Srpanj 21, 2025, 11:58:35 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: NEONKE-TOEKICE- HITNO  (Posjeta: 2139 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline damjan

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
NEONKE-TOEKICE- HITNO
« u: Siječanj 25, 2005, 21:07:00 poslijepodne »

Društvo...pozdrav. Javila se izgleda nekakva boleština (poludjet au) na mojim ribama. Htio bi vam samo reai i pitati kaj da napravim...

Naime...nikada nisam imal bolest, tzv. bijelih toekica u akvariju pa me sad interesira dal je to to. Naime, toekice se nalaze samo na neonkama (imam ihotprilike 16 kom) i vidim ih i na zadnjoj peraji jedne sjekirice. To su vrlo sitne toekice...recimo, bijele, tj. više vuku na nekakvu naran?astu boju i nisu prozirne....i nalaze se nekima samo po perajama, a veeini i po kompletnom tijelu. Al, ribe ko ribe se apsolutno normalno ponašaju, žive su, normalno se hrane, ne gube boju, sve ok...E, i sad si ja misli, jel društvo...?????

Da, i još nešto...u tom akvariju (a to je ukrasni akvarij), nalaze se i diskusi (i to predivni) i na njima nema apsolutno nikakvih naznaka te boleštine...Pa sad ja vas pitam : Da li je to, možda (i nadam se) nekakva bolest, a koja je specifiena samo za neonke?????????

MOLIM ZA POMOA.................HVALA

Offline zlokobni

• Punopravni član
NEONKE-TOEKICE- HITNO
« Odgovori #1 u: Siječanj 25, 2005, 22:48:00 poslijepodne »
nije specificna za neonke! u rubrici "bolesti" imas puno tema u vezi sa bijelim toekama, pa prošvrljaj malo! ukratko- kupi costapur, poveaaj temperaturu, gasi svijetlo, pa vitamini... spasavaj diskuse!!!Edited by: zlokobni
Moram li zalijevati akvarijske biljke?

Offline amici

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
    • http://www.akvarij.net
NEONKE-TOEKICE- HITNO
« Odgovori #2 u: Siječanj 26, 2005, 10:42:00 prijepodne »
Najvjerovatnije je ich ili takozvane bijele pijege.Jako se brzo prenosi sa ribe na ribu,zato bolesne u karantenu,ili ih ostavi skupa ako ih nemaš di odvojiti.Povisi temp,za2-3stup,i najbolje je da kupiš lijek za bijele pijege,jer su diskusi osjetljivi na druge metode lijeeenja,a ako neonke staviš u karantenu najbolje je tretman sa soli 100%ueinkovito.Lijek svakako kupi i stavi u akvarij tako da pobiješ parazite.
SPLIT (ŠINE)-HRVATSKA

Offline Kruskica

• Novi član
  • *
NEONKE-TOEKICE- HITNO
« Odgovori #3 u: Siječanj 26, 2005, 14:25:00 poslijepodne »

ovak ti glasi strucno:
Kod slabije invazije ribe su uznemirene, eešu se o predmete u vodi, a peraje su im skupljene. Pri jaeem intenzitetu bolesti ribe su jako uznemirene. Kod teških slueajeva dolazi kod apatienosti, prestanka uzimanja hrane i klonulosti. Po koži se vide bijele toekaste tvorevine koje prelaze u nekroze. Pri izlazu parazita iz kože i škrga javljaju se sitne lezije koje su eesto prekrivene sa plijesni.
Lijeeenje se provodi podizanjem temperature preko 27ºC ili raznim kemijskim sredstvima kao što su formalin, natrijev klorid, bakreni sulfat ili malahitno zelenilo. Terapija se može provoditi u vidu kratkotrajnih ili dugotrajnih kupki.
Preventiva se provodiodvajanjem matica od ikre, lieinaka i mla?a, kontroliranim mrijestom, izbjegavanjem pregustih nasada i to naroeito mla?ih i starijih riba, zatim preventivnim kupanjem riba prije nasa?ivanja, uklanjanjedepresija u kojima se mogu zadržavati ciste parazita u mulju, dezinfekcija pribora i opreme, a naroeito u slueajevima kada se jedna te ista oprema koristi na više akvarija.

