Srpanj 22, 2025, 06:43:13 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Prijedlozi o izboru riba i svega moguceg  (Posjeta: 3188 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Meowth

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Prijedlozi o izboru riba i svega moguceg
« u: Kolovoz 22, 2009, 02:58:19 prijepodne »
Prvo veliki pozdravim...

Reko da nikoga ne zamaram svojim pitanjim, citao sam i preturao po forumu o svemu sto me interesovalo. Vec duze vrijeme cackam oci su mi ukocene i zamalo poispadale :rolleyes:!
Nasao sam po neke odgovore ali nista precizno...

Nego da predjem na pitanja i mucenje clanova foruma  :)

Imam akvarijum poprilicno dugo prelazio sam sa manjih od 10-ak litara pa na malo veci sada sam dogurao do nekog od 80 litara (nije veci zato sto sam htjeo da stani na luk koji odvaja kuninju i dnevni boravak pa je zato i malo cudnih dimenzija 70x24 i dubine 47 volio bih da je veci  :)), ali moj problem nastaje u tome sto su mi majstori koji su radili akvarijum stavili staklo od 6mm pa tako da se bojim puniti toliko vode

1) Citao sam negdje da se za ojacanje mogu zalijepiti silikonom trake od stakla na vrh akvarijuma i da ce ga to ojacati sta da radim???

Oformio bih sve ponovo u akvarijumu.. sto se tice tla koliko sam shvatio moze se iskoristiti zemlja za cvijece (kao jeftinije rjesenje)ali on se treba neko vrijeme namakati

2)da li u posebnom lavoru i kojom procedurom pa jel tek onda je stavljam u akvarijum pa preko nje sloj sljunka pa sadim biljke???

3)Koje mi ribice i biljke preporucujete za pocetak u novom planiranom akvarijumu,za sada imam neonke, Black Molly, kuli-kuli i cistaca tla onaj sa rogicima :), a biljke su mi uvenule :-[

Imam jos i mangov panj,obicni spuzvasti filter, grijac i planiram praviti stijenu od siporeksa.

3)Koji bi mi filter bio bolji razmisljao sam o kupovanju nekog ugljenog mislim da nije puno skup???

Mislim da je za sada to sve od pitanja ali bice jos pod pitanj  :)

Zahvaljujem se jos jednom ako ne na odgovorima par na citanju mojih pitanja!

Offline svizac

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Odg: Prijedlozi o izboru riba i svega moguceg
« Odgovori #1 u: Kolovoz 22, 2009, 17:16:58 poslijepodne »
Pozdrav kolega pa da kreneno sa odgovorima:
1.da to ce ga ojacati i mozes staviti te letvice,ali mislim de mozes i bez njih,ali netko jos neka potvrdi,sto se tice zemlje nije bas jednosatavna za upotrebu,ali ako mislis nju koristiti mozes ju staviti namakati u kantu i svaki dan promjesati,pokupiti zmazanocu prvih par dana koja ispliva na povrsinu te promjeniti vodu 2 puta tjedno,namakanje traje 2-3 tjedna.Neki ne namacu zemlju pa kako zelis.Ako se ne zelis sa time gnjaviti imas gotovu hranjivu podlogu za kupiti i no problemo.Ako ipak koristis zemlju,nakon stavljanja u akvarij moja preporuka ti je da izmedju zemlje i kamencica postavis mrezu za komarce posto kada sadis biljke zemlja ti ispliva i to izgleda jako ruzno.
3.sto se tice biljaka moras znati koliko rasvijete ces imati za akvarij pa onda mozemo o biljkama,najmanje 0,5 watta po litri vode.Ribe su tvoj izbor,ali neonke su uvijek IN,i bilo bi ti dobro staviti jos jedno ili dva jata tetri,ali kazem to je tvoj ukus.Za tu litrazu uzmi si neki vanjski filter izbor ti je veliki na nasem trzistu,ovisno koliko novaca zelis uloziti.I za kraj malo ti je pre uzak akvarij sta je je,da je barem 35 cm.Sretno i kada krenes sa kupovinom ili izborom opreme javi pa da ti pomognemo dalje. :up:

Offline Meowth

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Kolovoz 22, 2009, 20:10:21 poslijepodne »
Znam da je akvari uzak ali htjeo sam da taj dio luka koji je izmedju kuhinje i dnevnog boravka ukrasim ribicama pa tako da sam mogao staviti samo tu sirinu inace bi visio sa strana  :)

Sto se tice rasvjete imam jednu neonku,a planiram za koji dan kupiti jos jednu tako da cu imati 2 od 18W, odnosno 36W na ovu litrazu bi onda trebalo biti dovoljno, da li svjetla moze biti previse (ima li stetnih uticaja)???

