Svibanj 03, 2025, 16:56:29 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Sto mislite o ovoj soli?  (Posjeta: 4959 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Teehee(R)

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
Sto mislite o ovoj soli?
« u: Kolovoz 08, 2009, 00:34:41 prijepodne »
Cini se da je Matidina AquaMedica sol, najjeftinija ponuda soli na trzistu

LINK

Jel tko koristio?
Ima li kakavih problema/nedostataka sa njom?
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline Xenia

• Punopravni član
  • **
Odg: Sto mislite o ovoj soli?
« Odgovori #1 u: Rujan 09, 2009, 16:12:07 poslijepodne »
Već su ti negdje odgovorili. Sol za ribe i sol za reef- akvarije se vrlo razlikuju. Pa ovo je- sol za ribe.
Xenia

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #2 u: Rujan 09, 2009, 17:11:17 poslijepodne »
Nije da se nekaj previse petljam di pise da je to sol za ribe?

Koliko znam neki s foruma su ju koristili i bilo je sve ok

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #3 u: Rujan 10, 2009, 16:15:59 poslijepodne »
Već su ti negdje odgovorili.

Da, jesu, na ReefClubu.
Ovo je nesto starija tema u kojoj nije nitko odgovorio dosad.

Jel znas mozda tko ju je koristio?

Stvar je u tome da sol za ribe nema aditiva koji pogoduju rast koralja, a uz to, ribe podnose vece razine nitrata i fosfata.
Znaci da sol za ribe nema tih aditiva i da moze doci sa vecim udjelom necistoca u sebi.

To razlikuje jednu sol od druge, i renomirani proizvodjaci se vole pohvaliti da znaju tocne udjele pojedninog elementa/necistoce u soli i da imaju ponovljivost tih rezultata.
Koplja su se lomila tu negdje na forumu, pocetkom godine, oko toga trebamo li uopce sol sa aditivima za koralje, koja dodje 30-40% vise, ako ionako nakon toga svi dodajemo 10 razlicitih bocica kemije za bolji rast koralja, boje, hranu itd, te tko moze biti siguran u te rezultate koje izdaju proizvodjaci soli, jer mi to doma ne mozemo mjeriti toliko tocno.

Na kraju cini se da ipak vrijedi koliko para toliko muzike i da je skuplja sol bolja sol, a ovo ostalo: ko voli nek izvoli!
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 10, 2009, 16:48:04 poslijepodne »
Već su ti negdje odgovorili.

Da, jesu, na ReefClubu.
Ovo je nesto starija tema u kojoj nije nitko odgovorio dosad.

Jel znas mozda tko ju je koristio?

Stvar je u tome da sol za ribe nema aditiva koji pogoduju rast koralja, a uz to, ribe podnose vece razine nitrata i fosfata.
Znaci da sol za ribe nema tih aditiva i da moze doci sa vecim udjelom necistoca u sebi.

To razlikuje jednu sol od druge, i renomirani proizvodjaci se vole pohvaliti da znaju tocne udjele pojedninog elementa/necistoce u soli i da imaju ponovljivost tih rezultata.
Koplja su se lomila tu negdje na forumu, pocetkom godine, oko toga trebamo li uopce sol sa aditivima za koralje, koja dodje 30-40% vise, ako ionako nakon toga svi dodajemo 10 razlicitih bocica kemije za bolji rast koralja, boje, hranu itd, te tko moze biti siguran u te rezultate koje izdaju proizvodjaci soli, jer mi to doma ne mozemo mjeriti toliko tocno.

Na kraju cini se da ipak vrijedi koliko para toliko muzike i da je skuplja sol bolja sol, a ovo ostalo: ko voli nek izvoli!

općenito smatram da su ta nabrijavanja za sol malo prejaka,
da bi to sve imalo efekta plus ovi aditivi mislim da bi trebalo imati brdo pouzdanih testera a ako uzmemo u obzir da za jedan element pošteni tester dode 100 kn to ispadne veća lova od nekog manjeg akvarija.

