Srpanj 08, 2025, 01:22:21 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: MOJA IGUANA MICKO  (Posjeta: 2943 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline caiman

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
MOJA IGUANA MICKO
« u: Svibanj 30, 2009, 23:22:19 poslijepodne »
 Evo nekih slika moje iguane i terarijuma...

Offline BoO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
Odg: MOJA IGUANA MICKO
« Odgovori #1 u: Svibanj 30, 2009, 23:26:23 poslijepodne »
svaka čast!  :klap:
očeš popuniti i taj lijevi kut sa nekim biljem?

Offline caiman

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Svibanj 30, 2009, 23:53:43 poslijepodne »
hvala....ne,tu bih stavio jos grana za penjanje,biljaka je dota mislim

Offline Parisopolis

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Svibanj 31, 2009, 00:03:22 prijepodne »
lijepo za vidjet da životinja ima "dovoljno" prostora za život!
bome će se tvoja iguana nauživat nauživat za svog života!
mrak! :)

Offline babydoll2

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Svibanj 31, 2009, 00:36:20 prijepodne »
koja je to podloga? terarij je ok dok je jos tako mala, eventualno da si terarij radio vise u visinu bilo bi bolje, ali ne znam tvoje razloge glede  ovakve visine pa ne zelim kritizirati. Predpostavljam da je ona neonka UVA/UVB u tom slucaju mislim da si ju trebao nize smjestiti jer imaju domet cc-a 20cm,sve sto je vise od toga nema koristi jer spektar zracenja ne dopire do koze gustera,samim tim ne moze se odvijati normalna sinteza D3vit koji je najbitniji sto se tice izradnje kostane forme bla bla to bi trebao znati.  Te neonke nemaju ful spektar i trebao bi koristiti vit-min dodatke prehrani koji sadrze dovoljnu kolicinu Ca i P. Cime ju hranis i kolika je temperatura u terariju?
pozz
« Zadnja izmjena: Svibanj 31, 2009, 01:00:06 prijepodne od babydoll2 »
of all the things I\'ve ever lost I miss my mind the most

Offline Parisopolis

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Svibanj 31, 2009, 08:15:40 prijepodne »
domet zračenja samo 20 cm??
mislim da nisi u pravu,jer tome bi onda hrpa terarijskih gmazova koji zahtjevaju uvb spektar zračenja krepalo.
to se može primjenit kod arborealnih vrsta(da mu se stavi "hot spot"na 20 cm ispod uvb-a),a što je sa terestrialnim koje se još uz to i donekle zakopavaju u supstrat,a visina terarija je recimo 60 cm?

Offline Tinny

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #6 u: Svibanj 31, 2009, 08:52:11 prijepodne »
baby..neonka hvata 30-40cm.a iguana je vec dosta velika mislim ima zicer 90-100cm ak bu jos rasla neznam.po meni terarij je dobar samo ne vidim di je ventilacija  ;)
=)

Offline El Djapo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Beogradski pašaluk
« Odgovori #7 u: Svibanj 31, 2009, 10:09:28 prijepodne »
baby..neonka hvata 30-40cm.a iguana je vec dosta velika mislim ima zicer 90-100cm ak bu jos rasla neznam.po meni terarij je dobar samo ne vidim di je ventilacija  ;)

Da, koliko i ja znam UVB neonka hvata više od 20 cm, a što se tiče otvora
za ventilaciju on je stavljen odozgo u vidu mrežice oko 1*1 metar a i razmak
izmedju staklenih vrata i ostatka stakla je oko 2-3 cm...

Micko je jedna Srećna Iguana, samo mu fali devojka :)

Offline Tinny

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 31, 2009, 12:18:18 poslijepodne »
je tocno tako pa da imamo na forumu male bebe micke..
=)

Offline caiman

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Svibanj 31, 2009, 12:33:04 poslijepodne »
Eto Djapo je umesto mene odgovorio na pitanje. :) Sto se tice velicine,ima tacno 1m,ne znam otkud to da moze biti tu dok je `mala`,koliki je onda tvoj terarijum babbydoll? UVB ne baca spektar do 20cm,nego oko 40cm,a na vecim razdaljinama se spektar uvb zraka samo rasipa,dakle i tada postoji,mada u manjoj meri,a posto je neonka na 30 cm od mesta gde iguana provodi najveci deo dana,nema nikakve potrebe da se bilo sta tu menja.Podloga je treset,valjda vidis to i sam. O dodacima u ishrani,vitaminima,mineralima itd. ne brini posto sam to odavno vec prostudirao....

