Srpanj 21, 2025, 09:39:30 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Fosfati i tetra easybalance?  (Posjeta: 1046 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline traxman

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Fosfati i tetra easybalance?
« u: Srpanj 27, 2009, 19:40:23 poslijepodne »
Nakon borbe s crnom bradatom algom, nabavkom 2 sijamca i koristenja easy carba, nakon 3 tjedna nema vise alge!

No kako sam dao starcima da se brinu o akvariju (hrane ribice samo) nakon 10 dana izbivanja na moru, vratio sam se na poprilicno zapusten akvarij??? Neke biljke su dosta oronule, voda je zuta bila, puzica ko u prici i staklo puno zelene tockaste alge.

Promjenio 40% vode, tjedan dana drobljenja puzica, sredivanja biljki, tralalalala.... Sve se manje vise dovelo na pravo mjesto! No tockaste alge se kote i dalje! Mislim, nije to jako, mozda jednom tjednom malo postuzem staklo! Da li trebam opce posezat za kemijom ili samo panicarim :-)

Pa imam ad nesto pitanja!

1. Od testera nemam nista, sve borbe se odvijaju po simptomima! S obzirom da crna bradata alga nastaje kad se podignu fosfati i padnu nitrati, dok ova zelena tockasta pak kad padnu fosfati! Pa sam mislio ici kupiti od easy life-a PO4.

2. Da li je to sta meni treba i najvaznije kako to dozirati! EC ide po litrazi dnevno, a ovo po nekim mjernim jedinicama koje treba mjeriti s testerom? Ima kakav drugi nacin da krenem s doziranjem?

3. Zvao u pet centar i aqua terru ali nemaju od 250ml, a od 500ml mi je za te fosfate fakat previse, to necu nikad potrositi?
Ima ko da mu netreba, pa da proda ostatak???

4. U cemu je razlika tog PO4 i KH2PO4 (ljekarna samo predpostavljam)? Da li je ovaj drugi bolji zato jer donosi i kalija ili ? vodik valdja nije bitan...

I na kraju pitanje u vezi tetra easybalance-a?
To sam bio kupio na pocetku kad sam malo svljo po policaam pe centra, cinilo mi se kao dobra stvar za ubijanje tih nitrata i manje fosfata. To sam na pocetku malo cak i stavljo u akvarij, ali vec dugo nisam. Sad pogotovo kad jos smanjuje fosfate!
Ono, znaima me dal to neko korisiti u praksi?

Zahvaljujem se na pomoci u naprijed!  8)

Offline Pampa1

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
Odg: Fosfati i tetra easybalance?
« Odgovori #1 u: Srpanj 27, 2009, 22:13:40 poslijepodne »
2. Da li je to sta meni treba i najvaznije kako to dozirati! EC ide po litrazi dnevno, a ovo po nekim mjernim jedinicama koje treba mjeriti s testerom? Ima kakav drugi nacin da krenem s doziranjem?

malo pročačkaj tu po forumu o prihrani biljaka, ima PPS, pa EI gnojenje, važno je početi s time, možda te u početku malo zbuni sva ta kemija, ali vjeruj da je jako jednostavno

4. U cemu je razlika tog PO4 i KH2PO4 (ljekarna samo predpostavljam)? Da li je ovaj drugi bolji zato jer donosi i kalija ili ? vodik valdja nije bitan...

svodi se na isto, dodavanje fosfata u akvarij, isto kao KNO3 za dodavanje nitrata i K2SO4 za dodavanje kalija, s time da i s prva dva makroelementa se dodaje kalij pa i to treba uzeti u obzir kod doziranja

reko sam da se svodi na isto, ali su DIY makroelementi neuporedivo jeftiniji (usudio bih se reći skoro zabadava u odnosu na tvorničke) pa zato moja preporuka, malo po ljekarnama to potraži pa odi na http://www.theaquatools.com/fertilization-calculator kak se to dozira, a s lovom kaj ostane pozovi škvadru na  :caga:

« Zadnja izmjena: Srpanj 27, 2009, 22:21:40 poslijepodne od Pampa1 »
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.