Kolovoz 02, 2025, 22:32:08 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: cory se peruta  (Posjeta: 1642 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Eclipse

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 40
cory se peruta
« u: Svibanj 30, 2009, 14:00:58 poslijepodne »
pozdrav svima, imam problema sa corydorasima u zadnje vrijeme, poceli su gubit boju, dva su uginula nazalost sto sam pripisao visokim temperaturama od 29 stupnjeva ali sad se jos jedan ponasa cudno, gubi boju i kao da mu ljuske otpadaju. Molim pomoc u slucaju da je bolest neka da ga znam lijecit i zastitit ostale ribice. Hvala

Offline Eclipse

• Novi član
  • *
Odg: cory se peruta
« Odgovori #1 u: Svibanj 30, 2009, 16:11:24 poslijepodne »
nazalost i ovaj je uginuo, sam sad su nekakve licinke plazile po njemu. Kako se rjesit toga? Pomoc!

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #2 u: Svibanj 30, 2009, 21:01:22 poslijepodne »
ajde nam daj puuuuuuuuuno više podataka (pogledaj podsjetnik na vrhu popisa tema ovog foruma) pa ćemo probati nešto smisliti!

ali, ako su paraziti u pitanju - voda ti je looooooooooooooša!!!!!1
kako su ostale ribice?

Offline Eclipse

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Svibanj 31, 2009, 21:26:19 poslijepodne »
ovako

Akvarij je 60x30x30 ,54l, u pogonu od 09.2008. eheimov filter i jagerov grijac (sve je komplet aquastar 60) prvi stanovnici su bili cory, sijamac(kojeg sam poklonio jer je jako naraso) i par gupija(isto poklonjeni), nakon otprilike 6 tjdana sam uselio neonke te kasnije glowlight tetre kojeg endlera i dvije kozice. Gupije sam sve poklonio tako da je sadašnje stanje ovakvo : 5 gupi/endler mix, 5 glowlight tetri, 6 kardinal neonki, 1 red cherry shrimp i bila su 4 corya od kojih je ostao samo 1. Jedna kozica mi je uginula zbog visokih temperatura nedavno. Parametre vode neznam, temperaturu odrzavam na 25-26° imam panj unutra i gusto zasadjeno bilje (neznam tocno koje vrste, uglavnom nezahtjevne, za pocetnike, tipa "kuga") Do nedavno je sve bilo u redu kad je jedan cory uginuo, bio je tocno ispod lampe i nenadano je uginuo tj. bez ikakvih promjena u ponasanju/boji pa sam mislio da je iskocio i pogodio lampu. Sljedeci je uginuo taman kak su pocele vrucine i mislim da su se vec tad pojavili paraziti(nisam ga ja van izvadio pa neznam tocno) a ovaj 3. je bio poprilicno pun parazita, vidjela se promjena u boji i neaktivnost. Vodu mijenjam otprilike 1/3 svaka 2-3 tjedna, tretiram sa sredstvima za odstranjivanje stetnih spojeva i dodam malo bakterija, dno akvarija "usisam" temeljito i pretumbam cijeli pijesak koji imam(granulacija 2-3mm ispod kojeg je hranjiva podloga za biljke). Sto se hranjenja tice dajem im tetrine listice i nekad za promjenu dajem malo nutrafinove hrane sa crvicima i naravno posebne tabletice za ribe dna. Od novih stanovnika u zadnjih 2 mjeseca nisam stavljao nista jer je sve funkcioniralo prekrasno tako da zbilja nemam ideje od kuda su se mogle pojaviti licinke parazita. Jedini problem koji imam od pocetka su puzevi kojise znaju poprilicno rasirit. Nadam se da sam sve obuhvatio, ako treba jos nesto, recite... puno hvala na pomoci :)
« Zadnja izmjena: Svibanj 31, 2009, 21:32:05 poslijepodne od Eclipse »

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #4 u: Svibanj 31, 2009, 21:40:19 poslijepodne »
vidim da si online, pa se nadam da ćeš vidjeti moje pitanje!
dakle, akvarij nije prenaseljen, dobro, malo su temperature visoke...ali, najvažnije još - po čemu zaključuješ da su paraziti u pitanju? su virili iz ribice crveki? ili su bili samo nakostriješeni?

naime, to me zanima, pa da ti /konačno/ dam mišljenje i ev. savjet! ;)

Offline Eclipse

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Svibanj 31, 2009, 21:46:55 poslijepodne »
puzali su po ribici nakon kaj je uginula, ko mali bijeli crvici velicine oko 3-5mm.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #6 u: Svibanj 31, 2009, 21:59:37 poslijepodne »
uffffffffffffff!
dobro dobro pregledaj akvarij!

moglo bi se desiti da su se nalegli na ribicu nakon što je uginula, ali je vjerojatnije da su uzrokovali uginuće...

iako mi je malo čudno, s obzirom da veliš da su samo korići napadnuti.