Offline caiman

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Svibanj 31, 2009, 12:37:42 poslijepodne »
A devojku za Micka sam trazio dugo,ali nikako nisam mogao da nadjem odraslu zenku da vredi. Hteo sam da ih parim....i od skoro sam poceo da se zanimam vise za neke druge vrste reptila,zna Djapo o cemu se radi :) tako da od zenke izgleda nece biti nista

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Svibanj 31, 2009, 13:00:23 poslijepodne »

od skoro sam poceo da se zanimam vise za neke druge vrste reptila,zna Djapo o cemu se radi :)

He, he, čudi me da nisi ranije prešao u tu "tešku kategoriju" s,obzirom da psiholozi tvrde
da ljudi biraju kućne ljubimce prema sopstvenom karakteru, a nekako mi se karakter jednog
bivšeg pripadnika Legije stranaca ne podudara sa karakterom Iguane ili Boe, već me više
asocira na nešto mnogo opasnije...

Ali polako, sada si na pravom putu ;)...

Inače, babydoll2 je žensko...

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #12 u: Svibanj 31, 2009, 13:07:39 poslijepodne »
Fluorescentne cijevi (čak i najbolje od ZOO Med-a) imaju doseg korisnog UVB zračenja 25-30cm. To su vrijednosti izmjerene na samom početku životnog vijeka svjetiljke i, nažalost, vrlo brzo padaju. Već nakon mjesec-dva redovne upotrebe korisna UVB radijacija penetrira svega 20-tak cm od površine svjetiljke, a nakon 6-8 mjeseci postaje gotovo neupotrebljiva. Ovo su podaci nekoliko nezavisnih laboratorija koji su radili ispitivanja komercijalnih brandova reptilskih UV svjetiljki. Na žalost do tih podataka je vrlo teško uopće doći jer prezentiraju podatke koji ne pogoduju velikim (i financijski moćnim) kompanijama koje proizvode opremu za teraristiku. U tom pogledu potpno se slažem s babydoll2 - ovakva svjetiljka gotovo da je neupotrebljiva i nepotrebna u terariju te veličine.
Srećom, postoje svjetiljke sa stlačenim živinim parama (ZOO Med Powersun UV 160W i slični proizvodi) koji imaju daleko intenzivniji svjetlosni fluks u UV dijelu spektra. Kod takvih svjetiljki UVB radijacija dopire i do 150cm od površine svjetiljke što ih čini idealnim kandidatima za terarije ove veličine. Te svjetiljke emitiraju i solidnu količinu topline, tako da istovremeno služe kao hot-spot i izvor UVB svjetla.

Offline babydoll2

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Svibanj 31, 2009, 14:17:08 poslijepodne »
Hvala Nino.
Caiman ako si "prostudirao" potrebe iguane, onda ocekujem od tebe da ne lupetas gluposti "Sto se tice velicine,ima tacno 1m,ne znam otkud to da moze biti tu dok je `mala" jer velicina zelene iguane (iguana iguana") doseze do 2m za muzijake,te nesto manje za zenke,a ako uzmemo velicinu tvog terarija s pravilom da terarij mora biti dug bar dvije duzine zivotinje i visok najmanje tri, to je vise nego neadekvatno. Uz to,iguane su arborealne i visina terarija im je potrebna ne samo zbog fiziologije nego i zbog sigurnosti koju im pruza visina u prirodnom okruzenju,a svrha terarija je da se sto je vise moguce prilagodi prirodnim uvjetima u kakvim boravi zivotinja.
"mislim da nisi u pravu,jer tome bi onda hrpa terarijskih gmazova koji zahtjevaju uvb spektar zračenja krepalo." Ne, vec tome sluzi pazljivo planiranje terarija u skladu s potrebama zivotinje koje se u njemu nalaze.
Svoju iguanu imam oko 4godine,a citavu godinu prije same nabavke pocela sam uciti o njima i njihovim potrebama i ucim jos uvijek. Ne zato da mogu pametovati drugima, ne zato da dokazem da znam vise, vec zato da mu budem u stanju pruziti sve ono sto mogu i da drugima koji imaju iguane ili ih zele nabaviti mogu pomoci kao sto su clanovi akvarija (Icek) prije cc-a 4 godine pomogli meni kad sam kupila iguanu. pozdrav

