Srpanj 18, 2025, 15:41:54 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Tucanje kamenja?  (Posjeta: 2889 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
Tucanje kamenja?
« u: Kolovoz 12, 2009, 14:06:23 poslijepodne »
Ovo je svakom paleolitskom čovjeku pretpostavljam bilo jasno ali ja sam malo neiskusan pa pitam: kako da veliki kamen najbolje i najjednostavnije kontrolirano razbijem u nekoliko malih a da pri tome ne oštetim sebe, zid niti pločice na balkonu? Ili ako ima neki dobar trogloditski sajt na tu temu? Kamenje namjeravam staviti u aq. zato je u ovom podforumu :-)

Offline cann

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Tucanje kamenja?
« Odgovori #1 u: Kolovoz 12, 2009, 14:24:59 poslijepodne »
uzmeš čekić i štemajzlin (ne znam kak se književni veli) i udri :D, samo ispod kamena stavi karton il spušvu da ne oštetiš pod

il još bolje, uzmi bušilicu ak ju imaš i stavi svrdlo za beton i namjestu ju da ti udara, il ak imaš udarnu bušilicu

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #2 u: Kolovoz 12, 2009, 14:25:44 poslijepodne »
odeš u park ispred zgrade  ;)
čuj, nemaš tu kontroliranog razbijanja baš... možeš ispod njega stavit stiropol, al onda ga je naravno teže razbit, omotat ga ručnikom il dekom da se ne razleti na sve strane i zveketaj po njemu...

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Kolovoz 13, 2009, 13:49:38 poslijepodne »
Pod "kontrolirano" sam mislio prvenstveno da kamen pukne gdje sam zamislio a ne da ne pogodi susjedu u glavu - ovo drugo znam i sam riješiti barem mislim da znam. Nemam udarnu bušilicu nego samo običnu vibracionu, nisam nikad radio sa svrdlima za kamen ne znam kako to (teško) ide recimo u usporedbi sa burgijanjem betona? Kamenje jao sramote ne znam točno kakvo je ali znam da nije neko mekano tipa vapnenca ili pječenjaka nego je pretpostavljam na bazi kremena i granita.

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #4 u: Kolovoz 13, 2009, 16:05:47 poslijepodne »
pa ne bih se složio s konstatacijom da su ljudi koji bi to mogli znati "paleolitski ljudi", al ajd...
evo link:

http://www.klesarskaskola.hr/

http://www.klesarskaskola.hr/postavipitanje.html

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #5 u: Kolovoz 13, 2009, 16:09:20 poslijepodne »
aquabot jeeee.... kud si ti ošo u znanstvene vode sa tim tucanjem kamenja :D :D :D

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #6 u: Kolovoz 13, 2009, 16:25:40 poslijepodne »
aquabot jeeee.... kud si ti ošo u znanstvene vode sa tim tucanjem kamenja :D :D :D
lol...pa lik treba razbit kamenje  :rolleyes: , a ko da je disertacija u pitanju. uzmeš čekićić ili pijučić i udri, pa ak nije dobro uzmeš dugi kamen. pa bar kamenja ima...  :nerd:  ak ne zna držat čekić u ruci, onda nek narudžbu proslijedi Daretu, pa bu mu on složio skulpturu u aq.
-a ak bi se bavio skulpturalnom arhitekturom mora u školu, na brač. eto, jasno ko dan. pa nemre ni klesar bit svatko, jbt.  :D

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 13, 2009, 17:23:16 poslijepodne »
Nisam tvrdio da su (svi)oni koji znaju nešto o temi paleolitski ljudi nego da je za očekivati da su paleolitski ljudi znali znanje što se tiče tucanja kamenja, pretpostavljam da su sve ono lijepo izrađeno kameno oružje i oruđe i ostale kamene artefakte napravili sami bez upotrebe metalnog alata osim možda ako se moglo kupiti gotovo vrlo jeftino od Pekinškog čovjeka?

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #8 u: Kolovoz 13, 2009, 17:40:44 poslijepodne »
ja sam "negdje" pročitao da će uskoro "ljudi" evolucijom izgubit palac i da će postat ko oni koji ga nemaju.