi iznosio van, jer nemnas nista od toga ako mosusne drzis vani.

Offline Dombe

• Punopravni član
« Odgovori #93 u: Kolovoz 28, 2009, 11:51:28 prijepodne »
Pa jel nebi crvenouhe napale mošusne,ženka crvenouhe ima 20 cm i neznam da li bi bilo sigurno  stavit mošusnu koja ima 8cm,i teško da bi mogle plivati kad bi otišle na dubinu od 1,5 metra ili nebi?

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #94 u: Kolovoz 28, 2009, 12:03:04 poslijepodne »
Pa jel nebi crvenouhe napale mošusne,ženka crvenouhe ima 20 cm i neznam da li bi bilo sigurno  stavit mošusnu koja ima 8cm,i teško da bi mogle plivati kad bi otišle na dubinu od 1,5 metra ili nebi?
Prije svega: Daleko smo otisli u offtopic. Otvori temu za takva pitanja.
Ne. nebi crvenouha napala mosusnu. Meni nije nijedan slucaj dodanas dan poznat.
Crvenouha nedozivljava odoratusa kao konkurenciju, kao sto to rade neke zenke (pretezno u premalim smjestajima)
Mosusne se mogu drzati zajedno sa nekim Pseudemysima, Chrysemysima, Graptemysima i Trachemysima
... ako im se uvjeti pruze koje i mosusnima odgovaraju. Nema svatko metar i pol dubine u svom smjestaju.
Metar dubine nije problem ako je u vodi dobra struktura, ako nema granja,
panjeva i tih stvari onda naravno da nije dobro. Osobno mi je cak i poznat slucaj
privremenog drzanja Sternotherus minor u vanjskom smjetsaju od dubine od jednog metra.

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #95 u: Kolovoz 28, 2009, 13:05:37 poslijepodne »
A da je se ouachitensis mogla kupiti u ZG ja nemogu komentirati jer nisam vidio,
ali bi osobno to sa oprezom razmatrao, jer se "ouachita" moze zamjeniti lako sa
G.p.pseudogeographicom ako netko nije upucen u Graptemys vrste.

Kako ne, sjeti se da sam ti slao slike jednog primjerka iz pet shopa (kad je dosla i P. texana) pa si mi rekao za karakteristicne pjege iznad i ispod usta. Te kornjace su godinu-dvije bile jako ceste u Hr. pet shopovima.

Sorry za offtopic...
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #96 u: Kolovoz 28, 2009, 13:24:05 poslijepodne »
Kako ne...
Te slike su iz HR pet shopa? Nemogu se sjetiti da sam te slike vidio.
To na slici jeste u glavnom "ouachita".

Offline p.luka

• Punopravni član
« Odgovori #97 u: Kolovoz 28, 2009, 13:51:49 poslijepodne »
moj rafo je veci od tog na slici ako zelite stavit cu ja jos slika od svog rafe al mi sam recite kak smanji do kraja a ne onak da bude preko cijele stranice  dns sam kupio piletinu i ono crveno meso govedinu... dobio je neke jos vitamine za oklop to mu je kao desert

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #98 u: Kolovoz 28, 2009, 15:38:33 poslijepodne »
Vrsta Graptemys pseudogeographica ima dvije podvrste:
G.p.pseudogeographica i G.p.kohni. Razlikuju se vrlo lako po šarama na glavi.
Neznam tocno tko je htjeo postaviti podvrstu G.p.kohni u samostalnu vrstu Graptemys kohni
ali se u glavnom to nije nikad prihvatilo, kao sto i nije trebalo inace bi odmah
mogli sve uzimati kao samostalne vrste. Donje slike prikazuju razliku izmedju te dvije podvrste.

Zahvaljujem!
Kornjače nisu u fokusu mog interesa, ali volim čitati o svim vrstama gmazova. Kako nemam u biblioteci niti jednu noviju knjigu koja bi se bavila taksonomijom kornjača (koja je , obzirom na broj vrsta, stvarno komplicirana i gotovo da konkurira taksonomiji reda Squamata) pokušao sam iscrpiti informacije s interneta, ali tu se uistinu nađe svačega.

P.S. Hvala Koriju za dobre slike ouachita-e

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #99 u: Kolovoz 28, 2009, 18:18:33 poslijepodne »
Zahvaljujem!
Kornjače nisu u fokusu mog interesa, ali volim čitati o svim vrstama gmazova. Kako nemam u biblioteci niti jednu noviju knjigu koja bi se bavila taksonomijom kornjača (koja je , obzirom na broj vrsta, stvarno komplicirana
Internet zaista nije pouzdana za informacije zbog toga.
Nema veze o kojem se jeziku radilo. Nadju se zastarijele stvari i na Engleskom, i na Njemackom.
Taxonomija kornjaca je stvarno nesto sto se redovno mjenja, nazalost. Napisao sam jedan clanak koji ce u sljedece vrijeme izaci na portalu, bas u pogledu taxonomije o kornjacama.
Neznam kako je kod drugih gmazova, ali cini mi se da su Testudines "najkompliciranije" po tom pitanju.