Offline caiman

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Svibanj 31, 2009, 14:35:15 poslijepodne »
Ne znam sta ti od mene ima da ocekujes,posto mene tvoji komentari ne zanimaju nimalo,zato.... babbydoll..........                                                                      Djapo druze nikad nije kasno krenuti sa `pravim` stvarima :),samo mi nemoj vise slati slike terarijuma na mail jer sto ih vise gledam to sve vise dobijam `otrovnih` ideja :) salim se naravno,ako imas jos neku lepu sliku posalji mi! Onaj Svajcarac je sredio prostoriju ..,nemam reci....eto ideje,taman ce mi dnevna soba ostati prazna kad prebacim kajmana u drugu sobu! :)
« Zadnja izmjena: Lipanj 01, 2009, 07:40:03 prijepodne od Strichek Matija »

Offline babydoll2

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Svibanj 31, 2009, 15:58:18 poslijepodne »
Ne znam sta ti od mene ima da ocekujes,posto mene tvoji komentari ne zanimaju nimalo,zato odje.... babbydoll..........                                                                     

Razumijem da se obrazovanje placa pa ga nemas,ali kultura je besplatna. Stoga ako nisi u stanju dati kulturan odgovor na neciji komentar ovakve stvari mozes govoriti onome tko te odgojio,a ako nisi sposoban prihvatiti kritiku onda svoj terarij i svoju iguanu Micka pokazuj svojim prijateljima pa uzivaj u "strucnim" pohvalama.Od tebe sam ocekivala da znas prihvatiti savjet kao takav,a ne kao napad ili uvredu,ali posto te ne zanima nema ni smisla objasnjavati.
S ovim nastupom pokazao si na kojem si stupnju i ja se povlacim iz ove rasprave jer se na tvoj nivo nemam namjeru spustati.

Offline Parisopolis

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Svibanj 31, 2009, 16:46:34 poslijepodne »
baby...kažeš da terarij za odraslu iguanu mora biti visok min.3 dužine njenog tijela...
znači ti imaš terarij visok 6m!? :o

Offline caiman

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Svibanj 31, 2009, 17:20:47 poslijepodne »
Pa da ima iole vredan ter i iguanu okacila bi jadnica slike.

Offline Fily

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
« Odgovori #18 u: Svibanj 31, 2009, 19:26:47 poslijepodne »
LIjep terarij...sviđa mi se..i igi je super :D  :up:

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #19 u: Svibanj 31, 2009, 19:43:50 poslijepodne »
Iako u teraristici vrijedi princip "veće je bolje" (govorim o veličini terarija  :D), mislim da je caimanov terarij sasvim pristojne veličine, mada ne bi škodilo da je nešto viši. U svakom slučaju dogradnja ne bi trebala biti problem jednom kada iguana još poraste obzirom da je konstrukcija od drveta.
Kada znam da se 99% prodanih iguana muči i umire u terarijima veličine 100X50X50cm, teško da mogu kritizirati terarij ovih dimenzija.

@ caiman: Nisam moderator ovog foruma i ne tiče me se direktno, ali smatram da ipak nije lijepo obraćati se drugim članovima onim riječima. Osim toga, babydoll2 ima popriličnog iskustva s iguanama i vjerujem da je samo htjela pomoći.

