Studeni 09, 2025, 08:27:21 prijepodneNajnoviji Član: bota

Autor Tema: Jadrančić  (Posjeta: 10690 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline dare

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
Jadrančić
« u: Kolovoz 21, 2009, 15:29:54 poslijepodne »
Bijah malo u Njivicama (KRK ) i nisam mogao odoljet da malo ne lovim sirote živinice. Našao sam - bolje reći one(kozice) su našle mene dok sam se brčkao u plićaku i tražio slingurice (glavoče). Našao sam nekog glavočića jedva 2 cm dugog koji je imao šare tipa NEMO ali u srno-smeđoj i bijelo-krem varijanti. Nikad prije nisam vidio takvog ljepotančića.
Prije polaska ubacio sam u kantu šljunak,pijesak,nešto trave, puževe, rakove samce, kozice, vodu i pravac Zagreb. Do doma mali nemo nije preživio kao ni druge dvije ribice od 1 cm (fratrići). Do ujutro večina kozica je ispistila svoju malu dušu-jedino još 3 glavočića i 3 koze sa račićima koriste instant skucan akvarij u koji sam na dno stavio pumpicu umotani u filter vatu i zatim zatrpanu pijeskom i šljunkom.
Za tjedan dana idem opet pa VAS molim kako i što napraviti da mi živinice požive.
Recimo da će se do tada instant katastrofa malo zaciklirati. Mislim staviti dosta živog kamenja i koze, raka, glavoča, puže ....... ma znam da je previše. Ako se kome da nek me malo poduči kako napraviti ako je u opče moguče nano jadran!??

Offline morino

• Punopravni član
Odg: Jadrančić
« Odgovori #1 u: Kolovoz 21, 2009, 15:34:22 poslijepodne »
Bijah malo u Njivicama (KRK ) i nisam mogao odoljet da malo ne lovim sirote živinice. Našao sam - bolje reći one(kozice) su našle mene dok sam se brčkao u plićaku i tražio slingurice (glavoče). Našao sam nekog glavočića jedva 2 cm dugog koji je imao šare tipa NEMO ali u srno-smeđoj i bijelo-krem varijanti. Nikad prije nisam vidio takvog ljepotančića.
Prije polaska ubacio sam u kantu šljunak,pijesak,nešto trave, puževe, rakove samce, kozice, vodu i pravac Zagreb. Do doma mali nemo nije preživio kao ni druge dvije ribice od 1 cm (fratrići). Do ujutro večina kozica je ispistila svoju malu dušu-jedino još 3 glavočića i 3 koze sa račićima koriste instant skucan akvarij u koji sam na dno stavio pumpicu umotani u filter vatu i zatim zatrpanu pijeskom i šljunkom.
Za tjedan dana idem opet pa VAS molim kako i što napraviti da mi živinice požive.
Recimo da će se do tada instant katastrofa malo zaciklirati. Mislim staviti dosta živog kamenja i koze, raka, glavoča, puže ....... ma znam da je previše. Ako se kome da nek me malo poduči kako napraviti ako je u opče moguče nano jadran!??
stavi neku pumpu za cirkulaciju i ventilatoriće gore da to hlade :up:
previše živina za tako malo mora.

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #2 u: Kolovoz 21, 2009, 16:16:30 poslijepodne »
ajoj.. :o još jedan koji se još slabije pripremio. :D Gle, neznam kaj da ti velim a da ne zvučim grubo.. Nemreš uzet živine iz divljine i sklepat za 5 minuta akvarij a nisi se informirao o njihovim potrebama, uvjetima i sve kaj treba za jadranski morski akvarij. Najviše mi je žao tih životinjica od kojih ti neće vjerojatno niti jedna preživjeti. Ako imaš kome daj na posudbu ove koje su ti još žive u formiran akvarij a ti onda lepo na učenje pa za mjesec dva kad pohvataš osnove i napuniš akvarij preseliš ih natrag sebi.

Eto, to bih ja učinio.

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #3 u: Kolovoz 21, 2009, 19:16:54 poslijepodne »
Tako to i meni izgleda samo neznam ko bi glavoče stavio k sebi u svoj akvarij. Malo sam googlo i jao si ga meni-skoro za odustat.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #4 u: Kolovoz 21, 2009, 23:00:23 poslijepodne »
nano jadran? mislim da baš i ne...

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #5 u: Kolovoz 22, 2009, 16:13:14 poslijepodne »
Nakon male preinake i masovnog vađenja stanovnika neobečane zemle(mora) stanje je ovako;
3 kozice par rakova samaca i jedan glavočić plus dosta kamenja(ciklirani morski šupljikavi) Promjenio sam vodu i kozice su živnule, ma šta kozice - svi su se pokrenuli- a vidjet čemo i dokle :nerd:

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #6 u: Kolovoz 25, 2009, 14:18:36 poslijepodne »
Pojavila se i vlasulja!! Svi su živi!

