Srpanj 18, 2025, 17:10:49 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Cijano ili....?  (Posjeta: 6743 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Grale

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Cijano ili....?
« u: Svibanj 12, 2009, 14:13:47 poslijepodne »
Kaj je ovo? Obratite pažnju i na ovu bijelu pljesan. Akvarij 54l (45 efektivno), unutra su 4 corija, 3 otića, 6 crvenonosih tetri, 1 gupi, 1 mali sijamac, 3 amano kozice i 2 nerita puža. Akvarij je umjereno zasađen, 0,8ml EC/dan, 4,5ml profito/tjedno, nemam C02. Imal sam nekih problema sa smeđima algama, al sam maknul panj na kojem su bile, na bilju nema algi, malo one prašine.
Drugi problem je da na pojedinim mjestima kad zagrbem podlogu digne se iz podloge dosta mjehurića srednje veličine i osjeti se miris trulih jaja (sumpor?). Inače sama voda ne smrdi, kristalno je čista i biljke i životinje ljepo napreduju. Vodu mjenjam svakih 10 dana, 9litara, i usisam trečinu podloge akvarija (taj miris se osjeti i kad usisavam).
« Zadnja izmjena: Svibanj 12, 2009, 14:18:53 poslijepodne od Grale »

Offline Ace

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Grad
Odg: Cijano ili....?
« Odgovori #1 u: Svibanj 12, 2009, 14:31:01 poslijepodne »
Meni to liči na cijano..ali čekaj da ti netko potvrdi..jer ja sam novi u svemu tome, ali imam iskustva s cijano bakterijom :punch:

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Svibanj 12, 2009, 14:36:08 poslijepodne »
Akvarij je u pogonu 3 i pol mjeseca.

Offline staglin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Non bene pro toto libertas venditur auro
« Odgovori #3 u: Svibanj 12, 2009, 14:36:29 poslijepodne »
po meni cijano,pretpostavljam da si usisavao nedavno jer da nisi bilo bi je kao tepih....jako se brzo siri....
"Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega."

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Svibanj 12, 2009, 14:42:50 poslijepodne »
Parametri vode: pH 7,5; dH 10; NO3 12,5; temp 26C.

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #5 u: Svibanj 12, 2009, 14:44:50 poslijepodne »
cijano definitivno.

sad ovako, vjerojatno znaš što je cijano bakterija i da ju se još naziva i modrozelena alga, znači ona jest bakterija al uz ostale stanične organele ima i kloroplast što ju čini fotosintetičnim organizmom.

neki će reći da zamračiš aq na tri do četri dana (skroz, pokriješ sa nečim da nema ni trunke svijetla), ribama neće biti ništa, biljkama također, možda malo, obavezno stavi pumpicu za zrak jer će se potrošit sav kisik. neki kažu da su je uspjeli tak riješit, al osobno ne vjerujem.

drugi način jest da u aq staviš eritromicin, prije toga ga smućkaš da se otopi u čaši vode i onda staviš u aq. vrlo važno nakon tretiranja eritromicinom svakako, al svakako usisavati dno jer će ostati i vjerojatno nešto neotopljenog antibiotika i cijanobakterije koje će se slegnuti na dno (fig. rečeno) su opasne po zdravlje riba. SVAKAKO USISATI DNO!!!

i ono što mi vjerojatno neće nitko povjerovati jest to da sam imao sličan problem, a rješio sam ga totalno malom količinom hrane za ribe, jednom dnevno i povećal sam filtraciju, al tješim se da sam bio u početku s njom.

ono što dovodi do stvaranja cb je neprimjereno hranjenje višak hranjivih tvari u aq, uz alge pogoduju i stvaranju cb.

sretno :up:

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Svibanj 12, 2009, 14:50:03 poslijepodne »
Parametri vode: pH 7,5; dH 10; NO3 12,5; temp 26C.

no3 mi se čini previsok, zato i sve ovo.

nabavi il tvrdi rogolist i vodenu klugu biljke koje vrlo brzo troše no3 i ujedno "čiste" vodu od nitrata.

