Kupnja ciklida:tu akvarista ,pogotovo poeetnik,eesto napravi greške,koje ga mogu za neko vreme i dovrnuti od akvaristike.
Kako i šta treba da radi akvarista poeetnik,a želi imati Malawi ciklide:
Kao prvo treba da ode u lokalnu radnju,te vidi šta imaju od ciklida ili šta on misli da su ciklidi.Sve to brižljivo prosmatra,te uzme olovku i napiše imena tih ciklida,ako ne piše imena,da si opiše boju oblik i slieno.
Javi se na forumu,gdje ee dobiti hrpu zanimljivih informacija o ponašanju tih ciklida,kao i o parametrima vode.
Kad tako naoružan znanjem dodje opet u pet radnju,naravno treba da postavi par pitanja prodavaeu.E sad na osnovi odgovora može brzo da zakljuei kakav imaju odnos prema ciklidima,dobri i pravi odgovori,porok su za dobro stanje ciklida,a da ti nešto reknu u tri ....i ciklidima mora biti u takvom dueanu loše.
Onda kad ste to utvrdili vi opet prosmatrajte ciklide,živi li su i da li plivaju,nemaju skupljenih peraja i neka ih prodavae malo nahrani.Zdravi ciklidi baciee se na hranu,dok bolesni ili drukeije povredjeni neee to baš "od prve".
Kad tako posmatrate ciklide,budite pažljivi i na neke deformacije ili usta ili kieme,imaju li uvijen stomak,kakav izmet.
No vidite li mrtvu ribu u akvariju,ja takvih ciklida ne bih kupio ni zašta,to je po mom vidu jako loš signal.
Kad ste odabrali,tad neka vam nežno ulovi ciklida,te ga pakuje u adekvatnu kesu i po moguenosti,da stavi malo SERA aquatan /i to vee rade/ bilo bi više nego odlieno.
Ne treba biti puno pametna,da bi mogli konstatovati,da je pravo pakiranje odnosno pripremanje ciklida za transport jedan od bitnih einitelja.
I možda ee se vama taj tekst einiti malo eudnim,no manite vi euda,kad su pare u pitanjnu.Ja sam uveren,a znam da i vi tako mislite,da trebate dobiti za svoje pare najbolje,i ciklidi nisu baš najjeftinije ribe.

Uživajte u ciklidima