Srpanj 20, 2025, 11:47:32 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Neomegapolis multifasciatus iliti shellcity za multifasciatuse  (Posjeta: 10647 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline drlessa

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • Lokacija: Novi Sad, Vojvodina, Serbia, Europe, Earth, Solar System, Milky Way....
  • F0
    • Xtreme aquaristika
Neomegapolis multifasciatus iliti shellcity za multifasciatuse
« u: Kolovoz 23, 2009, 12:12:50 poslijepodne »
Pozdrav svima,

kao što rekoše neki vaši članovi, mogao bih lično predstaviti svoj shell city  :)

Nekoliko podataka a samom akvriju:

Dimenzije: 
130x60x33

Enterijer: 
- Fini kvarcni pesak granulacije 0,063-0,355 mm bele boje
- nekoliko manjih komada kamena
- školjke raznih veličina, nekoliko vrsta

Ideja za pravljenjem ovakvog akvarija je nastala iz čiste ljubavi ka školjkašima i želji da im pružim što je moguće bolji dom.

evo par slika i par video zapisa pa nakon toga sledi kako sam došao na ideju da naprvim ovako nešto i šta sam  i kako uradio.

Ako neko ima neko pitanje, rad sam odgovoriti.

*    *    *

Kako u vreme kada sam zeleo da pazarim skoljkase na trzistu nije bilo Lamprologus similis-a (klasifikacija riba iz Neolamprologus i Lamprologus i kontra je cesta, neki ljudi neke ribe svrstavaju u Neolamprologus, neki u Lamprologus...) resio sam da  pazarim Nelamprologus multifasciatuse.

Neolamprologus multifasciatus je JEDINI PRAVI patuljasti ciklid iz jezera Tanganyika koji zivi u koloniji i uz to je najmanji pozati ciklid u jezeru. Kolonije multifascijatusa, shodno kolicini skoljki, povrsini prostiranja kolonije i sl. mogu da broje i do 500 riba.

Postoji teorija da se, iako zive u kolonijama, kod njih ustvari stvaraju parovi i da evenutalno jedan muzjak ima vise zenki. Cini mi se da je ta teorija ispravna i da se ustvari njihova "kolonijalnost"  ogleda u nekoj vrsti tolerancije i deljenju zajednickog zivotnog prostora. Na primer, niti jedna odrasla riba nece nauditi nekoj manjoj ribi, pojesti i sl. Oterati je mozda hoce ali je pojesti nece. Na primer, ono sto sam primetio je da odrasli muzjak, iako nije otac nekih malaca dozvoljava da se malci smeste kod njega u njegovoj skoljci dok zenke, s druge strane, nisu rade da im se "nepoznati" malci motaju oko skoljke pogovoto ako je bacila ikru, sto je u neku ruku i normalno ponasanje.

Tesko mi je da to objasnim,da objasnim kakava vrsta kolonije je to, ali oni jednostavno zive u parovima ili u harem varijanti ali u jednoj velikoj zajednici. Kod multifascijatusa, ako imaju dovoljno prostora zapravo ne postoji "pravi" dominatni muzjak, svaki muzjak moze imati svoju zenku/zenke, ali naravno, ako je zenki manje, onaj najjaci ili najveci ce imati prvenstvo u odabroitu zenki za parenje i pri samom odobaru svoje "maticne" skoljke.

Zanimljivo je s druge strane cinjenica da muzjak, ako smatra da nema dovoljno protora za sirenje kolonije, ne dozvoljava mrest ostalih "subdominatnih" muzjaka iako oni imaju svoje zenke,kao i da u slucaju manjka prostora, muzjak je spreman da pojede ikru (najverovatnije neoplodjenu) i samim tim ne dozvoli povecanje broja malaca.

Pripremiti akvarijum za multifascijatuse znaci nabaviti sto je moguce veci broj skoljki, dobro ih ocistiti, oprati i napraviti bukvalno "zgrade" i to po dva tri "sprata" visine. U tim uslovima kolonija ce se extremno brzo razviti i povecati. Naravno, ukoliko niste u mogucnosti da im napravite "skoljkograd" tridesetak skoljki na desetak riba je sasvim ok i u njima ce se oni dobro osecati, uzivati i mrestiti.