dakle, bojim se da ćeš morati napraviti generalku - u prijevodu - dezinficirati cijeli akvarij ...naravno, u slučaju da nemaš još zaraženih ribica:
što to znači - ako primjetiš i jednog crvića negdje, bilo gdje - moraš ih istrijebiti...ribice u neki škaf ili karantenski akvarij, staviti im lagano soli...pumpica za zrak njima da izdrže dok čistiš akvarij + biljke u hipermangan na najmanje 15 - 30 minuta i nakon toga dobro isprati + filter temeljito očistiti, proprati pod pipovačom (niš ti ne preostaje) + šljunak isprati pod jakim mlazom vode + akvarij oprati u hipermanganu ili octu i dobro isprati
sve složiti natrag, staviti odstajalu vodu pripremljenu sa sredstvom za pripremu i dobrim bakterijama, ostaviti preko noći i sutra useliti ribice (samo ribice, ne vodu)

ako ima zaraženih ribica:
te kožne parazite vrlo efikasno liječe posebni lijekovi za ribe, a ako je zaraza vrlo jaka, može se koristiti veterinarski lijek, praziquantel ili prazinon - 1 tableta na 50 l vode, drugi dan se mijenja 30 % vode, pa opet lijek, pa mijenjanje vode pa lijek...i to bi trebalo biti dovoljno
tijekom liječenja mora biti areacija na maksimumu
nakon liječenja treba staviti u filter aktivni ugljen na par dana
i nakon toga, s normalnim filter materijalom, barem kod 3 - 4 mijenjanja vode dodavati dobre bakterije...

Offline Eclipse

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Svibanj 31, 2009, 22:13:01 poslijepodne »
bome pravi zahvat.... ima li mozda kakvo rjesenje koje ne trazi generalku odmah s obzirom da se selim kroz tjedan/dva dan pa sam to planirao tad napravit?
Puno hvala na pomoci

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #8 u: Svibanj 31, 2009, 22:19:46 poslijepodne »
pa, možeš nabaviti neki antiparazitik, imaš raznih proizvođača, i koristiti ga točno po uputi...ima ih po svim pet shopovima...
naravno, svakako lagano zasoli vodu (1 čajna žličica na 20 - 25 l vode) akvarijskom ili morskom soli, jako pojačaj aeraciju, pazi na temperaturu (iako, paraziti stradavaju kod visokih temperatura)...češće mijenjaj vodu koju svakako pusti da odstoji...

možeš i primijeniti ovu drugu opciju - liječenje...

no, najvažnije, pregledavaj ribice!

da, reci, jesu li ti crvići bili vidljivi na ribici i prije nego je uginula? jesi primijetio neki čudni izmet kod ribica (i ostalih)?...
naime, nekad je umjesti prazinona jako dobar i medazol...pa zato pitam!

Offline Eclipse

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Svibanj 31, 2009, 22:25:39 poslijepodne »
nisu bili na ribici prije uginuca... zato mi i je cudno bilo od kuda su se pojavili jer sam pratio stanje ribica, manjak boje je jedini simptom koji sam skuzio uz neaktivnost... mogu reci da nisam bas pratio izmet pa neznam sta spada pod cudno al nista recimo neuobicajeno nisam primjetio

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #10 u: Svibanj 31, 2009, 22:33:24 poslijepodne »
ma, zapravo mi se čini da su se crvići pojavili nakon smrti...zato te stalno ispitujem...

ovako ćemo - prati sa četvore očiju stanje u akvariju - kako ribice kakaju (normalno je kakica u boji, visi kraće vrijeme iz guze i onda se oslobodi, a nenormalno, odnosno upućuje na parazite kad je kakica bijela, končasta i dugo visi za ribicom te se teško odvaja od nje), kako se ponašaju, češu li se o opremu u akvariju, jedu li kako treba....i na bilo kakvu promjenu od normale, viči...

budi spreman na liječenje ... dakle, nabavi ili specijalizirani lijek protiv parazita ili prazinon (vet.apoteke) ili medazol (ljudske apoteke) tako da možeš isti čas reagirati

a do tada - lagano sol, aeracija, vitamini...

Offline Eclipse

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Svibanj 31, 2009, 22:38:37 poslijepodne »
ok, hvala puno na svjetima, javim promjene bilo kakve. pozdrav

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #12 u: Svibanj 31, 2009, 22:41:26 poslijepodne »
svakako javljaj!
a naravno, budi spreman na generalku prije selidbe!

palci!  :up:

Offline Eclipse

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Lipanj 01, 2009, 21:55:29 poslijepodne »
Evo, danas je jos ok sve, zadnji cory je super kolko mi se cini, sve ostale se ponasaju uobicajeno, cak je i kakica bila onak kak treba :) Posto nisam mjenjao vodu 2-3 tjedna sutra ju mjenjam i stavljam prvu dozu costapura i dajem vitamine. Jedino sta sam lose primjetio je jedna poprilicno velika licinka koja je plazila po biljci, jako tanka, dugacka oko centimetar i nekakve crno sive boje... oce to umrijet od ovih antiparazit preparata il treba puno agresivnije ici? lijepi pozdrav

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #14 u: Lipanj 02, 2009, 07:57:40 prijepodne »
uh...grozno!
probaj to čudo uloviti/usisati...bolje da ga i fizički probaš odstraniti!

ajde, sretno!  :)

Offline Eclipse

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Lipanj 09, 2009, 23:25:09 poslijepodne »
evo, proslo je par dana tretmana sa costapurom i vitaminima i mogu primjetit drasticno poboljsanje u bojama i aktivnosti ribica... ovaj zadnji cory je postao jako zivahan i ruje po akvariju cijelo vrijeme a i ostale ribe se cine jako zadovoljne :) sad slijedi filtriranje sa aktivnim ugljenom pa cemo vidit kak se stvari razvijaju. Koliko dugo da pricekam sa nabavkom ekipice coryu? ipak mi se cini malo usamljen :(

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #16 u: Lipanj 10, 2009, 07:57:52 prijepodne »
pričekaj barem 10-ak dana...
ili, još bolje, nabavi ekipu, ali je 14 - 20 dana drži u karanteni s time da im postepeno dodaješ vodu iz glavnog akvarija da se na nju naviknu...i taman će se sve srediti!  :)