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #7 u: Kolovoz 25, 2009, 14:19:23 poslijepodne »
nano jadran? mislim da baš i ne...

U čemu je razlika--Temperatura vode??

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #8 u: Kolovoz 25, 2009, 14:34:46 poslijepodne »
drugačiji zahtjevi i karakteristike živog svijeta... teže je u svakom slučaju i ni približno toliko atraktivno..bar po bojama

Offline Bkaradza

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Hrvatska
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #9 u: Kolovoz 25, 2009, 17:44:16 poslijepodne »
ajoj.. :o još jedan koji se još slabije pripremio. :D Gle, neznam kaj da ti velim a da ne zvučim grubo.. Nemreš uzet živine iz divljine i sklepat za 5 minuta akvarij a nisi se informirao o njihovim potrebama, uvjetima i sve kaj treba za jadranski morski akvarij. Najviše mi je žao tih životinjica od kojih ti neće vjerojatno niti jedna preživjeti. Ako imaš kome daj na posudbu ove koje su ti još žive u formiran akvarij a ti onda lepo na učenje pa za mjesec dva kad pohvataš osnove i napuniš akvarij preseliš ih natrag sebi.

Slažem se sa tobom. Ja evo učim preko godinu i pol dana i još uvik nisam naučio niti 10%. Tako da bi i ja slično napravio.

Ja mislim da je za tebe najbolje kupit nešto tipa Red Sea max i u njemu napravit mali jadranski. Akvarij je skoro pa plug and play a vidim da moš nabavit polovni za 2500 kn odnosno polovni sa postoljem za 4000 kn (mislim da bi se tu mogla i spustit cijena) :)

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=33535.0
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=33870.0

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #10 u: Kolovoz 25, 2009, 18:24:25 poslijepodne »
Shvatio.
Ionako me više zanima tropsko more al nis baš pri perju pa ak kaj i ode od jadranskih organ. i nije neka šteta jer mogu opet po njih skočit na more a ako mi krepne neka ribica od 150-400 kn ili ode cijeli akvarij  :a018k: 
Nije baš humano al je istina. Za ovih 6 dana sve ide ko po loju ali i ako šta zapne onda sam  :p018:
Čitam, proučavam i raspitujem se a bit če vremenom i koja donacija da dopuni moju pustoš. Unaprijed hvala!

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #11 u: Kolovoz 25, 2009, 19:23:22 poslijepodne »
Shvatio.
Ionako me više zanima tropsko more al nis baš pri perju pa ak kaj i ode od jadranskih organ. i nije neka šteta jer mogu opet po njih skočit na more a ako mi krepne neka ribica od 150-400 kn ili ode cijeli akvarij  :a018k:  
Nije baš humano al je istina.

viš ja baš mislim da je to posve humano.. naime tako se ljudi i ponašaju prema živom svijetu oko sebe.. :down:

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #12 u: Kolovoz 25, 2009, 19:45:40 poslijepodne »
E sad ču ispast mučitelj živinica :(
Ja se trudim da zadovoljim što im treba a u srži akvaristika je samo za zabavu vlasnika a ne i riba u njima(koja bi morska riba poželjela akvarij u zamjenu za more??!). Svi bi trebali pustiti svoje ribe u prirodu i tako postati humani,ili što već?!? :dead:

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #13 u: Kolovoz 25, 2009, 19:48:23 poslijepodne »
E sad ču ispast mučitelj živinica :(
Ja se trudim da zadovoljim što im treba a u srži akvaristika je samo za zabavu vlasnika a ne i riba u njima(koja bi morska riba poželjela akvarij u zamjenu za more??!). Svi bi trebali pustiti svoje ribe u prirodu i tako postati humani,ili što već?!? :dead:

mogli bi o tome u nedogled

Offline indigo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #14 u: Kolovoz 25, 2009, 20:01:58 poslijepodne »
Radim na moru inače po cijelu sezonu te znam i vidim što se od ribara iz koća i inih  mreža baca nazad u more mrtvo i polu-mrtvom na opće oduševljenje galebova tak da mislim da Daretov entuzijastički polet u stvaranju jadranskog te pri tome pogibija par ribica i drugih organizama  neće promjenit ništa na globalnom nivou!

