Studeni 06, 2025, 13:01:43 poslijepodneNajnoviji Član: bota

Autor Tema: početničko pitanje, sorry ali radoznao sam  (Posjeta: 1779 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Neve

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
početničko pitanje, sorry ali radoznao sam
« u: Srpanj 05, 2009, 00:16:08 prijepodne »
Šetam se ja danas obalom, i kontam se kako nemam pojma ništa o morskim akvarijima. I rekoh, ajd da vidim jel mogu pronaći van mora neki sada mrtvi živi kamen. Čitao sam masu puta o tome da se mrtvi živi kamen da ponovo oživit, ali opet nemam ja pojma ništa o tome. I tako sam malo čeprkao, i ovo mi nekako najživlji mrtvac na obali  :D :D

Pa pitam, jel ovo kamen od kojeg se kasnije može dobiti živi kamen ili nije? Lagan je, sav je na rupice, bilo je prstaca unutra masu pa možda zbog toga,... ili NIJE?
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Neve

• Punopravni član
Odg: početničko pitanje, sorry ali radoznao sam
« Odgovori #1 u: Srpanj 05, 2009, 14:04:54 poslijepodne »
jel ovo ipak toliko glupo pitanje!?  :D :D :D :roll: :roll:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Barbarosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #2 u: Srpanj 05, 2009, 14:57:48 poslijepodne »
Nema glupih pitanja, samo glupih odgovora. Možda je i ovo jedno od tih ali koliko je meni poznato kod nas se živi kamen može pronaći samo na dubinama, jer je on u osnovi nastaje taloženjem skeleta koralja. Ovo što je na slici je po meni vapnenac na kojemu su prstaci svojim rastom izbušili rupe. Pravi "živi mrtvi kamen" (e sad sam ga us...) je lagan gotovo kao spužva. Molim da me se ispravi ako sam nešto pogriješio. -?
Pula

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
« Odgovori #3 u: Srpanj 05, 2009, 17:15:04 poslijepodne »
Barbarosa je dobro rekao...no, ja bi to objasnio malo drugacije. Pojam 'zivi kamen' se koristi za kamen koji je naseljen organizmima...sa druge strane mozemo gledati 'dobar' ili 'los' kamen za morski akvarij. Onaj dobar je izuzetno porozan, i nastao talozenjem skeleta koralja...lagan je..i, ponavljam..jako jako porozan i on kao takav ima dobru ulogu u samoj filtraciji vode. Kamen sa slike nema ni jednu od te dvije odlike koje trazimo od kamena koji stavljamo u akvarij :)
I pojam ozivljavanja mrtvog kamena zaista postoji...znaci, mrtvi 'dobar' kamen(koji sam pokusao objasniti prije) stavis u akvarij i...naravno on ce ozivjeti...u smislu da ce ga nastaniti organizmi :)
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Srpanj 05, 2009, 18:16:31 poslijepodne »
e super, oboje ste mi pomogli puno. U osnovi, znao sam više manje priču o tome kako kamen nastaje ali nigdje na netu nisam mogao pronaći sliku koja bi mene podsjetila na nešto što sam već vidio. Pa izgleda da ja zapravo nisam nikad ni vidio takav kamen :)

vidim da ću morati malo bolje prekopati forum, mora valjda biti negdje nešto slika jadranskog kamenja. šteta da nema teksta o tome u bazi, to je osnova morskih akvarija...

mislio sam da je ovak kamen pogodan za morski čisto jer je dosta lakši od onih slične veličine, i pola sam sata ga lupkao da prestane pjesak izlaziti iz svih rupica (ne vide se baš na slici  ;) ).

negdje na forumu sam bio pročitao da ribari znaju u mrežama izvući takav kamen, pa sam mislio da bih mogao negdje naletjeti na njega (pošto sam bio u nekoj lokalnoj lučici). ah, radoznalost  :roll: :roll:

a da iskoristim još malo vaše znanje, pjesak koji se stavlja u morski može ovaj iz mora najobičniji sitni(pa se on poslje "oživi") ili i to mora biti posebna vrsta?

hvala još jednom svima obojci!  :up:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
« Odgovori #5 u: Srpanj 05, 2009, 18:29:48 poslijepodne »
... ali nigdje na netu nisam mogao pronaći sliku koja bi mene podsjetila na nešto što sam već vidio. Pa izgleda da ja zapravo nisam nikad ni vidio takav kamen :)

vidim da ću morati malo bolje prekopati forum, mora valjda biti negdje nešto slika jadranskog kamenja.

...evo, već je bila slična tema na forumu:

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=16104.0

...a kamen izgleda ovako:

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Srpanj 05, 2009, 22:03:25 poslijepodne »
Hvala Grofe, ovaj kamen sam viđao sigurno negdje! sad barem znam o čemu se radi.

još ako mi netko može odgovoriti na pitanje o pijesku, pa mislim da je to sve.  :up:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Bkaradza

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Hrvatska
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #7 u: Srpanj 05, 2009, 22:21:58 poslijepodne »
Hvala Grofe, ovaj kamen sam viđao sigurno negdje! sad barem znam o čemu se radi.

još ako mi netko može odgovoriti na pitanje o pijesku, pa mislim da je to sve.  :up:

Kamen sigurno moš nać na mistima di se ribari sklone kad je nevera i čiste mriže jer tu bacaju i jadranski živi kamen pogodan za akvarije, ali za to moraš zaronit :)

Pogrešno ti je ovo o pjesku. U akvarij se stavlja koralj pjesak granulacije koje tebi paše, a taj pjesak su ustvari mrvljeni kosturi koralja i školjaka ako se meni dobro čini...