Offline Black Tiger

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 12, 2009, 09:18:39 prijepodne »
I ja se slažem da treba puno testera, po meni čak za to točniju izmjeru i neki omanji ali dobro opremljni lab.
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline Xenia

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Rujan 12, 2009, 16:33:03 poslijepodne »

Rekla bih da testeri uopće ne trebaju, obzirom da svaka bolja sol ima preko 80 jednakovrijednih sastojaka ( a testova ima desetak tog tipa).
Obzirom da koralji žive u moru, pretpostavljam da im je vrlo bitno kakvog je ono sastava. Renomirani proizvođači imaju ( bar) standardiziranu kvalitetu i podliježu kontrolama, pa si ne mogu dozvoliti oscilacije sastava i donekle su pouzdani.
Ono što mi dodajemo u more je pak mali dio cjelovitog ( i potrebnog) sastava koji se ( zbog toga) i nadomiješta stalnim mijenjanjem mora ( kod onih koji drže do kvalitetnog akvarija).Bitno je ( i stvara probleme pri proizvodnji) da sastojci budu i kvalitetno izmješani i da u svim vrećicama bude isti sastav- što se ne događa. Mi to, naravno, ne možemo ispitati, ali postoje oni koji mogu, pa to povremeno i objave u akvarističkim časopisima i drugoj literaturi, Tropic marine spada u vodeće po kvaliteti, a iza njega i neki kao Red Sea i dr,   a AM se baš ne ubraja u sam vrh.Znam da neki upotrebljavaju i Serinu sol, ali.....
Xenia

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 12, 2009, 16:56:13 poslijepodne »

Rekla bih da testeri uopće ne trebaju, obzirom da svaka bolja sol ima preko 80 jednakovrijednih sastojaka ( a testova ima desetak tog tipa).
Obzirom da koralji žive u moru, pretpostavljam da im je vrlo bitno kakvog je ono sastava. Renomirani proizvođači imaju ( bar) standardiziranu kvalitetu i podliježu kontrolama, pa si ne mogu dozvoliti oscilacije sastava i donekle su pouzdani.
Ono što mi dodajemo u more je pak mali dio cjelovitog ( i potrebnog) sastava koji se ( zbog toga) i nadomiješta stalnim mijenjanjem mora ( kod onih koji drže do kvalitetnog akvarija).Bitno je ( i stvara probleme pri proizvodnji) da sastojci budu i kvalitetno izmješani i da u svim vrećicama bude isti sastav- što se ne događa. Mi to, naravno, ne možemo ispitati, ali postoje oni koji mogu, pa to povremeno i objave u akvarističkim časopisima i drugoj literaturi, Tropic marine spada u vodeće po kvaliteti, a iza njega i neki kao Red Sea i dr,   a AM se baš ne ubraja u sam vrh.Znam da neki upotrebljavaju i Serinu sol, ali.....
da ali kako onda objasniti da u nekim akvarijima neki koralji ne uspjevaju a u drugima sta nekom ide drugom neide?
mislim da kad se jednom "pocica"  nesto iz vode zato jer to neki koralj treba vise nego drugi promjenom od 20 posto vode mjesecno ne vjerujem da dobivamo neki veliki efekt jer isto kao i sto nitrate se tako neda skinut tako se i neda dodat neceg ceg fali nego bočicu i udri a za to onda opet treba imati testere kao za kalcij,i magnezij i slično.
Mislim da su price s trace elementima na rubu SF-a pogotovo za doljevanje i vjerujem da je nekad manje više :up:
jer se mogu di pričitati ta izvjesca o solima?

Offline Xenia

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Rujan 12, 2009, 17:10:22 poslijepodne »

A u nekima svi uspijevaju  :)

Održavanje kvalitete vode je najvažnija stvar u akvariju. Pa onda, koliko to nekom bolje uspije, toliko će više vrsta moći imati .A svaki je akvarij drukčiji i to uglavnom- dijametralno.
A to znači, treba mijenjati more ( bar 10 % tjedno ) jer izmjena mora ne radi se samo zbog nadomještanja onoga što fali. Treba dodavati sve mikro i makro elemente i to što točnije- odnosno pokušati skužiti koliko se čega troši ( čega više, čega manje) pa obzirom na to i dodavati.I to ne svaki dan svega jednako. ( ja dodajem svaki dan , a znam da je to rijetkost).Nije SF jer s vremenom vidiš reakcije na ono što dodaješ ili ne dodaješ, pa ne trebaš testove.
Ono što možeš nabaviti u dućanu- to je osnova za prosječan akvarij.
Xenia

Offline blue

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 12, 2009, 17:42:23 poslijepodne »
U globalu more se mijenja ne da se nadoknade elementi ili manjak necega vec obratno, da se regulira/izbaci visak koji nije iskoristen a za kojeg se ne moze znati koliko ga ima, ne postoje testovi za to, testovi sto postoje su za osnovne minerale ili elemente kao sto su kalcijum, magnezijum, stroncijum... Visak necega izaziva imabalans i ako se more ne mijenja onda taj visak moze stetiti akvariju, npr kod upotrebe kalcijum klorida dolazi do gomilanja klorida, kod upotrebe zeolita nekih elemenata (mozda sodiuma.. nisam dugo pratio zeolit filtraciju pa sam zaboravio) kod doziranja trace elemenata kojih ima oko 60-tak vrsta naravno da se svi ne koriste u istom omijeru pogotovo ne u svakom akvariju isto tako da se izbacuje visak elemenata koji nije iskoristen... ima dosta toga sto moze uzrokovati imabalans mora.