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #15 u: Kolovoz 25, 2009, 21:12:46 poslijepodne »
Radim na moru inače po cijelu sezonu te znam i vidim što se od ribara iz koća i inih  mreža baca nazad u more mrtvo i polu-mrtvom na opće oduševljenje galebova tak da mislim da Daretov entuzijastički polet u stvaranju jadranskog te pri tome pogibija par ribica i drugih organizama  neće promjenit ništa na globalnom nivou!
Nije meni cilj njih pubijati več proučavati i uživat u morskom svijetu iz fotelje :-[

Offline Bkaradza

• Punopravni član
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #16 u: Kolovoz 25, 2009, 22:25:19 poslijepodne »
Shvatio.
Ionako me više zanima tropsko more al nis baš pri perju pa ak kaj i ode od jadranskih organ. i nije neka šteta jer mogu opet po njih skočit na more a ako mi krepne neka ribica od 150-400 kn ili ode cijeli akvarij  :a018k: 
Nije baš humano al je istina. Za ovih 6 dana sve ide ko po loju ali i ako šta zapne onda sam  :p018:
Čitam, proučavam i raspitujem se a bit če vremenom i koja donacija da dopuni moju pustoš. Unaprijed hvala!

Upravo zbog ovakvog razmišljanja velike večine ljudi na zemaljskoj kugli i došli smo do ovakvog stanja kakvo je. Iskreno ne slažem se sa tobom. Ja kad sam krenio u izradu akvarija prvo sam više od pola godine surfao po forumima, čitao i pitao svakojake gluposti, da bi tek nakon toga krenio sa izradom akvarija (to što isti još nije u funkciji je viša sila). I moram opet napomenuti da se definitivno ne slažem sa tvojim stavom.

Preporučujem ti da se prvo naoružaš znanjem pa tek onda kreneš u avanturu zvanu morska akvaristika, jer sa ovakvim svojim pristupom doči ćeš samo do toga da će ti se more zgadit prije ili kasnije i da ćeš diči ruke od svega...

Offline Black Tiger

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Kolovoz 26, 2009, 12:41:40 poslijepodne »

To je točno!!!

Ali problem je što tako misli većina ljudi a nas hvala Bogu na ovoj Planeti ima previše, e tu nastaju problemi. To ti je ono ajde neće se ništa dogoditi ako bacim jedan papirić na pod ali ako baci svatko po jedan onda imaš smetlište. Nemojte sve gledati osobno, svi smo ljudi i često slično razmišljamo, tako da ovakve stvari radi dosta ljudi, svatko od nas zna barem jednog.
Tako je i ona ribica sa Bornea ili Sumatre kaj je otkrivena prije 2-3 godine skoro istrebljena jer je postala popularna a živi samo u jadnom jezercu.

Naravno, ovo nije nikakav napad, na nikoga nego samo pokušaj da se barem ljudi na ovom forumu osvijeste i da shvate da što je priroda i koliko može biti krhka.

Ovaj forum je jako otvoren svim članovima, ovdje ima jako puno ljudi koji imaju veliko iskustvo u raznim područjima i također puno znanja, forum i je tu da se to znanje prenosi koliko je god moguće i da se ljudi povežu. Zato ljudi kaj god vas zanima pitajte nekoga za koga mislite da zna nešto, ako nezna uputit će vas dalje.

Mali off topic, sorry!
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Kolovoz 26, 2009, 15:12:17 poslijepodne »
Da, i mene je počela peći savjest kad hranim Odontodactylus scyllarusa ribicama koje sam znao donesti iz Jadrana. Nakon treće ribice, nešto me zazeblo i odustao sam od riblje prehrane. Biram iz mora neka manje svjesna bića od riba. Školjke, rakove, puževe, ali i njih mi je žao.
Ne znam što reći na ovu temu. Činjenica je da je akvaristika dosta sebičan hobi. A i većina hobija je malo bolesna. U velikom broju slučajeva ribe se pate po akvarijima, nama za uživanje.
Ima li itko kome nije krepala riba zbog neke pogreške.

Dare je 3 glavočića i još neke mekušce ostavio kod mene u karanteni 125 l.
Tak da se čovjek malo krivo možda izrazio kad je tu nešto iznosio, malo popustite ljudi. Ipak je on naš novi morski kolega.
Svi mi krenemo nekak malo šlampavo.
Ima nas koji manje, i koji nešto više odrade priprema, početak je u morskoj gadan, zbog love. S vremenom sve polako dođe na svoje.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #19 u: Kolovoz 26, 2009, 15:21:44 poslijepodne »
zašto su koćarice još uopće dozvoljene kad smo već kod toga?

a što se ostalog tiče, jbg , kad prestanete jest mesinu i ribe petkom, trošit fosilna goriva i šugave CocaCola-like napitke , onda možete filozofirat i o akvarističkim gubicima od 3 ribe mjesečno..ovak je sve to licemjerno do daske

