Srpanj 19, 2025, 05:59:05 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: minimum bilja za co2  (Posjeta: 1319 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline goranza

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
minimum bilja za co2
« u: Svibanj 13, 2009, 12:24:39 poslijepodne »
Koji bi bio minimum bilja u 90 litara a da se moze ubaciti co2 sistem? Vec imam u akvariju 4-5 "strucaka" ili amazonke ili neki takav visoki cryptocorine (nisam bas najsigurniji sta je) :-[ :(, 1 nanu i preko cijele povrsine imam neku travu, mislim da je rogolist...

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
Odg: minimum bilja za co2
« Odgovori #1 u: Svibanj 13, 2009, 13:57:26 poslijepodne »
Uh, ovo je tesko, zapravo preopcenito pitanje posebno bez slike i drugih podataka o aq. Rekla bih da minimum za CO2 ne postoji, ali postoji za gnojenje. To sto imas bilja ne zahtjeva gnojenje. ;)

Dakle, CO2 posebice ako mislis na DIY ne bi trebao smetati, a moglo bi se desiti i blago kiseljnje vode (ovisno o tvrdoci tvoje aq vode). Osimt toga, CO2 ce svakako pomoci bilju da iskoristi postojece nutrijente u vodi... :up:
Tuzlanka u Sarajevu

Offline goranza

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Svibanj 13, 2009, 19:28:49 poslijepodne »
Zbog prevelike zauzetosti vise sam mislio na kupovni sistem co2 (usput koliko to kosta otprilike  :-[) Inace akvarij je 90l, u njemu su jato neonki-10, 5 ksifa, po 2 zebrice, coryja i ancyja i gupiji, tu je i mangrovo drvo i velika skoljka, dno je kulir crni i bijeli, pri ciscenju stavljam aquatan, sedmicno stavljam vitamine i plantamin (ne znam sta jos da napisem)...
P.S.: planiram se posvetiti bilju i jos ga nabaviti kad se malo rasteretim obavezama (8.-9. mjesec) i vama se javiti na akvaristi za bilje jer sam i ja iz bosne  ;)

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #3 u: Svibanj 13, 2009, 22:14:37 poslijepodne »
Oho, pa krasno! :klap:
Kojim nama ces se javiti? Nadam se da me ne persiras... :-[
Nema problema za bilje, samo se javi... :up:

Pod kupovni CO2 mislis na
1. kupovinu komponenti za kvasac varijantu (npr. Nutrafin ili Ferplast) (punjenje oko 12-15KM)
2. jednokratnu bocu pod pritiskom (tetra) (dugo nisam gledala cijenu toga, ali mislim da ce ti na BHakvaristima netko sigurno brzo odgovoriti na to pitanje)
3. ili sklapati komponente sa npr. vatrogasnom bocom i skupljanjem ventila :roll: (najskuplja varijanta na pocetku, ali definitivno najisplativija varijanta na duze staze).
Tuzlanka u Sarajevu

Offline goranza

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Svibanj 14, 2009, 12:07:36 poslijepodne »
Da, persirah samo mi se omaklo malo slovo  :-[
I sam se jos uvijek dvoumim izmedju 1. i 2. opcije, zatrpan sam svakakvim obavezama tako da to jos nisam sasvim istrazio pa je svaki savjet i vise nego dobrodosao :D :-[...

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #5 u: Svibanj 14, 2009, 14:27:39 poslijepodne »
Glede prve opcije, po meni je to bacanje novca. Lijepo prvi put kupis difuzor sa bocom, i dobijes prvo punjenje (kad sam ja kupovala bilo je cini mi se 60KM). Kad se to potrosi lijepo po kvasac i sodu bikarbonu u radnju i nastavis dalje za mnogo manje novca od kupovnih komponenti... :up:

Dakle pricam o ovome: http://www.ferplast.com/kit_co2_energy_ita.php
Classic varijanta

Drugu opciju znam da ima jedan kolega pa cu ga priupitati za cijenu punjenja... ;)

P.S. Nema persiranja. Ja jesam mama, ali nisam stara... ;)
Tuzlanka u Sarajevu

Offline hedy

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #6 u: Svibanj 15, 2009, 07:32:15 prijepodne »
Koji bi bio minimum bilja u 90 litara a da se moze ubaciti co2 sistem? Vec imam u akvariju 4-5 "strucaka" ili amazonke ili neki takav visoki cryptocorine (nisam bas najsigurniji sta je) :-[ :(, 1 nanu i preko cijele povrsine imam neku travu, mislim da je rogolist...
Pazi samo da ti ovaj rogolist po cijeloj površini ne zakloni svo svijetlo. Jer bez svijetla ti CO2 ne vrijedi ništa.
Đelo Hadžiselimović, osoba koja me naučila mnogo u životu...

Offline goranza

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 15, 2009, 12:05:13 poslijepodne »
Eh kad smo vec kod svjetla, cuo sam za neke nove sijalice (kao ove standardne 18-20 vati izlaze iz upotrebe), ove su tanje, duzi ime je vijek trajanja (godina dana), daju jacu i bolju svjetlost i skuplje su i do 50% od ovih standardnih. Neko cuo nesto, koristio i slicno...

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #8 u: Svibanj 15, 2009, 12:27:44 poslijepodne »
To je prica o T8 i T5 rasvjeti. T8 je ono cega kod nas jos uvijek ima i nisam sigurna koliko ce brzo nestati. T5 je ono cega u normalnom svijetu i sad ima i koristi se normalno, a kod nas te gledaju poput cudovista kad pomenes T5 (jos kad si zensko :roll:).

Probaj sa "znate neonka, ali tanja od ove"... :clown:
Tuzlanka u Sarajevu