Sto se tice podloge...IZBEGAVAJTE VELIKE KOLICINE PESKA! Ljudima je interesantno posmatrati njihovo ponasanje dok besomucno kopaju i pomeraju pesak. Naime, kada ima dosta peska oni ga non stop premestaju i sklanjaju ,prave neke "tunele" ispod kamenja... Sve je to lepo samo sto njih pesak zapravo NERVIRA i iritira i oni zapravo zele da ga ukone sa svog poseda/teritorije. Oni nisu kao ostali skoljkasi koji svoje skoljke zatrpavaju tako da se samo ulaz iste vidi, istina je da kod multifasciatusa tako ponekad izgleda ali to je samo zato jer je "komsija" izbacio svoj teret i smetnju (citaj pesak) i poluzatrpao ili zatrpao susednu skoljku. Signatusi, speciosusi, meleagrisi, ocellatusi i ornatipinisi su MAJSTORI kopanja i oni to vole...multifascijatusi NE!

Fact:
Sexfasciatusi se sexaju i onda dobijemo male sexfasciatuse.
Multifasciatusi se ne sexaju, jer kad bi se sexali opet bi dobili male sexfasciatuse....
Multifasciatusi se multaju!!!!

Offline drlessa

• Novi član
  • *
  • Lokacija: Novi Sad, Vojvodina, Serbia, Europe, Earth, Solar System, Milky Way....
  • F0
    • Xtreme aquaristika
Odg: Neomegapolis multifasciatus iliti shellcity za multifasciatuse
« Odgovori #1 u: Kolovoz 23, 2009, 12:15:16 poslijepodne »
Da se vratim na moja iskustva i pocetak sa ovim ribama...

Prvo pitanje je bilo koliko komada kupiti, nakon kraceg razmisljanja, i preracunavanja koliko para sam u mogucnosti da odvojim za ribe, uzeo sam 6 odraslih primeraka. Moram da priznam da se covek potrudio da mi odabere 3 muzjaka i 3 zenke, po sistemu 3 vece i tri manje, sto ipak nije moralo da znaci da sam po velicini ribe dobio ono sto sam zeleo, jer su ribe bile iz dva razlicita mresta te je postojala mogucnost da sam dobio tri starije i tri mladje ribe. Ipak, imao sam srece! Dobio sam, kasnije se ustanovilo, 3 muzjaka i 3 zenke, kasnije se takodje ustanovilo da i nije toliko bitno da li ima odnos 3/3, sto vise zenki to oblje, no bitno je samo da pri kupovini dobijete makar jednu zenkicu, sve posle ide samo od sebe...

U samom pocetku, zbog nepostojanja odgovarajuceg praznog akvarijuma u kom bih samo njih mogao da drzim, smestio sam ih u akvarijum sa mladim Lamprologus signatus-ima (kog sam ranije vec opisao/opisao svoje iskustvo sa tom vrstom) i sa Altolamprologus „Sumbu dwarf“-ovima.

Iako je multifascijatus riba „sa stavom“ nisu mogli da se „odbrane“ od napadnih Sumbua koji su naravno zeleli ceo akvarijum i sve skoljke u njemu samo za sebe... Moram napomenuti da na 15tak riba koje sam drzao u tom akvarijumu, sve skoljkasi, imao sam samo 16 skoljki...od kojih su sve sem 2 bile „useljive“/pogodne za stanovanje...

Bilo je malo guranja po pitanju zauzimanja skoljki ali je akvarijum sam po sebi bio dovoljno velik da primi sve ribe i da svaka riba , makar privremeno, ima svoje malo ali znacajno parce teritorije...