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #20 u: Kolovoz 26, 2009, 15:52:28 poslijepodne »
Tu če te mene razapet za par kozica i kojeg glavoča a kaj ste jeli za ručak?? :down: (skup s menom :dead:)
Koliko sam se pripremio za morske organizme vidi se iz toga da su još svi živi i da im se spremam za koji dan sližit skimerčić i dodat par sitnica da im život bude ljepši.
Meni se more nikad nije svidjelo zbog komplicirane i skupe opreme ali skoro se sve da napraviti i doma pa cijene mogu biti i 50-tak puta manje nego origigi makine razvikanih priozvođača koji skimaju perje naivnih ,ljenih ili nesposobnih. Ja sam akvarista sa vrlo ograničenim sredstvima i nemogu si priuštiti baš sve ali me more jako vuče i za sad mi ide.  Što se tiče znanja danas se na internetu mogu nači tone sadržaja koje su i više nego od pomoči i jedini akvarista koji mi je pružio ruku je zeljkoc-  savjetom, 40 l mora, živim kamenjem i udomljavanjem večine donešenih organizama. Večina ostalih su samo kritizirali bez konstruktivnih prijedloga što spada u domenu bljuckanja i pljuckanja po nekome :'(.
Ja sam isto vrlo kritizerski nastrojen jer je kritika bolja od tisuču pohvala ako iza nje stoji i uputa ili dobronamjeran savjet.
Tu je još i Vedran zreo i savjestan akvarista jer je realan i uvijek od pomoći.
Ne ljutim se ja na nikoga nago me smeta licemjerje. Ak moš pomoč pomozi ak ne nemoj me još i udavit(utopit) (prvih sam se dana utapao u neznanju)
Lako je biti pametan al neka svaki upiše koliko mu je živine do sada pokrepalo zbog neznanja. I niko ih nije razapinjo zbog toga. A kolio??

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Kolovoz 26, 2009, 16:52:20 poslijepodne »
Tu če te mene razapet za par kozica i kojeg glavoča a kaj ste jeli za ručak?? :down: (skup s menom :dead:)
Koliko sam se pripremio za morske organizme vidi se iz toga da su još svi živi i da im se spremam za koji dan sližit skimerčić i dodat par sitnica da im život bude ljepši.
Meni se more nikad nije svidjelo zbog komplicirane i skupe opreme ali skoro se sve da napraviti i doma pa cijene mogu biti i 50-tak puta manje nego origigi makine razvikanih priozvođača koji skimaju perje naivnih ,ljenih ili nesposobnih. Ja sam akvarista sa vrlo ograničenim sredstvima i nemogu si priuštiti baš sve ali me more jako vuče i za sad mi ide.  Što se tiče znanja danas se na internetu mogu nači tone sadržaja koje su i više nego od pomoči i jedini akvarista koji mi je pružio ruku je zeljkoc-  savjetom, 40 l mora, živim kamenjem i udomljavanjem večine donešenih organizama. Večina ostalih su samo kritizirali bez konstruktivnih prijedloga što spada u domenu bljuckanja i pljuckanja po nekome :'(.
Ja sam isto vrlo kritizerski nastrojen jer je kritika bolja od tisuču pohvala ako iza nje stoji i uputa ili dobronamjeran savjet.
Ne ljutim se ja na nikoga nago me smeta licemjerje. Ak moš pomoč pomozi ak ne nemoj me još i udavit(utopit) (prvih sam se dana utapao u neznanju)
Lako je biti pametan al neka svaki upiše koliko mu je živine do sada pokrepalo zbog neznanja. I niko ih nije razapinjo zbog toga. A kolio??
1 ocellaris bio bolestan kupljen i jedan chelmon(ja bio 6 dana u bosni jeo čevape i peke i izgleda žučo ga zatukao)sad da li ih je buraz premalo hranio pa su bili živčani i šibali se pojma nemam,parametri vode bili ok :up:
Što se tiče skupoće sve je to isto kao auto ovisi šta želiš,koliko para toliko muzike tako je u svemu nažaloszt,
jeftinija rješenja su često estetski užas i nakraju skupa ali šta je tu je kad se nema love.

Offline Bkaradza

• Punopravni član
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #22 u: Kolovoz 26, 2009, 22:52:01 poslijepodne »

Hm 2 kozite i to zato jer sam ih premale stavio u akvarij pa su otišle u overflow i zaglavile se tamo.. 1 Gramma loreto došla krepana i to je u ovih 5 miseci sve.

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #23 u: Kolovoz 26, 2009, 23:27:26 poslijepodne »
Glupost je ljudska osobina :clown:
Koliko priča sa tim overflw-om pa to je najčešče izvor nekog problema (skočila mi riba nutra pa sad koze ...kal se niko nije sjetio da se na češalj može satviti neka mrežica protiv takvih incidenata??

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
« Odgovori #24 u: Kolovoz 26, 2009, 23:39:23 poslijepodne »

Koliko priča sa tim overflw-om pa to je najčešče izvor nekog problema (skočila mi riba nutra pa sad koze ...kal se niko nije sjetio da se na češalj može satviti neka mrežica protiv takvih incidenata??

Ma ne događa se to tako često...meni još nikada nije!