Srpanj 19, 2025, 23:33:09 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Krepivanje biljaka - uzrok?  (Posjeta: 727 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
Krepivanje biljaka - uzrok?
« u: Srpanj 06, 2009, 12:24:23 poslijepodne »
Dakle akvarij je RIO180 cca 170l rasvjeta originalna jedna bijela i jedna crvena T8 30W neonka sa reflektorima 12h dnevno, originalni filter, temperatura 26-28C voda tvrda zagrebačka pH oko 8 izmjene vode sada približno između 1/4 i 1/5 svaka 4-5 dana supstrat je šljunak a ispod njega neka žuta hranjiva podloga na bazi pečene gline. Aq. je formiran prije 2g. i od onda je u neprekidnom pogonu. Unutra je veliko krdo Mollyja, nekoliko sijamskih algojeda i jedna guramija. Problem je u tome što biljke koje su u tom istom aq. prije godinu dana rasle kao blesave sada polako venu i krepavaju - konkretno Hygrophila polysperma, Hydrocotyla leucocephala, Pistia stratiotes, Echinodorus (amazonicus? nisam posve siguran, neki veliki kupus) čak je i vodena leća nestala, biljke kojih sam viškove podijelio praktički cijelom forumu su kod mene odjednom izumrle, pa sam od forumaša nažicao druge. Hydrocotyla se prvo primila neko vrijeme rasla pa je opet krepala, Hygrophila, 'limun' i Pistia se još nekako drže ali mi se baš ne čini da uživaju. Jedina vidljiva razlika u uvjetima u tom aq. u odnosu na stanje prije godinu-godinu i po je Vallisneria, ispočetka je nije bilo puno a sad je prerasla cijeli aq. pokušava razbiti staklo i zauzeti ostatak sobe (povremeno počupam višak), Anubias se isto lijepo primio i narastao i čini se da ni njemu ništa ne fali. E sad što tim biljkama zapravo fali napravio sam listu mogućih uzroka:
  • aktivni ugalj u filteru - izvadio sam ga i nakon par mjeseci se baš i ne čini da ima nekog napretka
  • gnojivo - izgleda mi malo čudno da uz tolike ribe treba još i gnojiti? no zadnjih mjesec dana dodam malo tekućeg gnojiva kod svake izmjene vode i kao da su se ugrožene biljke malo oporavile
  • svjetlo - znam da su cijevi u pogonu već dvije godine računica kaže da su odradile 9100 sati do sada no da li je moguće da to čini toliku razliku?
  • podloga - da li je moguće da se podloga istrošila i da treba stavljati neke tabletice? S obzirom na to koliko ove ribe jedu i kenjaju i da držim samo nezahtjevne biljke čini mi se malo vjerovatno
  • konkurencija - da li je moguće da je Vallisneria pojela sve resurse drugim biljkama

:question:

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
Odg: Krepivanje biljaka - uzrok?
« Odgovori #1 u: Srpanj 06, 2009, 13:02:59 poslijepodne »
iz ovoga što si napisao ja bih sveo na nekoliko potencijalnih uzročnika

1. po meni je glavni sigurno nedostatak hranjivih tvari. Rekao si da ne gnojiš, a da si počeo tek u zadnje vrijeme. Biljke su vjerojatno prije uzimale hranjive tvari iz podloge, a sada kad su to iscrpile, jedino ti uspijevaju one koje su najbolje prilagođene uzimanju iz vode, a to su valisneria i anubias. Ja bih na tvom mjestu napravio generalku i stavio novu podlogu i to zemlju.

2. t8 lampe bi trebalo mijenjati svakih godinu dana, a t5 svakih dvije godine. Nikad nisam pratio broj sati koji su odradile, ali gledam na njima sa strane. Kad prestane svijetliti jednako jako kao sredina cijevi, onda ih lagano počnem mijenjat.

3. moguči uzročnik je i nedostatak co2