Cim sam bio u mogusnocti da sve skoljkase razmestim u posebne akvarijume, po vrstama, to sam i ucinio. U tom akvarijumu su ostali multifascijatusi (akvarijum sa povrsinom dna 50 x 50). Dobili su nove skoljke, rasporedio sam ih po akvarijumu i strpljivo iscekivao prvi mrest...

Dobio sam nekoliko saveta koje sam iskoristio. "pokretac" mresta kod multifascijatusa je promena temperature vode. Savet koji sam dobio sam primenio. Drzao sam temperaturu nekih 10 dana na 26 C pa sam je podigao na 28 C. Posle nekih 10 dana drzanja na 28 C skinuo sam za jedan stepen i tako sam ostavio...

Rezultat: dva mresta u kratkom roku iliti dvadesetak malaca  :)   :)   :)

Kako nisam imao dekapusliranu artemiju, a da je buckam nisam imao adekvatnih uslova niti vremena, hranio sam ih sera miropanom od starta. Nisam se nesto preterano optericivao, tipa da spricem pored i u skoljku ubrizgam hranu kako bi malci sigurno imali hranu "pred nosem", vec sam je "posipao" po povrsini vode. Tok vode i pumpa za vodu su obavili svoj posao i postepeno hrana je padala dole.

Iako mi nisu savetovali da stavljam skoljkase u akvarijum sa unutrasnjim trokomornim filterom ipak sam se za isti odlucio s tim da sam zazor kuda ulazi voda u filter maximalno smanjio i na isti zalepio, sa unutrasnje strane filtera, silikonsku mrezicu za komarce. Nisam imao niti jedno "uvlacenje" malaca do sada, barem ih nisam bio svestan.

Kako se kolonija iz meseca u mesec povecavala, shvatio sam da nema potrebe da se vise igram sa temperaturom ovde i nisam se, nakon prva dva "podesavanja", vise bavio time. Ribe su rasle, mnozile se... u jednom momentu bilo ih je preko 70 komada...

Nisam bio previse "probirljiv" sto setice hrane koju sam im davao, a bogami nisu ni oni. Sve sto su jeli i sto i danas jedu su: miropan, dekapsulirana artemija, tetra diskus i tetra pro.

Iako sam imao mogucnost da ih hranim tetra pro colorom, nisam se odlucio za tu hranu ,jer jedina razlika izmedju tetra pro i pro colora, pored razlike u ceni, to sto pro color budzi boju ribama, sto , mutlifascijatusima apsolutno nije potrebno, ne bacajte pare uzalud...

Fact:
Multifasciatusi se ne sexaju, jer kad bi se sexali opet bi dobili male sexfasciatuse....

Offline drlessa

• Novi član
  • *
  • F0
    • Xtreme aquaristika
« Odgovori #2 u: Kolovoz 23, 2009, 12:20:27 poslijepodne »
Kako se kolonija sada prosirila sa pocetnih 6 na cirka 50 riba, resio sam da im pruzim bolji, komforniji smestaj. (podatak iz trećeg meseca ove godine)

Probelm je bio nabaviti dovoljan broj skoljki za "operaciju skoljkograd". Naime, namenio sam im akvarijum sa povrsinom dna 120x60, trebalo je makar pola t povrsine napuniti skoljkama, pa jos dodati makar jedan/dva sprata u pojednimim delovima...težak posao, pravi izazov...

Ipak, uz malo vise maltretiranja i vijanja skoljki, uspeo sam da obezbedim jednu "kutijicu" punu skoljki.

Oprao sam i pripremio skoljke, to je bogami trajalo dva dana i pre par dana sam im u potpunosti pripremio novi dom.

Prva zamisao mi je bila da pripremim 500 komada, ali kada sam poceo da ih spremam, video sam da ce to  da potraje, te sam smanjio kolicinu u nadi da ce biti dovoljno...ako usfali koaj skoljka, lako cu dodati.

Ocistio i pripremio sam ukupno 345 skoljki od kojih sam 325 propisno potopio i postavio u akvarijum. Bitno  je u potpunosti ih potopiti jer u suprotnom skoljke im je neupotrebljiva. Ovih 20 komada "viska" sam dodao drugim skoljkasima..da se ne osecaju zapostavljenim...

