baš sam neki dan gledo` dok. emisiju o Amazoni i bilo malo o tim slatkovodnim dupinima, mislim da je rečeno da su slijepi

ovo sam našao na netu:
Amazonskom riječnom dupinu (Inia geoffrensis) i njegovim oceanskim precima putovi su se razdvojili prije otprilike 15 milijuna godina, tijekom miocena. Tada je razina mora bila viša, kaže biologinja Healy Hamilton iz Kalifornijske akademije znanosti u San Franciscu, a dobar dio Južne Amerike, uključujući amazonsko porječje, vjerojatno je bio pod plitkom, više ili manje bočatom vodom. Kad se voda u unutrašnjosti povukla, Hamiltonova pretpostavlja, amazonski dupini zadržali su se u porječju rijeke i evoluirali u dojmljiva bića koja imaju malo sličnosti s dragim Flipperom. Ti dupini imaju debelo, ispupčeno čelo i tanke, izdužene kljunove za hvatanje ribe između isprepletenih grana ili za rovanje po riječnom mulju u potrazi za rakovima. Za razliku od morskih dupina, imaju odvojen vratni kralješak koji im omogućuje savijanje do 90 stupnjeva – što je idealno za vijuganje među stablima. Imaju i široke peraje, manju leđnu peraju (veća bi im samo smetala u gustišu) i male oči – u mutnoj vodi uočavaju lovinu s pomoću eholokacije...