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Svibanj 31, 2009, 21:23:09 poslijepodne »

Ovde su se strasti malo rasplamsale, ali je to upravo ono o čemu sam
pisao pre par postova, da čovek bira životinje prema svome karakteru
pa je tako i caiman pokazao eksplozivan karakter jedne otrovnice...

Mislim da nisam adekvatan da ovde "sudim", ali takodje mislim i sledeće;
Čoveka znam lično i znam da se dosta potrudio oko svojih životinja i svakim
danom se sve više trudi, lično mislim da su uslovi za život koje je pružio
svojim životinjama sasvim dobri i da ne zaslužuje da se ovde tretira kao neko
ko životinje čuva u neadekvatnim uslovima...

Svi mi znamo koje su idealne dimenzije terarijuma za zmije i Iguane, ali sam
takodje 100% siguran da tako idealne terarijume na ovom forumu imaju možda samo
par članova jer na to utiče mnogo činioca, počev od novca, slobodnog prostora ili
nekog drugog faktora, tako se ni meni lično nije svideo nekako sa visine plasiran
kritički komentar babydoll2 kao da se ovde radi o terarijumu 1*1 metar...

Niko od nas koji postavljamo ovde slike svojih ljubimaca ne radi to zato da bi
ga svi ostali hvalili i oduševljavali se njegovim radom, ali smatram da ako je neko
uložio trud u pravljenje terarijuma, i ako taj terarijum ipak spada u mali procenat
svojom veličinom koliko toliko odgovarajućih terarijuma, da svaki kritički komentar
ipak treba plasirati nekako blaže (kao što to radi Nino G) nego što je to babydoll2
uradila, jer iskreno i ja bih burno odreagovao da me neko tako dočeka na nož, da mi
iznese 20 kritika i ni jednu pohvalu i uz sve to još kaže da lupetam gluposti...

To što neko na forumu ima desetak postova ne znači da toliko dana ima i životinju,
i meni deluje uvredljivo kad se nekom ko se godinama bavi teraristikom, na taj način
postave pitanja tipa; čime hraniš svoju životinju i koja je temperatura u terarijumu,
jer onda ispada da si idiot koji nezna ni najosnovnije stvari...

Offline caiman

• Novi član
  • *
« Odgovori #21 u: Svibanj 31, 2009, 22:16:02 poslijepodne »
Hvala Djapo,dao si odgovor umesto mene,i to u mnogo lepsoj formi nego sto bih ga ja dao. Eto vidim sad po prvi put kakvih sve ljudi ima po forumima,ali dzabe im objasnjavati da treba da lece komplekse na drugom mestu. ma ko ih.....,nisu vise ni vredni pomena. Hvala ostalim clanovima na komentarima. Iako nije mesto u ovoj temi ovakvoj vrsti rasprave,ovo sam morao da napisem,a administrator neka sam proceni.

Offline Tinny

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Svibanj 31, 2009, 22:19:33 poslijepodne »
ae caiman ocito bi bilo dobro da stavis uvb drukciju.ali terarij je dobre velicine jedino ako iguana naraste 2m ali sumnjam  :D
=)

Offline Vorka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • www.23whiskeystreet.com
« Odgovori #23 u: Svibanj 31, 2009, 22:24:48 poslijepodne »
Super je stvar što ste svi strastveni oko hobija, ustvari to je fenomenalno i za vas sve i za hobi, no ajde nemojte biti djeca i posvađati se oko čega što toliko volite. U najmanju ruku svađe su smiješne, zar ne, pogotovo oko ovakvih stvari kojima se mi bavimo.  :)

"I find television very educating. Every time somebody turns on the set, I go into the other room and read a book. "

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Svibanj 31, 2009, 22:36:08 poslijepodne »
Da, hajde smirimo strasti, čovek se uči dok je živ (a na kraju ipak umre glup)
tako da je Teraristika oblast gde niko sa sigurnošću ne može reći da sve zna, pa
je normalno da neko zna više, a neko malo manje...

Konkretno, u ovom slučaju je samo problem da je kritika iskazana malo nipodoštavajuće
i bez osećaja, ali ne verujem da je babydoll2 mislila nešto loše, već ubuduće samo treba
pažljivije da bira reči...