Sada, mojih pesedetak Neolamporlogus multifascijatusa se "sepuri" u svom novom domu, trebalo im je samo 5 minuta da se u potpunosti opuste i da se priviknu na novu sredinu i da krene koskanje oko novih skoljki.

Kako su vec apsolutno navikli na mene i moju pojavu (blejanje s druge strane stakla minimum pola sata dnevno, ne racunajuci hranjenje i isto to blejanje po sat/dva dnevno kada sam ih tek doneo kuci kao i kada su prvi put poceli da se mreste, apsolutno ne obracaju neku preveliku paznju na mene, sem kada su gladni i cekaju hranu) sada mogu jos vise da uzivam u posmatranju ovim malih zvercica. Oni imaju novi dom u kom ocekujem da ce se kolonija u "kratkom" roku udvostruciti...opet sam im povecao temperaturu...neka, samo neka se mreste...

Svakom ko se nije okusao sa Neolamprologus multifasciatus-ima iskreno preporucujem da ih nabavi i da se "oprobaju" sa njima. Fenomenalne su ribe, mogu se drzati u malim akvarijumima (imate moj primer, pedesetak riba na povrsini dna 50x50 i nije bilo nikakvih problema) sto je mnogima bitno jer nemaju svi bas puno mesta.

Uzivajte u slikama "skoljkograda".   :)

Fact:

Offline drlessa

• Novi član
  • *
  • F0
    • Xtreme aquaristika
« Odgovori #3 u: Kolovoz 23, 2009, 12:24:00 poslijepodne »
Novosti iz kolonije (podatci iz šestog meseca ove godine)

Proslo je 3 meseca od kako su multifasciatusi dobili novi dom. Kako ih je bilo 50tak nisam zeleo da se više „igram“ sa trigerima za mrest, pustio sam da sve ide svojim prirodnim putem.
Namestio sam temperaturu na 26 C pojačao malo filtraciju u smislu da sa malo pojačao filter masu i stavio jaču pumpu da gura vodu i sve sam tako ostavio.

Odustao sam od stavljanja neke druge vrste sa njima u ovaj akvarijum jednostavno sam želeo tj. želim da vidim dokle će se kolonija širiti. Iako sam poprilićno siguran da npr. leptosome neće predstavljati nikakakvu pretnju malim multifasciatusima, jednostavno sam tako odlučio. No, naravno ovo se može veoma lako promeniti...

U međuvremenu sam neke druge ribe menjao za 2 muzjaka i 2 zenke koje nisu u krvnom srodstvu sa mojim ribama. Imao sam neke ribe koje su mi bile „višak“ te sam iste zamenio za ova dva para  kako bih „pojačao“ koloniju i osvežio krv. Osveženje krvi zapravo očekujem docnije kada se malci pomešaju.

Prijem ove 4 ribe je bio dobar, naravno morao sam da dodam nekih 20tak skoljki  i neko kamenje da izbacim kako bi im napravio prostor za zivot. Pored standardnog šepurenja i sitnih „pograničnih“ čarki nista strašnije/značajnije se nije desilo.

Posle nekih 10tak dana video sam malce novopridošlih riba. 

Trenutan broj riba u ovom akvarijum je preko 100 komada , tačan broj nije moguće ustanoviti zbog velike površine dna kao i velikog broja skoljki , da ne spominjem veličinu i brzinu malaca. Moje mišljenje je da ih ima između 130 i 150 komada, do toga sam došao po nekom sistemu brojanja koji mi se cini adekvatnim.

Moram da napomenem da sam nekih 30tak riba koje su bile „polno zrele“ (moji malci, mrest mojih prvih matičnih riba) poklonio nekim svojim prijateljima i oni su počeli sa mrestovima...

