U globalu more se mijenja ne da se nadoknade elementi ili manjak necega vec obratno, da se regulira/izbaci visak koji nije iskoristen a za kojeg se ne moze znati koliko ga ima, ne postoje testovi za to, testovi sto postoje su za osnovne minerale ili elemente kao sto su kalcijum, magnezijum, stroncijum... Visak necega izaziva imabalans i ako se more ne mijenja onda taj visak moze stetiti akvariju, npr kod upotrebe kalcijum klorida dolazi do gomilanja klorida, kod upotrebe zeolita nekih elemenata (mozda sodiuma.. nisam dugo pratio zeolit filtraciju pa sam zaboravio) kod doziranja trace elemenata kojih ima oko 60-tak vrsta naravno da se svi ne koriste u istom omijeru pogotovo ne u svakom akvariju isto tako da se izbacuje visak elemenata koji nije iskoristen... ima dosta toga sto moze uzrokovati imabalans mora.
Kod soli je problem u (opet nazalost ne znam Hrvatsku rijec) kemikalijama koje se koriste protiv stvrdnjavanja soli (anti caking agents) neke od tih kemikalija mogu biti stetne i one izazivaju probleme, drugo je vise manje sve isto kod soli jer nije problem u sol dodati osnovne elemente kao sto su kalcijum, karbonati, magnezijum... danas je proizvodnja soli puno napredovala i tu vise nema problema medutim problem je u skladistenju nakon proizvodnje tj u kemikaljima koje se dodaju da ta sol dugo traje bez gubitaka, stvrdnjavanja... i tu firme cuvaju svoju tajnu sto oni dodaju u svoje proizvode.
Nema veze koja je marka soli, tropic marin je poznat po manjku calciuma i karbonata, ocean system je poznat po velikim količinama karbonata (cak do stetnih granica za neke tipove akvarija kao sto su zeolit akvariji i slicni) svaku sol prije upotrebe treba testirati na koncetraciju kalcijuma, magnezijuma, karbonata... te dodati ako ima manjak, ako ima visak a moze stetiti onda tu sol ne treba koristiti ali u Hrvatskoj nema veliki broj tih tipova reef akvarija pa u globalu treba dodati ili ako je jednostavan morski akvarij onda ne treba nista.
Ne znam kakvu kontrolu kvalitete imaju te renomirane firme kad ima stotinu recenzija katastrofalnih posiljaka bas tih renomiranih soli, od kh 20-30, kalcijuma 330-350 - 500 (ovisi o marki soli) magnezijuma ispod 1200...
Naravno najbolje je tko je god u mogucnosti koristiti jadransko more.
Ne postoji akvarij gdje svi koralji uspijevaju niti je moguce, svi imaju gubitaka sa koraljima.