Offline Kruskica

• Novi član
  • *
NEONKE-TOEKICE- HITNO
« Odgovori #4 u: Siječanj 26, 2005, 14:29:00 poslijepodne »

evo i slikica, nadam se da ce ti bar malo pomoci

Offline damjan

• Punopravni član
  • **
NEONKE-TOEKICE- HITNO
« Odgovori #5 u: Siječanj 26, 2005, 19:50:00 poslijepodne »

Društvo, puno hvala...jedino ak mogu reai sa nekakvom 99% sigurnošau da onda moje ribe nemaju tu bolest. Hvala kruškici...ova slika mi je stvarno pomogla i daj još jedanput pogledaj moj opis bolesti...jel imaš (ili neko drugi) ideju kaj bi to moglo biti. Jedna neonka je uginula (danas)...e, sad dal je od te boleštine ili ne još ne znam...Pratim druge ribe i situacija se ne mijenja...sve je ok...normalno jedu, ponašaju se...

Pokušavam slikati, al nikako da dobim kvalitetu slike...još au probati koji put

Pozdrav svima

Offline zlokobni

• Punopravni član
NEONKE-TOEKICE- HITNO
« Odgovori #6 u: Siječanj 26, 2005, 20:06:00 poslijepodne »
nemoj biti tako siguran! ova slika ne pokazuje to bas najbolje! ja sam pak siguran da je ti ich! toekice se prvo i pjavljuju na perajama, a zatim prekrivaju cijelo tijelo...reagiraj hitno, ne zamaraj se sa eekanjem odgovora, parazit je 100% ubojit, ako se na vrijeme ne potamani! kupi lijek i slijedi uputstva! nema bolesti koja je striktno vezana uz jednu vrstu ribe...neke samo eešae od odre?ene bolesti oboljevaju! ponekad ich napadne pobije ti 90% riba, a onaj ostatak- niš... kao da ništa nije bilo! još i žderu leševe i ne oboljevaju! neke ribe su osjetljive na lijek i on za njih može biti poguban! mislim da su botie me?u njima... ne znam, no ima onih koji znaju, samo prošvrljaj po drugim postovima!

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
NEONKE-TOEKICE- HITNO
« Odgovori #7 u: Siječanj 26, 2005, 20:13:00 poslijepodne »
Damjane, ma ich imas garant, poslusaj zlokobnog.
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
NEONKE-TOEKICE- HITNO
« Odgovori #8 u: Siječanj 26, 2005, 22:26:00 poslijepodne »

Najvjerojatnije je da je ich i svakako ne preporueujem bilo kakvo oklijevanje po pitanju lijeeenja. Ako nisi siguran u dijagnozu uzmi od "AquariumMunstera" lijek "MediMOR" koji je inaee širokog spektra i baš upravo se i koristi u situacijama kada se nemože sa sigurnošau postaviti dijagnoza.

Ja sam ga jednom koristio i mogu samo najbolje reai o tom lijeku nakon bezuspješne upotrebe Serinog Costapur-a. Na uputstvima piše da oklopljeni somiai kao i puževi ne podnose lijek no moji Coryji i Ancistrus su uredno to podnijeli a za puževe mi se fuaka .

Još jednom samo da pripomenem ... nemoj gubiti vrijeme pokušavajuai postaviti dijagnozu. Ili je znaš ili ne znaš. Ukoliko ne znaš, "MediMOR" u akvarij i peri-deri.
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline Kruskica

• Novi član
  • *
NEONKE-TOEKICE- HITNO
« Odgovori #9 u: Siječanj 27, 2005, 09:28:00 prijepodne »

Ovo moje ti se odnosi na ribe u komercionalnom uzgoju za papanje, na slici je hladnovodna, nemam slikice za akvarijske ribe, vise se kuzim u ove strogo akvakulturne, no u svakom slucaju, ak nisi do sad poslusao ostatak ekipe, napravi to sto prije i lijeci ribice, da ti kasnije ne bude zao. Usput, zanima me sto mislite o 'lijekovima' poput modre galice ili hipermangana, tj. dal je to imalo pametno stavljati u akvarij ili mozda bolje ne?Naime,par ljudi mi jepreporucilo modru galicu upravo za ich, no nisam ziher sto bi ona ucinila ribicama. uglavnom, dal je to tko probao?