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 12, 2009, 14:51:28 poslijepodne »
neki će reći da zamračiš aq na tri do četri dana (skroz, pokriješ sa nečim da nema ni trunke svijetla), ribama neće biti ništa, biljkama također, možda malo,

Ja bi htio samo dodati da su meni tri dana zamračenja rezultirala trenutnim nestankom cijano da bi se vratila nakon par dana..a dodatna posljedica zamračenja da mi je bilje praktički propalo..nešto je otišlo totalno, a nešto još danas stagnira i neznam dal da ga bacam ili ne...

Tako da ja preporučujem iz mog iskustva eritromicin..za sada nema ni traga cijano..

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 12, 2009, 14:55:12 poslijepodne »
neki će reći da zamračiš aq na tri do četri dana (skroz, pokriješ sa nečim da nema ni trunke svijetla), ribama neće biti ništa, biljkama također, možda malo,

Ja bi htio samo dodati da su meni tri dana zamračenja rezultirala trenutnim nestankom cijano da bi se vratila nakon par dana..a dodatna posljedica zamračenja da mi je bilje praktički propalo..nešto je otišlo totalno, a nešto još danas stagnira i neznam dal da ga bacam ili ne...

Tako da ja preporučujem iz mog iskustva eritromicin..za sada nema ni traga cijano..

ovisi al nebi smjelo propast, eritromicin svakak pomaže, brzo i jednostavno

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Svibanj 12, 2009, 15:02:54 poslijepodne »
cijano definitivno.

sad ovako, vjerojatno znaš što je cijano bakterija i da ju se još naziva i modrozelena alga, znači ona jest bakterija al uz ostale stanične organele ima i kloroplast što ju čini fotosintetičnim organizmom.

neki će reći da zamračiš aq na tri do četri dana (skroz, pokriješ sa nečim da nema ni trunke svijetla), ribama neće biti ništa, biljkama također, možda malo, obavezno stavi pumpicu za zrak jer će se potrošit sav kisik. neki kažu da su je uspjeli tak riješit, al osobno ne vjerujem.

drugi način jest da u aq staviš eritromicin, prije toga ga smućkaš da se otopi u čaši vode i onda staviš u aq. vrlo važno nakon tretiranja eritromicinom svakako, al svakako usisavati dno jer će ostati i vjerojatno nešto neotopljenog antibiotika i cijanobakterije koje će se slegnuti na dno (fig. rečeno) su opasne po zdravlje riba. SVAKAKO USISATI DNO!!!

i ono što mi vjerojatno neće nitko povjerovati jest to da sam imao sličan problem, a rješio sam ga totalno malom količinom hrane za ribe, jednom dnevno i povećal sam filtraciju, al tješim se da sam bio u početku s njom.

ono što dovodi do stvaranja cb je neprimjereno hranjenje višak hranjivih tvari u aq, uz alge pogoduju i stvaranju cb.

sretno :up:

Jel si onda zamračival akvarij ili ne? Ili da smanjim rasvjetu, sad radi 11h, jedna lampa od 15W. Koklko mg antibiotika na tu litražu i da li da posle mjenjam vodu i stavim aktivni ugljen u filter? Ak danas stavim antibiotik da sutra usisam dno i promjenim vodu? Piše da je dozvoljeni N03 u akvariju 25 mg. Imam i rogolista i cabombe (ili bacomba nikad ne znam). Ribe ne hranim previše, dva puta po malo i nikad ne ostane viška.

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Svibanj 12, 2009, 15:06:06 poslijepodne »
Day 1.
Add 2.5 mg/L erythromycin. If you have a protein
skimmer, turn it off. I believe it will inactive a lot of the
antibiotic through coprecipitation with protein. It will,
however, be very usefull later.

Day 2.
Add 2.5 mg/L erythromycin.

Day 3.
Now you should see a lot of dead blue-green bacteria
floating around in the tank. Increase filtration (a second
mechanical filter if possible) to get rid of it. If you have a
protein skimmer, turn it on. The critical thing now is to get
rid of as much protein (dead bacteria) as possible to avoid a
peak of ammonia.

Day 4.
Most blue-green bacteria should be dead by now. Try to
clean out as much as possible of the dead stuff. I use a jet
stream of water from the outlet of a canister filter to remove
it from plants and decorations. Combined with the second
mechanical filter, this works fine for me. Let the filter work
for a couple of hours then make a 50% water change. Add 2.5
mg/L erythromycin.

