Studeni 01, 2024, 01:14:49 prijepodneNajnoviji Član: leonabarisic

Autor Tema: DiY UV sterilizator za 99kn  (Posjeta: 5002 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
DiY UV sterilizator za 99kn
« u: Svibanj 17, 2009, 11:53:53 prijepodne »
Evo posto se kod mene pokazalo ucinkovito u rijesavanju zelene zamucene vode u roku tri dana s kojom imam problema zadnjih tjedana.

UV sterilzator sam ugradio u tvornicki akvarij tipa Juwel Rio koji ima unuranji filter u cijem filteru ima jos mijesta za jednu manju motornu pumpicu 200l/h koja tjera vodu kroz PVC vodovodu cijev u kojoj je ucvrscean Germicidna UV-C lampa koja se moze kupiti u zeruljoteci.
PvC cijev je ucvrscena na poprecno ojacanje koje imaju Juwel akvariji, ali se moze isto tako ucvrstiti i u druge akvarije tipa Cayman ili u bilo koji drugi akvarij u cijem poklopcu ima mjesta sa ubaciti PVC tubu.

Meni je nakon tri dana izbistrilo zelenu vodu kao i drugi tvornicki UV sterilzatori s kojim sam do sada imao isksutva, a proslo ih je korz moje ruke zadnjih godina dosta.

!! Primjenjivo i jos lakse za instalirati na morskim akvarijima tko ima sump u ormaricu!

A posto je PVC cijev duzine 45cm, a moze se staviti i duza nema opasnosti od isijavanja UV spektra van cijevi jer je dovoljno dugacka!

Potrebno je:
UV-C fluo lampa T5 8W (zaruljoteka 56kn)
Stedna zarulja kineska 11W iz koje se vadi el. prigusnica (Pevec 13kn)
PVC vodovodna cijev fi40mm duzine 40cm ili duza (nadje se po otpadu)
4m el. zoce sa spajanje prigusnice i UV lampe
Jenda mala protocna pumpa 200l/h (lokalni pet shop 30kn)
Kabel zatezaci nekoliko komada
Mala busilica za busiti PVC cijev da se mogu provuci Kabel zatezaci kojim se ucvrsti UV lampa u cijevi i sama ciijev.
Ukupno 99kn

Nekoliko slika u nastavku (losije kvalitete slikano mobitelom)

Estetski je i sigurno zato sto se sve nalazi unutar akvarija, a ne primjeti se i nema opasnosti od poplave kao kad kad mi se UV sterilizator otpojio sa kanister filtera unutar ormarica.

Offline Teehee(R)

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
Odg: DiY UV sterilizator za 99kn
« Odgovori #1 u: Svibanj 17, 2009, 11:59:36 prijepodne »
Kako si izolirao spoj lapme i žica?
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline veco

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Svibanj 17, 2009, 12:05:59 poslijepodne »
Termobuzirom (guma koja se koristi za izoliranje spojeva zica i slicnog uglavnom kad se zalemi zica navuce se ta guma i zagrije elektricarski fenom ili upljacem i ona se stisne oko zice i kontakta) imam toga uvijek u ladici, a inace kosta par kuna metar u ducanima

Teehee hvala na ideji za diy UV sterilzator vidio sam kako si ti radio, ali sam ja ovaj pojednostavio koliko se moglo  :up:

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #3 u: Svibanj 17, 2009, 15:50:10 poslijepodne »
i mislio sam da je termobuzir,inace dobra izvedba.samo sam malo sumniv oko termobuzuira da ne popousti,ali lampa ionako nije non stop ukljucena,tj vode ne prolazi non stop
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline veco

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Svibanj 17, 2009, 16:43:11 poslijepodne »
i mislio sam da je termobuzir,inace dobra izvedba.samo sam malo sumniv oko termobuzuira da ne popousti,ali lampa ionako nije non stop ukljucena,tj vode ne prolazi non stop

Lampa je na suhome tj. voda prolazi ispod lampe na udaljenosti 3cm i kontakti su uvijek na suhome moze i bez ikakve izolacije nece se nista desiti i da se smoci. Meni je upaljena lampa pala u vodu i nije nista bilo ;)

Lampa je upaljena non-stop 24/7 i kad ne bude trebala vise sterilizacija tj. kad budem siguran da vise ne treba ide van ili ce biti samo ugaseno.
Najgore je za UV-C lampu da se pali/gasi jer zna pregoriti tj. nr voli previse ukljucivanja iskljucivanja to joj skracuje vijek trajanja.

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #5 u: Svibanj 17, 2009, 17:47:07 poslijepodne »
I ja koristim termobužir, al nisam ga jos uveo pod vodu..jos tek u poklopce i sl. :)

Svidja mi se kako si pojednostavio, pa nema lijepljenja (pa ni opastnosti od popustaja spojeva), i sad kad vidim, jasno mi je da sam i ja tako mogao proci, al sto sad: bitno je da obavlja funkciju!
 :klap:

Heh da, i meni, i mislim da Serafinu, je cijela konzola opala u vodu, pa je nastavila svijetliti.. :D
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #6 u: Svibanj 17, 2009, 22:45:45 poslijepodne »
nisam dobro citao,stvarno dobro rjesenje sto je na suhom
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...