Kod soli je problem u (opet nazalost ne znam Hrvatsku rijec) kemikalijama koje se koriste protiv stvrdnjavanja soli (anti caking agents) neke od tih kemikalija mogu biti stetne i one izazivaju probleme, drugo je vise manje sve isto kod soli jer nije problem u sol dodati osnovne elemente kao sto su kalcijum, karbonati, magnezijum... danas je proizvodnja soli puno napredovala i tu vise nema problema medutim problem je u skladistenju nakon proizvodnje tj u kemikaljima koje se dodaju da ta sol dugo traje bez gubitaka, stvrdnjavanja... i tu firme cuvaju svoju tajnu sto oni dodaju u svoje proizvode.

Nema veze koja je marka soli, tropic marin je poznat po manjku calciuma i karbonata, ocean system je poznat po velikim količinama karbonata (cak do stetnih granica za neke tipove akvarija kao sto su zeolit akvariji i slicni) svaku sol prije upotrebe treba testirati na koncetraciju kalcijuma, magnezijuma, karbonata... te dodati ako ima manjak, ako ima visak a moze stetiti onda tu sol ne treba koristiti ali u Hrvatskoj nema veliki broj tih tipova reef akvarija pa u globalu treba dodati ili ako je jednostavan morski akvarij onda ne treba nista.
Ne znam kakvu kontrolu kvalitete imaju te renomirane firme kad ima stotinu recenzija katastrofalnih posiljaka bas tih renomiranih soli, od kh 20-30, kalcijuma 330-350 - 500 (ovisi o marki soli) magnezijuma ispod 1200...

Naravno najbolje je tko je god u mogucnosti koristiti jadransko more.

Ne postoji akvarij gdje svi koralji uspijevaju niti je moguce, svi imaju gubitaka sa koraljima.

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 12, 2009, 18:21:06 poslijepodne »
mikro i makro elementi+žličica vegete  :D

ne znam istina ti akvariji koje sam ja vidio ne mjenjaju vodu tako cesto ali promjene 20% mjesecno,ali opet uvijek nekom nes ide bolje a nekom lošije,uostalom možda ne zbog vode možda zbog cirkulacije lampi itd,tako
da smatram da je previse faktora u igri da bi u nekog sumnjo a ne mjerim to.

svakako smatram da da bi covjek znao koliko ubacivati neceg treba se znati koliko se toga trosi,a to sto blue kaze ovo su "najosnovniji testeri" to je tocno, a neko mi se kune da je  unutra 70 neophodnih stvari,
što ne mogu izmjeriti ili izvagati za mene su fiktivne veličine a reef akvariji su u tom nekom sivom području po pitanju nekih stvari.

Offline Suzana

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
« Odgovori #11 u: Rujan 13, 2009, 10:04:21 prijepodne »
Ne bih se puno miješala u ovu temu, samo bih htjela dati svoje iskustvo. Ja već godinu dana koristim Tropic Marin PROreef i mijenjam obavezno svaki tjedan 30% mora i mogu reći da sam prezadovoljna i da mi uspijevaju sve vrste koralja. Do sada još nisam imala gubitaka, osim neki dan Seriatopre histrix koja je uginula zbog naše greške. Naime, bila je jako gusta i ogromna, nije imala dovoljnu cirkulaciju među granama i izjela je sama sebe.

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 13, 2009, 11:44:05 prijepodne »
Ne bih se puno miješala u ovu temu, samo bih htjela dati svoje iskustvo. Ja već godinu dana koristim Tropic Marin PROreef i mijenjam obavezno svaki tjedan 30% mora i mogu reći da sam prezadovoljna i da mi uspijevaju sve vrste koralja. Do sada još nisam imala gubitaka, osim neki dan Seriatopre histrix koja je uginula zbog naše greške. Naime, bila je jako gusta i ogromna, nije imala dovoljnu cirkulaciju među granama i izjela je sama sebe.
pa to je skoro kanta soli mjesecno? :nerv:

Offline Roni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #13 u: Rujan 13, 2009, 12:27:53 poslijepodne »

Da, i mislim da u toj činjenici leži početak svake rasprave o solima.

Jer ako netko redovito mijenja svoje more, sa solju ma kakva ona god bila, a ima akvarij veći od 300 litara ispada to jako skupo. Recimo 10% tjedno na akvarij od 300 litara je oko kile soli tjedno, ili 4 kile mjesečno, a to je samo na sol preko 100 kuna mjesečno. I onda naravno da ljudi uzimaju jeftinije soli (ne mislim pod ovimjeftinije da su manje kvalitetne).