Offline amici

• Punopravni član
NEONKE-TOEKICE- HITNO
« Odgovori #10 u: Siječanj 27, 2005, 10:43:00 prijepodne »
Ne eekaj previše to ti je podmukli parazit , ribe jednako jedu i ponašaju se sve dok ih ich potpuno ne uhvati.Zato lijeei odma ribe kako sam ti gore rekao.Ja sam isto euo da je MEDI MOR zakon za to ,samo ga u nas nema kupiti u Splitu,a možda u tvom gradu ima
SPLIT (ŠINE)-HRVATSKA

Offline amici

• Punopravni član
NEONKE-TOEKICE- HITNO
« Odgovori #11 u: Siječanj 27, 2005, 10:44:00 prijepodne »
SRETNO!!!!
SPLIT (ŠINE)-HRVATSKA

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Ex. Roštiljator
NEONKE-TOEKICE- HITNO
« Odgovori #12 u: Siječanj 27, 2005, 11:16:00 prijepodne »
Citat: Kruskica
Naime,par ljudi mi jepreporucilo modru galicu upravo za ich, no nisam ziher sto bi ona ucinila ribicama. uglavnom, dal je to tko probao?

Nisam probao a i ne znam baš da bih experimentirao na ribama s modrom galicom kada je danas na tržištu dostupno toliko lijekova.

Offline Kruskica

• Novi član
  • *
NEONKE-TOEKICE- HITNO
« Odgovori #13 u: Siječanj 27, 2005, 11:36:00 prijepodne »

I meni je malo glupo no...

a hipermangan protiv gljivica na biljkama? taj savjet su mi dali u zoo shopu

Offline Kruskica

• Novi član
  • *
NEONKE-TOEKICE- HITNO
« Odgovori #14 u: Siječanj 27, 2005, 11:38:00 prijepodne »

sorry kaj radim digresije, necu vise

Offline zlokobni

• Punopravni član
NEONKE-TOEKICE- HITNO
« Odgovori #15 u: Siječanj 27, 2005, 17:54:00 poslijepodne »
hipermangan da,ali ne u akvarij, nego biljku "isperi" prije montiranja... max drago mi je što ti se fuaka za puževe!

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Ex. Roštiljator
NEONKE-TOEKICE- HITNO
« Odgovori #16 u: Siječanj 27, 2005, 21:27:00 poslijepodne »
Citat: zlokobni
max drago mi je što ti se fuaka za puževe!

... pa nije baš da mi se fuaka ... znaš, mogu se oni spremiti na više naeina .

Inaee "Pomacea Bridgesii" iili po naški "PUŽ Jabuear" se koristi i u prehrambene svrhe i monogi ga tamošnji žitelji s užitkom ... vade iz "akvarija" .

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Ex. Roštiljator
NEONKE-TOEKICE- HITNO
« Odgovori #17 u: Siječanj 27, 2005, 21:29:00 poslijepodne »
Citat: Kruskica
hipermangan protiv gljivica na biljkama? taj savjet su mi dali u zoo shopu

Nove biljke prije unosa u akvarij svakako treba oprati i dezinficirati u kupki hipermangana, naravno ne u akvariju (kako zlokobni kaže).

Offline damjan

• Punopravni član
  • **
NEONKE-TOEKICE- HITNO
« Odgovori #18 u: Siječanj 31, 2005, 05:54:00 prijepodne »

Evo...društvo da vam se javim. Ukratko-katastrofa....Naime, jueer ujutro našao ja na površini akvarija 16 uginulih neonki. Inaee, lijeeim ribe 4.dan i izgleda da je boleština zaustavljena...al, nije UNIŠTENA. Jer, ostale su mi žive još 3 neonke i eiste su ko suza i sve bi bilo u redu kad ne bi postojao onaj vjeeni, prokleti ALI???? Još uvijek su mi toekaste botije (a vjerujte, primjerci su fantastieni...) i non-stop se eešu o magrove panjeve, još uvijek imaju skupljene peraje pa me to malo brine do kad ae one biti u takvom stanju (znam da su one jako osjetljive na to, al ipak me muei....)

Jedino što je u cijeloj toj baladi dobro i obeaavajuee je da su mi diskusi izvrsni, ko i sjekirice i sve ostale ribe...

Pozdrav..........

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Ex. Roštiljator
NEONKE-TOEKICE- HITNO
« Odgovori #19 u: Siječanj 31, 2005, 08:57:00 prijepodne »
Sretno ti bilo .

Offline amici

• Punopravni član
NEONKE-TOEKICE- HITNO
« Odgovori #20 u: Veljača 01, 2005, 18:02:00 poslijepodne »
Boim se da si malo zakasnija sa lijeeenjem pa ti se to proširilo i neonke su riknule ,zato drugi put kad vidiš bijele pjege lijeei odma ,a ne eekati.To ti govorim jer je ich eesta bolest u akvariju i sto posto eeš se opet morati susreaati sa njom.
SPLIT (ŠINE)-HRVATSKA