Srpanj 20, 2025, 05:33:08 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Povratak Tanganyikanca  (Posjeta: 1049 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Cvele

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • Vjetropirac
Povratak Tanganyikanca
« u: Kolovoz 05, 2009, 08:45:47 prijepodne »
Neki če se oduševiti, a neki zgroziti.
Ova priča je istinita i cijela moja familija može svijedoćiti u moje ime.
Kao što svi več znaju koji prate moj rad, ja sam se posvetio ribama iz Afričkog jezera Tanganyika.Tako u nedostatku kvalitetnih (rodosljovlje) riba u nas Hrvata , jasam našo svoga dobavljača iz nama susijedne Strane zemlje, u BG igrom slučaja upoznao sam Jocu. Inače u podnebljima bivše nam YUG, nisam sreo niti jednog tolikog poznavaoca, zaljubljenika i obožavaoca Afričkih ciklida, pod time podrazumijevam  jezera Tanganyika i Malawi.

19. Travnja 2009. bili smo u još jednoj expediciji za nabavom novih vrsta iz ta dva jezera.
Nas četvoro u sasvim malom autu(oprosti Željkoc) krenuli smo na daleki put u BG, kod več meni i kolegi Deus-u poznatog nam prijatelja(ja se nadam da te mogu tako nazvati) Joce.
Veličanstveni dolazak i još bolje primanje, nismo več dugo sreli, od našeg zadnjeg posijeta istom. Pregršt riba, svih veličina, boja i podnjeblja. Da nebi mislili da se Joca bavi samo ciklidima, on u svojoj trgovini ima i slatkovodne ribe, L-ove i pono prateče opreme.
Ja sam točno znao po što dolazi, Deus isto, samo ostala dva putnika nisu znala što ih čeka.Kero i Željkoc su imali pune glave posla, koliko riba, kojih riba, dali idu s onima koje imaju doma i tome sličnm pitanjima. Da ne duljim s ovim uvodom.
Ja sam tada ponio jednu vrlo interesantnu vrstu ribe.
Altolamprologus sp. Sumbu
Maleni sumbu liči na Calvusa tijelom, ali probajte si amisliti calvuca ali 7x manjeg. dovezao sam ih 6 komada i več duže vrijeme sam ostao na 4 komada . do nedavno odnosno jučer.

S obzirom da mi se je filter zaštopo i prilikom promijene vode i njegovog ponovog paljenja jako puno smeča izbaci van. Odlučio sam da ga pod hitno moram oprati i da nemogu čekati vikend.
Pripreme su tekle i više nego dobro. skinu ga bez broblema, oprao, stavio novu bijeli filter materijal, smijestio ga na mijesto i sada držite se za stolce.

Htijedoh prikopčati crijeva i spojim prvo izlaz, pa onda ulaz i imam što vidjeti. Na samom ulazu u ventil nešto se migolje, pogledam malo bolje a ono sp. Sumbu u cijevi.Prva pomisao mi je bila kako, zašto i koji. Dignem se i idem brojati koliko ih imam u akvariju. $ komada, ajme ljudi koje sreče našo sam 5-tog. A sada kako ga izvaditi a da pređe što manji šok. A onda se zamislim i sam sebi velim. Ako je preživio sve ovo vrijeme u cijevi, onda mu jedno vađenje neće ništa smetati.
Da napomenem, ja imam filtraciju koja je spojena s plastičnim cijevima u kombinaciji s gumenim, na ulazu inam Fluval surfece skimmer, kako je taj mali dospio unutra, kako je preživio.
Uspiješno sam ga izvadio tako da sam odvojio gumenu cijev od ventila i ispo je u kantu s vodom. Pusti ga u akvariji i odmah su ga napali. Sada je u kotilici, jer neželim da mu naude. Ima sve peraje i niti jedna kost mu ne fali, ali je za 2 broja manji od njegovih vršnjaka.
Ja vam nemogu dočarati koje sreče je taj mališa imao da je sav taj put prošo, da je preživio i na kraju dam mu nije ništa.
Vi si probajte samo zamisliti kako je opče dospio tamo, ako je i prošo Skimmer kako je kroz one sve avijutke i male prostore skliznuo.
Tako da sada imam ponovo 5 komada altolamprologus sp. Sumbu

Offline Mastino

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Odg: Povratak Tanganyikanca
« Odgovori #1 u: Kolovoz 05, 2009, 11:03:59 prijepodne »
mogu to sve zamisliti jer sam imao slicnu situaciju sa maleckim Labidochromisom ;)

super da si ga uspio spasiti  :up:

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
Odg: Povratak Tanganyikanca
« Odgovori #2 u: Kolovoz 05, 2009, 17:50:16 poslijepodne »
mislim da sam ja već dokazao i prije da su te ribe jednostavno "ne poderive"  :D
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst