sto se tice gabonice... opcenito rad s otrovnim zmijama istiskuje puno strpljenja, rada, iskustva, znanja. Ja sam imao puno srece sto sam svojevremeno upoznao i danas mi je dobar prijatelj Dr. Rainer Fesser iz Austrije, zasigurno jedan od svijetskih strucnjaka po pitanju zmija. Od njega sam daleko najvise naucio opcenito o zmijama ali i o drzanju i baratanju s otrovnim zmijama. Svaka zmija je individua, i unutar svake vrste postoje jedinke koje su agresivnije od drugih. Naravno postoje vrste koje su po prirodi agresivnije od drugim, ali opet sve to ovisi od zmije do zmije. Primjera radi, postoje zmija koje su jednostavno tvrdoglave - Eastern Diamondback - Crotalus adamanteus, najveca zvečarka na svijetu - njih kad vadim kako bi cistio terarij i hranio ih, uvijek se bune i nece van, ali nisu agresivni, ne napadaju. Bitis gabonica, njoj kada cistim terarij jednostavno je izguram iz terarija (koji je na podu) jer je pre teska da bi je podigao na kukama (ima skoro 7kg) i onda tako lezi u sred prostorije i gleda mene kako cistim njen terarij. Uopce se ne mice. Inace su gabonice blage prirode i nisu agresivne. Naravno covijek UVIJEK mora paziti da ne dode dovoljno blizu, tj unutar njenog "range-a"- dosega ugriza - jer sanse da te mazne naravno postoje. A opet svaka vrsta zmije ima svoj nacin pokazivanja ili ne pokazivanja agresije, doseg ugriza..itd. Ali to je duga i komplicirana prica....
Uglavnom sve otrovne zmije koje imam su kod mene od rodenja tako da sam se na neki nacin ja navikao na njih i one na mene. Naglasak je na "navikao" a NE da one mene prepoznaju i dozivljavaju kao "vlasnika".
Ali naravno, drzanje otrovnih zmija je jako opasno! Postoji rizik i to veliki da se covijeku nesto desi. Svakodnevno baratanje takvim zmijama povecava iskustvo ali naravno i rizik da se nesto desi. Ali s druge strane bavljenje sportovima i aktivnostima poput - ronjenja, padobranstva, planinarenja, spiljarstva..itd takoder nosi rizike...