Day 5-7.
Wash the mechanical filter at least once a day. Keep
check on ammonia and nitrite but do not change any water
unless absolutely necessary. The extra filter can be removed
as soon as the water clears up.

Day 8.
Make a 30% water change. Add 1 mg/L erythromycin.

From now on, resume your normal maintenance.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Svibanj 12, 2009, 15:10:56 poslijepodne »
evo ace je sve objasnil sa ovim skinutim s neta i drž se toga i rješit ćeš se ovog.

OT ace kaj si to spremil na komp otud :up: :up:, sad ću i ja od tebe :D

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Svibanj 12, 2009, 15:16:47 poslijepodne »
NE nego odtuda..zahvaljujući wickermanu

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29493.30

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Svibanj 12, 2009, 15:29:34 poslijepodne »
Kaj kažete na ovu metodu? http://www.akvarijske-ribe.com/voda.php?ID=7

Tu frajer kaže da nije potrebno gasit svjetlo ako ima bilja. Ja bi eventualno ugasil svjetlo, al ne bi potpuno zamračil. Ne bi htio da mi bilje propadne, trebalo mi je 3 mjeseca da skužim koje bilje uspjeva u mojem akavariju. Jedino da dio privremeno bilja preselim u drugi akvarij i ukjljučim zračnu pumpu.

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Svibanj 12, 2009, 15:45:18 poslijepodne »
Pa to je to što sam ti ja posalo gore..

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #15 u: Svibanj 12, 2009, 16:20:31 poslijepodne »
Cijano je jedna ruzna stvar u akvariju al nije opasna i neznam sto se toliko uzbudjujete. Ja bih koristila antibiotik bas kao ono skroz zadnje rijesenje jer nikako nemoze biti dobar za ribe, ni filter.

Kad se CB pojavi to je uglavnom radi nekog dispalansa - previse hrane, losa filtracija, lose svijetlo... Nesto od toga ili sve. Po tome sto opisujes sigurno je u tome problem.

Pokusaj za pocetak smanjiti hranjenje i dooobro ocistiti akvarij, sve posisati nekoliko puta, promjeniti bar 50 % vode, pa za par dana opet; ocisti filter tako da nije zastopan, no nemoj ga ispirati. Dodaj jos nitrificirajucih bakterija u filter ako mislis da ih nema dovoljno (ili si nedavno vec koristio antibiotik ili antiseptik), ako mozes pojacaj protok vode kroz filter... I sto se svijetla tice samo smanji fotoperiod za koji sat, nemoj gasiti. Ne isplati se. Koji akvarij je u pitanju? Ako je filter koji mislim da je, on je poprilicno slab, tj. pumpa je slaba, a materijal se brzo zastopa.

E da, rogolist je dobra ideje, definitivno pomaze!
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Svibanj 12, 2009, 21:53:09 poslijepodne »
Juwel 54l, filter je unutrašnji u kompletu. Tak si i ja nekako mislim da ne žurim s antiboticima. Nema ih previše i ne šire se naglo. Ništa kaj nebi mogel u 5 minuta dnevno pokupit sa grabilicom sa šodra. A i nerite ih malo popapaju. Mislim da nije problem u hranjenju jer stvarno pazim kolko ih hranim. Tu i tamo koji listić padne na dno, a tabletu za corije dam tek dok sve pojedu. Prije tjedan dana sam promjenil dio filter materijala, izvadil jednu spužvu i stavil nešto ko keramika i detaljno očistil pumpu za vodu i protok je stvarno dobar. Danas sam stavil i neko Tetrino biološko sredstvo Nitrat minus, a i smanjit ću foto period na 10h.
OK, to je to kaj se tiće cijano, a kaj je s ovim smrdljivim mjehurićima koji se dignu iz podloge?

