Srpanj 29, 2025, 21:32:15 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: dlakave crne algurine - help  (Posjeta: 2528 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Donna

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb - zapad
dlakave crne algurine - help
« u: Lipanj 29, 2009, 11:10:10 prijepodne »
pozdraf svima,

imam akvarij 54l godinu dana, 12 ribica (molly, neonke...) sve je bilo u redu do prije 2mj od kada su mi se po bilju (kojeg nemam puno)i svemu što je u akvariju počele stvarat crne dlakave alge.
pri redovnoj zamjeni vode svu dekoraciju sam oribala, uspješno uklonila te crne dlačurine i stavila tekućinu protiv algi. Kroz par dana primjetila sam da se opet stvaraju.
usljed čega nastaju i kako ih se riješiti?

Offline goranza

• Punopravni član
Odg: dlakave crne algurine - help
« Odgovori #1 u: Lipanj 29, 2009, 12:14:46 poslijepodne »
Puno se vec govorilo o tome, da se ne ponavljamo malo "razgledaj" po forumu, lako ces naci odgovore

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Lipanj 29, 2009, 12:27:20 poslijepodne »

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #3 u: Lipanj 29, 2009, 18:19:54 poslijepodne »
vidim da ti je akvarij star godinu dana, imam blagi osjećaj da lampu (lampe?) nisi mijenjala ...

svjetlost lampe nakon toliko vremena izgubi veliki dio karakteristika, makar se tebi čini da svijetli normalno, ako nisi mijenjala obavezno to napravi

ostalo pogledaj na Cigin link iznad i ostale postove o algama
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Lipanj 29, 2009, 18:40:09 poslijepodne »
vidim da ti je akvarij star godinu dana, imam blagi osjećaj da lampu (lampe?) nisi mijenjala ...

svjetlost lampe nakon toliko vremena izgubi veliki dio karakteristika, makar se tebi čini da svijetli normalno, ako nisi mijenjala obavezno to napravi

ostalo pogledaj na Cigin link iznad i ostale postove o algama

svjetlo nema veze

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • wywh
« Odgovori #5 u: Lipanj 29, 2009, 21:13:04 poslijepodne »
svjetlo nema veze

si siguran?

stara lampa ne isijava svjetlost pogodnu za rast biljaka, biljke stoje na mjestu a alge tulumare.

ne mora to biti razlog, lijepo sam napisao neka prati gore navedeni link, ovo je samo jedna od mogućnosti koju treba razmotriti
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #6 u: Lipanj 29, 2009, 21:19:01 poslijepodne »
mislim da svjetlo ima veze,kad oslabi rasvjeta bilje sporije raste i slabije iskoristava makroelemente pa nastane neravnoteza
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Lipanj 29, 2009, 21:43:37 poslijepodne »
mislim da svjetlo ima veze,kad oslabi rasvjeta bilje sporije raste i slabije iskoristava makroelemente pa nastane neravnoteza

area teoretski da, al ne znamo dal se dodaju makroelementi i kaj se dodaje od gnojiva, mislim da je fora u cirkulaciji, nikako u svjetlo

činjenica da se svjetlo mora redovito mjenjat i održavat, naročito gdje se dodaju markoelementi i teži k savršenim biljnim jer kako si i reko usljed slabijeg svjetla dolazi do slabijeg iskorištavanja nutrijenata od starne bilja i tada nastaje kuršlus, mi se čini da to ovdje nije problem

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • wywh
« Odgovori #8 u: Lipanj 29, 2009, 21:51:01 poslijepodne »
ma ima sigurno, fotosinteza se prekida i evo ti sr..., velim da ne mora to biti, ali i može, kod mene je bilo kad sam tek počinjao, isto tank od 54 litre

sad kad sam uveo dobar CO2, digao rasvjetu na 1W/lit (doduše ne palim jednu lampu od 15W i sada je 40W na 54 lit bruto), pogodio dobro doziranje makro i mikro elemenata, stavio dobru hranjivu podlogu, pojačao protok vode u tanku dodatnom pumpom od 400lit/h mogu se zaj..... s algama kako hoću, a ne one samnom kao nekad, čak sam i EC prestao stavljati jer mi ne treba više

pozz

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Lipanj 29, 2009, 21:58:12 poslijepodne »
ma ima sigurno, fotosinteza se prekida i evo ti sr..., velim da ne mora to biti, ali i može, kod mene je bilo kad sam tek počinjao, isto tank od 54 litre

sad kad sam uveo dobar CO2, digao rasvjetu na 1W/lit (doduše ne palim jednu lampu od 15W i sada je 40W na 54 lit bruto), pogodio dobro doziranje makro i mikro elemenata, stavio dobru hranjivu podlogu, pojačao protok vode u tanku dodatnom pumpom od 400lit/h mogu se zaj..... s algama kako hoću, a ne one samnom kao nekad, čak sam i EC prestao stavljati jer mi ne treba više

pozz

pa to ti ja govorim ak je sve ok i ak sve stavljaš onak u normalnim količinama i ak pratiš stanje sve će funkcionirat savšeno, bez co2, velikog protoka vode (lp je jednom napisao filter voluman barem 10% od volumane aq i slažem sse s tim), redovite izmjene vode, i naravno dosta bilja i razumno sa ribama sve bi trebalo funkcionirat ok

samo se nemoj previše opustit i zanemarit aq da ne bi tebi pomagali kak su meni na početku, nije bilo čeg nije bilo, na kraju pop :-X i sve bacio u kanalizaciju, osim ribeka

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Srpanj 02, 2009, 20:36:55 poslijepodne »
ljudi sve je to točno što ste napisali, ali riješenje je drugdje. Glavni razlog pojave algi u ovom akvariju je u biljkama, tj. nedostatku biljne mase. Svijetla ima dovoljno, ali ima previše elemenata, a premalo biljaka. Drugi razlog je najvjerojatnije nedostatak co2.

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Srpanj 02, 2009, 21:28:09 poslijepodne »
ljudi sve je to točno što ste napisali, ali riješenje je drugdje. Glavni razlog pojave algi u ovom akvariju je u biljkama, tj. nedostatku biljne mase. Svijetla ima dovoljno, ali ima previše elemenata, a premalo biljaka. Drugi razlog je najvjerojatnije nedostatak co2.

cigo bili smo rekli da je i utome problem samo kaj su postovi nestali prilikom zadnjeg sranja sa stranicom ;)

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • wywh
« Odgovori #12 u: Srpanj 02, 2009, 23:44:28 poslijepodne »
mi se tu natežemo, a bilo bi najbolje da se Donna javi i opiše sve uvjete u akvariju, sad smo svi u fazi kao doktor ak` ga neko zove na telefon i kaže da ga nešto boli na desnoj strani i traži pomoč ...

Donna , javi se

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #13 u: Srpanj 03, 2009, 14:55:12 poslijepodne »
ma, meni je smeđa dlakavica pobenavila kad sam (silom prilika) stavila lampu od 4000k umjesto 8000k koja je bila... -?
biljaka i previše...co2 ok...
hja...treba neko - poklanjam!  :D

Offline Donna

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb - zapad
« Odgovori #14 u: Srpanj 06, 2009, 12:44:38 poslijepodne »
ljudi ne kužim kaj se dogodilo ali fale neki moji postovi u kojima sam se nadovezala na vašu diskusiju. Ne kužim gdje su nestali postovi.
sutra ujutro stavljam slike sa svim podacima akvarija.