Sto se tice te mrezice preko zemlje, jel ona nece smetati biljkama i korjenju???
A koji bi mi osnovni preparati trebali kao djubrivo koje bih ukapavao u akvarijum prilikom mjenjanja vode (posto nisam bas strucan u tome moze malo sire objasnjenje:))

CO2 da li je potreban ili mogu ikako bez njega posto mislim da bih to tesko mogao iskombinovati?

Pogledacu kod mene u sopovima pa cu vidjeti kakvi su vanjski filteri u ponudi pa da mi preporucite koji!!!

Veliki pozdrav i hvala na bilo kakvoj pomoci!!!  :)

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #3 u: Kolovoz 22, 2009, 20:37:00 poslijepodne »
Sto se tice rasvjete imam jednu neonku,a planiram za koji dan kupiti jos jednu tako da cu imati 2 od 18W, odnosno 36W na ovu litrazu bi onda trebalo biti dovoljno, da li svjetla moze biti previse (ima li stetnih uticaja)???

alge su posljedica previše svijetla , pusti da radi 10-12 sati na dan i bude ok
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline Meowth

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 24, 2009, 22:36:26 poslijepodne »
Danas sam citav dan bio u potrazi za filterom po sopovima...
Poprilicno su skupi ovi vanjski u obliku kanistera!

Mislim da bi mi dobro dosao Atmanov Hang-On Filter HF-0300 protocna moc mu je 300L/h s obzirom da je moj akvarijum od nekih 80L, pa me zanima vase misljenje o njemu da li se isplati uzeti ga ili sta raditi???
Pozdrav

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #5 u: Kolovoz 24, 2009, 22:49:12 poslijepodne »
obzirom da ti je akvarij 80L, uzmi bilo kakav vanjski filter. po meni je to donja granica za vanjski, a unutarnji, ispod toga. bilo kakav vanjski je preporod u odnosu na unutarnji. uostalom, i vanjskih i unutarnjih imaš često dole u oglasniku akvaristike, cijene se upola novih....

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #6 u: Kolovoz 25, 2009, 12:41:26 poslijepodne »
bilo kakav vanjski je preporod u odnosu na unutarnji

lako je tuđim nofcima po plotu mlatiti ... ali aquabot je 158% u pravu, ako već moraš kupovati opremu od nule, kupi ono što vrijedi, ionako ćeš kad tad plakati za vanjskim filterom, a to ti je onda dupli trošak

alge su posljedica previše svijetla , pusti da radi 10-12 sati na dan i bude ok

svjetla obično nema previše, postoji samo predugačak foto period, alge obično nastaju radi nekih drugih pogrešaka u akvariju (malo CO2, slab protok vode, stare lampe, neodgovarajuća količina makro elemenata ... itd)

Sto se tice te mrezice preko zemlje, jel ona nece smetati biljkama i korjenju???
A koji bi mi osnovni preparati trebali kao djubrivo koje bih ukapavao u akvarijum prilikom mjenjanja vode (posto nisam bas strucan u tome moze malo sire objasnjenje:))

CO2 da li je potreban ili mogu ikako bez njega posto mislim da bih to tesko mogao iskombinovati?

prvo moraš odlučiti kakve biljke misliš imati (brzo ili sporo rastuće), za neke biljke nikad dovoljno svjetla, CO2 i gnojenja, pa će tvojih 36W biti jako premalo, CO2, makro i mikro elementi, te dobra podloga obavezni

ako ideš na spororastuće biljke manje je brige oko održavanja akvarija, a može se napraviti prekrasan akvarij

pošto si na početku, teško je dati sve savjete, postoji na netu masa stranica o tome, znam da je na početku to sve komplicirano, ali korak po korak i sve će stati na svoje mjesto
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline tiestos