Pokretač mrestova je  očito dobra stvar, pokazalo se tako. Kad sam „experimentisao“ sa tim imao sam samo dobre rezultate, ali očito je da ako se ribama pruži dobar i kvalitetan dom, konstantna i kvalitetna hrana, voda tj. filtracija, za konstantne mrestove nije potreban nikakav „veštački“ pokretač.

Moram da napomenem da ne praktikujem često menjanje vode po sistemu 1/3, malo sam se vise pouzdao u kvalitetan filter i kvalitetnu pumpu kojom imam dobar, mogu slobodno reći jak protok vode za ovaj akvarijum i za ovu vrstu (1200 L/h) i na redovno „dodavanje vode“. Naime, ostavio sam jedan deo akvarijuma nepokrivenim te voda slobodno isparava i svakih 5-7 dana dodajem po 10tak litara sveže hladne vode bez bilo kakvih hemije.

Ljudi savetuju da se 1/3 vode menja jednom u 7 dana, apsolutno se slazem se sa činjenicom da je menjanje vode jedna od najbitnijih stvari u održavanju kvaliteta vode,ali, ja sam rešio da veće menjanje vode radim jednom u 20tak dana.

Ne mogu da Vam opišem kako je lepo videti koliko su se ribe navikle na moje prisustvo, malte ne niti jedan se ne zabije u školjku kada sedim i posmatram ih.

Čak i oni minijaturni multiji veličine do 5mm sasvim opušteno krenu na hranu, počnu da se penju gore kada im bacim hranu i kada dođem da ih posmatram retko kada se uplaše malo obrate pažnju na mene neki čak i priđu staklu na tren,ali uglavnom posle minut-dva, kao da nisam tu...

Ovih dana ću morati da malo preradim akvarijum, moraću da izbacim kamenje sa desne strane akvarijuma i da dodam nove školjke, nekih 100tinjak komada kako bi se kolonija mogla dalje šitiri.

Fact:

Offline drlessa

• Novi član
  • *
  • F0
    • Xtreme aquaristika
« Odgovori #4 u: Kolovoz 23, 2009, 12:31:08 poslijepodne »
Kolonija je idalje u usponu, dostignut je broj od oko 200 riba i sve se dosta dobro slažu.

Na video snimcima koje sam gore postavio, vidite najnoviju i poslednju postavku akvarija, izbacio sam gomilu kamenja koja je bila na desnoj strani (odustao sam od ubacivanja neke druge vrste s kojima bi delili akvarij) u cilju da ubacim još školjki koje su im neophodne zbog broja riba koji se tu nalazi.

Pripremio sam oko 300 novih školjki i ubacio ih, malo su dragičije od starih (boja im nije ista) ali multijima to ne predstavlja problem.

Zaključno sa današnjim danom, u akvariju se nalazi oko 600-700 školjki, na nekim mestima u dva/tri nivoa, oko 200 riba i par komada kamena.

Higijeničari su mi neki puževi, ne znam im naziv ali znam da veoma dobro rade svoj posao. Ne praktikujem nikakvo "sifoniranje" tj. čišćenje dna,sve to oni sami sređuju i regulišu. Ono što je interesantno, multifasciatusi sa svim "dobro podnose" prisustvo ovih puževa, dopuštaju im da se "šetaju" oko školjki,ali uzalak u iste im nije dozvoljen i svaki pokušaj je sprečen.

Nadam se da Vam se sviđa moj Shell city i da sam nekog od vas sada naveo na razmišljanje da nešto ovako napravi sam. Verujte, nije teško, samo dobra volja i ljubav ka ovim malim stvorenjima...to je sve što vam je potrebno.  :)
Fact:

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #5 u: Kolovoz 23, 2009, 12:38:33 poslijepodne »
 :grupnjak: majstore.  :up: :D i dokle misliš tako? očito ti ne pada ni napamet da bi u aq stavio još koju vrstu?!?  8)

Offline drlessa

• Novi član
  • *
  • F0
    • Xtreme aquaristika
« Odgovori #6 u: Kolovoz 23, 2009, 12:46:48 poslijepodne »
Da, nemam nameru stavljati druge vrste u ovaj akvarij, ovo je samo za njih. Specifično ponašanje multija, dobar suživot sa pripadnicima svoje vrste ili kolonija je nešto što samo oni imaju i ne želim im to kvariti.

