Srpanj 19, 2025, 06:39:37 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Leopard pitanja  (Posjeta: 1220 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Cartman

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 44
Leopard pitanja
« u: Svibanj 17, 2009, 21:44:12 poslijepodne »
Hello,

Nabavio sam Leopardića ( zove se Lizzy the Lizard  :buw:) pa me zanimaju neke stvari koje su poturiječne na internet stranicama... Ovako:

1) Što se grijanja tiće... navodno im ne treba podni grijać ali im treba temperaturna razlika u terariju... hmmmm kako bez podnog grijaća to postići... imam za sad obićnu lampu koja ga grije (cca 30 stupnjeva dnevna) ali sutra idem u šoping pa me zanima... čitao sam da je i podni grijać potreban radi probave odnosno da metabolizam brže funkcionira na vrućem pjesku...

2) Vitamini... Koji... Sutra namjeravam ić u apoteku kupit kalci u prahu, to mi je preporćio tip od kog sam ga kupio jer su oni u pet šopovima ko od zlata... :)

3) Imam ga 3 dana... Papa ko lud ali ništa ne izlazi... Ne vrši nuždu pa me zanima dali je to normalno... Ustvari pretpostavnjam da nije ali neću dizat paniku dok vas ne pitam.... :(

4) Vlaga u njegovom skloništu... Vodom natopljena salveta?

5) Noćno svijetlo... e sad, ja ga se ne mogu nagledat a pošto danju ćori... :) kupio sam neku žarunlju koja simulira mjesećinu.... moonlight od exoterre.. da li je to i dalje njemu prejako ili? jer dok ona gori nije nešto lud za izlaskom iz brloga...  :(

Hvala na pomoći...  :)

Offline Tinny

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
Odg: Leopard pitanja
« Odgovori #1 u: Svibanj 17, 2009, 22:21:08 poslijepodne »
za kakicu jos nemas brige.kupi kalcij karbonat krka u ljekarni u tabletama koji kasnije smrvis i posipas po hrani.imas tu na forumu mozes uzet i nekton od skorpaca.po noci sada dok je ljeto nemoras imat nikakvo nocno svijetlo jedino ak ga bas oces gledat ali zicer nisi lud za gledanjem gugija u mraku.znaci ak je po noci temp ono oko 25 nemoras nis stavljat.ovo u vezi temp da bude razlicita od jednog do drugog dijela se moze postici i s lampom.kupis spot lampu koja zagrijava jedan dio najvise to je onaj u koji je njeno svijetlo upereno, a ove sve okolo dijelove slabije zagrije i tako dobijes hladniji i topliji dio.ovo za podni kao da je potreban za probavu itd.nasuprot on moze biti stetan probavi te se po meni nebi trebali koristit.eto to ti je od mene ;)neka me decki isprave ak kaj grijesim.  :D
=)

Offline Letipasjegulja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: OSIJEK
« Odgovori #2 u: Svibanj 17, 2009, 23:24:18 poslijepodne »
stavis grijac na pola terarija,spoticu za dan u isti dio, trebas min. 2 spilje, jednu u hladni dio drugu u topli, u hladnu spilje maramicu ili neku spuzvicu natopljenu vodom, i vodu za pit u hladni dio terarija...a za gledanje nocu nemam problema upalimo svjetlo u drugom dijelu sobe pa se fino vidi,a njoj ne smeta

tako ja imam i nikakvih problema nisam imao
U zivotu je vazno samo jedno, a to su  dvije stvari: red, rad i disciplina.

Offline Cartman

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Svibanj 18, 2009, 07:14:03 prijepodne »
ok.... ovo će zvučat smiješno pitanje... spot lampa... to je neka posebna lampa ili?  :o

Offline cactus

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Neo
« Odgovori #4 u: Svibanj 18, 2009, 12:58:27 poslijepodne »
obična reflektorka....

Offline BoO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
« Odgovori #5 u: Svibanj 18, 2009, 21:32:23 poslijepodne »
imaš u svakom dućanu,piše ti sastrane spot,na kutiji

Offline Cartman

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Svibanj 21, 2009, 22:04:40 poslijepodne »
Thx....
Još jedno pitanje.... Koliko se često hrani leopardić... mislim ovaj moj bi i mene pojeo samo da može... :D baš ima apetita... hranim ga svaki dan i koliko god mu stavim pojede... koliko ga ćesto vi hranite i koje količine cca...  :D

Offline icek

• Punopravni član
    • http://free-zg.htnet.hr/gusteri/
« Odgovori #7 u: Svibanj 22, 2009, 11:48:42 prijepodne »
pozdrav

najbolji režim prehrane je da ostaviš u terariju u posudici
(recimo da je nalik na "pepeljaru" (plića i široka)
10-20 fobasa ili cvrčaka ili brašnara ovisno što se nudi...
i nakon sat dva izvadiš' preostalu (ne pojedenu) hranu'...

pozdrav icek

sretno sa gušterom
Teraristika nije hobi niti zanimanje, to je dijagnoza.

Offline Cartman

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Lipanj 14, 2009, 19:50:38 poslijepodne »
Još jedno pitanje.... :) Čitam na stranicama foruma vezano za vitaminske pripravke za guštere... E sad, negdje piše da je ok kupit u apoteci kalcij za ljude u tabletama i upotrebljavati njega... Drugi kažu da je taj kalcij namjenjen isključivo za ljude i da unutra ima spojeva koje tjelo gmaza ne može apsorbirat i to mi je jasno... ne može apsorbirati ali da li mu šteti ili ih izbaci iz sebe?  :o :o
Drugo, piše da se može stavljat i smrvljena sipina kost... Sipina kost sadržava uz kalcij i visok udio soli... Da li je to dobro za guštere? Čitao sam negdje da se stavlja i smrvljena ljuska kokošijih jaja...    :roll:  :roll: Volio bi da mi neko to malo bolje objasni šta se smije a šta nesmije...  -? -?
Kod ljudi višak vitamina ima iste simptome kao i manjak vitamina.. da li je to tako i kod gmazova... i koji su ti simptomi...:) 

Offline Tinny

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #9 u: Lipanj 14, 2009, 21:31:10 poslijepodne »
kalcij karbonat smijes,a kalcijev neznam nitrat ili neki tak drugi spoj nemozes...ovo nitrat to sam bzvz bubno.najbolje ti je kupit nekton msa
=)