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #7 u: Kolovoz 25, 2009, 15:02:21 poslijepodne »
što se tiće svijetla ljudi jako griješe..ono 0.6 w/l i te fore.. zaboravi to..uzmi obićnu neonku ispod poklopca al da ti ide cijelom dužinom akvarija! ja sam uzimao isto tako neonku i moja je od 21w..samo što tih 21w pomnožiš s 5 i dobiješ 105w!tako da je tebi dosta neonka od 15,20 wata sto posto!vidiš i sam kolika ti je jećina svjetlosti,al bitno ti je samo da ti svjetlo/neonka ide duž akvarija..znaći ako ti je akvarij 80 dužine da je neonka tako isto odprilike!jel svijetlo ti je nužno za biljke kako svi kažu..

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • wywh
« Odgovori #8 u: Kolovoz 25, 2009, 15:42:57 poslijepodne »
što se tiće svijetla ljudi jako griješe..ono 0.6 w/l i te fore.. zaboravi to..uzmi obićnu neonku ispod poklopca al da ti ide cijelom dužinom akvarija! ja sam uzimao isto tako neonku i moja je od 21w..samo što tih 21w pomnožiš s 5 i dobiješ 105w!tako da je tebi dosta neonka od 15,20 wata sto posto!

dosta revolucionarno razmišljanje, višegodišnja iskustva akvarista cijelog svijeta ovime padaju u vodu ... ajde razmisli još jednom

čak i ovaj izračun o W/lit nije dobar, najbolje je lumen/lit, ali sad me strah o tome govoriti da opet ne srušimo neki akvaristički zakon (ili običaj)

pozz ...
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline Meowth

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Kolovoz 25, 2009, 16:04:05 poslijepodne »
Citat:
ako već moraš kupovati opremu od nule, kupi ono što vrijedi, ionako ćeš kad tad plakati za vanjskim filterom, a to ti je onda dupli trošak

1)Sto se tice toga ne krecem bas od samoga pocetka  :), imam Atmanov F302 filter sa nekom spuzvom Qmax:450L/h ali mislim da je to lose da bi mi bolje dosao ovaj vanjski iako je Qmax:300L/h s obzirom da planiram ponovo formirati akvarijum koji ce liciti na nesto pa me zato zanima isplati li mi se to uraditi, posto su mi bas preskupi oni u obliku kanistera izadju negdje 684Kune (bar ovaj koji sam ja nasao)???

2)Koliko sam shvatio da mi je bolje uzeti spororastuce bilje posto je lakse za odrzavati i nije puno zahtjevno, a nadam se da za njega nije toliko potreban CO2 posto sada stvarno ne znam kako bih iskombinovao da ga priustim (ispravite me ako grijesim)???

Jos jedno pitanje od mnogih, postajem vec dosadan ali sta cu  :-[

3)Zanimaju me misljenja da li je rizicno da punim do vrha akvarijum posto je napravljen od stakla debljine 6mm. Po dabeli koju sam nasao na netu  nalazi se na granici..
Duzina 70cm, dubina 47cm

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #10 u: Kolovoz 25, 2009, 16:15:16 poslijepodne »
za početak je bolje dat 100kn više za filter i nad akvarij metnut bilo kakvo svjetlo (stolnu lampu sa štednom žaruljom), nego obrnuto.

dobar filter sa svjetlosno  manje zahtjevnim stanovnicima aq može radit, al najbolje svjetlo, sa slabom filtracijom, ne može.  ;)

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • wywh
« Odgovori #11 u: Kolovoz 25, 2009, 17:21:58 poslijepodne »
1.    da malo skratimo oko filtera, važno je imati jako dobar filter, bilo unutarnji ili vanjski, vanjski su bolji jer ne zauzimaju mjesto u akvariju, lakše ih je održavati, pošto su veliki u njih stane više materijala za filtriranje, tebi bi super došao neki s protokom od minimalno 600lit/h, jer i protok je važan ...