Imam ideju da ih "prebacim" u još veći akvarij, dimenzija 200x65cm, govorim o korisnoj površini dna,da im pružim još veći i kvalitetnije dom, da vidim dokle će se širiti, ali nisam siguran da li ću. Problem mi predstavlja premeštaj 200 riba od kojih negde oko 60-70 su ispod 1cm veličine...

No videćemo šta će i kako će sve na kraju ispasti...
Fact:

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #7 u: Kolovoz 23, 2009, 12:47:33 poslijepodne »
Mangupići mali!  :) Super izgledaju u tako velikom broju i u tako velikom tanku. Zaista impresivno.

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #8 u: Kolovoz 23, 2009, 12:50:47 poslijepodne »
Da, nemam nameru stavljati druge vrste u ovaj akvarij, ovo je samo za njih. Specifično ponašanje multija, dobar suživot sa pripadnicima svoje vrste ili kolonija je nešto što samo oni imaju i ne želim im to kvariti.

Imam ideju da ih "prebacim" u još veći akvarij, dimenzija 200x65cm, govorim o korisnoj površini dna,da im pružim još veći i kvalitetnije dom, da vidim dokle će se širiti, ali nisam siguran da li ću. Problem mi predstavlja premeštaj 200 riba od kojih negde oko 60-70 su ispod 1cm veličine...

No videćemo šta će i kako će sve na kraju ispasti...
:klap: to se zove ljubav (čitaj: ovisnost).  8)

Offline zosorli

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #9 u: Kolovoz 23, 2009, 13:27:29 poslijepodne »

Nadam se da Vam se sviđa moj Shell city i da sam nekog od vas sada naveo na razmišljanje da nešto ovako napravi sam. Verujte, nije teško, samo dobra volja i ljubav ka ovim malim stvorenjima...to je sve što vam je potrebno.  :)

Tank je super a pogotovo sa toliko stanovnika :klap: :klap:
Vjeruj da mozda i jesi X-(, evo moja djeca bi da imaju takav akvarij,ili ce mi :punch:,(naravno ovo je sa malo sale).Ali ozbiljno me nagovaraju da njima tako nesto bude u sobi.Pokusati cemo nesto izmudrovati :up:.
Hvala na toliko informacija :up:.

Offline drlessa

• Novi član
  • *
  • F0
    • Xtreme aquaristika
« Odgovori #10 u: Kolovoz 23, 2009, 13:31:24 poslijepodne »
Verujte mi jeste ovisnost kao što reče aquabot.

zosorli uopšte nije problem da se ovako nešto napravi samo malo volje ti treba a ribe ćemo obezbediti,ima ih,kao što i sam vidiš....

Zaboravio sam da napomenem da je za pravljenje ovog akvarija korišćeno staklo od 6mm što je dosta jeftino. Naravno uz par ojačanja.

Ovim putem želim da uputim lep pozdrav Vele bit-u i Faber-u, lepo j videti Vas i ovde  :up:
Fact:

Offline zosorli

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #11 u: Kolovoz 23, 2009, 13:36:19 poslijepodne »

zosorli uopšte nije problem da se ovako nešto napravi samo malo volje ti treba a ribe ćemo obezbediti,ima ih,kao što i sam vidiš....

Ok,nema problema ja ti javim na pp, :up:jos jedno hvala :up:.

Offline Vele bit

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Kolovoz 23, 2009, 15:45:50 poslijepodne »
Zahvaljujem na pozdravu  :zagrljaj: Nisam dugo bio na www.shelldwelers.com ,morat ću malo svratiti da vidim što ima novog. Nisam ti ni pepoznao nick koliko me dugo nije bilo.