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Svibanj 13, 2009, 06:15:03 prijepodne »
kaj se tiče mjehurića smrdljivih, sve je to povezano jedno s drugim, previše hranjivih tvari koje bilje ne može sve iskoristiti i otuda i cb i ovaj smrad, da je onak specifičnog mirisa (trula jaja) reko bi da je riječ o sumporovodiku, a ovako ostaje samo da nagađamo koji spoj je u pitanju.

doboro usiši dno, zamjeni oko 50%, smanji hranjenje, bez obzira kaj kažeš da hraniš malo po ovome kaj si napisal ne bih baš reko, listići koji padnu na dno i coryii pojedu, to im je dosta kuda onda još iu tabletice, stavi onda upola manje tabletica ak misliš da su još gladni.

tjedno mjenjaj oko 20% vode i probaj staviti jači filter da se bolje filtrira jer ovaj je mi se čini protoka kojih 250 l/h, što nije dovoljno ni u kom pogledu.

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Svibanj 13, 2009, 15:40:14 poslijepodne »
Imam jedno teoretsko pitanje. Ako cijano ovisi o svjetlosti jel bi možda uginula ak ju prekrijemo sa recimo centimetar sitnog šodra i blokiramo joj svjetlo? To pitam zato jer je imam stvarno malo na pojedinim mjestima i ne širi se baš pa sam ta mjesta mislio posipat sa šodrom.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Svibanj 13, 2009, 21:58:58 poslijepodne »
Imam jedno teoretsko pitanje. Ako cijano ovisi o svjetlosti jel bi možda uginula ak ju prekrijemo sa recimo centimetar sitnog šodra i blokiramo joj svjetlo? To pitam zato jer je imam stvarno malo na pojedinim mjestima i ne širi se baš pa sam ta mjesta mislio posipat sa šodrom.

grale nažalost ne jer nje samo svjetlo od faktora koji ju ubija, ima mnogo dsrugih stvari, a i ne vjerujem da bi ju tak mogel uništiti, možda samo malo usporiti njen daljnji razvoj

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #20 u: Svibanj 13, 2009, 22:16:07 poslijepodne »
Da ne citam od pocetka, od kada se javlja cijano? Ako si mjenjao filter materijal i to moze biti razlog: stavio si novi sto znaci da nema velike mase na kojima se nalaze nitrificirajuce bakterije. Sada bi to vec trebalo biti ok. U svakom slucaju promjena vode i dobar usis podloge je obavezno.

I svakako nabavi rogolist, pomoci ce sigurno!
...Pula...

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Svibanj 14, 2009, 09:22:09 prijepodne »
Počela se javljat dok sam imao problema za zaštopavanjem pumpe (početnička greška -?) i nedovoljnom filtracijom vode pa sam imal i dosta smeđe alge i one po staklu. Pojavljivala se na mjestu gdi su padale tabletice za čistaće. Filter materijal mi je stajal 24h u posudi s vodom i bakterijama prije ubacivanja u filter. Protok je puunnnoo jači nego prije. Rješil sam se alge u potpunosti. Smanjil sam foto-period na 10h (ostatak vremena kavarij ima indirektno dnevno svjetlo) i prehranu, malo ubacil Nitrat- sredstva, zasadil još malo novog bilja. Dok usisam dno nema ih par dana. U biti ima ih jako malo samo po kamenčićima koje dnevno malo pokupim i bacim. Budem ju probal tak kontrolirat jer mi se neda lječit antibioticima i riskirat propast bilja sa zamračivanjem.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #22 u: Svibanj 16, 2009, 20:39:37 poslijepodne »
Ima novosti?
...Pula...

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Svibanj 19, 2009, 12:56:23 poslijepodne »
Nakon cca. tjedan dana jedva da je ima, malo se zna skupit dole na staklu i to svaka 3 dana postružem. Na podlozi gotovo da je i nema, trebam se potrudit da ju nađem na kojem kamenčiću. Smanjen je fotoperiod na 10 i pol sati, rogolist buja, stavil sam i nitrat- sredstvo, manje hranim ribe, protok je na maksimum, a možda ju  nerite i otići jedu. Odma potpisujem ako ovako ostane.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #24 u: Svibanj 19, 2009, 16:40:55 poslijepodne »
Mislim da umjesto nitrat- sredstva bi bilo bolje da cesce mjenjas vodu.... Ostalo super  :up:
...Pula...