No s druge strane postoji više ili manje ozbiljnije bavljenje morskom akvaristikom.
http://www.roni-reef.com (nema više, recesija je)

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Rujan 13, 2009, 12:33:13 poslijepodne »

Da, i mislim da u toj činjenici leži početak svake rasprave o solima.

Jer ako netko redovito mijenja svoje more, sa solju ma kakva ona god bila, a ima akvarij veći od 300 litara ispada to jako skupo. Recimo 10% tjedno na akvarij od 300 litara je oko kile soli tjedno, ili 4 kile mjesečno, a to je samo na sol preko 100 kuna mjesečno. I onda naravno da ljudi uzimaju jeftinije soli (ne mislim pod ovimjeftinije da su manje kvalitetne).

No s druge strane postoji više ili manje ozbiljnije bavljenje morskom akvaristikom.
ma aj još lako za 100 kn ali ovo je 100 E mjesecno?

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #15 u: Rujan 13, 2009, 14:05:08 poslijepodne »
Neznam Suzy, 30% tjedno ma koliko bilo korisno koraljima za vaš akvarij je preskupo..i još TM proreef. :o.. jedino da se bavite prodajom koralja kao neki naveliko onda bi mi imalo smisla.. meni je to previše i preskupo.. ok, zato nemam još reef za pokazati. :D

Offline Roni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #16 u: Rujan 13, 2009, 18:07:30 poslijepodne »
Ja sam uzeo fakat minimume... al kužiš priču koliko je lakše onda opravdati jeftiniju sol generalno među akvaristima!?
http://www.roni-reef.com (nema više, recesija je)

Offline Suzana

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
« Odgovori #17 u: Rujan 13, 2009, 19:47:54 poslijepodne »
Jooooj, sad vidim da sam napisala glupost  :cupakosu:
Mijenjamo 10% vode tjedno, a ne 30  :-[
Sorry, moja greška  :-[

Offline njinsa

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #18 u: Rujan 13, 2009, 20:17:47 poslijepodne »

To je na vaših 600L mora više od 20 kg soli tjedno, dakle 80 kg mjesečno   :roll:

Ako smijem pitat o kojoj se cifri radi tj. koliki su mjesečni izdaci samo za sol?

Offline bolek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #19 u: Rujan 13, 2009, 20:22:11 poslijepodne »

To je na vaših 600L mora više od 20 kg soli tjedno, dakle 80 kg mjesečno   :roll:

Ako smijem pitat o kojoj se cifri radi tj. koliki su mjesečni izdaci samo za sol?
Ne nego 2 kg tjedno
I'm Normally Not a Praying Man, but If You're up There, Please save Me Superman

Offline jajo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #20 u: Rujan 13, 2009, 20:25:14 poslijepodne »
njinsa, malo ti steka racunica, na 600l mora izmjeni se 10%, tjedno dakle 60l a na toliko vode ide obicno oko 2kg soli dakle 8 kg mjesecno

ja trosim Red Sea Salt, kanta 25kg oko 60€ - merver ...  pa sad racunaj
- nije ovca sve što bleji -

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Rujan 13, 2009, 20:29:37 poslijepodne »
znaci 4 x 60 litara mjesecno?
ili ti 240 litara?nije ni to za zanemarit ali ako tako ide bez problma onda se isplati.

Offline njinsa

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #22 u: Rujan 13, 2009, 20:43:13 poslijepodne »
Sorry, ošli grami u deke,a deke u kilograme i tako dalje i tako dalje  :-[  :up:

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Rujan 13, 2009, 20:54:54 poslijepodne »
njinsa, malo ti steka racunica, na 600l mora izmjeni se 10%, tjedno dakle 60l a na toliko vode ide obicno oko 2kg soli dakle 8 kg mjesecno

ja trosim Red Sea Salt, kanta 25kg oko 60€ - merver ...  pa sad racunaj
ja mislim da je tm pro 25 kg kad skinem merver 70 eura-dva eura vise manje

Offline jajo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #24 u: Rujan 13, 2009, 21:03:14 poslijepodne »
ja sam potrosio vec 100kg Red Sea, i OK mi je tj ne uocavam razliku prema Tropic Marin Pro. Trgovac u Becu takodjer nije imao osobnih preferencija a imao je uz ove dvije jos par opcija u istom cjenovnom razredu... a ja sam onda odabrao prema obliku kante. Red Sea je pravokutan, stane u svaki ugao  :D
- nije ovca sve što bleji -