Offline kero

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
    • www.kids-snowboard.com
« Odgovori #13 u: Kolovoz 23, 2009, 16:34:13 poslijepodne »
dobar tekst, dobre slike, dobar aq :klap: :klap: :klap:

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #14 u: Kolovoz 23, 2009, 16:46:36 poslijepodne »
odlično!kao ljubitelj multifasciatusa moram ti reći da si im odličan dom složio i da znaš znanje!  :klap: :klap: :up: :up: i ovaj mi se tank za mutliće do sada najviše sviđa!
što više kućica njima super ehhe! :klap:
e htjedoh reći,pa ti već imaš similise no???

nešto mi je poznat tank ... ?? pa to si ti frende??? :D :D  :D

dobro nam došao na forum frende! :zagrljaj: :up:
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline drlessa

• Novi član
  • *
  • F0
    • Xtreme aquaristika
« Odgovori #15 u: Kolovoz 23, 2009, 17:07:27 poslijepodne »
Hvala ,

bolje Vas našao.

DrLessa aka Warlord  ;)
Fact:

Offline Vele bit

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Kolovoz 23, 2009, 18:24:43 poslijepodne »
Hvala ,

bolje Vas našao.

DrLessa aka Warlord  ;)
I mislio sam da si to ti! Dobrodošao! Drago mi je da si nam se pridružio. Od tebe se zaista ima što naučiti,uživam čitajuči tvoje tekstove. :up:

Offline drlessa

• Novi član
  • *
  • F0
    • Xtreme aquaristika
« Odgovori #17 u: Kolovoz 23, 2009, 18:41:52 poslijepodne »
Sve sto znam, spreman sam podeliti. Naranvno, ne kazem da sam uvek u pravu ali ono što sam iskusio to delim sa ljudima.  :)
Fact:

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #18 u: Kolovoz 23, 2009, 19:16:14 poslijepodne »
E pa od tebe sam dosta naucio 8)
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #19 u: Kolovoz 23, 2009, 19:27:48 poslijepodne »
e ovo mi je prva liga! :klap: :up:

Offline drlessa

• Novi član
  • *
  • F0
    • Xtreme aquaristika
« Odgovori #20 u: Kolovoz 23, 2009, 20:21:44 poslijepodne »
Hvala puno, ovaj je samo za multiće, oni su skroz posebna vrsta, potpuno drugacija od svih riba u jezeru.

Ljudi pravite ovo,nećete se pokajati...
Fact:

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #21 u: Kolovoz 23, 2009, 20:52:40 poslijepodne »
Imam multiće u jednom malom od nekih 65l.Stalno se mrijeste,ali moram ti reći da im ja ne mjenjam temp.vode.To tak stoji kako je i nema frke.Ovo što kažeš za izmjenu vode,promjenim onako,sram me reći,malo rijeđe,ali to njima ništa ne smeta.Moje iskustvo govori da su to jako otporne i nezahtjevne ribe.
Vidiš,za pjesak nisam znala,da ih to živcira. -?

Offline drlessa

• Novi član
  • *
  • F0
    • Xtreme aquaristika
« Odgovori #22 u: Kolovoz 23, 2009, 22:44:59 poslijepodne »
Nama je interesantno da gledamo kako oni kopaju i kako ga prenose levo, desno...ALI njima baš i nije, stoga, moja preporuka je multifasciatusi=minimum peska, ocellatusi=maximum peska...   ;)
Fact:

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #23 u: Kolovoz 23, 2009, 22:57:49 poslijepodne »
Nama je interesantno da gledamo kako oni kopaju i kako ga prenose levo, desno...ALI njima baš i nije, stoga, moja preporuka je multifasciatusi=minimum peska, ocellatusi=maximum peska...   ;)
AMEN! e i što više kućica
a za ocellatuse ne znam..oni zatrpavaju svoje kućice jel?
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #24 u: Kolovoz 24, 2009, 01:27:06 prijepodne »
ja cu te samo pozdraviti i zazeliti ti dobrodoslicu na forum ;)
ostalo sve znas  :klap: