Kolovoz 03, 2025, 00:59:24 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Idealna rasvjeta  (Posjeta: 2827 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Daddy G

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Idealna rasvjeta
« u: Siječanj 06, 2005, 12:09:00 poslijepodne »

Zanima me koja bi bila idealna rasvjeta za akvarijod 120 l,dubine 45 cm?

Kakvo je to nepisano pravilo 1l-1W,ili kako vea?Eini mi se da tu nešto ne štima jer bi po tome ja morao stavit još 5 lampi.

Trenutno imam Aqua glo od 20W, 60 cm jer mi jepoklopac dugaeak taman premalo za 75. Imam samo jednu cijev i razmišljam o još jednoj jednoj.Imam afro ciklide, podosta raznoraznog biljakoje(valjda stevidjeli ste akvarij, da ne dupliram).
Jarun/Zagreb/Hrvatska
I was looking back to see if you were looking back at me to see me looking back at you

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
Idealna rasvjeta
« Odgovori #1 u: Siječanj 06, 2005, 13:11:00 poslijepodne »
To pravilo ti vrijedi za dzungla akvarije. Tebi mislim da je dovoljno da dodas jos jednu cijev (i reflektore, svakako) i to je to. Nisam vidio tvoj akvarij, ali vjerojatno imas neke valisnerije i anubiase i mislim da ti je to dovoljno.
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Daddy G

• Punopravni član
Idealna rasvjeta
« Odgovori #2 u: Siječanj 06, 2005, 13:54:00 poslijepodne »
U temi ciklidi,svaki moj forum ima neke slike pa možeš pogledat akvarij.Kakve reflektore,da li to moram ugra?ivat na poklopac,ili što?Neznam ništa o reflektorima, može li malo više o tome. Di se to može kupit, koliko wata,koja je cijena i ostalo???
Jarun/Zagreb/Hrvatska
I was looking back to see if you were looking back at me to see me looking back at you

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
Idealna rasvjeta
« Odgovori #3 u: Siječanj 06, 2005, 14:44:00 poslijepodne »

Reflektor ti je komad ispoliranog lima koji se ugradjuje iznad cijevi i reflektira svjetlost i tako se povecava intenzitet svijetla. Mozda nisam to najtocnije (intenzitet?) napisao, ali laicki - s istim lampama dobijes relativno puno vise svjetlosti. Kupiti mozes u pet shopovima, Juwel ti ih proizvodi. Mislim da bi tebe izaslo za manje od 100kn, ali uzmi to s rezervom, nisam tocno siguran kako ih prodaju, da li dobis dva komada od 90cm ili dva od 60cm, tako nekako.

Pogledaj i tu na forumu pod male oglase, sad nedavno ih je netko trampao.
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Daddy G

• Punopravni član
Idealna rasvjeta
« Odgovori #4 u: Siječanj 06, 2005, 15:53:00 poslijepodne »

hvala Ruki, sad mi je puno jasnije.

Moj poklopac je od lima,unutra nije prefarban pa je moguae daje pojaeana svjetlost vea tu. U svakom slueaju pogledat au.
Jarun/Zagreb/Hrvatska

Offline RobiR

• Punopravni član
Idealna rasvjeta
« Odgovori #5 u: Siječanj 06, 2005, 18:32:00 poslijepodne »
Ja imam takav akvarij sa 6 lampi unutra + reflektori za sve. Od toga su 3 neonke za bilje od 18/20W i tri G23 cool light lampe od 9/11 W. Uglavnom, ako imaš nezahtijevnije bilje ili voliš malo tamniji akvarij, u principu ostavi tako. Ako ga hoeeš posvjetliti za oko ugradi još jednu daylaigt neonku. A ako hoeeš malo izazovnije bilje (kao myriophillum, cabomba aq, itd.) morat eeš ugraditi barem još dvije lampe za bilje (gro-lux (tamniji izgled), fluora(malo svjetlija od gro- lux), Aqua-glo, (otprilike kao fluora),aqurelle (naj svijetlija) a po moguenosti i jednu daylight. Uglavnom brdo bilja, brdo lampi.
Santa Cruz / Zaprešić

Offline ZEC

• Punopravni član
    • http://htnet.hr
Idealna rasvjeta
« Odgovori #6 u: Siječanj 06, 2005, 19:33:00 poslijepodne »
Robi pa kod tebe kad ima toliko svijetla alge bi trebale bujat, po mom misljenju to je previse,6 lampi na 120 l Edited by: ZEC
Lipik - Pakrac / Hrvatska
Covjek uci dok je ziv i opet umre glup

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
Idealna rasvjeta
« Odgovori #7 u: Siječanj 07, 2005, 03:17:00 prijepodne »

Ja bih da sam na Daddijevom mjestu poslusao Bojka i smanjio broj biljaka drasticno. I stavio bih jos jednu i to plavu lampu, marine glo ili slicno. Menito super!

Daddy, ako ti je iznutra nepofarbani lim to sigurno reflektirasvjetlost, ali mislim da bi ti s pravim reflektorima imao jos bolji rezultat. Ne mogu reci postotak jer ne znam ni priblizno pa cu se opet s onim "imat ces relativno puno vise svijetla" posluziti!

Offline Daddy G

• Punopravni član
Idealna rasvjeta
« Odgovori #8 u: Siječanj 07, 2005, 14:35:00 poslijepodne »

I meni se svi?a marine-glo, ali buduai da sad imam aqua glo koja daje više crvenu i plavu svjetlost,a mislim da je marine glo sliena, neznam kakva bi bila ta kombinacija. Na omotu aqua glo-a mi preporueaju sun glo i life glo. Ja sam mislio izbjea troškove i stavit obienu za probu.

Ima li ko fotku akvarija s aqua i marine u paru?

Prvo moram ugradit bazu za lampu. Zna li tko gdje se to može kupit i složit u Zagrebu?
Jarun/Zagreb/Hrvatska

Offline RobiR

• Punopravni član
Idealna rasvjeta
« Odgovori #9 u: Siječanj 07, 2005, 19:34:00 poslijepodne »

Citat: ZEC
Robi pa kod tebe kad ima toliko svijetla alge bi trebale bujat, po mom misljenju to je previse,6 lampi na 120 l

Ne mora biti,uravnotežen akvarij ( kemijski ) sa niskom razinom nitrata, fosfata itd.,sa puno bilja (zahtjevnog) mora imati minimalno 0,5 W/lit. a poželjno je da Watt-aža ide prema 1W/lit. Sve zavisi kakav imaš akvarij. Recimo, da ja u svom akvariju imam lampi kao ti, veeina bilja bi mi otišla u ku...pus. Algi u pricipu nemam osim minimalnog broja zelenih toekastih na staklu koje oeistim ionda sam miran 15-20 dana. Izme?u ostalog, te alge su pokazatelj da je sve u akvariju OK. Stvar je u tome da kolieinu i vrstu rasvjete prilago?avaš akvariju ( ili obratno ). P.S. kod mene je odnos W/lit oko 0.85.Edited by: RobiR
Santa Cruz / Zaprešić

Offline Zoran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Idealna rasvjeta
« Odgovori #10 u: Siječanj 07, 2005, 21:50:00 poslijepodne »
ovako robir ima pravo u vecini slucajeva, samo se ne slazem s jednom stvari a to je kolko svjetla staviti u akvarij. Normalno je da se sve treba uskladit ali svjetlo ovisi o bilju. Znaci ako stavis anubie i drzis samo njih dosta ti je cak i 0.2 w /l, dok sto ides vise prema zahtjevnijem bilju raste i snaga rasvjete.

na 120 lit ti je dobro 2 lampe + reflektori, a ja bi probao staviti 3. Posto svi uglavnom imamo slicno bilje ( u Hrvatskoj se drugo nemoze nabavit) ta bi kolicina svjetla bila ok. normalno sto je bilje koloritnije zahtjeva vise svjetla, npr uglavnom sve crvene biljke traze puuuno svjetla i dodatak co2
Rijeka/Hrvatska

Offline RobiR

• Punopravni član
Idealna rasvjeta
« Odgovori #11 u: Siječanj 07, 2005, 21:59:00 poslijepodne »

Citat: RobiR
Uglavnom, ako imaš nezahtijevnije bilje ili voliš malo tamniji akvarij, u principu ostavi tako. Ako ga hoaeš posvjetliti za oko ugradi još jednu daylaigt neonku. A ako hoeeš malo izazovnije bilje (kao myriophillum, cabomba aq, itd.) morat eeš ugraditi barem još dvije lampe za bilje (gro-lux (tamniji izgled), fluora(malo svjetlija od gro- lux), Aqua-glo, (otprilike kao fluora),aqurelle (naj svijetlija) a po moguenosti i jednu daylight. Uglavnom brdo bilja, brdo lampi.

Tako nešto sam i napomenuo u svom postu. Ja npr.od biljaimam Myriophillum aquatica, Cabomba aquatica, altharnathea (?) lilacina koje su zahtjevne biljke po pitanju rasvijete ( i drugih stvari)pa ova Watt-aža je stvarno minimum za normalan rastistih. Naravno za anubiase i sliene dovoljno je i ovo kaj ima.

Santa Cruz / Zaprešić

Offline RobiR

• Punopravni član
Idealna rasvjeta
« Odgovori #12 u: Siječanj 09, 2005, 09:15:00 prijepodne »

Evo i jedne nove slike mog akvarija nakona masakra bilja, u njemu imam od lampi: 1 gro-lux 18W, 1 power-glo 20W, 1 aquarelle 18W, 2 G23 coolo-light 11W i 1 G23 cool-light 9W= 87W. Pošto je akvarij teoretski 120 l, a kad oduzmeš 2 cm odozgora, pa podlogu, filter, panjeve itd., ima oko 100-105 litara. Na anubiasimasu vidljive male toekice, i to na starim listovima. Iste su se pojavile kod cikliranja akvarija a novih nema.

Santa Cruz / Zaprešić

Offline Daddy G

• Punopravni član
Idealna rasvjeta
« Odgovori #13 u: Siječanj 09, 2005, 14:32:00 poslijepodne »

Moj akvarij po vanjskim mjerama ima isto 120,al kad bi odbio sve što je unutra vode ima i manje od 100. Evo ti fotka pa zakljuei dali to bilje treba jaeu rasvjetu i koju?

Prva slika je s obienom, a druga sa aqua glo,koja vam se više svi?a?

Edited by: Daddy G
Jarun/Zagreb/Hrvatska

Offline Daddy G

• Punopravni član
Idealna rasvjeta
« Odgovori #14 u: Siječanj 09, 2005, 14:39:00 poslijepodne »

Jako ti je lijep akvarij,mogu si zamislit kako su biljke bujale kad si morao intervenirat.

Veaina biljaka je Ok,ova u lijevom kutu (otraga) je požutila i eini mi se da ae propast, a i nana je dobila sme?e nakupine(možda alge)nakupine Molim vas za savjete.Edited by: Daddy G
Jarun/Zagreb/Hrvatska

Offline RobiR

• Punopravni član
Idealna rasvjeta
« Odgovori #15 u: Siječanj 09, 2005, 14:56:00 poslijepodne »

Ups, tek sad sam vidil da imaš unutra ciklide, a ja mislio da slažeš biljni . U slueaju ciklida preporueil bi ti Power-glo i eventualno Marine-glo (da imaš plavi akvarij) ili neku daylight (Hagen, Philips, Sylvania itd.) kaj ti bude dalo svjetliji akvarij, ali preporuka je neka od marine lampi.Ova cabomba bi mogla biti ubrzo pojedena a i za nju definitivno imaš premalo svjetla, kaj se vidi po njenom izduženom rastu. Ono u lijevom eošku ispredbi trebala biti Ophiopogon Pussilus, ne vidim dobro, ali ako je, najvjerovatnije ae ti istrunut jermislim da jeterarijska.Ostalo ? Anubiasu je dovoljno svjetla, Echonidorusu neki (?) nije (to je onaj iza). Još jedan lampaš bi po mojem bil OK. (Uz promjenu biljaka, po mojem, recimo još anubiasa, javanske paprati i sl.)Edited by: RobiR
Santa Cruz / Zaprešić

Offline RobiR

• Punopravni član
Idealna rasvjeta
« Odgovori #16 u: Siječanj 09, 2005, 15:05:00 poslijepodne »

Hvala na pohvalama, a one sme?e nakupine kod anubiasa su se pojavile i kod mene u fazi cikliranja, a vremenom su postale crne (toenije tamno zelene) toekice, koje se nedaju skinut. Vremenom, kad se anubias razraste te toekaste listove odrežeš (ali paziš da uvijek ostane 5-6 listova). Novi listovi nebi trebali imati toekica.
Santa Cruz / Zaprešić

Offline Daddy G

• Punopravni član
Idealna rasvjeta
« Odgovori #17 u: Siječanj 09, 2005, 17:08:00 poslijepodne »

Ah, izgleda da au morat ovu lijevo iza promjenit s tom javanskom paprati,Ophiopogon japonicum pussili je došla prije tjedan dana, njoj paše manja temperatura, ali se zasad dobro drži isto kao one crvene desno, stalno pušta nove listove,al nisu crveni kao oni stari,vea zeleni. To je vjerojatno zbog manka svjetla. Anubiasi i ove bez korjenja su zakon, rastu bez problema.

Sutra au otia ugradit još jednu ili dvije lampe da pokušam popravit stvar.
Jarun/Zagreb/Hrvatska

Offline Daddy G

• Punopravni član
Idealna rasvjeta
« Odgovori #18 u: Siječanj 10, 2005, 17:57:00 poslijepodne »
Odnio sam poklopac da mi se ugrade još dvije lampe,sutra ae bit gotov. Kupio sam još marine glo, sama izgleda jako eudno,sve je plavo i vidljivost je loša(kao da je noa). Kombinacija bi bila aqua glo, marine glo i obiena daylite,sve po 20W. Tako da ae bit 0.5W/l.Kak ae to izgledat,neznam.Da li bi mi to moglo spasit bar onubiljku u zadnjem lijevom kutu?
Jarun/Zagreb/Hrvatska

Offline Zoran

• Punopravni član
Idealna rasvjeta
« Odgovori #19 u: Siječanj 10, 2005, 18:44:00 poslijepodne »
samo nesto ne razumjem zasto si uzeo agua glo i marine glo zajedno u jedan akvarij koji nije morski ?
Rijeka/Hrvatska

Offline RobiR

• Punopravni član
Idealna rasvjeta
« Odgovori #20 u: Siječanj 10, 2005, 19:39:00 poslijepodne »

Ja osobno nemam afro-ciklide, ali su mi tiha želja, pa sam pratio postove o njima. Veeina ciklidaša se kune u Power-glo i Marine-glo s njima, makar veeinas njima nema to bilje koje ti imaš, vea ima anubiase, crypocorine, valisnerie i javansku paprat, koje je vrlo tvrdo bilje, tak da ga ciklidi ne jedu, a nezahtjevni su u pogledu svjetlosti. Ako nisi zadovoljan sa Marine-glo, probaj je zamjeniti, tamo gdje si je kupio, za Power-glo,ista ima svjetlo plavkastu boju i opeenito je dosta svjetlija.

P.S. Ja doma imam 10-tak razlieitihlampi, koje sam kombiniraodok nisam našao kombinaciju koja mi se svi?a a da je dobra i za bilje.
Santa Cruz / Zaprešić

Offline lula

• Punopravni član
Idealna rasvjeta
« Odgovori #21 u: Siječanj 10, 2005, 21:34:00 poslijepodne »
Uzmi od Sere lampe i zadovoljan budeš. Malo su skuplje ali se isplati. Nisu svi proizvo?aei isti.
Varaždin / Hrvatska

Offline Zoran

• Punopravni član
Idealna rasvjeta
« Odgovori #22 u: Siječanj 10, 2005, 21:54:00 poslijepodne »
DADDY G - nisam vidio d asu ciklidi u igri, za ciklide je svjetlo ok ali nevjerujem da ce bilje koje trenutno imas u akvariju bas pretjerano dobro rast s tim svjetlima

LULA - pa sera i nema bas neke lampe kad smo kod toga, npr imas arkadiu, interpet, hm cije su power i ove glo stvari ?
Rijeka/Hrvatska

Offline RobiR

• Punopravni član
Idealna rasvjeta
« Odgovori #23 u: Siječanj 10, 2005, 21:58:00 poslijepodne »

Power-glo, Aqua-glo, Flora-glo, Marine-glo, Life-glo, Sun-glo su Hagenove lampe.
Santa Cruz / Zaprešić

Offline Daddy G

• Punopravni član
Idealna rasvjeta
« Odgovori #24 u: Siječanj 11, 2005, 03:43:00 prijepodne »

iako je dosta kasno,odnosno rano(ne pitajte zašto sam na sajtu u 3 ujutro), vidim da ste se veeeras dobro raspisali pa da nekaj napišem.

Slažem se da ne može sve bilje s ciklidima. Provjereno znam dabrichardi neae jest bilje. Ali imam nekog ,ili neke(još neznam tko je krivac) noane drvosjeae, a mislim da ih se može dovest pod kontrolu(leleupi ili demasoni). Želim zadržat postojeae bilje jer ako mi to bilje propadne, ode mi cijela koncepcija(morat au okamenit akvarij).

Neznam kako ae marine glo izgledat u kombinaciji s ostalima,to au vidjet sutra pa vam javim,mislim da je problem u tome što imam dosta bilja i veliki mangro koji neizgledaju tako lijepo na plavoj svjetlosti.

Anubiasi i neka visoka trava(najuobieajenija) su mi rasle ludo sa obienom neonkom,mora bit bolje s tri lampe ma kakve one bile.

Hvala RobiR na savjetima, ak neae valjat buš mi ti dao jednu od svojih 10Vjerujem da ae bit super, ak ne, zamjenit au Marine s Power glo ili neku od sere koju miLula preporueuje.
Jarun/Zagreb/Hrvatska