... ali ti novci uvijek gnjave, kod mene (54 lit bruto) je još uvijek unutarnji Eheim, ali sam dodao pumpu 420lit/h za jači protok, zato sam ti napisao da je bolje odmah kupiti dobro i miran si godinama

2.    CO2 uvijek dobro dođe, može se napraviti DIY od šečera i kvasca, naravno da je bolje imati bocu s ventilima, ali opet se vraćamo na novce, to bi koštalo kao 2 vanjska filtera srednje kvalitete
      istina je da je manje brige sa sporo rastućim biljkama, te biljke imaju puno manje potrebe za rast

3.    6 mm je stvarno granica, pošto ti je akvarij relativno visok, ne znam stvarno, ima tu veze i kvaliteta stakla, možda se javi netko s više znanja, pogledaj i http://www.theaquatools.com/building-your-aquarium

netko će za staklo reči da je OK jer on ima tako godinama i nema problema, nekom je staklo puklo i parketi se kupali u vodi, taj će stavit i 10 mm (zlu ne trebalo)

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #12 u: Kolovoz 25, 2009, 18:31:27 poslijepodne »
meowth

slušaj što ti pampa govori za filter jer ćeš lovu potrošit i neš imat dobro rješenu filtraciju koja je uzrok po mojem u 80% slučajeva kod algi i ostalog sranja koje ti mogu bit u akvariju, stoga ne šparaj il ne moraš šparat imaš dobrih vanjskih filtera za malo love, a kolege s foruma kažu da su im odlični stoga nije problem kupit i imat dobar filter

što se tiče svjetla to nikad dovoljno iznad akvača, jednom je jedan naš forumaš reko da bi mi najrađe sunce puknuli iznad ajvarija, al kaj ćeš, nije tak obavezno imat puno watta iznad tanka, već je bitno dobiti što bolji i prirodniji spektar svjetla i toplinu boja, a sve lako nadoknadiš sa dpobrim reflektorima iznad lampi i onda ti ne treba toliko neonki

vezano za co2, potreban ti je bolje ak imaš love uzet u boci,a ne mućkat u diy varijanti jer co2 u boci i sa ventilima možeš točno izbalansirat koliko mjehurića u sec, što u diy varijanti malo treže al se da al to nije to 100%

sve u svemu sretno i strpljivo

Offline Meowth

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 05, 2009, 18:25:28 poslijepodne »
Evo mene opet  :)

Sto se tice stakla za akvari odlucio sam da ne rizikujem sa ovim od 6mm pa cu napraviti novi istih dimenzija, sada da li ce mi biti dovoljno staklo od 8mm ili da ipak uzmam od 10mm ???

Rasvjetu sam zavrsio i postavio sam cak i mjesecinu... Kada zavrsim sa ljepljenjem stakla prelazim na unutrasnjost!

Sto se tice ribica planiram imati nekih 6 neonki i 4 gupike mislim da ce to biti u redu.
Sto se tice biljaka ako nije problem da mi posavjetujete koje biljke da posadim (neke pocetnicke :) ), meni je malo problem sto mi je akvari vidljim sa svih strana pa nemam pozadine pa razmisljam vise bilje stavljati u sredinu pa onda prema krajevima nize???

Offline tomek1221

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #14 u: Rujan 05, 2009, 18:32:00 poslijepodne »
za te dimenzije akvarija netreba vise od 8mm.i da budes siguran stavi pojacanja,i nema kamo :up:

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #15 u: Rujan 05, 2009, 19:53:16 poslijepodne »
imam 80x35x45v od 6mm sa gornjim pojacanjima tako da vjerujem ni kod tebe ne treba deblje staklo ali vec ako oces biti siguran 100% onda ti je dovoljno i previse 8mm ;)

Offline Meowth

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Rujan 06, 2009, 23:36:34 poslijepodne »
Mislio sam i ja ostaviti ovih 6mm ali cini mi se kao da se malo nakrivilo bocno staklo,a sto se tice tog pojacanja jel to samo izrezem staklo od 6mm i postavim na kornje rubove (kolika bi trebala biti sirina tih traka i jel ih lijepim sa vanjske strane)???

Hoce li me iko posavjetovati za biljke koje bi mi bile najbolje da zasadim posto nemam nikakvih ideja osim sto sam htjeo staviti  uz straklo one biljcice koje izgledaju kao trava ali ih kod mene nem za kupiti???
Svaki savjet je dobro dosao... Zahvaljujem unaprijed  ;)